Törvényszerűségek, trendek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Környezetgazdálkodás 1.
Advertisements

A halmazállapot-változások
Levegőminőség. Terhelés minden olyan anyag és E, ami többletként adódik a természetes állapothoz Csoportosítás - méret/halmazállapot (ülepedő por, korom;
A környezetszennyezés forrásai
A légkör összetétele és szerkezete
Felszín – légkör kölcsönhatások
Időjárás, éghajlat.
Környezetgazdálkodás 1.
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
Légköri sugárzási folyamatok
Szennyezőanyagok légköri terjedése
Szmog.
VER Villamos Berendezések
Szennyezőanyagok légköri terjedése Gauss típusú füstfáklya-modell
Szennyezőanyagok légköri terjedése
Gyakorlati alkalmazás Terjedési és egyéb modellek Környezeti - üzemi zaj számítása Készítette: Akusztika Mérnöki Iroda Kft. Vidákovics Gábor Az MSZ 15036:2002.
Légszennyező anyagok hatása a környezetre
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
AZ ÉGHAJLATOT KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐK IV.
A potenciális és tényleges párolgás meghatározása
© Gács Iván (BME) 1/36 Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése.
Készítette: Kálna Gabriella
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
A levegőburok anyaga, szerkezete
Természetföldrajzi övezetesség
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
A közlekedés és levegőszennyezés; A szmog
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd 
SZMOG.
Készítette: Krieg Judit 10/b.
Ismerjük meg a szmogot kicsit közelebbről.
A hang terjedése.
Ózonlyuk - probléma? Az ózonról általában Mi az ózonlyuk-probléma?
A légkör fizikai tulajdonságai alapján rétegekre osztható
Halmazállapot-változások
Levegőtisztaság-védelem
Levegő szerepe és működése
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
A légkör és a levegőszennyezés
Időjárási és éghajlati elemek:
Levegő és légszennyezés
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Környezetgazdálkodás 1.
Környezetvédelem.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
Környezetgazdálkodás 1.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
A légkör függőleges felépítése és kémiai összetétele
A Szmog.
A vízbe merülő és vízben mozgó testre ható erők
A Los angeles-típusú szmog
A légkör fizikai tulajdonságai alapján rétegekre osztható
Előadás másolata:

Törvényszerűségek, trendek Készítette: Akusztika Mérnöki Iroda Kft.

A meterológiai jelenségek, folyamatok hatása (1.) A szélmozgások hatására összetett folyamatok révén jelentős távolságokba juthatnak el a légszennyező anyagok, melyek nem egyszer ott fejtik ki hatásukat, ahova eljutnak a széljárások által. Légköri turbulencia: A szélsebesség felbontható két összetevőre, egy átlagos időben állandó szélsebességre és egy időben véletlenszerűen változó turbulens összetevőre. A turbulencia okozza a légköri szennyező anyagok szóródását. A turbulenciát termikus folyamatok és mechanikai hatások okozzák. Megkülönböztetünk mechanikai és termikus turbulenciát. A mechanikai a vizsgált terület domborzati viszonyaitól (felszíni érdesség keltett légörvények a légmozgás hatására) és a szélsebességtől függ. A termikus turbulencia kialakulásában a hőmérsékleti rétegződésnek (hőmérsékleti gradiens) van szerepe. Turbulens diffúzió: A környezeti levegő turbulens áramlása által keltett örvényes mozgás, mely segíti a légszennyező anyagok szóródását a légkörben.   Keveredés: A levegő tulajdonságainak cserélődése és kiegyenlítődése a turbulens mozgások által. Hőmérsékleti rétegződés: A troposzférában egy függőleges irányú hőmérséklet-gradiens is jelen van. A hőmérséklet 0,65 °C-kal csökken 100 m-enként felfelé haladva, ez a gradiens talajközeli légrétegben jelentősen eltérő. Az adiabatikusan emelkedő nem telített levegő hő mérséklete 100 m-enként 1 ° C-kal csökken, ezt adiabatikus hő mérséklet-változásnak nevezzük. (Moser M., Pálmai Gy.) Izotermia: Légköri állapot olyan jellemző függvénye, amikor a hőmérséklet állandó a magasságtól függetlenül.

