Gázok mintavétele folyamatos méréshez

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
Advertisements

Levegőminőség. Terhelés minden olyan anyag és E, ami többletként adódik a természetes állapothoz Csoportosítás - méret/halmazállapot (ülepedő por, korom;
Levegővédelmi jogszabályi előírások alkalmazása a megújuló energiaforrás engedélyezése során, különös tekintettel a biogáz-, biofermentáló üzemekre és.
Kidolgozta: Heinz-Werner Engel (ABECE) 1997 Használják: Belgium, Németország, Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Tunézia, Magyarország, Ausztria Magyar.
Levegőtisztaság-védelem 9. előadás
Munkahelyi egészség és biztonság
KÉMÉNY.
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
monitoring rendszerek
Szakdolgozat A közúti közlekedés környezetterhelése Debrecenben
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Dr. Domokos Endre Tiszta levegő –Mozdulj érte! XII. Európai Mobilitási Hét előkészítő Veszprém, április
Árnyékoló fóliák összehasonlító mérése
A környezetirányítás jogszabályi háttere
ZAJVÉDELEM Koren Edit 4..
Dunaújváros levegőminőségének monitorozása Nagy Attila
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság-védelem 9. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 13. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-4 Szakaszos mintavételek.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Bemutatkozás Ágosrton Csaba1 – Béres András2
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
Levegő szerepe és működése
Levegőtisztaság védelme
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
A légkör és a levegőszennyezés
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Pernye Energia és környezet keletkezése, tulajdonságai,
Levegőtisztaság-védelem 7.
Valós-izokinetikus mintavétel áramló gázokban
Levegőminőség-védelem – hazai helyzet. Legfőbb szennyezőforrások Közlekedés (> 50%) Energia szektor ( 30%) Ipar (20%)
OKIR - LAIR Levegőtisztaság-védelmi Információs Rendszermodul
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Levegőtisztaság- védelem 6. A légszennyező anyagok kibocsátásának szabályozása.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam
Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam
Zajmérések lefolytatása
Füstgáz emissziómérések lefolytatása Csendes-Deák Zsuzsanna
Kovács Viktória Barbara
TÁJÉKOZTATÁS TÁJÉKOZTATÁS A LEVEGŐTISZTASÁG - VÉDELEM ÚJ SZABÁLYOZÁSÁRÓL március 8. Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
VÍZMINŐSÉGSZABÁLYOZÁSI PÉLDA
* * ppm (v/v) azaz ppmv átszámítása
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Előadás másolata:

Gázok mintavétele folyamatos méréshez Emisszió

Mintavételi feltételek A mintavételt az MSZ ISO 10396:1998 szabványnak megfelelően végezzük. A módszert a gázkoncentráció folyamatos mérésénél használjuk a következő komponensekre: Oxigén, O2 szén-dioxid, CO2 Szén-monoxid, CO Nitrogén-monoxid, NO Nitrogén-dioxid, NO2 Kén-dioxid, SO2 TOC (összes szerves anyag) Metán, CH4 NMCH (nem metán szénhidrogének) Mintavétel módszere – külsőtéri mintavétel

Külsőtéri mintavétel Csatornából reprezentatív mintavétel a gázminta leszívásával és a zavaró anyagok eltávolításával. Befolyásoló tényezők: Gázáramlás egyenlőtlensége - többpontos mintavételezés Tömítetlenség, hígulás - mérőkört ellenőrzése N2 gázzal, - mérőcsonk letömítése, - lehetőleg nyomott oldal mintázása Kibocsátás jellege (szakaszos, folyamatos, lökésszerű) - folyamatos hosszúidejű mintavétel - a rendszeresen ismétlődő szakaszok meghatározása Üzemviteli jellemzők változása - ciklusok végigmérése

Mintavételi szondák elhelyezése

szondák elhelyezkedése a csatornában a tető adta lehetőségek kihasználása

végre szabványos a mérőhely

Mérőhely telepítése A mérőhely kiválasztásánál figyelembe kell venni a következőket: Mérőszemély biztonsága - biztonságtechnikai és munkavédelmi előírások figyelembevétele Áramlási akadályok helye (töréspont, csőszűkület, elzáró szerelvény stb…) - új technológia telepítésénél a szabványos mérőhely kialakítása előírás - már üzemelő technológiánál a kiépítést akadályozzák a meglévő, adott feltételek Kiépített mérőhely - új létesítmények esetén is ritka a kialakított, kényelmesen megközelíthető mérőhely A méréshez szükséges villamos áram - a mérés alapfeltétele, abban az esetben, ha a műszert pontforráshoz telepítjük 230 V, ha a busszal mérünk 380 V szükséges A mintavételi nyílás megközelíthetősége - a minimális szükséges hely a mintavételi szondák, prandtl cső és hőmérő beforgatásához szükséges

