Helytörténeti források kutatása az interneten – a Communio-projekt Kalocsán Előadás a Szabadkai Történelmi Levéltár IV. Nemzetközi Levéltári Napján: A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Levéltár a falakon kívül – az egyházi levéltárak külső kapcsolatai Előadás a MFLSZ évi vándorgyűlésének szakmai konferenciáján: A levéltárak szerepe.
Advertisements

Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Körös Volán Zrt évi utas elégedettség mérési eredményei Utas Elégedettség Mérés 2012.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A Communio-projekt – szabványok és/vagy tömeges feldolgozás? Előadás a MELTE évi vándorgyűlésének szakmai konferenciáján: Honlapok, adatbázisok,
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány Idegenek a kertemben – filmgyűjtemény fejlesztése Előadó: Füredi Zoltán AZ EURÓPAI INTEGRÁCIÓS ALAP KEDVEZMÉNYEZETTJEINEK.
Kattintgatással nézhető végig. A honlapunk nem jött volna létre a tagok és nem tagok áldozatos munkája nélkül. Három programozó és egy szerkesztő keze.
Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
Az Esztergom és Vidéke az Interneten, a helyi lapok digitalizálásának problémái Várady Eszter igazgató Helischer József Városi Könyvtár, Esztergom.
Családkutatás-helytörténet TÁMOP pályázati foglalkozások keretében Előadás a MELTE-EME évi vándorgyűlésének szakmai konferenciáján: Helytörténet,
Az e-kutatás lehetőségei a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltárban Előadás-vázlat a Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) vándorgyűlésére, augusztus 24.
A Fórum Kisebbségkutató Intézet szerepe a magyar tudományos életben Tóth Károly Somorja, december 2.
Erdélyi Múzeum-Egyesület Magyar Tudományos Akadémia Budapest, november 11. Dr. Bitay Enikő, Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
Az e-kutatás lehetőségei a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltárban Előadás-vázlat a 10 éves AKuFF jubileumi találkozójára Baja, november 6. Dr. Lakatos.
MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Anyakönyvek digitalizálásának tapasztalatai Kalocsán
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A felsőoktatási ágazati nyilvántartások fejlesztési irányai – TÁMOP Stéger Csilla Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű.
Az iWiW platform Szabó Márton Origo Zrt.. Az iWiW számokban 4,3 millió regisztrált felhasználó Napi 1,2 millió egyedi felhasználó Az összes regisztrált.
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az E-TANÁR portál.
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
1 Témafelvetés Tanulásmódszertan 2. kurzusra Papp Endre – Molnár Attila.
A Levéltári Szabványügyi Bizottság feladatai és célkitűzései Sipos András Budapest Főváros Levéltára MLE Vándorgyűlése, Balatonfüred.
Dr. Sajó Andrea Országos Széchényi Könyvtár. DIGITÁLIS VILÁG Gyűjtés Megőrzés Megosztás ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK Offline és online világ.
Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola,
A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA A Halis István Városi bemutatói 2003.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.
ELevéltár architektúra. Előzmények Informatikai koncepció (Terv) Szakmai követelmények OAIS megfelelőség Költséghatékonyság Jogszabályi megfelelőség Nemzetközi.
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Első világháborús források feltárása Kalocsán Dr. Lakatos Andor levéltárvezető, Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár (KFL) Egyházak a háborúk viharaiban MELTE-EME.
Szellemi műhelyek az egyházi könyvtárakban Körkép 23 kérdőív alapján
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért személyes történeteket feldolgozó holokauszt- gyűjteménye A Zachor Alapítvány civil oktatási szervezet. Fő.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Folyóiratok gyarapítási stratégiája az egyházi könyvtárakban Sárospatak,
Nemzetközi Levéltári Nap 2009 Anyakönyvek a kutatásban és a közigazgatásban A közép-európai anyakönyvek online archívuma Nemzetközi Levéltári Nap 2009.
A megyei levéltárak csatlakozása az Elektronikus levéltárhoz Décsey Sándor Főlevéltáros MNL SZKK.
Kutatói igények Család- és helytörténet alapvető forrásai  Dikajegyzékek (hadiadó), század  Urbáriumok, összeírások, század  Kamarai dézsmajegyzékek,
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Úton az elektronikus levéltár felé
E-kutatás az egyházi levéltárakban
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Őszintén az archiválásról
Őszintén a dokumentumkezelésről
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

