Évi 1 tonnánál nagyobb mennyiség? Mit tegyek? Honnan kérjek segítséget? El tudja dönteni, hogy CMR anyag-e? Előzetes bejelentés REACH-IT, ICLUID5 CMR anyag?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Advertisements

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Általános áruismeret Termékfelelősség
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
A REACH-ről másképpen Gyógyszeripar
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál igénybe vehető szolgáltatások Lászlóné Tanács Edina szolgáltatási igazgató november 15.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Zalaegerszeg december 13.
Az Európai Unió KKV politikája Mikro-, kis-, és középvállalkozók első országos fóruma Bakodpuszta, május 6. Németh István, Európai Bizottság.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Műszaki tudományok az interneten
A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
A WEB-GN BEADÁSÁVAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK, BEADÁSI TAPASZTALATOK, ÉS VÁRHATÓ TECHNIKAI FEJLESZTÉSEK Várszegi Gábor osztályvezető október 18.
ORFK PORTÁL On-line bejelentések rendszere
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Munkahelyi egészség és biztonság
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
1 / 14 MAVESZ, június 7. Intermedier – nem izolált, izolált, szállított definíciója; Az intermedierekre vonatkozó speciális követelmények Sógor András.
1 / 19 Intermedierek II. Sógor András főov., Richter Gedeon Rt. MAVESZ, július 03.
EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek. EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek A vegyi anyagokra és termékekre vonatkozó EU irányelvek, állásfoglalások.
A végrehajtás operatív kérdései Előadó: Ferenczi Beáta, projektmenedzser Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
Czékus Miklós OTH Közegészségügyi Főosztály, Kémiai biztonsági Osztály
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye január.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Van-e munkahelyi kockázat? Ha van, milyen?
Simonné Szabó Katalin, Török Alajos, Dr. Pataki Olga
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
További együttműködési lehetőségek az AEO-k és a vámhatóság között Duda Gergely NAV KH Vám Főosztály.
1169/2011/EU jelölési rendelet
2014. november Rendek Tímea
A kémiai biztonságról közérthetően
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
kockázat risk Risiko Риск
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
REACH: Új kihívások a kémiai biztonság területén Dr. Jankovics Judit.
1 ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft Kós Szabina Környezetvédelmi mérnök.
Piacfelügyelet = Veszélyes termékek kiszűrése Az áruk és szolgáltatások biztonságosságával és megfelelőségével kapcsolatos ellenőrzési és felügyeleti feladatok.
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
Aktualitások a kémiai biztonság terén dr. Deim Szilvia Országos Közegészségügyi Központ Országos Kémiai Biztonsági Igazgatóság Vegyipari Környezetvédelmi.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Általános tájékoztatás az építőipari regisztrációról Az építőipari kivitelező vállalkozások regisztrációjának gyakorlati tudnivalói Győr, december.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Előzetes piaci konzultáció
REACH 2018 A portfólió ismerete és az előkészületek megtétele.
C_15.00 tábla Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla április 27.
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
A WtT 2.. generációja Útmutató modul Felülvizsgálat, 2015.
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Előadás másolata:

Évi 1 tonnánál nagyobb mennyiség? Mit tegyek? Honnan kérjek segítséget? El tudja dönteni, hogy CMR anyag-e? Előzetes bejelentés REACH-IT, ICLUID5 CMR anyag? PNEC Vegyi anyagok kockázata Bejelentési határidő: nov. 30. Mekkora a mennyisége? <10 tonna >10 tonna >100 tonna >1000 tonna KKF Bejelentési határidő: máj. 31. Veszélyes anyag? Bejelentési határidő: nov. 30. Bejelentési határidő: máj. 31. igen KILÉP nem

x x PEC PNEC

KOCKÁZATMENDZSMENT MONITORINGJogi háttér KOCKÁZAT FELMÉRÉSEKOCKÁZAT CSÖKKENTÉSE 1. VESZÉLY AZONOSÍTÁSA 2. KOCKÁZAT FELMÉRÉSE 1. MEGELŐZÉS 2. KORLÁTOZÁSOK 3. REMEDIÁCIÓ Környezeti kockázatmendzsment

Mit kell tennie, ha tevékenysége a REACH hatálya alá tartozik? Ha bármilyen vegyi anyagból évi 1 tonnát meghaladó mennyiséget gyárt vagy importál, akkor június 1. és december 1. között be kell jelenteni az ECHA-nál. Amennyiben elmulasztja ezt a határidőt, tevékenységét be kell szüntetnie, mindaddig, amíg be nem nyújtja a komplett regisztrációs dossziét. Ha eleget tett előzetes bejelentési kötelezettségének, akkor tevékenységét továbbfolytathatja és az Ön által gyártott, importált vagy használt vegyi anyag minőségének és mennyiségének függvényében 2010, 2013 vagy 2018-ig regisztrálnia kell. Ha Ön mások által forgalmazott vegyi anyagokat használ, akkor felhasználóként biztonsági intézkedéseket kell alkalmaznia, melyeket az Önt ellátó kereskedő az úgynevezett Biztonsági Adatlap (Safety Data Sheet) segítségével tudatja Önnel. Győződjön meg, hogy az Önt ellátó kereskedő vagy gyártó tud az Ön tevékenységéről. Ha formulázott vegyi anyagokat vagy bármilyen terméket importál, alaposan nézzen utána, van-e bejelentési kötelezettsége!!

