Kemoterápia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ladagab.uw.hu.
Advertisements

ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
NEOADJUVANS RADIO/RADIOKEMOTERÁPIA
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
Megoldások.
Új terápiás lehetőségek a krónikus C vírus hepatitis kezelésében
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
ENZIMOLÓGIA 2010.
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
A daganat keletkezésének oka
A membrántranszport molekuláris mechanizmusai
Daganatgátló kezelés – kemoterápia –radiokemoterápia
Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati
Immunológia informatikus hallgatók részére
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
BIOKÉMIA I..
POLISZACHARIDOK LEBONTÁSA
Az Örökítőanyag.
SV40 infekció transzformált sejt. „korai” gének (early - E) „késői” gének (late - L) 4.7 kb SV40 genom - kicsiny „tanulóvírus” fertőzést követően először.
Platina készítmények okozta veseelégtelenség kivédése
Tumorimmunitás.
A keloid és a hipertrófiás hegek pathomechanizmusa
DAGANATOS BETEGSÉGEK GYÓGYSZEREI I.
A sejtciklus és szabályozása
Új lehetőségek az emlőrák kezelésében
Daganatos megbetegedések
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
Készítette: Kiss László
THALIDOMID SZEREPE MYELOMA MULTIPLEX KEZELÉSÉBEN
MYELOMA MULTPLEX KEZELÉSE
dr. Bartók Vera P.M. Flór Ferenc Kórház Onkológia
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
Egészségügyi Mérnököknek 2010
Dr. Bárdi Edit DEOEC Gyermekklinika, Haematológiai-Onkológiai Osztály
PROGRAMOZOTT SEJTHALÁL
A sejtciklus.
lehetőségei az onkológiában Szent László Kórház Onkológiai Osztály
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ
A tumorok és az immunrendszer kapcsolata
A HIV FERTŐZÉS IMMUNPATHOGENEZISE. A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)
23-mer 12-mer A közbeeső DNS hurok kivágódik A heptamerek és nonamerek visszafelé illeszkednek Az RSS által kialakított alakzat a rekombinázok célpontja.
Hogyan képes a B sejt csak egyfajta könnyű és egyfajta nehéz láncot kifejezni? –Annak ellenére, hogy minden B sejtben egy apai és egy anyai Ig lókusz is.
Nukleinsavak és a fehérjék bioszintézise
Tumorok kezelése Kombinált kezelés Kemoterápia Immunterápia Sebészet
a tumor-specifikus immunitás kiváltása
A daganatok kezelése.
Sugárterápia.
Nőgyógyászati daganatok
Amit a radiokemoterápiáról tudni kell…
A P elemek mobilitásának szabályozása
Az eukarióta sejtciklus szabályozása
A SEJTCIKLUS ÉS A RÁK KAPCSOLATA
nukleoszómák (eukarióta)
Készítette: Czigléczki Gábor
A kifürkészhetetlen búzafűlé. Arany középút Egészséges egyensúlyt teremt a modern medicina és a komplementer eszközök között. A daganatos betegnek.
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának neoadjuváns kezelése Szántó János és Gonda Andrea Onkológiai Tanszék DEOEC.
Tumorimmunitás, transzplantáció Falus András. protoonkogének tumor szuppresszor gének egészséges állapot.
AZ IMMUNRENDSZER NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
ENZIMOLÓGIA.
Előadás másolata:

Kemoterápia

Sejtciklus Fázisai: G1 S ( DNS-szintézis) G2 M (mitózis) G0 (nyugalmi fázis)

A kemoterápia célja Az élettartam meghosszabbítása Az életminőség javítása A recidívák áttétek képződésének megakadályozása

A kemoterápia típusai Kuratív Stabilizációs vagy palliatív

A kemoterápia fontossága Ha a daganat tömege eléri a 100-200 mg-ot (kb. 1-2x108 sejt), akkor mikrometasztázisokkal kell számolni. A kemoterápia a mikrometasztázisok ellen is hat. Magyarországon évente kb. 120000 beteg kap kemoterápiát.

A kemoterápia legfőbb hatásai A sejtoszlás gátlása Vérerek képződésének gátlása Jelátviteli rendszer gátlása Sejtfelületi antigének gátlása

A kemoterápia hatékonysága ellen ható tényezők A tumorsejtek heterogenitása A tumorsejtek különböző differenciáltsága A tumorsejtek önálló vaszkularizációra képesek A tumorsejtek gátolni képesek az apoptózist A multidrug resistentia

Apoptózis Programozott sejthalál: az érett sejtek elpusztulnak, helyettük új sejtek képződnek anélkül, hogy a sejtpopuláció nagysága változna. Malignus transzformáció esetén ez az egyensúlyi állapot felborul. A DNS károsodás felismerésében a p53-nak van döntő szerepe. A p53 az emberi daganatok 60 %-ában hibásan működik.

