TÁMOP 5.5.6-08-0002 ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
Budapest, november 12.1 A magyar fogyasztó és a hagyományos élelmiszerek Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Budapest, Logodi u
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
1 …mert mindenki fogyasztó ! Tájékoztató kampány a Közép- dunántúli Régióban TAMOP /2 KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS A projekt az Európai Unió támogatásával,
Könyvtári és Informatikai Szövetség
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezete és működése Dr. Berey Attila főigazgató megyei főállatorvos.
Validálás & verifikálás
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Előnyök és alkalmazási területek
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
Fogyasztóvédelem.
NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az orvostechnikai eszközök piacfelügyelete
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Köszöntjük Önöket az „Esély az együttműködésben” – Élhetőbb vidék megteremtése konferencián!
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A Magyar Köztársaság kormánya
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Munkahelyi egészség és biztonság
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
TÁMOP Közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP Fogyasztóvédelmi ismeretek az utazások területén Dr. Eitmann Norbert Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület október 6-8.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
VIII. Állatorvosi Kongresszus (Budapest, )
A MAGYAR ÜVEGIPARI SZÖVETSÉG PROGRAMTERVE 2008/2009 Magyar Üvegipari Szövetség Közgyűlés 2008.Május 13. Holiday-Inn Budaőrs Hotel.
„Egészséges étel az egészséges életért”
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az évente bevezetett európai szabványok száma (db)
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
OFA HÁLÓZAT KOOPERÁCIÓ KIEMELT PROJEKT (TÁMOP-2.4.3/B/1-09/1) – Szociális szövetkezetek részére nyújtható térítésmentes szakmai.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Nemzetközi élelmiszer-biztonsági program.
Kristóf Ákos, osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztály Ökoiskola címátadás Budapest, június 4.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Nemzeti Energetikusi Hálózat
Fogyasztóvédelem.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Országos Statisztikai Tanács
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Előadás másolata:

TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület

TÁMOP AZ ORSZÁGOS FOGYASZTÓVÉDELMI EGYESÜLET ÉLELMISZER- BIZTONSÁGI SZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉGE ITTHON ÉS NEMZETKÖZI TÉREN Tagjai: különböző szakterületeken tapasztalatokkal rendelkező szakértők, akik önként jelentkeznek erre a munkára. Érdekképviselet: Miért szükséges: az élelmiszer választék növekedése, Eu és hazai szabályozás fejlesztése, élelmiszer szabványok kidolgozása (Magyar Élelmiszerkönyv, FAO/WHO Codex Alimentárius stb.), Szakmai szövetségekben, kormány bizottságokban (pl. Élelmiszer Higiéniai Bizottság), Géntechnológiai eljárásokat véleményező Bizottságban a fogyasztók véleményének kifejtése.

TÁMOP Együttműködések Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Egészségügyi Minisztérium ÉFOSZ – TÉT platform Nemzeti Szív Alapítvány BEUC - az európai fogyasztóvédelmi szervezetek szövetsége – élelmiszer szakértői hálózat CI – fogyasztók világszervezete

TÁMOP Kampányok, lobbizás Együttműködve a többi szervezettel „Kezdődik az iskola, kezdődik az elhízás” Eredmény: Iskolai büfé rendelet, MP Fogyasztóvédelmi Ad Hoc bizottság az iskolai étkeztetésről Élelmiszerek jelölésének új európai szintű szabályozása Gyrekeknek szóló marketing korlátozásáról szóló nemzetközi kódex elfogadtatása – folyamatban van

TÁMOP Fogyasztók tájékoztatása az élelmiszer címkézés, reklámok jól szolgálják a tájékoztatást, megfelelő mennyiségű információ tartalmú címkék a fogyasztók oktatása, a címkékre kerülő információk értelmezése kiadványaink pl. Mit is (v)veszünk?, az Élemiszer adalékanyagok, E számok, Hogyan vásároljunk élelmiszert, vagy a Jó háztartási gyakorlat OFE-TÉKA a lakóssági és fogyasztói forumok

TÁMOP Az élelmiszerrel kapcsos panaszok esetén is szükséges a blokk megtartása, annak igazolására, hogy az élelmiszert az adott boltban vásárolták Ha nem intézik megfelelően a panaszt, nem cserélik hibátlanra, vagy ha ez lehetetlen nem adják vissza a vásárlónak a pénzét, akkor be kell írni a vásárlók könyvébe, hogy ne tagadhassa le a kereskedő a bejelentést és az ellenőrző hatóság számára nyoma maradjon. A kereskedőnek 30 napon belül válaszolni kell a beírásra