és a kialakított mérőállás …. kosárból és a kialakított mérőállás ….

mérés szabadban a pontforráshoz kitelepülve mérés mérőbuszban

A mérés eszközigénye

Mérés előkészítése A vizsgálandó gázzal érintkező eszközök (szűrők, szondák, vezetékek, csatlakozók, szerelvények) anyaga fémötvözet (rozsdamentes, króm-titán ötvözet), kvarc-boroszilikát vagy teflon (PTFE), lényegében úgy kell megválasztani az anyagot, hogy a véggázzal ne tudjon reakcióba lépni, illetve a gázkomponenseket se kösse meg. A nedvességtartalom leválasztása lényeges lehet a mérőműszerek keresztérzékenysége miatt, de nem mindegy, hogy és hol válasszuk le. Legjobban bevált és használt módszer a kondenzációs/kifagyasztásos technika, amit egyszerűsége, illetve kis eszközigénye miatt is kedvelik a mérőszervezetek. Nem minden esetben kell azonban leválasztani a gáz nedvességét (TOC és NMCH mérésnél). A szilárdanyag leválasztása is fontos olyan szűrő alkalmazásával, amely magas hőmérsékleten és savas körülmények között sem köti meg a füstgáz egyéb komponenseit. A szilárd anyag a mérőműszerek kapillárisaiban okoz eltömődést, ami költséges javítási és karbantartási munkához vezet. Az eltömődött gázanalizátor használhatatlan, mérni nem lehet vele, tehát a leválasztás elkerülhetetlen.

a hűtőtáska és a gázelőkészítő egység

Nullázás és kalibrálás Nullázó gázként a legjobb a nagytisztaságú 5.0 minőségű nitrogéngáz, amelyet lehetőleg a mérőkör összerakását követően a mintavevő szondán keresztül bypass segítségével adagoljuk a mérőkörre. A rendszer ellenőrzése többször is szükséges. A rendszerhígulást elkerülhetjük, ha a mintavételi pont és a gázelőkészítő közötti távolságot minél jobban lecsökkentjük. Így a gázelőkészítő utáni hosszabb szakaszon nyomott vezetéken történik a mintagáz mérőrendszerbe való juttatása, vagyis a hígulás lehetőségét lecsökkentettük. Kalibrálás, ami a helyszínen tulajdonképpen pontosságellenőrzés, mert egy pontra történik. Mérés előtt és mérés után hiteles gázt, vagy gázkeveréket tartalmazó palack segítségével végezzük szintén bypassal. A nullázásnak és a kalibrálásnál fontos, hogy a mintavétellel azonos, állandó nyomásviszonyokat teremtsünk a rendszerben. Fontos a műszerek bemelegedési ideje, amely az emissziós gázanalizátorok esetében min. egy óra.

Füstgázkomponensek meghatározása, műszer és személyi háttér A mérések a komponensekre vonatkozó szabványok szerint, szabványos módszerrel, kalibrált gáz analizátorral történik. Az analizátorokat referencia labor évente kalibrálja több ponton hiteles gázkeverékkel. Az analizátoroknak rendelkezniük kell típus alkalmassági vizsgálattal. A mérő személyzet a jogszabálynak megfelelően részt vesz a kétévente megrendezésre kerülő helyszíni összehasonlító mérésen. A mérőszervezetnek akkreditáltnak kell lennie a mérésekre a hatályos jogszabály értelmében. A mérés ideje alatt percenként min. 3 mintavételből (20 másodperces detektálási idő) perces átlagokat képezünk, amit adatgyűjtő rögzít folyamatosan. A kiértékelésnél a jogszabálynak megfelelően 10, 20, vagy 30 perces átlagokat képezünk, amit normálállapotra kell számolni és összehasonlítani a határértékekkel.

és végre a mérés …..