Vaszkularizáltság Az egészséges szövetekben az angiogenezis szigorú ellenőrzés alatt áll. A tumorsejtek képesek az endothelsejtek proliferációját serkenteni. Proteolízis és angiogenezist stimuláló faktorok termelésével éri el a tumorsejt ezt a hatást.

A tumorsejt és a hypoxia A tumorsejtek hypoxiás környezetben ellenállóbbak a kemoterápiával szemben. Elsősorban a cisplatin, a bleomycin és az antracyclinek hatnak kevésbé hypoxia esetén.

Metsztázisképződés gátlása A tumorsejtek leválásának,invazív növekedésének, az erekbe történő betörésnek a gátlása A keringésben történő vándorlás gátlása A befogadó szervben történő letelepedés gátlása Ilyen szerek: proteázok, kollagenázok

Gyógyszerrezisztencia Farmakokinetikai ill. tumorbiológiai okra vezethető vissza A gyógyszer elégtelen felszívódása Aluldozírozás Géninstabilitás miatti többszörös mutációk a daganatsejtben Multidrug resistentia ( MDR gén jelenléte esetén)

A sejtproliferációra irányuló daganatterápia Citosztatikumok: sejtproliferációt gátló szerek Hatás: cytoreductio

A citosztatikus kezelés „szabályai” 1. A tumor tömege és a szervezet élattartama fordítottan arányos A citosztatikum a különböző nagyságú tumorok sejtpopulációinak mindig azonos hányadát és nem azonos számú sejtjét pusztítja el A rezisztens sejtek száma ugyanolyan mutációs ráta mellett is folyamatosan emelkedik

A citosztatikus kezelés „szabályai” 2. 1 g tumortömeg = 109 sejt, ebből 103 rezisztens sejt

Farmakokinetika Gyógyszerhatás=koncentráció x expozíciós idő (CxT) Cytoreductiv hatás= = intracelluláris koncentráció x a sejtben tartózkodás ideje

Farmakobiokémiai tényezők Egyes szerek in vivo metabolikus átalakulás során válnak aktív vegyületté. Citokróm P450: a cyclophosphamidot ez az enzim aktiválja a májban, így válik aktív szerré 5-fluoro-2’-dezoxi-uridilát: az 5-fluorouracil metabolizációjához szükséges

A citosztatikumok molekuláris támadáspontjai 1. DNS 1. Alkilező szerek: keresztkötések jönnek létre ilyen szer: cyclophosphamid, antracyclinek 2. Antimetabolitok: a purin és a primidin bioszintézisét gátolják ( 5-FU, methotrexat) dehidrofoloreduktáz ill. timidilátszintetáz gátlása révén

A citosztatikumok molekuláris támadáspontjai 2. Topoizomeráz I. és II. szükséges a DNS topográfiai átrendeződéséhez a transzkripció, a kromoszómaszegregáció és a replikáció során Ezen enzimek gátlása citosztázist eredményez Ilyen hatású szer: etopozid, doxorubicin,mitoxantron, aktinomycin, irinotecan

A citosztatikumok molekuláris támadáspontjai 3. Mitotikus orsó A DNS-replikáció után a G2 fázisban a sejt mikrotubuláris rendszere megfelezi a megkettőződött kromoszómaállományt. Ezek a tubulinok is fontos támadáspontok. Ilyen szer: taxánok,vinca-alkaloidák

Citosztatikus kombinációk Csak citosztatikumok kombinációi Citosztatikum + immunterápia (Interferon) Citosztatikum + modulátor (leukovorin) Citosztatikum + biológiai válaszmódosítók (targeted therapy)

Egyéb szerek Hormonterápia Citokinek

A daganatterápia formái Adjuváns Neoadjuváns Radiokemoterápia Szervmegtartó onkoterápia Regionális kemoterápia Radiofrekvenciás tumorabláció Kemoembolizáció

A kemoterápia egyéb szempontjai Progresszió, recidiva kezelése Aktív, palliatív kezelés Tüneti terápia Terminális állapot kezelése (hospice) Szupportív kezelés