Bizalmi/likviditási válság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fundamentális elemzés
Advertisements

Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
KKV hitelezés és kockázatkezelés pénzügyi konferencia
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Határidős termékek árazása
Sub - Heading GABONAFINANSZÍROZÁS A BANKOK SZEMÉVEL HARKÁNY Papp Dániel – Trade Finance/ Raiffeisen Bank.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
VIZIONÁLJUNK VÁLSÁGOT! Lehetséges „pillangó-effektusok”, amik régiónk bankrendszerét is érinthetik Urbán László OTP Bank Előadás a XIII. vezérigazgatói.
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
KÖSZÖNTJÜK Vendégeinket! Tőzsde vagy elit Casino?
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
Hitelfelvételi problémák
Részvények árfolyam és hozamszámításai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kuti Mónika: Korlátozott finanszírozási flexibilitás.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
A bankszabályozás kihívásai és változásai a pénzügyi-gazdasági válság hatására Mérő Katalin.
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt. Befektetői szemmel.
Venni vagy eladni? Részvénybefektetések az intézményi befektető szemével Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
A tőkeszerkezet megváltoztatása Készítette: Bodnár Judit.
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Fazakas Gergely Részvények árazása
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások Béki Márta elemző QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt.
Do not put content on the brand signature area A pénztárak befektetőkénti viselkedése Budapest – November Benczédi Balázs Vezérigazgató.
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
IV. Terjeszkedés.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
SCBK Befektetés. SCBK Megtakarítások A Magyar lakosság 7-szer több pénzt tart bankbetétben, mint befektetésben Bank betét Pénzpiac A megtakarítások fő.
A tőzsde és ami mögötte van
Zsembery Levente vezérigazgató
A magyar tőkeexport bemutatása
A Tőzsde és ami mögötte van Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt Április 24.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Egyszerűen a devizákkal
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Fizetési mérleg jelentés
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Private Equity Bohák András Befektetések.  Zártkörűen működő társaság részvényeinek, tulajdonjogának megvásárlása.  Később nyilvános bevezetés, eladás.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár 2015-ös teljesítményről és a 2016-os várakozásokról.
Private Equity Bohák András Befektetések.  Zártkörűen működő társaság részvényeinek, tulajdonjogának megvásárlása.  Később nyilvános bevezetés, eladás.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Vállalati pénzügyek II.
Hedge fund-ok Urbán András
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Pénzügyi kockázatok az önkormányzati rendszerben Dr
Private Equity Bohák András
12 év szakmai tapasztalat
Előadás másolata:

Bizalmi/likviditási válság Zsiday Viktor Citadella Consulting

A válság okai Éveken át minden kockázatos eszközzel szinte csak nyerni lehetett Ezért a kockázatos eszközök iránti kereslet folyamatosan nőtt Ennek következtében a kockázati prémiumok „összementek” A korábbi magas hozamokat csak egyre nagyobb tőkeáttétellel lehetett elérni

Gazdasági hatás A kockázat szétszórva található a rendszerben – nehéz felmérni a hatást A hedge fundok kockázatcsökkentésre kényszerülnek: pozíciólikvidálás A kérdés hogy mekkora bizalmi, hitelességi válságot okoznak a történések: nehezen jósolható meg

A Private Equity „csoda” Számpélda (adóhatások nélkül): 100 részvény, profit: 100 dollár, azaz 1 dollár EPS, 12 dolláros részvényár (P/E 12), vállalat értéke: 1 200 dollár Felvásárlás: 15 dollár/ részvény, azaz 1 500 dollárért, ebből 200 dollár saját tőke 1 300 dollár hitel. Hitelköltség: 5% A vállalat új eredménye: 100-65 dollár (1300*5%)= 35 dollár. A private equity tulajdonosok ennyi osztalékot vehetnek ki évente, ez saját tőkére vetítve éves35/200 =17,5% hozam. Ha 8% lenne a hitelköltség, akkor már veszteségessé válna a cég!

Veszélyeztetett piacok: Elsősorban azok ahol nagy tőkeáttétel dívik, és a finanszírozás létfontosságú: Public enemy No.1: A carry-trade (JPY vs magas hozamú devizák) Emerging piacok Ingatlan-kapcsolt befektetések

EURJPY 1999-2007

HUF-carry hozama folyamatos ötszörös tőkeáttétellel

Részvénypiacok: Olcsóak, forward P/E: US 14-15, EU 12-13, Japán 17-18 A vállalati mérlegek egészségesek, historikusan alacsony tőkeáttétel, a tőkeáttétel a private equity cégeknél van Ugyanakkor negatívum hogy eltűnt a legnagyobb vásárló, a private equity, de ez időleges probléma csak

CEE részvénypiacok Túlpozícionáltság, számos országban túl magas árazás (Csehország, lengyel bankok, Románia) Éveken át 30% körüli hozamok: egyértelműen fenntarthatatlan Hazai árazás kedvező, de nincs nagy növekedés Sérülékeny makrohelyzet: Románia, esetleg Magyarország is!

Magyar papírok MOL: eltűnő közkézhányad, „short squeeze?” OTP: CEE viszonylatban olcsó, európai viszonylatban nem (ha lesz válság valószínűleg nagy vesztese lesz; „országrészvény”) MTEL: Nagy cashflow-termelő képesség, akár 3*120 Ft osztalék is lehet 2007-2009-es évekre Richter: van növekedés, nem túl alacsony árazás Kispapírok: eltűnt az érték

Mit (ne) vegyünk? Nehéz idehaza jó story-t találni Nemzetközi részvények jobbnak tűnnek MTEL egy nagyobb pánikban jó lehet osztalékrészvénynek Szeretjük az Ablon-t, a Pfizer-t, az európai biztosítókat Könnyen lehet hogy további carry-likvidálás lesz (NZDJPY,AUDJPY,GBPJPY,EURJPY)