A füstgázok meghatározásánál a mérőkört a következők szerint állíthatjuk össze: A mérőcsonkra a megfelelő anyagú fűtött, vagy fűtetlen szondával csatlakozunk. A TOC, NMCH és metán mérésekor fűtött szondát, fűtött mintavételi vezetéket kell alkalmazni. Egyéb füstgáz komponensek esetén ez nem kötelező, csak a vízleválasztást kell megoldani úgy, hogy az a teflon mintavételi vezetékben eltömődést ne okozzon (akár a mintavételi vezeték lejtetésével). A szondát a mintavételi vezeték köti össze a gázelőkészítő egységgel, ami tartalmazza a szilárd leválasztót, a hűtőt és a mintavételi szivattyút. Nyomott oldalon szintén teflon csővel csatlakozunk a mérőrendszerhez, ahol komponens specifikus mérések megtörténnek. A mérőrendszer analóg jelét digitálissá átalakítva adatgyűjtő menti az egyperces koncentrációkat.

Alkalmazott mérési módszerek Infravörös gázabszorpció (IR, NDIR) - komponensek: kén-dioxid, szén-monoxid, szén-dioxid Gázkromatográfia (FID) - komponensek: összes szerves szén, metán UV-fluoreszcencia - komponensek: kén-dioxid Kemilumineszcencia - komponensek: nitrogén-oxidok, nitrogén-dioxid, nitrogén-monoxid elektrokémiai vezetőképesség - komponensek: oxigén paramágneses detektálás

szondák: fűtetlen és fűtött kivitelben Füstgázmérés Horiba PG 250 analizátorral, mellette PSS típusú gázelőkészítő egységgel TOC mérés Bernath Atomic Modell 3006 analizátorral

Jogszabályi háttér 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról 17/2001. (VIII. 3.) KöM rendelet a légszennyezettség és a helyhez kötött légszennyező források kibocsátásának vizsgálatával, ellenőrzésével, értékelésével kapcsolatos szabályokról 23/2001. (XI. 13.) KöM rendelet a 140 kWth és az ennél nagyobb, de 50 MWth-nál kisebb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről 14/2001. (V. 9.) KöM-EüM-FVM együttes rendelet a légszennyezettségi határértékekről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről 32/1993. (XII. 23.) KTM rendelet a helyhez kötött földgázüzemű gázmotorok technológiai kibocsátási határértékeinek és azok alkalmazására vonatkozó szabályok megállapításáról 7/1999. (VII. 21.) KöM rendelet a 140 kWth és az ennél nagyobb, de 50 MWth-nál kisebb bemenő hőteljesítményű, helyhez kötött gázturbinák légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről

A füstgázméréseknél a következő mérési szabványok fordulhatnak elő: - MSZ 21853-6:1984 Légszennyező források vizsgálata Kén-dioxid emisszió folyamatos mérése - MSZ 21853-8:1977 Légszennyező források vizsgálata Szén-monoxid emisszió meghatározása - MSZ 21853-9:1991 Légszennyező források vizsgálata A nitrogén-oxidok emissziójának mérése kemilumineszcenciás és infravörös abszorpciós módszerrel - MSZ 21853-19:1981 Légszennyező források vizsgálata Szén-dioxid emisszió meghatározása - MSZ 21853-26:1993 Légszennyező források vizsgálata A kén-dioxid emisszió folyamatos mérése UV-fluoreszcenciás módszerrel - MSZ 21853-27:1993 Légszennyező források vizsgálata Az oxigéntartalom folyamatos mérése MSZ 21462:1997 A nem metán szénhidrogén és a metán koncentrációjának meghatározása a helyhez kötött gázmotorok füstgázában MSZ EN 13526:2002 Helyhez kötött légszennyező források emissziója. Az összes, gázállapotú, szerves kötésben lévő szén tömegkoncentrációjának meghatározása véggázokból, kis koncentrációban. Folyamatos, lángionizációs detektoros módszer - MSZ ISO 11042-1:1998 Gázturbinák. Légszennyezőanyag-kibocsátás. 1. rész: Mérés és értékelés

füstgázok folyamatos mérésével vizsgabázison kipufogógázok esetén is találkozhatunk

téglagyáraknál

vagy a kazánházban

egy infra pisztácia pörkölő berendezés

üveggyártás kemencéjének pontforrása füstölő berendezés pontforrása