ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Advertisements

1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Általános áruismeret Termékfelelősség
G M P Dr. Hetényi László.
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Budapest, november 12.1 A magyar fogyasztó és a hagyományos élelmiszerek Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Budapest, Logodi u
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
178/2002/EK rendelet január 1-től
Kereskedelem Szakmacsoport
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
Budapest, május 18. Halimba
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Értékesítési csatornák
Mennyire (információ)tudatos a magyar vásárló?
Validálás & verifikálás
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Élelmiszerszabályozás
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Csomagolástechnológia 1.
A HACCP rendszer és alkalmazása
HACCP az élelmiszer-higiéniában
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
A fogyasztók tájékoztatása
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
A fogyasztók tájékoztatása
A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉBEN
Munkahelyi egészség és biztonság
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Közegészségügy és egészségvédelem a vállalkozásokban
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Az EU élelmiszer- szabályozásának céljai Eu. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése Az élelmiszerben lévô egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása.
Schreiberné Molnár Erzsébet
Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Vízépítési Tagozata Szakmai továbbképzés szeptember 16. Fodor Jenő ivóvízágazati főmérnök Debreceni Vízmű Zrt.
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
1169/2011/EU jelölési rendelet
A kémiai biztonságról közérthetően
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014.
Az élelmiszerek jelölése, címkézése. Mi az élelmiszercímke? Az élelmiszercímke  az élelmiszerjelölés fontos eszköze, amely a fogyasztók egészségét, biztonságát,
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos fogalmak, meghatározások.
ANTSZ - MGSZH. MGSZH Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Több feladat átkerült az ÁNTSZ-től az Ő hatáskörükbe. ÍROTT ANYAGUK EZEKRE KÜLÖN NINCS CSAK.
AZ ÁNTSZ FELADATAI. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XIX.SZ. Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Élelmiszerbiztonsági aktualitások:
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület

Európai Unió többször deklarált és következetesen alkalmazott élelmiszer szabályozási filozófiája: a fogyasztók megfelelő tájékoztatása, az élelmiszerek szabad áramlását az EU-n belül biztosítania, míg a nemzetközi (tehát az un. harmadikországokkal való) kereskedelmet segítenie kell

Alapfogalmak: „élelmiszer” minden olyan feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan anyagot, vagy terméket jelent, amelyet emberi fogyasztásra szánnak, illetve amelyet várhatóan emberek fogyasztanak el. „fogyasztó”: az élelmiszer végső fogyasztója, valamint az élelmiszert tevékenységéhez felhasználó élelmiszer-vállalkozó „élelmiszer-biztonság”: annak biztosítása a termelés, az élelmiszer- előállítás, a tárolás és forgalomba hozatal teljes folyamatában, az élelmiszer nem veszélyezteti a végső fogyasztó egészségét „élelmiszer-minőség”: az élelmiszer azon tulajdonságainak összessége, amelyek alkalmassá teszik az élelmiszert a rá vonatkozó előírásokban rögzített, valamint a fogyasztók által elvárt igények kielégítésére.

Élelmiszerk jelölése: 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet az élelmiszerek jelölésének általános – minden élelmiszerre kiterjedő – szabályait tartalmazza Jelölés: bármely, az élelmiszerre vonatkozószó, jel, védjegy, márkanév, ábra vagy szimbólum, amelyet az élelmiszer csomagolásán helyeznek el Előrecsomagolt élelmiszer: olyan egység, amely az élelmiszerből és az élelmiszer azon csomagolásából áll, amelybe az élelmiszert forgalomba hozatal előtt csomagolták be

Kötelező adatok: Megnevezés; összetevők felsorolása;  bizonyos összetevők mennyisége (pl. darált hús zsírtartalma); nettó mennyiség; minőségmegőrzési idő lejárati dátuma; különleges tárolási vagy felhasználási feltételek; az előállító, vagy forgalmazó neve; felhasználási útmutató; alkoholtartalom; Kivétel a 10 cm2 -nél kisebb felületű élelmiszerek