Helytörténeti források kutatása az interneten – a Communio-projekt Kalocsán Előadás a Szabadkai Történelmi Levéltár IV. Nemzetközi Levéltári Napján: A levéltárak és a helytörténetírás Szabadka, szeptember 21. Lakatos Andor:

Adottságaink Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár (KFL) kezelésében: a Duna-Tisza köze (néhai Bács-Bodrog és jelenlegi Bács- Kiskun megyék) katolikus irathagyatéka A kalocsai, központi levéltári állomány mellett jelentős, egyedi források találhatók vidéken, az egyes plébániákon – ezzel kapcsolatos szakmai felelősség… Az egyházi épületek, közösségek, vezető személyek, alapítványok stb. dokumentumai a helytörténet fontos, egyedi forrásai – jelentős helytörténeti forrásérték A központi, levéltári anyag biztonságos körülmények között, középszintű feldolgozottsággal-segédletekkel, viszonylag jól kutatható, míg a plébániai források nagyrészt feltáratlanok és veszélyeztetettek, kutathatóságuk teljesen változó-kiszámíthatatlan Két személyes, kis intézmények vagyunk, érthető és elegendő volna, ha csak a központi iratanyaggal foglalkoznánk, de erkölcsi-szakmai kötelességünknek tekintjük a plébániai források mentését-feltárását

Feladataink, nehézségeink A plébániák levéltáraira koncentrálva: helyszíni feltárás, nyilvántartásba vétel-feldolgozás, majd megőrzés és kutathatóság biztosítása A feltárás nehézségei: távolságok, kiszállások tervezése- ütemezése, a levéltárakat „meg kell találni” A feldolgozás nehézségei: időigény, ált. beszállítás után megvalósuló, teljes feldolgozással (egyéb munkáink mellett) évente csak 3-5 plébánia rendezhető… 20 éves munkaterv? Az őrzés-tárolás és a kutathatóság nehézségei: központi levéltári raktárhiány, letétként történő megőrzés és a kutathatóság levéltári biztosítása így nem lehetséges. A rendezett, segédletekkel ellátott, majd visszaszállított iratanyag kutathatósága a helyszínen általában nem megoldott, s így nem lépünk sokat előre… Az idő sürget minket, belátható időn belül kellene cselekednünk és eredményeket produkálnunk – egyáltalán lehetséges?

Útkeresésünk, eredményeink A plébániák levéltárai esetében: a feldolgozásban elsőként a kötetes kéziratos állományokra koncentrálunk (historia domusok, összeírások, iskolaszéki-, egyházközségi-, esperesi- és vizitációs jegyzőkönyvek, olvasókör, legényegylet stb. naplói) – ez a „lényeg” és módszertanilag könnyebb feldolgozni… Családkutatás és helytörténet kapcsolása: a kettő valójában egymásra épül, közös nevező a „közösségkutatás” fogalma, innen ered a Communio- projekt neve – cél a bevonható erőforrások, megszólítható közönség növelése… A két éves Communio-projekt tartalma: egyházmegyénk anyakönyvi és helytörténeti forrásainak képi digitalizálása, és internetes kutatói szolgáltatása, melynek keretében jelenleg 260 regisztrált kutató mintegy 452 ezer képet használ (10 hónap alatt kutatási eset) A helytörténet részesedése: felvételszámból (teljes feldolgozottságnál) kb. 15 %, a böngészett képeknél az első félévben 4 %, képletöltés sok vagy kevés?

Terveink, reményeink Egyházmegyénk plébániai levéltárai esetében: három év alatt a kötetes kéziratos helytörténeti állomány feltárása, nyilvántartásba vétele és internetes kutatói szolgáltatása – közben képet kapunk az egyéb iratanyagok állapotáról- elhelyezéséről is, és kapcsolatba kerülünk az iratokat őrző-kezelő személyekkel A Communio-projekt segítségével a helytörténeti források kutatottságának növelése, hasznosítása a családkutatások szempontjából is A „társadalmi erőtér”, a támogatók és a szolgáltatás bevételei segítségével továbblépés a központi levéltár helytörténeti forrásainak internetes kutatói szolgáltatása felé, speciális-tematikus kutatási segédletek készítése Kutatói erőforrások összegzése és szervezése – hasznos információk-kapcsolatok megosztásában, tartalmi szolgáltatóként és a tájékozódás-találkozás helyszíneként is jelen lenni (fórum, konferenciák, oktatási intézményeknél szakdolgozati témák felvetése stb.)

Köszönöm a figyelmet!