Projektpedagógia az óvodai gyakorlatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
A projekttanulásról A prezentáció Pethőné Nagy Csilla, Petkes Csaba
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Turbók Arnold Bertalan
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Nyílt napok látogatottsága
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Kompetencia alapú oktatás Szociális kompetencia bevezetése 4. évfolyamon beszédsérülteknél.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Értékelés a pedagógiában
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
PROJEKT A PROJEKTMÓDSZER PROJEKTPEDAGÓGIA
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A projektpedagógia elmélete és gyakorlata
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
Újszerű oktatásszervezési eljárások projektoktatás, témahét
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
A projektoktatásról.
Morvai Edit, Rádai Péter 2007
Szeretet, türelem, tolerancia
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
A feladatok szerepe Kaposi József.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
A projektpedagógia lehetőségei a felsőoktatásban Arató Ferenc PTE BTK NTI Nevelés- és Oktatáselméleti Tanszék április 12.
Kompetencia alapú idegen nyelvi
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
Kompetensek lettünk? június 27..
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A komplex tehetségfejlesztő program
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az óvodai tevékenységterv
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
PROJEKT OKTATÁS.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Projektorientált matematikaoktatás
Tervezési folyamat.
VITA A PROJEKTEK TERVEZÉSÉRŐL, ELŐKÉSZÍTÉSÉRŐL „Tudnod kell, melyik kikötő felé tartasz, mielőtt be akarod fogni a jó szelet, mely odarepít” (Seneca)
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Projektpedagógia az óvodai gyakorlatban 2011. január 11. Kálmáncsa

Mi a projekt? Projekt: (köznyelvi értelmezés) összetett, komplex feladat elvégzésének feltételeit, folyamatát, eredményeit meghatározó terv Projekt: (pedagógiai értelmezés) összetett, komplex, gyakran a mindennapi életből származó téma; a témafeldolgozáshoz kapcsolódó célok, feladatok meghatározása; a munkamenet és az eredmények megtervezése; az eredmények prezentálása.

A projekt értelmezése

Mit jelent a projektpedagógia? Hegedűs Gábor: A hagyományos pedagógiával ellentétben a projektpedagógia nem a tananyaghoz rendeli a gyermeket, hanem a gyermekhez rendeli a tananyagot. A gyermek fejlődik, nem pedig fejlesztik. A projekt tevékenység valamilyen kihívásra épít. Hortobágyi Katalin: A projekt egy sajátos tanulási egység, melynek középpontjában egy probléma áll. A feladat nem egyszerűen csak a probléma megválasztását vagy megoldását jelenti, hanem a lehető legtöbb vonatkozásnak és összefüggésnek feltárását, mely a problémához organikusan kapcsolódik.

A projektpedagógia története A projektoktatás „atyja”: John Dewey (1859- 1952: Egyetlen gramm tapasztalat többet ér egy tonna teóriánál. (1912) A projektoktatás kidolgozója William Heard Kilpatrick (1871-1965) : A projektoktatás teljes szívvel végzett tervszerű tevékenység, amely társas környezetben megy végbe. (1921) Maria Montessori(1870-1952): A tanár szerepének megváltozása, mely szerint a pedagógus nem ismeretközlő, hanem a tanulási folyamat megtervezője, segítője. A gyermek mint személyiségének, tudásának építője.

a projektpedagógia kritériumai I. A kiindulópont a tanulók problémafelvető kérdése legyen, a tervezés közösen történjék. A projekt megoldása a tevékenységen keresztül kapcsolódjon a valóságos helyzetekhez. Adjon módot individualizált munkára. Adjon módot a csoportmunkára. Kidolgozása összefüggő, hosszabb időtartamra nyúljon el. A cél az iskolán kívüli helyzet megismerésére vagy megváltoztatására vonatkozzék.

a projektpedagógia kritériumai II. Interdiszciplinaritás jellemezze. A pedagógusok és a tanulók egyenrangú, ám különböző kompetenciákkal rendelkező partnerekként dolgozzanak együtt. A tanulók önállóan döntsenek, és legyenek felelősek saját döntéseikért. A pedagógus vonuljon vissza stimuláló, szervező, tanácsadó funkcióba. A tanulók közötti kapcsolatok erősek, kommunikatívak legyenek.

A pedagógiai projekt jellemzői Tevékenységorientáltság Tartalmi komplexitás Kooperatív technikák alkalmazása Képességfejlesztés Időkezelés Motiváció Tanár és diák közös szerepe

A projektmódszer jellemző jegyei (Körmöczi Katalin) nagyfokú szabadság konkrét, mindennapi életből vett problémák a gyermek aktív részvétele, érdeklődése együttműködésre épül tevékenységekben vagy azok sorozatában valósul meg időtartama változhat a témafeldolgozás teljes a tevékenységekbe integrált műveltség tartalmak sokoldalú tapasztalatok során fejlesztik a gyereket (közvetlen tapasztalás) kollektivizál és individualizál bevonható a szülő is

A pedagógiai projekt ismérvei Komplex, alkotó jellegű megismerési – cselekvési egység valóságos produktumok létrehozásának valóságos vagy szimulált folyamata komplexitás gyermek – pedagógus partneri együttműködése a differenciálás eszközei Csoportmunka!

A projektmódszer előnyei Önállóság együttműködés Kreativitás Saját tudásnak megfelelő tevékenység Motiváltság Többféle tanulási út, mód megismerése Valós eredmény

Alkalmazási nehézségei Időidényes Szervezés bonyolultsága Erőforrások biztosítása A hagyományos tanulási-tanítási keretbe való beillesztés Ellenőrzés – értékelés módja, ideje Együttműködés: tanulók, pedagógusok, szülők, más segítők

Felhasznált irodalom Körmöci Katalin: Projektmódszer az óvodában. 2004, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. Hortobágyi Katalin: Projekt-kézikönyv. 1976. Budapest, Tankönyvkiadó. Bihari Katalin: Projektmódszer az óvodában. http://www.rmpsz.ro/web/index.php/magisterl ap/15-magiszter2009_tavasz Stefány Judit: A projektpedagógia szerepe az óvodában. In: Kompetencia fejlesztés projektmódszerrel, szerk.: Falus Katalin és Vajnai Viktória Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, Budapest, 2008