Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Advertisements

Alap Termékek.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
az általános iskolákban
Klemmné Lőrincz Ildikó
A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár.
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Egészséges táplálkozás
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Napocska Napköziotthon
Flavon max termékcsalád
Országos Egészségfejlesztési Intézet Életciklus Osztály szeptember előtt és után.
Az elhízás.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
A helyes táplálkozás.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet.
Nemzeti Iskolagyümölcs-program - az európai iskolagyümölcs része - Bittsánszky Márton főosztályvezető-helyettes Miskolc május 21.
Török Szabolcs tankerületi igazgató
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program kommunikációja Németh Franciska kommunikációs igazgató MATÉSZ-FRUCT Kft.
A szervezet energiaforgalma
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet.
Az OGYEI kiemelt programjai
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Aktív, egészséges életmód
Példa egy ppt prezentációhoz
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Egészségkultúra 9. évfolyam
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségesek a roma nők?
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
10. rész :Táplálékunk összetevői
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében Miháldy Kinga mb. osztályvezető Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)

Az egészséges is lehet finom Programról alkotott vélemények A környezetük étkezési szokásainak megítélésekor a gyerekek 52%-56%-66%-a (kontroll-tízórai-automata csoport) állította a program sikeresen, pozitívan befolyásolta az iskolába járó gyerekek zöldség/gyümölcsfogyasztási szokásait A program eredményei alapján úgy tűnik, hogy egy komplex (oktatás és egészséges választék együtt), a gyermeket, a szülőket, a tanárokat minél szélesebb körben megcélzó beavatkozással már viszonylag rövid idő alatt (2 hónap), ebben az életkorban kedvező változásokat lehet elérni mind a gyermekek tudásszintjének javítása, mind ennek a gyakorlatba való beépülése terén. Jó gyakorlatnak bizonyuló modellprogram széleskörű elterjesztése hozzájárulhat a gyermekkori elhízás hazai prevalenciájának csökkenéséhez.

Az iskolagyümölcs-program eredménye A 2010/2011. TANÉVI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM ÉRTÉKELÉSE, EREDMÉNYEI AZ ISKOLÁK VÉLEMÉNYE ALAPJÁN Az iskolagyümölcs-program eredménye Az iskolák által adott pontok átlaga* A gyerekek rendszeresebben fogyasztanak gyümölcsöt 6,4 Minden iskolának részt kellene vennie a programban 6,3 Egészségesebb táplálkozási szokásokat alakított ki 5,7 A hátrányos helyzetű gyerekek táplálkozása javult 5,2 Segítséget jelent a családoknak 4,7 Hozzájárult a túlsúlyosság, elhízás elleni küzdelemhez 4,1 A kísérő programok (pl. plakátverseny, termelők meglátogatása) bővítették a gyerekek érdeklődési körét 3,5 Az iskolában lévő étel és ital automatákat kevesebbet látogatják 3,4 Javult az iskola és a szülők kapcsolata 2,9 Maximális pontszám 7. (1-es ha kevésbé, 7-es ha teljes mértékben egyetért az állítással.)

Az iskolagyümölcs-program eredménye 2010/2011. TANÉVI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM ÉRTÉKELÉSE, EREDMÉNYEI A BESZÁLLÍTÓK VÉLEMÉNYE ALAPJÁN Az iskolagyümölcs-program eredménye A beszállítók által adott pontok átlaga* Minden iskolának részt kellene vennie a programban 6,5 A kiszállítás problémamentes volt Az elvárt minőséget rendszeresen biztosítottuk 6,0 Javult az értékesítés biztonsága 5,7 Szívesen vettünk részt a kísérő programokban 5,6 A termelői csoport/termelő ismertsége nőtt 5,3 Nőtt az árbevétel 4,8 Nőtt az alma iránti kereslet 4,7 Hozzájárult a felesleg csökkentéséhez 4,5 Nem növelte jelentősen az adminisztrációs terheket 3,1