Minőségre vonatkozó előírások: Magyar Élelmiszerkönyv I.kötetet: kötelező előírások II. kötetet: Irányelvek, ajánlások III. kötetet: Vizsgálati módszerek FAO/WHO Codex Alimentarius Általásnos szabványok (pl. jelölés, adalékanyagok)‏ Termék szabványok (pl. Csokoládé)‏ Vizsgálati, mintavételi szabványok Peszticid-, állatgyógyszer maradék szabványok Gyakorlati szabályok (pl. HACCP)‏

Az élelmiszerelőállítás termékspecifikus szabályai Az egyes élelmiszerekre vonatkozóan speciális rendeletek(pl bor, ásványvíz), szabványok formájában (pl Magyar Élelmiszerkönyv, vagy Codex) létrehozott előírások, amelyeket a fogyasztó közveltenül nem érzékel, de az élelmiszer gyártóknak és forgalmazóknak be kell tartani. Élelmiszerbiztonsági szabályok Általános szabályok Higiénia rendeletek Új élelmiszerek rendelet GMO élelmiszerek, technológiák

A termékekre vonatkozó specifikus szabályok Adalékanyagok Aromák Ivóvíz Ionizáló energiával kezelt élelmiszerek Élelmiszerekben megengedett szennyeződések ( vegyi, mikrobiológiai, radiológiai stb.)‏ Csomagolóanyagok előírásai

Egészségvédelmi szabályok Általános szabályok Egészségügyi Egészsésgvédelmi rendeletek A termékekre vonatkozó specifikus szabályok Különleges táplálkozási célú élelmiszerek, étrend- kiegészítők Tápérték jelölés, tápanyag összetételre vonatkozó állítások, vitaminozott élelmiszerek

Az élelmiszer-forgalmazás szabályai Általános előírások Kereskedelemre vonatkozó törvények és rendeletek Vendéglátás szbályai Az élelmiszer-forgalmazás specifikus szabályai Vásárok, piacok Üzletszabályzat Agroturizmus

Élelmiszerek hatósági ellenőrzésének szabályai Általános feladatok, felhatalmazások Az élelmiszerlánc szabályainak betartására irányuló ellenőrzés Az élelmiszerlánc és hatósági felügyelet Nemzeti ellenőrzési terv és jelentés Speciális feladatok Zöldség-gyümölcs ellenőrzés Vágóállat minősítés Monitoring Gyógynövény forgalombahozatala, ellenőrzése

Szervezetek Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal: a teljes élelmiszerlánc ellenőrzésére hívatott, a szó szoros értelmében a termőföldtől a fogyasztó asztaláig terjedően. Egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenysége Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a gyógyszerészeti államigazgatási szerv kijelölése, amely az élelmiszerlánc higiéniai ellenőrzését jogosult ellenőrizni. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság feladatai, piacfelügyelet gyakorlása, ellenőrzési feladatok a többi ellenőrző szervvel kooperálva. Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal, kontakt pont az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal) irányába, koordinálja az éves ellenörzési terveket és azok, végrehajtását, valamint a jelentések elkészítését.

Fogyasztói magatartás, választás, vásárlás, élelmiszerek kezelése, háztartás higiénia A fogyasztó az élelmiszerek minőségén csak rontani tud, ezért nagyon fomtos, hogy mind a vásárlás, mind az otthoni kezelés során gondosan járjon el. Az élelmiszer eredetű megbetegedések 80%-a a háztartásokban következik be. Figyelni kell: Bolt és a kiszolgáló tisztaságára A sértetlen csomagolásra A pénz kezelésére stb.

Háztartás higiénia Személyi higiénia – kézmosás Hűtőszekrény, fagyasztóláda hőmérséklete Tárolás csomagolva és a megfelelő helyen Főzés során az eszközök tisztasága Kész ételek tárolása Mosogatás gyakorisága Konyhai eszközök pl. konyharuha tisztasága Zöldség gyümölcs mosása, mazsola, citrom is!

Vásárlás: Bolt és eladó tisztasága Sértetelen csomagolás Pénkezelés Vásárlás sorrendje Hűtő és fagyasztó hőmérséklete Súlyellenőrzés

Köszönöm a figyelmet!