Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Advertisements

Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Nemzeti cselekvési terv
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezete és működése Dr. Berey Attila főigazgató megyei főállatorvos.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
„Vegyszerezett világ” Pál János, Levegő Munkacsoport
Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák.
Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése
Felszíni vizek minősége
Közúti közlekedés, talajvédelem és vízvédelem Moyzes Antal 2010
e-jövedék konferencia
Településmarketing Értékaudit.
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK KEDVES VENDÉGEINKET „A biztonságos élelmiszerlánc” Élelmiszer Minőségbiztosítási konferencia Szeged, április 9.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek minősítése
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
Screening (áttekintő) vizsgálati módszerek alkalmazási lehetőségei
Levegőtisztaság védelme
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
kockázat risk Risiko Риск
Fekete – fehér. Igen – nem
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
Fertő tó magyarországi tórész mederüledék vizsgálata 2014 Pannonhalmi Miklós ÉDUVIZIG Győr.
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
NYÍREGYHÁZA-BORBÁNYA BEZÁRT HULLADÉKLERAKÓ SZENNYEZÉS LOKALIZÁLÁSA Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Tápanyagaink.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Környezetvédelmi analitika
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
INTERFRUCT TÉSZ RENDEZVÉNY -- TABDI, 2016 december 12.
Előadó: Kujáni Lászlóné Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről NÖVÉNYVÉDŐ SZERMARADÉK VIZSGÁLATI ERED- MÉNYEK NÖVÉNYI TERMÉNYEKBEN, FELDOL- GOZOTT NÖVÉNYI ALAPÚ ÉLELMISZEREKBEN ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI MINTÁKBANN

Ökológiai lábnyom „Foot print” (ökológiai lábnyom): azaz az egy főre eső terület, amely az élelmiszertermelés mellett és túl azon a civilizációnk működtetéséhez szükséges. Ha a „Dél” „északi módra” akar(na) élni, akkor legalább még egy földgolyóra volna szükség! Ha észak-amerikai módra, akkor még háromra. Megállíthatatlannak látszik az erdők irtása és növekszik a föld lakóságának létszáma → csökken az ún. helyi és a globális „foot print” (ökológiai lábnyom).

Növenyvedő szermaradék ellenőrzés területen a Miskolci Növenyvédőszer maradék- analitikai és a Velencei Növényvédőszer analitikai Laboratóriumok tartoznak a nemzeti referencia laboratóriumok közé.

A Velencei-tó vízgyűjtő területéről, talajvíz-észlelő kutakból vett vízminták növényvédő szer maradék vizsgálatának eredményei / / Forrás: Fejér Megyei NTSZ Analitikai labor

5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet * EU határérték, Magyarországon az adott kultúra vonatkozásában a hatóanyag nem engedélyezett. ** Magyarországon korábban engedélyezett, de visszavont növényvédő szer eredeti határértéke. *** Magyarországon engedélyezett, közösségi határértékkel nem rendelkező, határértékek. KH Az analitikai meghatározás alsó határát jelöli., + Tárolt terményre vonatkozó határérték.

Termények és részeik, amelyekre a határértékek vonatkoznak Az egyes növényekre eltér az alkalmazható szerek köre és a szerek határértéke, várakozási ideje is.

Nemzeti élelmiszerlánc biztosítási Hivatal (NEBIH) Feladat meghatározás: - Hatósági hazai eredetű növényi termények vizsgálata. - Hatósági import eredetű növényi termények vizsgálata. - Hatósági növényi alapú feldolgozott élelmiszerek vizsgálata. - Hatósági növényi alapú bébiétel-, ital vizsgálata. - Környezetvédelmi víz monitoring vizsgálatok végzése. - GC-MS és LC-MS-MS konfirm vizsgálatok végzése. - Országos standard bázis működtetése. - Vizsgálati módszerek kidolgozása új hatóanyagokra. - Szerkísérletek végzése.

NEBIH felépítése 6 regionális laboratórium változó felszereltséggel. Normál screent mindegyik el tudja végezni, de egyes speciális feladatokat csak néhány. Megyénként 3-6 ellenőr gyűjti a mintákat Megközelítőleg minta/év, amiből 3600 hatósági vizsgálat. Egy mintából akár 100 komponenst is vizsgálnak. Nem minden növény kerül minden évben vizsgálatra, csak a fontosak (nagy mennyiség, gyakori és veszélyes szennyezettség)

Az évi vizsgálati tervek alapja Az előző évi vizsgálatok eredménye A statisztikai hivatal adatai Két legfontosabb gyümölcs alma, szőlő Legfontosabb zöldségek:csemegekukorica, paradicsom, görögdinnye, fejeskáposzta, vöröshagyma, uborka, sárgarépa, paprika, zöldborsó, petrezselyem Magyar fogyasztási szokások figyelembevétele Ünnepek előtt fokozott ellenőrzés

Háztartásokban fogyasztott (vásárolt és saját termelésű) mennyiségek

Vizsgálati eredmények R<K, a határértéknél magasabb érték; fehér sor, 2005; szürke, 2006; zöld; 2007

Vizsgált minták megoszlása (2006)

Vizsgálat minták száma 2012-ben

Szermaradékok a hazai mintákban 2012-ben

Hazai zöldségfélék vizsgálata 2012-ben 30 fajtát vizsgáltak. Fejes saláta kulturában a legmagasabb minták 53%-ában találtak növény védőszer maradékot.

Szermaradék szempontjából kiugró fajták

Termékek 2006 Ditiokarbamát mérése LC-MS-MS mérést kíván az új szabvány szerint,a régi CS 2 helyett.

Hazai mintákban talált szermaradékok száma 2012-ben

Számos mintában találtak több mint egy hatóanyagot

2006

Magyarországon nem engedélyezett hatóanyagot tartalmazó hazai minták (2006) Probléma, az adott kultúrára nem engedélyezett szerek használata.

Magyarországi szermaradék adatok

Hazai kifogásolt minták 2012-ben 11 db minta a vizsgált hazai mintak 0,9%- a minősult kifogasoltnak

A legtöbb szermaradékot a szőlő minták tartalmazták

2012-es eredmények

Import minták eredménye Magyarországon nem engedélyezett szerekre (2006)

Termékek statisztikája 2007-ben 171 db bébiételt vizsgáltak (10505 mérés), amiből csak 62 nem tartalmazott szermaradékot.

Bébiételek vizsgálata 2012-ben 66 db – 44 db hazai, 22 db nem hazai (import) – bébietel-, ital, illetve tejalapú gyermektápszer és tejpép vizsgálatara került sor.

Körvizsgálat eredménye

EU koordinálta vizsgálatok 2012-ben

2008-as mintázási terv

2008. évi nitrit nitrát vizsgálatok Fentiek mellett válogatott növénytípusokban nehézfémtartalmat is vizsgálnak.

Szermaradék vizsgálatok az EU-ban

A NEBIH szerepe a riasztásokban A korábbi években az Unió által létrehozott RASFF, Gyors vészjelzési rendszer, garantálja, hogy probléma esetén az élelmiszer láncban az információt gyorsan továbbítva, a legkisebb mértékre csökkenti a fogyasztót fenyeget veszélyt. 2006