Az IGYP összefoglaló értékelése Erősségek Az iskolák részvételi aránya jelentős volt Kiemelkedő gyakorisággal és időtartamban biztosított gyümölcsöt a program Esélyegyenlőség érvényre jutott A vonatkozó rendeletnek megfelelt A kormányzat anyagi szerepvállalása Gyengeségek Területi egyenlőtlenség a részvételben A kísérő intézkedések Tartalmilag nem megítélhetők Egysíkúak voltak Oktatás nem elég hangsúlyos A beszállító és az iskola felelősségvállalása aránytalan A költségek nem megítélhetők A közvetlen beszállító, a kísérő intézkedést végrehajtó beszállító nem ismert Kommunikáció Monitorozás

Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében 7-10 évesek 1 adag: friss zöldség: 4-8dkg friss gyümölcs: 7-12dkg zöldség köret: 15-20 dkg 11-14 évesek 1 adag: friss zöldség: 5-9kg friss gyümölcs: 7-15dkg Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része. A hamarosan életbelépő közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás egészségügyi előírásokban naponta négy adag zöldség vagy gyümölcsfogyasztást ír elő, ebből legalább egy adag nyers formában. A gyümölcsök és zöldségek a szénhidrátok nag csoportjába tartozik. Az agy glükóz szükségletének fedezéséhez szénhidrátból naponta legalább 130g mennyiséget kell fogyasztani az 1 évnél idősebb gyermekeknek. Azonban a fejlődésben lévő szervezet tényleges szénhidrátigénye az optimális agyműködéshez szükséges mennyiségnél jóval magasabb, az ajánlott napi energiabevitel 45-60%-a. Az étrend hozzáadott cukortartalma lehetőleg ne érje el az összenergiaszükséglet 10%-át, mert a krisztalloid szénhidrát tartalmú ételek, italok gyakori fogyasztása növeli a fogszuvasodás és az elhízás kockázatát. Azonban számos Európai Uniós tagállam lakosságának hozzáadott cukorbevitele meghaladja a 10E%-ot. Zöldségek és gyümölcsök napi 5x!

Egészséges és finom A gyümölcsök és zöldségek fontos részei az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek. Sok vitaminhoz, ásványi anyaghoz, rosthoz juttatnak. Bizonyos kisebb alkotóelemei, ún. fitokemikáliák jótékony hatással bírnak. A zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend az egészséges testtömeg megőrzésének, valamint a szív-érrendszeri-, daganatos betegségek megelőzésének egyik kulcsa.

Egészséges és finom A WHO becslése szerint az elégtelen gyümölcs- és zöldségbevitel felelős világszerte a gyomor- és bélrendszeri daganatok miatti halálozások 14%-ért, az ischeamiás szívbetegségek miatti halálozások kb. 11%-ért, és a stroke okozta halálozások 9%-ért . A táplálkozási szokásokat általában és a gyümölcs- és zöldségfogyasztást is több tényező befolyásolja

Az egészséges táplálkozás megvalósításának feltételei egészséges táplálkozás szempontjaihoz igazodó makro- és mikrokörnyezet biztosítása: az egészséges választék elérhetővé tétele az alacsony tápértékű, magas energiatartalmú élelmiszerek, ételek árusításának korlátozása táplálkozással kapcsolatos ismeretek oktatása gyermekek, serdülők, szülők, pedagógusok és nevelők számára

Egészséges és finom Úgy tűnik, a gyerekkorban tanult étkezési szokások meghatározóak a felnőttkori beviteli értékekre nézve Akik sok gyümölcsöt és zöldséget esznek gyerekkorukban, azok később is zöldség- és gyümölcsevők maradnak. Könnyebb a jót megtanulni, mint a rossz szokásokat elhagyni és egy újat elsajátítani!

Egészség testnek, léleknek és szellemnek Petrőczi Éva: Ősz A gyümölcs-óra októbert mutat: birs-perc, alma-perc, körte. perc az őszt kondító fák alatt. Csanádi Imre: Piros alma Piros alma, piros alma, beteszlek a kosaramba, megeszlek én, meg én téged, adjál nekem egészséget!