DR. ERDÉLYI ÁGNES ADDIKTOLÓGIAI OSZTÁLY 2006. 02. 16.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Péterfi Csaba Attila
Advertisements

Az addiktív személyiség
Szenvedélybetegségek
Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Baranya Megyei Munkaügyi Központ Állami Foglalkoztatási Szolgálat Pécs, Király u. 46.
Szociális munka az onkológiában
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
A hatalom és felelősség kérdése a személyközpontú segítő kapcsolatban
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
PÉLDÁK, ÖTLETEK VITÁZÁSHOZ
 A kongresszusi részvételt a Janssen Cilag Kft támogatja.
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
Rokszin Mónika Pszichológus
Konfliktus és konfliktuskezelés
Általános, speciális kompetenciák Negyedik félév.
A pszichoszociális fejlődés elméletei
A gyászról © Dr. Gábor Hézser Seelsorgeinstitut der von Bodelschwinghsche Stiftungen FHdD University of Applied Sciences.
Személyiség- pszichológia II
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
Pszichopatológia II. Az emóciók és motivációk zavarai
Pszichológiai segítségnyújtás
Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Krízis.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
A pszichikumról általában
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
A szexuális élet és a nemi identitás zavarai
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Fenomenológiai megközelítés
A fogyatékos emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Siketvak személyek szükségletei F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – Királyhidi.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Nevelés és nevelői attitűdök
Velünk egy jobb világért! Reintegrációs modellprogram Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona és Regionális Kríziskezelő.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Quality Human Management
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Autonómia és felelősségvállalás
Mindennapi veszteségeink
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
KRIMINAL EXPO BUSINESS ÉS BIZTONSÁG a tervezés és az üzemeltetés konfliktusa a bevásárlóközpontok esetében.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
Megküzdési stratégiák a szegénység mint krízis estén
Speciális gyermekvédelem
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
Személyiségfejlődési zavarok
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
Csoportos és egyéni addiktológiai fejlesztések tapasztalatai „Tágas városom kis lakásra cserélem”
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
A motiváció szerepe a testnevelésben. Pelyhe Árpád
Videójátékok veszélyei
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

DR. ERDÉLYI ÁGNES ADDIKTOLÓGIAI OSZTÁLY

MEGHATÁROZÁSA; BNO-10 A.Tartós és ismétlődő maladaptív viselkedés a szerencsejátékokat illetően 1.Szerencsejátékokkal való intenzív foglalkozás 2.A kívánt izgalom eléréséhez egyre nagyobb összegű tétek 3.Ismételt sikertelen erőfeszítések a játék feletti kontroll megtartására 4.Nyugtalanság, irritabilitás ha megpróbálja a játékot csökkenteni, vagy abbahagyni. 5.Szerencsejáték folytatása a problémától valómegszabadulás módja

MEGHATÁROZÁSA; BNO Miután pénzt veszít, másnap visszatér, hogy veszteségét kiegyenlítse. 7. Hazudik, hogy eltitkolja a játékszenvedélybe való bevonódás mértékét. 8. Illegális cselekményeket követ el, hogy finanszírozza szerencsejátékát. 9. A játékszenvedély miatt elveszít fontos kapcsolatokat, állást, karrier lehetőséget. 10. Másokra támaszkodva gondoskodik pénzről, hogy reménytelen anyagi helyzetén segítsen. B. A játékszenvedély nem magyarázható jobban mániás epizóddal.

A KÓROS JÁTÉKSZENVEDÉLY LÉLEKTANA Bergler: a betegség fő motívuma a tudattalan vesztési vágy 1.viselkedésével öntudatlanul elutasítást, alulmaradást provokál 2.az elutasítás felháborodást vált ki benne 3.a kíméletlen elbánás miatt mély önsajnálat

További magyarázatok Greeson: győzelemben való hit „biztos” szisztémák kidolgozása. Gamblers Anonymus (GA): - érzelmi probléma -valósággal való szembenézés képtelensége -menekülés a realitás elől -érzelmi biztonság hiánya -periodikus játék, de a szünetekben sem intakt a gondolkodása, konstruktivitás hiánya

Speciális személyiségstruktura? extrém önbizalom – mély kétely intim kapcsolatok kialakításának képtelensége csökkent szexuális aktivitás speciális attitűdök a gondolkodásban: -lebecsülik a késleltetett jutalmazást -illúzió a játék kontrollálhatóságával kapcsolatban -statisztikai determináció a személyes sorsra való helytelen kiterjesztése mágikus gondolkodás

További személyiség jellemzők kényszeres pénzszerzés- látványos pénzköltés izgalmat kereső késztetés-unaloműzés autonómiára való képtelenség -felelősség vállalás hiányosságai -dependencia igények tagadása megváltozott identitás állapotra való törekvés ( valóságtól való elhatárolódás)

Hogyan biztosíthatja a játékos megváltozott identitás állapot rendszerességét? A tagadás, mint én-védő mechanizmus Veszteség- kontroll érzés, kettős megerősítés

A tagadás főbb formái a kompulzív szerencsejátékosnál egyszerű tagadás kicsinyítés vádlás racionalizálás intellectualizálás elterelés ellenségesség

Tagadás a környezetben család munkahely egészségügy önkormányzatok

Kezelés Több dimenziós, egyénre szabott Fekvőbeteg intézményben krízis állapotban kerülnek szakemberhez (depresszió, szorongás, szuicidium késztetések)

A felépülés szakaszai a játék abbahagyása attitűd változás -beismeri, hogy elvesztette a kontrollt a játék felett -feladja az értelmetlen küzdelmet -szenvedélybeteg identitás elfogadása

Terápiás törekvések pénz kezelése célok felállítása célok strukturálása (rövid, hosszú távú) szükségletek és vágyak differenciálása a játékra felszólító ingerek elkerülése az érzelmek kifejezése, „dühmunka” hozzátartozók bevonása

„Olyan cselekvés, amely bizonyos idő, tér és értelmi határokon belül játszódik le, látható rendben és önként vállalt szabályok szerint, az anyagi haszon, vagy szükségesség légkörén kívül” Johan Hunzinga

„tudom, mint a kisgyerek, csak az boldog, ki játszhat” József Attila