1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról 2007. április.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Gazdasági helyzetkép és várakozások Előadó: Erdei Tamás A Magyar Bankszövetség elnöke Az MKB elnök-vezérigazgatója Budapest, május 3-4. A Magyar.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Makroökonómia gyakorlat
KKV hitelezés és kockázatkezelés pénzügyi konferencia
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Makroökonómia Feladatmegoldás.
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Zökkenő a pályán? A makrogazdasági kiigazítás és a bankszektor fejlődése XIV. Vezérigazgatói Találkozó november Dr. Urbán László, vezérigazgató-helyettes.
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS szeptember Virág Barnabás szeptember
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
A magyar pénzügyi rendszer csekély mértékben tudja támogatni a gazdaság fellendülését Jelentés a pénzügyi stabilitásról november (az első három negyedév.
Inflációs kilátások ra Kovács Mihály András November.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS június Virág Barnabás Június 28.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés, március Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, igazgató március 27.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások Béki Márta elemző QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt.
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
A májusi inflációs jelentés főbb üzenetei Kovács Mihály András május 22.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
0 Makrogazdasági áttekintés november. 1 A Takarékbank es előrejelzése Reál GDP növekedés4.73,94, ,6-6,30,5.
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Kismértékben javuló kilátások A magyar vállalkozások üzleti helyzete és várakozásai Az MKIK GVI áprilisi vállalati konjunktúra felvételének eredményei.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Pénzügyi stabilitási jelentés
Áttekintés a gazdaság állapotáról Prof. Bod Péter Ákos Budapest, március 27.
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Fordulópont? Növekvő bizonytalanság és romló üzleti helyzet Az MKIK GVI 2003 áprilisi vállalati konjunktúra felvétel eredményei MKIK GVI Magyar.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Makrogazdasági kilátások, december Magyar Nemzeti Bank Pellényi Gábor december 18.
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
Fizetési mérleg jelentés április
Előadás másolata:

1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április

2 A 2006 nyarán bejelentett intézkedések számottevően csökkentik a gazdaság sebezhetőségét, azonban átmeneti terhet jelentenek a gazdasági szereplők számára. A pénzügyi közvetítőrendszer sokkokkal szembeni ellenálló képessége erős

3 Jelentés a pénzügyi stabilitásról 2007 Makrogazdasági helyzet Kedvező külső konjunktúra, visszaeső beruházások A 2006 nyarán bejelentett intézkedések számottevően csökkentik a gazdaság sebezhetőségét, azonban átmeneti terhet jelentenek a gazdasági szereplők számára Javuló külső egyensúlyi helyzet Makrogazdasági alappálya: a makrogazdasági helyzet eltérően érinti az egyes gazdasági szereplőket –A vállalati szektorban a külső konjunktúra pozitívan befolyásolja a feldolgozóipart, a belső kereslet csökkenése azonban negatívan hat a szolgáltató és az építőipari cégekre –A háztartási szektorban a magasabb jövedelműeket érinti nagyobb mértékben a kiigazító csomag negatív hatása

4 Jelentés a pénzügyi stabilitásról 2007 Pénzügyi intézményrendszer Hitelkockázatok az alappálya mentén Vállalati szektor –Erős külső, romló belső értékesítési lehetőségek, építőipari visszaesés –Növekvő sérülékenység (csődök, körbetartozások emelkedése) –Emelkedő eladósodottság, elsősorban a külföldi hitelek bővülése révén –Az üzleti ingatlanfinanszírozás kockázatai mérsékeltek –2006-ban jelentősen romló portfolióminőség a belföldi bankoknál Lakossági szektor –Csökkenő reáljövedelem, mérséklődő fogyasztás-növekedés, emelkedő eladósodottság –Kérdőív a háztartások eladósodottságáról: a magas jövedelmi helyzetű háztartásoknak jobb a sokktűrő képessége, az alacsony jövedelem sokktűrő képességgel rendelkező háztartások felé a kitettség közepes –Növekvő jelzáloghitelezés, tovább bővülő devizahitelezés –Jó minőségű portfolió, de a kockázati pályák mentén fennáll a portfolióromlás veszélye

5 Jelentés a pénzügyi stabilitásról 2007 Pénzügyi intézményrendszer Kockázati pályák: 1. Beragadó inflációs várakozások, bérmerevség –inflációs várakozások beragadása, magas nominális bérpálya, a vállalatok a foglalkoztatottság csökkentésével reagálnak –A pénzügyi intézményrendszerben elsősorban a háztartások esetében jelent addicionális kockázatot, ennek mértéke attól függ, hogy a foglalkoztatottság csökkenése milyen mértékben érinti az egyes ágazatokat 2. Globális kockázati étvágy csökkenése –a kedvező befektetői hangulat megváltozása, kockázati prémium emelkedése (kamat és/vagy árfolyamsokk) –a hitelkockázatok emelkednek, a sokk megoszlása a forintban, illetve a devizában eladósodó ügyfelek között annak a függvénye, hogy a kockázati prémium emelkedése milyen mértékben oszlik meg a kamatemelkedés és az árfolyamgyengülés között

6 Jelentés a pénzügyi stabilitásról 2007 Pénzügyi intézményrendszer Piaci kockázatok A piaci kockázatok szintje mérsékelt A likviditási kockázat alacsony Jövedelmezőség, tőkehelyzet Stabil tőkehelyzet Magas szintről lassan csökkenő jövedelmezőség Új kockázatok: csoporton belüli kapcsolatok erősödése (banki és nem-banki) külföldi terjeszkedés

7 Köszönöm a figyelmet!

8 A rendelkezésre álló jövedelem reálnövekedése és a jövedelemdecilisre jellemző fogyasztási kosárral számított infláció egy főre jutó jövedelem-decilisenként 2007-ben

9 Lejárt és értékesített vállalati követelések aránya, valamint az értékvesztés eredményrontó hatása

10 A háztartási hitelállomány megoszlása a háztartás jövedelmének és sokktűrő-képességének a függvényében

11 A kockáztatott háztartási hitelportfolió arányának emelkedése az alappályához képest egy jelentős foglalkoztatottság- csökkenés esetén

12 A kockáztatott portfolió arányának változása a teljes háztartási portfolióban az alappályához képest különböző kockázati étvágy sokkok esetén Százalékpont A felmérésből számított jövedelmek szerint10%-kal magasabb jövedelem mellett Árfolyam-leértékelődés mértéke Forint kamatsokkalappálya10%20%30%alappálya10%20%30% alappálya bp bp bp

13 A ROE és ROA mutató nemzetközi összehasonlításban (2005)