B UDAFOKI BARLANGLAKÁSOK SZENNYEZÉSE Írta: Rátz Dorottya IWS1O7.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„…Kotyog a patak, hallgatom,
Advertisements

A felszín alatti vizek.
E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
ARANYBANYA-VERESPATAK
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
A víz,a levegő, az anyagok és tulajdonságai
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A víz világnapja Március 22..
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
SO2.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Közúti közlekedés, talajvédelem és vízvédelem Moyzes Antal 2010
A Volgermeerpolder természetes lezárása
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
A MEGSEBZETT FÖLD.
Cián szennyezés a Tiszán
Zöld iroda Céglátogatás helyett. rkialltas-fomenu/vandorkialltas-2011/gyor.
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
Az üvegházhatás és a savas esők
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
A Biogáz (házilag) Felhívjuk a kedves nézők figyelmét, hogy ha a következő szövegek hallatán,illetve képek láttán valakinek bármilyen baja lesz, azért.
Felelősséggel a környezetért!
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
A BIOMONITORING VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI NYÍREGYHÁZA VÁROS TERÜLETÉN Buris Katalin 2004.
A FAVI adatszolgáltatásban várható változások
Az ISD DUNAFERR Zrt. környezetvédelmi tevékenysége
Kommunális hulladékok káros hatásai a környezeti elemekre
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Szigyártó Erzsébet XI.B
Felszín alatti vizek minősítése
KÉMIA 8. évfolyam Téma: A VÍZ.
Fitoremediáció.
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
Hulladéklerakók izolálása. Házi dolgozat Készítette: Bognár Emese Mária BME – VBK Környezetmérnöki szak II. Év (2009/10.) Neptun kód: E8L87S.
Uránszennyezés a Mecsekben
In situ talajmosás Benzol szennyezés a Dunaferr területén
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
A vízszennyezés.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
A savas eső következményei
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
Környezetgazdálkodás 1.. A légkör, mint oxidáló közeg A CO 2 állandó légköri jelenlétének következménye – egyensúlyi pH pH alakító ionok a légkörben,
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Környezetvédelem.
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
- Természetes úton: CO 2 LÉGKÖRI EREDETŰ SAVASODÁS - Hőerőművek, belső égésű motorok, széntüzelés SO 2 H 2 S CO 2 NO x.
Felszín alatti vizek
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VESZÉLYES ANYAG TERHELÉS A FELSZÍNI ÉS.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program Kaposvár június 27.
A kommunális szennyvíziszapok mezőgazdasági kihelyezésének jogszabályi háttere, engedélyeztetése BAKA GYÖRGY Környezetvédelmi szakmérnök Öko-Eco Bt.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
Székesfehérvár, Alba Regia laktanya területén feltárt szénhidrogén szennyezettség kármentesítése KEOP azonosítószámú projekt Készítette:
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
Globális környezeti problémák
Szelektív hulladékkezelés, Újrahasznosítás
Ökoiskola- vetélkedő március
A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.
Előadás másolata:

B UDAFOKI BARLANGLAKÁSOK SZENNYEZÉSE Írta: Rátz Dorottya IWS1O7

S ZENNYEZETT T ERÜLET Budafok, Tétény barlanglakásai Barlanglakások anyaga: mészkő Döntés születik a barlanglakások felszámolásáról re befejeződik a bányák szennyező anyagokkal való feltöltése 2004 őszén kezdődtek a kármentesítési munkák

B UDAFOKI BARLANGLAKÁSOK

S ZENNYEZÉS MÉRTÉKE tonna gázgyári iszap és 270 m 3 –nyi csurgalékvíz kezeléséről született szerződés a KvVM és a TERSZOL Környezetvédelmi és Építőipari Zrt. Között Feltárások eredményeként a kezelendő szennyezés mértéke jelentősen nőtt A műszaki beavartkozás során összesen ,39 tonna gáz iszap, 559,03 tonna csurgalékvíz és 3 000,8 tonna hígiszap kitermelésére került sor

F ORRÁS Óbudai Gázgyárból kikerülő gázgyári iszap és csurgalékvíz Gázgyári iszap: gáztermelési eljárás mellékterméke. Jelentős benne a vas, a cián és az arzéntartalom, ezek jelentős környezetkárosító hatása miatt veszélyes hulladék Csurgalékvíz: a lerakott hulladéktesteken átszivárgó, illetve az ott keletkező bármilyen olyan folyadék(oldat, szuszpenzió) amely a lerakóban marad, onnan elvezetik, vagy kikerül a lerakóból.Főként szerves szennyező anyagokat tartalmaz, melynek milyensége a hulladéktestektől függ.

T RANSZPONTÚTVONALAK A forrástól( Budafoki bányalakások szennyező anyagai) a szigetelés hiánya miatt az iszapban lévő cián és higany kipárolgás következtében a légtérbe jutott Az esővíz hatására kimosódás következett be, ami beszennyezte a felszíni vizeket és a talajt is. A szennyezés mértéke és időtartama miatt a felszín alatti vizek is veszélybe kerültek A levegőbe jutó szennyező anyagok a magasabb légrétegekben kondenzálódnak, és csapadék formájában újra a talajt szennyezik.

S ZENNYEZETT KÖRNYEZETI ELEMEK Talaj: a szennyezett talajréteget, iszapot és csurgalékvizet eltávolították, helyébe 20 cm vastag humuszréteget terítettek. Az iszapból a vasat kinyerték és kohászati alapanyagként hasznosították A felszín alatti vizek szennyezését a kutak kitisztításával, nem használt kutak eltömítésével és monitoring kutak létesítésével oldották meg

Ö KOSZISZTÉMA A levegőbe kipárolgott és eső hatására kiporzott szennyező anyagok a felsőbb légrétegekben kondenzáció után a vízkörforgással eső formájában újra elérik a talajt és a felszíni vizeket. Innen tovább haladhatnak a felszín alatti vizek felé. Savas eső hatására a nehézfémek vízoldhatóvá válnak és így a növények számára felvehetőek lesznek. A felszíni vizekben a halak szervezetébe a nehézfémek beépülnek és emberi fogyasztás során káros hatás jelentkezhet.

E MBEREKRE GYAKOROLT HATÁS A szervezetbe étkezés során is bekerülhetnek a növények és állatok által felvett szennyező anyagok A tisztítás és a lerakás között eltelt idő alatt a kiporzás légszennyező hatása nem elhanyagolható A megtisztított területek lakóházakat is érintettek. Az évekig elhúzódó munkák zajszennyezést okoztak, valamint kellemetlenebbé tették az ott élő emberek életét. A tisztítás jelentős anyagi beruházás volt, ami elvonta a pénzt más, szintén megoldásra vagy fejlesztésre váró területek elől.

Köszönöm a figyelmet!

F ORRÁSOK Dr Gruiz Katalin jegyzetei f=6 hun.hu/publikaciok/a_magyar_alagutakrol/varos- a-fovarosalatt.pdf 5_Lerako_letesitese.pdf Kép: