Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEVEGŐ.
Advertisements

A környezetszennyezés forrásai
Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A környezeti elemek I. A légkör
Energia a középpontban
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Energiatermelés külső költségei
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energia és környezet.
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
Az atomenergia.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Flotálás.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 13. előadás
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
A közlekedés és levegőszennyezés; A szmog
Alternatív energiaforrások
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Felelősséggel a környezetért!
A bomlást leíró fizikai mennyiségek
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
© Gács Iván (BME) 1/12 Energetikai levegőszennyezés folyamatai, matematikai modellezése Környezet- menedzsment.
Ismerjük meg a szmogot kicsit közelebbről.
© Gács Iván (BME) 1/12 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
KÉSZÍTETTE: Takács Zita Bejer Barbara
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Kockázat risk Risiko Риск. memento : Bhopal 1984 Bhopal, India A Union Carbide rovarirtószereket gyártó leányvállalata 40 tonna metil- izocianát (MIC)
A termeszétes radioaktivitás
A radioaktív sugárzás biológiai hatása
Vízszennyezés.
A termeszétes radioaktivitás
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Dozimetria, sugárvédelem
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Környezetvédelem.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
A LEVEGŐ FELHASZNÁLÁSA,SZENNYEZÉSE
Felelősséggel a környezetért! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
Természetes háttérsugárzás komponensei
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Atomerőmű. Működése A reaktor térben maghasadást idéznek elő amely, magas hő leadással jár. Ezzel az energiával vizet melegítenek fel melynek gőzével.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
„Közlekedés és környezetvédelem”
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A maghasadás és a magfúzió
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai Készítette: Adorján Dávid

A környezetvédelem célja: - a környezeti ártalmakat megelőző védelem, - az okozott károk megszüntetése, - a természeti erőforrások ésszerű felhasználása. A környezeti ártalmak közül a legjelentősebbek : - Kémiai ártalmak - Sugárhatások - Zajhatások - A termőterületek és az élővilág károsodása

Hagyományos erőművek környezetvédelmi kérdései A hagyományos gőzerőművek a villamosenergia- termelési folyamatban szennyezik a levegőt, a talajt, a felszíni vizeket és a talajvizet. Az atmoszférát szennyezik a kéményből kilépő füstgázok, pernye, hő és a felszálló,fölmelegedett levegőben lévő szennyező részecskék. A földfelszínt szennyezi a szálló por és pernye. A felszíni vizeket pedig az erőműből származó szennyvíz szennyezi.

A hőerőművek levegőszennyező hatásai A hőerőművek levegőszennyező forrása a kémény. A kéményből a környezetbe lépő káros anyagok mennyisége meghatározható. A légszennyezési folyamatok 3 szakaszból állnak : - Emisszió - Transzmisszió - Imisszió

Emisszió : - A légszennyező forrásból időegység alatt a környezetbe bocsátott káros anyag mennyisége. ( kg/h ) A hagyományos hőerőművek igen nagy mennyiségű gáznemű és szilárd szennyező anyagokat bocsátanak a környezetbe. A hőerőművek közül a szénerőműveknek a legnagyobb a légszennyező hatása. A gáznemű szennyező anyagból az olajtüzelésű erőmű egyharmadát, a földgáztüzelésű erőművek pedig a 6%-át bocsájtja ki a széntüzelésű erőmű emissziójának. Az olaj- és földgáztüzelésű erőművek szilárdrészecske kibocsátása elhanyagolható a széntüzelésű erőműéhez képest.

Transzmisszió: - A levegőbe került szennyező anyagok a transzmisszió során hígulnak, ülepednek, fizikai és kémiai változásokon mennek át. A légszennyezés kialakulásának folyamata 1: szél, 2: kibocsátás (emisszió), 3: az emisszió szétterjedése és hígulása (transzmisszió), 4: levegőminőség (imisszió)

Imisszió : (levegőminőség) - A kibocsátott légszennyező anyagoknak a talaj közeli levegőben kialakult koncentrációja ( mg/m3 ) - Ez légszennyezés azon szakasza ami az emberrel és közvetlen környezetével leginkább kapcsolatban van. - A levegő minősége és a levegőbe engedett szennyező anyagok mennyisége között szoros összefüggés van. - A hazai szabályozás embercentrikus. ( az imissziónormák meghatározása elsődleges és ehhez igazítják az emissziónormákat) - Imissziónormák azok a határértékek, amelyek tartósan elviselhetők krónikus biológiai ártalmak nélkül.

A levegő tisztasága szerint az országot 3 területi védettségi kategóriába sorolják: 1. Kiemelten védett : - egészségügyi intézmények - természetvédelmi területek 2. Védett : - főváros belterülete - városok belterülete 3. Egyéb : - összefüggő ipari területek

Hőerőművek talaj- és vízszennnyező hatásai: - A széntüzelésű erőművekben hatalmas mennyiségű pernye keletkezik amit nedves ülepítéssel, zagytereken tárolnak. A pernye is felhasználásra kerül 3 fő felhasználási területe: 1. Közvetlen felhasználás ( a leválasztókból közvetlenül hasznosítják átalakítás nélkül. Pl.: cement és habarcsgyártás) 2. Kötőanyagként való alkalmazás ( a pernyét különböző eljárásokkal kötőanyaggá alakítják. Pl.: pernye-mész keverék előállítása ) 3. Építőelemek és építőipari alapanyagok gyártása (felhasználási módjai: gázszilikát, pernyetégla, gázbeton és adalékanyagok előállítása )

Atomerőművek környezetvédelmi kérdései - Az atomerőművek üzemeltetésekor számos helyen keletkezik radioaktív izotóp ( Pl.: hasadáskor ) - A reaktor üzemeltetése során sok helyen nagy sugárzási szintekkel kell számolni. - Az atomerőműben dolgozó személyzet és a környezetben élő lakosságot is meg kell védeni a sugárártalmaktól. Az embert két módon érheti sugárterhelés: - külső sugárterhelés ( a sugárforrás az emberi szervezeten kívül helyezkedik el ) - belső sugárterhelés ( a radioaktív anyag a szervezetbe jutva a lebomlásáig sugároz )

Az ember testére ható sugárzás esetén a következő hatások várhatók: 0…0,25 Sv (nincs kimutatható hatása.) 0,25…2 Sv (jelentkeznek a sugárbetegség tünetei.) 2 Sv (küszöbdózisnak tekinthető,megjelennek az első halálos esetek.) 4…4,5 Sv (félhalálos dózis – a sugárzottak 50%-a 30 napon belül meghal.) 7 Sv (halálos dózis – 7 Sv feletti dózisok esetében minden besugárzott személy meghal.)

- Az atomerőmű normál üzemében, még a reaktor közelében élő embereknek is, az erőműből származó éves dózisterhelése sokkal kisebb mint a természetes eredetű sugárterhelés. - Az atomerőművek tehát normál üzemben semmilyen veszélyt nem jelentenek a környezetre.

Köszönöm a figyelmet!!!