Mixed-in-place (MIP) technológia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Másodfokú egyenlőtlenségek
Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
Munkaterek határolása
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Kezdhetek mindent elölről…
Szükséges Eszközök: • kémcsőtartó, 3db kémcső, vegyszeres kanál, cseppentő Anyagok: • tojásfehérje, szilárd konyhasó, tömény sósav, tömény salétromsav,
Cölöpözési technológiák folytatás
TALAJMECHANIKA-ALAPOZÁS
Speciális mélyépítés Bohn Krisztina bohn.
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Nagy Patrik Ásványok és kőzetek Ásvány és Kőzettanhoz kapcsolódik.
MARKETINGKUTATÁS III. Előadás: A megkérdezésről bővebben.
Talajjavítás injektálással, mélykeveréssel
Cölöpalapozás III. rész
Támszerkezetek II..
A körlevél készítésének menete
Intelligens anyagok.
Ásványok és kőzetek.
Eseményalgebra, kombinatorika
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vezeték nélküli technológiák
Folyadékok keverése ~ leginkább valamely technológiai művelet megkönnyítése a célunk Folyadék és szilárd fázis keverése: Szuszpenzió előállítása, fenntartása.
Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet.
„A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Élelmiszeripari gépek I
Table of Contents A FIA módszer második generációjának tekinthető. Lényege, hogy a mintát és a reagenseket egymás után (sorrendben) injektáljuk be az alapoldatba.
Jelentések Tábla vagy lekérdezés nyomtatásban alkalmas megjelenítése.
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Az elemzés és tervezés módszertana
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A talajsavanyodás és kezelése
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
Uránszennyezés a Mecsekben
Talajvizsgálat foszfolipidek alapján Készítette: Ladányi Márta (A170R5) Talajvédelem című tárgy keretében (BMEEOGTAKM1)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Házi Dolgozat Talajvédelem tantárgyból Készítette: Nagy Gábor GVF7EG VBK-KM II. évfolyam december.
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
In situ talajmosás Benzol szennyezés a Dunaferr területén
Tíz játék, tizenegy tüskén Székely Márton
KRIMINAL EXPO BUSINESS ÉS BIZTONSÁG a tervezés és az üzemeltetés konfliktusa a bevásárlóközpontok esetében.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készítette: Fülöp Roland
1 Vektorok, mátrixok.
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Notebook Csapattagok: Koska Anna Király Vivi Koska Balázs Terék Máté Fegyveres Máté Tóth Bence Győrik Viktor.
TECHONOLÓGIA Az IsoShell az úgynevezet ICF (bennmaradó hőszigetelt zsalu) építési technológia képviselője, amely az alacsony energiafelhasználású és fenntartható.
ELEKTRONIKUS KERÉKPÁR VÁLTÓ- RENDSZEREK KÖŐ KATALIN EC58AW.
A TANK A harcmező ura.
Munka, energia teljesítmény.
Egyéb műszaki jellemzők
Térbeli organizáció Tervezői kiírás.
70 cm-es fix yagik, Fotókon az első cső és a további lehetséges elhelyezési pontok, közben leírás a konkrét telepítéshez. További – és nagyobb –
A hortobágyi Csípő-halom morfológiai és talajtani elemzése Kovács Nikoletta ELTE TTK, geográfus.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
NobelGuide TM Powered by Procera. Hagyományos implantáció lépései Paciens vizsgálata, megfelelő kezelési terv elkészítése.
PONTVEZÉRLÉS (FÚRÁSI FELADATOK VÉGREHAJTÁSA)
Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet.
Fenntarthatósági témahét
Relációs adatmodell, normálformák
A nyomatéknak ellenálló kapcsolatok viselkedésének jellemzése
Előadás másolata:

Mixed-in-place (MIP) technológia Talajszilárdítási technológia

Mixed-in-place Ez egy fizika-kémiai talajszilárdítási módszer Rövidítése MIP elnevezés pontosan utal az eljárás lényegére, hogy egy adott kötőanyag segítségével megszilárdítsuk a kiválasztott terület talaját.

MIP Tervezése I. A keverés a megszilárdítandó talaj fúrása mellett történik, a fúróspirálok üreges belsején keresztüli kötőanyag-bevitellel. Általában 9,50 m–16,50 m közötti mélységig végzik, amelynek eredményeképpen a talajréteg apró üregei megtelnek kötőanyaggal, a talaj szerkezete és összetétele megváltozik. A módszer eredménye a fúróegység alakját követő, szilárd talajréteg, amely többféle célt is szolgálhat, így alkalmas lehet vízzárásra, munkatér határolásra, talajszilárdításra, azaz környezetvédelmi és környezetkímélő építési célokra egyaránt.

