Nanorészecskék fizikája, kvantumkémiai effektusok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szén nanocsövek STM leképezésének elméleti vizsgálata
Advertisements

E. Szilágyi1, E. Kótai1, D. Rata2, G. Vankó1
Készítette: Bráz Viktória
Galvánelemek és akkumulátorok
Az anyagtudomány szerepe
LEO 1540 XB Nanomegmunkáló Rendszer
5. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy Lézerátmenet: elektronszintek között (UV és látható lézerek) rezgési szintek.
Elektromos alapismeretek
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Az elektronika félvezető fizikai alapjai
A térvezérelt tranzisztorok I.
MOS integrált áramkörök alkatelemei
1. Anyagvizsgálat Feladat Tervezés számára információt nyújtani.
Pozitron annihilációs spektroszkópia
A FÉMEK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
Vékonyfilm nm körüli vastagság ultravékonyfilm - 1 nm körüli vastagság CVD (chemical vapour deposition) kémiai gőz leválasztás LPD (laser photo-deposition)
MIKROELEKTRONIKA 3. 1.Felületek, felületi állapotok. 2.Térvezérlés. 3.Kontakt effektusok a félvezetőkben. 4.MES átmenet, eszközök.
Intelligens anyagok.
Elektromágneses hullámok
Spektroszkópiai alapok Bohr-féle atommodell
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
Utazások alagúteffektussal
4. Félvezetőlézerek Lézerközeg: p-szennyezett és n-szennyezett félvezető anyag közötti határréteg Az elektromos vezetés szilárdtest-fizikai alapjai szükségesek.
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE A hidrogénatom Schrödinger-egyenlete.
3. Ionkristály lézerek A lézerközeg: fémoxid v. fémhalogenid, amelyben a fémionok kis részét másik fémion („szennyező”) helyettesíti Egykristály: kis spektrális.
Dr. Gali Ádám, egyetemi adjunktus BME Fizikai Intézet, Atomfizika Tanszék, Felületfizika Laboratórium 1111 Budapest, Budafoki út 8. T: F:
2. Félvezetőlézerek Lézerközeg: p-szennyezett és n-szennyezett félvezető anyag közötti határréteg Az elektromos vezetés szilárdtest-fizikai alapjai szükségesek.
Kalmár Dániel DP51IG Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék
5. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy Lézerátmenet: elektronszintek között (UV és látható lézerek) rezgési szintek.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
XPS – röntgen gerjesztésű fotoelektron spektroszkópia
Ellenállás Ohm - törvénye
Oldószermodellek a kvantumkémiában A kémiai reakciók legnagyobb része oldószerben játszódik le (jelentőség) 1. Az oldószermodellek elve 2.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
12. előadás A fémek vezetőképessége A Hall-effektus Kristályok
Az anyagok részecskeszerkezete
Molekuláris elektronika Hajdu Ferenc Elektronikai Technológia Tanszék 2003.
Molekuláris elektronika Hajdu Ferenc Elektronikai Technológia Tanszék 2003.
felületi önszerveződés
Egykristályfelületek szerkezete és rekonstrukciói
Felülettudomány a mikroelektronikai eszközök gyártásában, a mikroelektronikától a nanoelektronikáig A tranzisztor ill. VLSI-IC gyártásban a felületttudomány.
Az atom felépítése.
Villamos tér jelenségei
11. előadás Atomfizika.
A félvezetők működése Elmélet
Aktív nanoszerkezetű anyagok
Nanoelektronika Csonka Szabolcs Fizika Tanszék, BME
Az elektromos áram.
A geometria optika világába nem illeszkedő jelenségek
Atom - és Elektronpályák
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Nanofizika, nanotechnológia, anyagtudomány Mihály György akadémikus Magyar Műszaki Értelmiség Napja május 13. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
A kvantum rendszer.
Elektromágneses rezgések és hullámok
PPKE-ITK I.Házi Feladat Megoldásai Matyi Gábor Október 9.
Készítette: Tóth Bence 9/C
Az atommag alapvető tulajdonságai
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
A FONTOSABB MÓDSZEREK:
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 12. Raman spektroszkópia TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
A nagyon sok részecskéből álló anyagok
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Komplex természettudomány-fizika
Balogh Ádám Mentorok: Pothorszky Szilárd Zámbó Dániel
egymáson elgördülve (diffúzió!)
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Az elektronburok szerkezete
Előadás másolata:

Nanorészecskék fizikája, kvantumkémiai effektusok redukált dimenziók esetén Altenberg katedrális üveg ablaka üvegben oldott arany részecskék A néhány nm nagyságú Au részecskék felületi plazmon-gerjesztése okozza ezt a spektrális tulajdonságot. Az optikai tulajdonságok méretfüggőek (redukált dimenziók, kvantummechanika). Már a Nyugatrómai Birodalomban is nanotechnológiát használtak (bár semmit sem tudtak a plazmonokról).