Hogyan kezdjem a munkát, hogyan járjak el? Jelöljön ki cégénél egy REACH felelőst! Készítsen leltárt minden gyártott, felhasznált, kezelt vagy kereskedelmi forgalomba hozott anyagról és olyan készítményről, termékről, mely vegyi anyagot tartalmaz. Ellenőrizze le, hogy az anyagok, illetve használatuk REACH alá tartozik-e, illetve, hogy nincs-e kivéve REACH alól. A leltárba vett anyagok esetében egyenként határozza meg, hogy azokkal kapcsolatban Ön vagy cége milyen szerepet tölt be: –Gyártó vagy importőr: meghaladja-e a mennyiség az évi 1 tonnát? –Termékek előállítója, importőre vagy forgalmazója –Vegyi anyag forgalmazó, aki raktároz és elad –Vegyi anyag vagy abból készült termék ipari vagy más szakmai felhasználója, például formulázza, hígítja, átcsomagolja, spray formában vagy festéshez használja, stb. Gyűjtsön információt és készüljön fel a regisztrációra Készítsen naptárat a bejelentési kötelezettségekről

Honnan kérhet és kaphat segítséget? Az ECHA (European Chemicals Agency) WEB-lapja több nyelven, többek között magyarul is rendelkezésre áll: A WEB-oldalon talál egy Navigátor eszközt, amely segít eligazodni és megtalálni az Önre vonatkozó információkat és teendőket! Megtalálja a REACH jogszabály ismertetését, Talál útmutatót, IT eszközt a REACH-hez. FAQ: gyakran feltett kérdésekre adott válaszokat. További információt találhat szakmai egyesületek honlapjain és az Országos Kémiai Biztonsági Intézet honlapján: A magyar információs szolgálat a oldalon érhető el. A REACH Nemzeti Információs Szolgálatot (Helpdesk) a REACH rendelet 124. cikke alapján az Európai Unió minden tagállamának létre kellett hoznia. Feladata, hogy tájékoztassa a gyártókat, importőröket, továbbfelhasználókat és az egyéb érdekelt feleket a rendelet szerinti feladataikkal és kötelezettségeikkel kapcsolatban. A minél teljesebb és sokoldalúbb tájékoztatás érdekében az OKBI honlapot állított fel, ahol letölthető dokumentumokat és a gyakorlati végrehajtást segítő információkat találhat.

Honnan kérhet és kaphat segítséget? Az ECHA (European Chemicals Agency) WEB-lapja több nyelven, többek között magyarul is rendelkezésre áll: A WEB-oldalon talál egy Navigátor eszközt, amely segít eligazodni és megtalálni az Önre vonatkozó információkat és teendőket! Megtalálja a REACH jogszabály ismertetését, Talál útmutatót, IT eszközt a REACH-hez. FAQ: gyakran feltett kérdésekre adott válaszokat. További információt találhat szakmai egyesületek honlapjain és az Országos Kémiai Biztonsági Intézet honlapján: A magyar információs szolgálat a oldalon érhető el. A REACH Nemzeti Információs Szolgálatot (Helpdesk) a REACH rendelet 124. cikke alapján az Európai Unió minden tagállamának létre kellett hoznia. Feladata, hogy tájékoztassa a gyártókat, importőröket, továbbfelhasználókat és az egyéb érdekelt feleket a rendelet szerinti feladataikkal és kötelezettségeikkel kapcsolatban. A minél teljesebb és sokoldalúbb tájékoztatás érdekében az OKBI honlapot állított fel, ahol letölthető dokumentumokat és a gyakorlati végrehajtást segítő információkat találhat.

Előzetes bejelentés (REACH) Ha bármilyen vegyi anyagból évi 1 tonnát meghaladó mennyiséget gyárt vagy importál, akkor június 1. és december 1. között be kell jelenteni az ECHA-nál. Amennyiben elmulasztja ezt a határidőt, tevékenységét be kell szüntetnie, mindaddig, amíg be nem nyújtja a komplett regisztrációs dossziét. Ha eleget tett előzetes bejelentési kötelezettségének, akkor tevékenységét továbbfolytathatja és az Ön által gyártott, importált vagy használt vegyi anyag minőségének és mennyiségének függvényében 2010, 2013 vagy 2018-ig regisztrálnia kell. Ha Ön mások által forgalmazott vegyi anyagokat használ, akkor felhasználóként biztonsági intézkedéseket kell alkalmaznia, melyeket az Önt ellátó kereskedő az úgynevezett Biztonsági Adatlap (Safety Data Sheet) segítségével tudatja Önnel. Győződjön meg, hogy az Önt ellátó kereskedő vagy gyártó tud az Ön tevékenységéről. Ha formulázott vegyi anyagokat vagy bármilyen terméket importál, alaposan nézzen utána, van-e bejelentési kötelezettsége!!

Bejelentési kötelezettség és határidők Évi 1 tonnánál nagyobb mennyiségű CMR (= Carcinogenic, Mutagenic and Reprotoxic, azaz karcinogén, mutagén és teratogén), november 30. Évi 100 tonnánál nagyobb mennyiségű, vízi környezetre nagyon toxikus anyag, november 30. Évi 1000 tonnánál nagyobb mennyiségű anyag, november 30. Évi 100 tonnánál nagyobb mennyiségű anyag, május 31. Évi 10 tonnánál nagyobb mennyiségű anyag, 2018, május 31.