Szabályozási reform – az intézményrendszer és a járadékszabályozás továbbfejlesztése Szikszainé dr. Bérces Anna PM, főosztályvezető Pénztárkonferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A rendvédelmi szervek helye a kibervédelemben
Advertisements

A magán nyugdíjpénztári tv. várható változásainak hatása. Igazgatótanács ülése Budapest, október 21.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Győr város szociális ellátórendszerének működtetése az önkormányzati, civil és egyházi szolgáltatók közreműködésével. Páternoszter Piroska főosztályvezető.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
A pénzügyi és gazdálkodási felelősségvállalás szabályozása
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Néhány szempont a panelvitához Könyvbemutató: Non-Financial Defined Contribution Schemes: The New Revolution for Reforming National Pension Schemes? Budapest,
Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium április 7.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
Stratégiai tervezés.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
EU csatlakozás tükrében (fejlesztések támogatással)
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Vállalatok pénzügyi folyamatai
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
Munkahelyi egészség és biztonság
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Munkavédelem és controlling
Nyugdíjreform folyt. köv.? Pension Reform To Be Continued? Bodor András Pénzügyi Csúcstalálkozó II. / Financial Summit II. - Budapest, szeptember.
Szűts Ildikó A Magyar Posta Zrt. Vezérigazgatója november 11.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
„Innovációs folyamatok és lehetőségek a Közép-dunántúli régióban” Pannon Egyetem Innovációs Konferencia Veszprém október 2. Előadói napon elhangzott.
Pénzügykutató Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. közös konferenciája Lehetséges-e Nyugdíjrendszer Reformja? Borza Gábor ING Stabilitás Pénztárszövetség.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
1 Stabilitás Pénztárszövetség Van jövő – Válságban? Budapest, október 14.
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
Kormányzati Ellenőrzési Hivatal A magánnyugdíjpénztárak által a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak átadott portfóliókkal kapcsolatos gazdálkodás.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Energetikai gazdaságtan
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Szabályozási reform – az intézményrendszer és a járadékszabályozás továbbfejlesztése Szikszainé dr. Bérces Anna PM, főosztályvezető Pénztárkonferencia X. 14.

1. Válságban van-e a magánnyugdíjrendszer? Az évi nyugdíjreform eredeti céljai ma is aktuálisak: A nyugdíjrendszer hosszútávú finanszírozhatóságának elősegítése; A nyugdíjrendszer több lábra állítása; Öngondoskodási szemlélet erősítése. Az átmeneti időszak hatásai és a kedvezőtlen folyamatok nagyobb hangsúlyt kapnak. A hosszútávú lehetőségek azonban változatlanok !  Nincs tehát válság, nem indokolt az eredeti irány feladása!

2. Miért kell mégis átalakítás? Magyarország úttörő szerepet vállalt a kötelező magánnyugdíjrendszer bevezetésével. Az eltelt 12 évben a változó környezethez folyamatosan alkalmazkodni kellett (pl. választható portfóliós rendszer bevezetése, központi tagdíj-adminisztráció, hozamgarancia megteremtése, visszalépés utolsó, szűkkörű megnyitása) 2 régi adósság máig fennmaradt: – A magánnyugdíjpénztári járadékszolgáltatás részletes kidolgozása –Az intézményrendszer értékelése Nem lehet tovább várni!

3. A járadékszabályozás korszerűsítése – Miért szükséges? Az 1997-ben kialakított szabályozás – Keretjellegű, hiányoznak a részletek; – az ellátási szabályok ellentmondásosak, nem egyértelműek. Mekkora ellátást fogok kapni? Nem lehet válaszolni a kérdésre! – Fontos nemzetközi tendencia: a biztonsági elemek erősítése, a járadékrendszerrel kapcsolatos kockázatok biztonságos kezelése. A járadékszolgáltatás 2013-ban megkezdődik, feltételei azonban még nem ismertek  HALASZTHATATLAN AZ ÚJ SZABÁLYOZÁS ELŐKÉSZÍTÉSE!

4. A járadékszabályozás korszerűsítése – A legfőbb irányok Egyszerű szabályrendszer, világos metodika, érthető választási lehetőségek! Olcsó működtetés, a költségek féken tartásával Előírás a (demográfiai, befektetési) kockázatok teljes körű lefedése Cél: piaci szolgáltatók versenye, összhangban az intézményi átalakulással „Végső”, illetve választható szolgáltatóként: állami szerv is belép, mint kijelölt járadékszolgáltató (európai országok, pl. Svédország példája alapján)

5. Intézményi reform Az önkormányzati intézményi forma gondjai: A pénztártagok döntési, irányítási joga formális, a felelősségük azonban teljeskörű! A szponzor pénzügyi intézmények felelőssége azonban nincs nevesítve A valóságos irányítási viszonyok kuszák, ellentmondásosak. Cél: a pénzügyi intézményrendszerben megszokott felelősségi viszonyok kialakítása!

6. Az intézményrendszer átalakításának folyamata Legfőbb célok: egyértelmű felelősségi viszonyok, átlátható működés évtől korszerű pénzügyi intézmények működésének indítása Szabályozott átalakulási folyamat Az átalakult intézmények járadékszolgáltatást is el tudnak látni Az irányítási felelősség az alapító intézményhez kerül A fő tevékenység eredménye megjelenik az intézmény mérlegében. (Az adminisztráció nem szervezhető ki!)

7. Várható hatások Szépek az elvek, de mi fog változni a gyakorlatban? Kiszámítható ellátások: már a felhalmozási időszakban egyszerű szorzással meghatározható, hogy mennyit ér megtakarításunk! Biztonságos járadékfolyósítás Kötelező előírás, illetve ösztönzés az alacsony költségszintre Működési (pl. nyilvántartási) zavarok esetén egyértelmű az alapító felelőssége. Meghatározásra kerül az érvényesítés konkrét módja, mértéke is! Tiszta, egyértelmű felelősségi viszonyok kialakítása

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!