Csillám felületen hordozott Ag nanorészecskék optikai viselkedése a hordozó felületével párhuzamos és arra merőleges plazmonok gerjesztésével értelmezhető. Szűk méreteloszlás plazmon: az elektronok (elektron felhő) kollektív rezgése az atomtörzsek (mint pozitíven töltött részecskék) felett A felhasadás oka az, hogy a részecske nem gömb alakú, vagyis a részecske magassága más mint az átmérője.

Néhány nevezetes nanorészecske, ahol mind az elektron-szerkezet, mind a geometria különleges tulajdonságokat mutat Au6 Si7 Al13 e- C60 fullerén Ötfogású bi-biramis szerkezet, 1.5 eV széles tilltott sávot mutat. Ikosaéder, ötfogású szimmetria, mágneses tulajdonságot mutat, ellentétben a tömbi aluminiummal. Alapállapotban egy elektron többletet tar-talmaz, szerkezetileg a benzol gyűtűre emlé-keztet, s nem a tömbi arany fcc szerkezetére.

(szokás beszélni elektron „confinement”-ről is Miért érdekes a redukált dimenziójú (a 3D kiterjedés egy vagy több irányban atomi méretű) objektumok fizikai-kémiája ? (szokás beszélni elektron „confinement”-ről is „bezárt elektron” ) 3 D tömb 2D vékonyréteg 0D kvantumpötty nanorészecske A méretcsökkentéssel eljutva a 10 nm alatti tartományban a kiterjedt testekre jellemző folytonos sávszerkezet egyre diszkrétebbé válik. Ha az elektronokat síkhullámként kezeljük, akkor a kvantummechanika egyik alapproblémájához jutunk, nevezetesen a dobozba zárt részecske problematikájához. Ennek vizsgálata vezetett a szilárdtestek elektron sávelméletéhez. Amennyiben a az elektron centrális elektromos erőtérbe helyezzük, eljutunk az atomok körüli stabil elektronpályák fogalmához. Ez pedig minden atom és molekula spektroszkópia alapja. A kvantumos szerkezet nemcsak elektronikai és optikai alkalmazásokban fontos, de bizonyos esetekben különleges kémiai tulajdonságokat is eredményezhet.

Néhány atomos klaszterek tanulmányozása fotoelektronspektroszkópiával (a „vizsgálati tárgyak”-at, a nanoklasztereket klaszterforrásokkal állíthatjuk elő) adott anyag, különböző klaszterméret 4s 3d különböző anyag, adott klaszterméret closed shell

Hogyan lehet vizsgálni az oxid felületen kötött egyedi fém-nanorészecskék elektronikai tulajdonságait ? a tiltott sáv szélességének változása a részecske méretével Optikai spektroszkópiai módszerek esetén szűk méreteloszlásnak kell lenni ! STS-módszerrel az egyedi klaszterek is vizsgálhatók !

Az egyelektron tranzisztor elve és fizikai analógiái Tranzisztor elv: egy kapu elektródával szabályozzuk az elektron áramlást Egyelektron eszköz esetében egyetlen elektron átjutását szabályozzuk ilyen módon Fizikai analógiát a elektronikában a kondenzátorok fizikája jelenti                                                                          

B.E. Kane javasolta egy Nature-ben (1998) megjelent cikkében Egyelektron eszköz: kvantum számítógép / elve és megvalósítási nanotechnológiája B.E. Kane javasolta egy Nature-ben (1998) megjelent cikkében a technológia elvi lépései Magspin I=1/2, ami a közelében kötött elektronnal zérussá változik, de ez csak alacsony hőmérsékleten megy. A rendszert mágneses térbe helyezve a magspin két jó definiált állapotot ad, amelyet nagyfrekvenciás gerjesztéssel váltogatni lehet. A J elektródákra adott feszültséggel lehet hangolni a szomszédos szegmensek átfedését. Természetes a működéshez egy ugyanilyen de azonos spinbeállású alkatrész is szükséges. a technológia STM-el kontrollált megvalósítása

Nanorészecskék, nanostrukturált felületek alkalmazási területei Napelemek, korroziógátló, kemény és mágneses bevonatok hidrogén tárolók üzemanyag cellák levegőtisztítás energiatárolók vékonyfilmek fotokatalízis nanorészecske nanorészecske nemlineári optikai jelenségek fotoelektromos színjelenségek kemoelektromos jelenségek mikro-nanoelektronika kvantumpötty lézerek egyelektron tranzisztorok monitorok, kijelzők gázszenzorok