Monitorok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

Minden amit tudni akartál de soha sem merted megkérdezni
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik
Kimeneti periféria A monitor
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Grafikus Hardver Alapok
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12.
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Színformátumok és színmodellek
Az IBM kompatibilis PC perifériák
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
Kiviteli perifériák Nagy Ferenc 6.b Felkészítő tanár:Salamon Róza
Vincze Alexandra Választott téma: Kiviteli perifériák Felkészítő tanár: Bartha Katalin Iskola: Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Digitális képanalízis
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
Készítette: Kecskés Imre
A digitális fényképezés alapjai
Monitorok Amit látunk.. Amit eddig is tudtunk Régebben fekete-fehér monitorok voltak. (monokróm) A kép pixelekből áll. (Picture Element) A pixelek alkotják.
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
SZÍNEKRŐL.
SZÍNEKRŐL.
Webdesign I - Oldaltervezés alapelvek. I. Tartalom-elhelyezés az oldalon ALAPELVEK 1.Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2.A tartalom.
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács.
Mai számítógép perifériák
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Kiviteli Perifériák Készítette: Kiss Ádám
Színes világban élünk.
Színek Harkai Richárd Free Powerpoint Templates.
Hardver eszközök IV. rész
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
Színek.
Perifériák.
Térképészet Színmodellek.
Balaton Marcell Balázs
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette : Zelnik Paloma
Színkezelés RGB-színrendszer Zarka Eszter márc. 27.
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette: Soós Lilla 2012 március 27.
A számítógép felépítése
Bevezetés: a Számítógépi grafika tárgya (Szemelvények: amit tudni illik)
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Digitális fotózás Alapok.
A színek szerepe a térképészetben
A számítógép perifériái
Monitorok.
A szg-es grafika alapjai Juhász Tamás.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.
Digitális képfeldolgozás Póth Miklós. Digitális képtípusok Raszter – Képpontokból épül fel Vektor – egyenletekből épül fel.
FÜLEMÜLE ORSZÁGOS INFORMATIKA VERSENY A nyomtatók Készítette: Szöllősi Anna Osztály: 6.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu iskola.
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Kimeneti perifériák.
A színek szerepe a térképészetben
Balaton Marcell Balázs
Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58.
A monitorok Készítette: Anda Attila
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
3D megjelenítés eszközei
04 – Színek, színelmélet, színmodellek, színcsatornák
Készítette: Gaál Sára, Jámbor Laura
Előadás másolata:

Monitorok

A monitor számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája Az első személyi számítógépek (PC-k) karakteres (szöveges) üzemmódban működtek A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak

A monitorok csoportosítása Grafikus megjelenítés szerint Monokróm (monochrome) szürkeárnyalatos színes Működési elv szerint katódsugárcsöves (CRT) folyadékkristályos (LCD) gázplazmás (PDP)

A pixelek A képernyőn megjelenő kép képpontokból, pixelekből (Picture Element) áll. Színes képernyő estén minden képpont 3 alképpontból (subpixel) áll össze. Egy-egy apró piros, zöld és kék pontból. Kis méretük miatt ezeket az apró pontokat az emberi szem nem képes külön érzékelni, és így a kevert színt érzékeli az agy.

A felbontás A grafikus felbontóképességet a függőlegesen és vízszintesen megjeleníthető képpontok alapján egy számpár határozza meg. A felbontás a monitor által megjeleníthető pixelek száma (szorzatként). Egy képernyősorban található képpontok számának (oszlopok) és a képernyősorok számának szorzata. Pl. 640 x 480, 800 x 600, 1024 x 768 Minél jobb (minél nagyobb) a felbontás, annál élesebb, részletgazdagabb a kép.

A felbontás A felbontóképesség (a kép élessége) függ: a monitor típusától, a videokártya (grafikus kártya) típusától, a videokártyán lévő memória nagyságától. Szabványos felbontások: VGA: 640 x 480 SVGA: 800 x 600 SXGA: 1280 x 1024 UXGA: 1600 x 1200

Színkeverés A különböző hullámhosszú fénysugarakat különböző színűnek látjuk. A fekete a szín a fény teljes hiányát jelenti. A fehér színnél a fénysugarak a spektrumon azonos intenzitásúak. Több fény keverékéből, több különböző hullámhosszúságú fénysugár összességét érzékeljük.

Színkeverés fajtái Additív Szubsztraktív

Additív (összeadó) színkeverés a három alapszín: piros (Red), zöld (Green), kék (Blue). Az alapszínek egymásra vetítésével (összeadásával) tetszőleges szín előállítható. Az alapszínek (RGB) egyforma keveréke a fehér színt eredményezi. A színek hiánya tökéletesen fekete színt eredményez. Ilyen módszert alkalmaz pl.: a színes TV, a színes monitor, a projektor.

Szubsztraktív (kivonó) színkeverés a három alapszín: cián (Cyan), bíborvörös (Magenta), sárga (Yellow). Negyedik színként pedig megjelenik a fekete (BlacK) is, így áll össze a CMYK modell. A fekete a színek összességét, a fehér a színek hiányát jelenti. Ilyen a különböző festékek keverése is. Ezt az elvet a nyomtatóknál használják.