MIP Tervezése II. Fentiek alapján a befecskendezett kötőanyag- szuszpenzió mennyiségének egyenlőnek kell lennie a talajréteg pórustérfogatával. A tökéletes keverés, azaz a teljes homogenizálás elérése érdekében a fúrás három, egymáshoz közel lévő, de nem összekapcsolódó fúróspirállal kell elvégezni, amelyek közül bármelyik spirál forgatási iránya a fúrás közben tetszőlegesen megváltoztatható, és gépkezelő ezzel egyidejűleg függőleges irányú mozgatást, függőleges irányú keverést is végez, meg is emeli, majd le is süllyeszti a szánt a gémen. Így készül el az első, úgynevezett primer MIP-cölöp. A MIP kivitelezése szakaszos, az úgynevezett„dupla vándor-lépés” eljárási sorrendnek felel meg.

Cölöpverési sorrend: „dupla vándor-lépés” szerint Ezek szerint első lépésnek a fúróspirált egy adott mélységig lefúrjuk a szuszpenzió folyamatos hozzáadása mellett. Ezután, kihasználva, hogy a fúróspirál mindkét irányba forgatható, fel-le emelésekkel és emellett a forgásirány változtatásával történik a talaj és a kötőanyag összekeverése, homogenizálása. Végül ezzel az eljárással elkészülnek a cölöpök. A cölöpök sorrendje pedig az, hogy az első primer cölöp megépítését követi a második primer cölöp, majd a kettő közé, bemetszéssel készül – azonos fúrási technológiával – az úgynevezett szekunder cölöp. Ezek után pedig már a két átkeverő táblát helyezzük. Az egyes fogások átfedésben lévő szakaszait,pedig ismételten megkeverjük. Ennek folyamatnak a végén pedig kialakul a MIP-fal, amely összemetsző vízzáró fal.

Kötőanyag választást meghatározó szempontjai A talaj nyomószilárdsága Talaj nyíró és húzóigény-szilárdsága Talaj rugalmassági modulusa Talaj áteresztőképessége Talaj sűrűsége

Talajtípus szerint javasolt kötőanyagok Szemcsés talajhoz: cementet Agyagtalajhoz: meszet vagy mész/cementet Szerves agyaghoz: mész/cementet, cement/ granulált kohósalakot, mész/gipszet Tőzeghez: cementet, cement/ granulált kohósalakot, mész/gipsz/cementet Iszaphoz: cementet, mész/cementet Szulfátos talajhoz: cementet, cement/granulált kohósalakot

MIP költsége függ Keverés energiaigényétől Kötőanyag típusától Kötőanyag mennyiségétől

MIP SWOT analízise I. A MIP cölöpözési eljárás előnyei, tehát egy új technológia, melyet már hazánkban is kezdenek alkalmazni (Csepel, az épülő szennyvíztisztítónál), rendkívül előnyös tulajdonságai mellett természetesen korlátjai is vannak. Előnyei között megemlítendő, hogy a technológia talajkiemelés nélkül történik, nem kell talajelszállítással foglalkozni, a cölöpözés a hármas fúróspirálnak köszönhetően rendkívül gyorsan történik, összehasonlítva akár a résfalas akár a hagyományos cölöpözési technológiákkal, a mobilis gépeknek köszönhetően széles körben felhasználható, készíthetőek rendkívül jó vízzáróságú illetve jó szilárdságú falak is és az eljárás mindig alkalmazkodik a talajminőséghez, ezért gazdaságos. Hátrányai között megemlítendő, hogy a technológiából adódóan kötött talajokban nem alkalmazható, valamint hogy a jelenlegi gépekkel maximálisan 16,5 m mély cölöpfal készíthető, megjegyezve, hogy ez tulajdonképp növelhető nagyobb fúróspirálok készítésével.

MIP SWOT analízise II. Felhasználhatóa bármilyen vízzárási feladatban, akár munkatér-határolásról van szó, akár gátak vízzáróságának megerősítéséről. Emellett természetesen használható a mélyépítésben a hagyományos cölöpözési feladatokban is. Ezzel a talajszilárdítási módszerrel az eredeti talaj elveszti biológiai tulajdonságát és a szerkezetét a kötőanyag beinjektálása miatt.

Hivatkozások, Források ezeken található a képek is www.vbt.bme.hu honlapján megtalálható hallgatói előadások között www.muszakilapok.hu/kornyezetvedelem/mixedinplace-technologia oldalon

Fúróspirál A képen látható technológiával fúrnak be és juttatják be a kötőanyagot a talajba.

Keverőtelep főbb részei: 2db siló, víztartály,keverőgép és aggregátor

Ábra a cölöp fúrás menetéről Ez a sematikus ábra megmutatja, hogy a fúróspirállal, hogy készítjük el a kötőanyaggal a cölöpöket.

Hulladéklerakó elhatárolása Ez egy MIP-fallal körülvett leendő hulladéklerakó terület, melynek célja majd, hogy a hulladékból elszívárgó káros anyagok ne jussanak el a környezetbe.