A meterológiai jelenségek, folyamatok hatása (2.) Inverzió: Olyan légköri állapot, amikor a hőmérséklet a magassággal növekszik. Inverzi típusok, talajmenti, talajközeli zsugorodási, magassági. Stabilis légállapot: A függő leges kicserélő mozgások számára kedvezőtlen helyzet, a helyérő l elmozdított részecske igyekszik eredeti helyére visszatérni. Labilis légállapot: A függő leges kicserélő mozgások számára kedvező helyet, a helyéről kissé elmozdított légrészecske igyekszik eredeti helyétől minél távolabb kerülni. Stabilitási kategória: A levegő átlagos hőmérsékleti rétegződésének jelző száma.   Emissziós pont: Az a hely, ahol a kilépő légszennyező anyagok először találkoznak a környezeti levegővel. Légszennyező anyagok átalakulása: A környezeti levegő bejutó kibocsátásoknak a napsugárzás, a légnedvesség, a léghőmérséklet, a csapadék és a levegő alkotórészei, ill. más légszennyező anyagok hatására történő fizikai, ill. kémiai változása. Az átalakulás a légszennyező anyagok légköri tartózkodási idejét jelentős mértékben befolyásolja.

Szennyező források típusai A belélegzési magasságában (1,5m) keletkezett immisszió értékek több nagyságrendbeli eltérést mutathatnak forrástípustól függően Az elméleti és gyakorlati kezelhetőség szempontjából a következő forrástípusokat különböztetjük meg: Pontforrás: A terjedési vizsgálat szempontjából pontszerűnek tekinthető a környező épületek tető szintjénél legalább kétszer magasabban kibocsátó szennyező forrás. A pontforrásból eredő emissziót a környező épületek által keltett mechanikus turbulencia nem befolyásolja és ennek következtében a légkör természetes hígító képessége az év nagy részében optimális mértékben tud érvényesülni. Ide tartoznak általában az erőművek, fűtőművek és ipartelepek magas kéményei. Területi forrás: Alacsony kémények, kürtők, általában a környező épületek tető szintje közelében kibocsátó szennyező objektumok. A területi forrásból származó emissziók - a környező épületek által keltett mechanikus turbulencia hatására - átkeverednek, és nagy koncentrációban már a forrás közvetlen környezetében talaj közelbe jutnak. Talajközeli forrás: Közvetlenül a belélegzési szinten kibocsátó szennyező forrás. Ide első sorban a városok szűk utcáit szennyező gépjárművek tartoznak.

Levegőkémiai fogalmak Légszennyező anyagok körforgása: A légszennyező anyagok több közegre terjedő fizikai és kémiai átalakulásokkal járó mozgása, mely fenntartja ezen anyagok mennyiségének dinamikus egyensúlyát.   Légszennyező anyagok tartózkodási ideje: A levegő környezetbe kibocsátott szennyezőanyag élettartama, azaz a kibocsátás után a légköri jelenlét időtartama. Ez az idő néhány másodperctől évekig is eltarthat. Az élettartamot rövidíti kémiai reakció, átalakulás és ülepedés, kimosódás csökkentheti. Füstköd (szmog): A szmog kialakulásához jelentős mennyiségű szennyezőanyag kibocsátásra és kedvezőtlen meteorológiai körülmények együttese szükséges. A füstködnek két fő típusa van: oxidáló és redukáló. Az oxidáló jellegű füstköd kialakulásához az inverziós zárórétegnek a napsugárzás erősségének, a gyenge légmozgásnak és a járműmotorok által kibocsátott nitrogén-oxidoknak és szénhidrogéneknek kell együttesen jelen lenni (Los Angelesi szmog). A redukáló jellegű füstködöt a gyenge légmozgás, az inverzió, a közeli domborzat hatások közrejátszásával a fűtőolaj és a szén égetéséből keletkezett kénvegyületek és lebegő szilárd részecskék idézik elő (Londoni szmog). Fotokémiai reakció: A napsugárzás elnyelése által kiváltott kémiai reakció. Ilyen típusú reakciók eredményezik a legfőbb másodlagos szennyező anyagokat.

1. kép: Los Angelesi szmog 2. kép: Londoni szmog

Felhasznált irodalom MSZ-21460/2-78 Moser Miklós, Pálmai György: A környezetvédelem alapjai szabvány (2005)