Készítette: Benedek Judit Z9XG35

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„…Kotyog a patak, hallgatom,
Advertisements

TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Talajszennyező szénhidrogének bontása biokatalitikus technológiával
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
TERMÉSZETES SZENNYVÍZTISZTÍTÁSI RENDSZEREK
Környezeti kárelhárítás
Környezeti kárelhárítás
AZ EMBERI TEVÉKENYSÉG HATÁSAI
Fitoremediáció 3. Radionuklidok. A magasabbrendű növények létfontosságú elemei A Földet felépítő közel 90 stabil elemből a növényekben fordul elő.
Anorganikus komponensek
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Természeti erőforrások védelme
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Flotálás.
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Szappanok káros hatása
Évszakok a kertben 5. osztály.
Települési vízgazdálkodás I. 3.előadás
Vízminőség- védelem. A VÍZ kémiai, fizikai, biológiai tulajdonságai alapján az élet, a társadalmi tevékenység számára nélkülözhetetlen, ezért a Földön.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
TERMÉSZETES SZENNYVÍZTISZTÍTÁSI RENDSZEREK
ADSZORPCIÓ.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Organica gazdálkodás Szennyvíztelep.
ELŐNYÖK ÉS LIMITÁCIÓK MOLEKULÁRIS MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATI MÓDSZEREK ALKALMAZHATÓSÁGA A BIOREMEDIÁCIÓBAN Balázs Margit.
KÉMIA 8. évfolyam Téma: A VÍZ.
Fitoremediáció Fito: növény Remedium: orvoslás
FItoremediáció, nehézfémek eltávolítása a talajból fitoremediációval
Készítette: Radácsi Dóra I8G64J
Rizofiltráció (fitoremediációs technológia)
Fitoremediáció.
Fitoextrakció technológiára vonatkozó információ 1.Környezeti elem/fázis, amelyre alkalmazható: Telítetlen (teljes) talaj 2.Remediációs technológia típusa:
Anaerob bioremediáció
Uránszennyezés a Mecsekben
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Házi Dolgozat Talajvédelem tantárgyból Készítette: Nagy Gábor GVF7EG VBK-KM II. évfolyam december.
Készítette: Szerezla Claudia Neptun kód: BUJSO0
In situ aerob bioremediáció
In situ talajmosás Benzol szennyezés a Dunaferr területén
Fitoremediáció alkalmazása illékony halogénezett szénhidrogénekkel szennyezett terület kezelésére Esettanulmány.
Szervetlen károsanyagokkal szennyezett talajok remediációs technológiái Az elektrokinetikus szeparáció Erős Máté QDR5MU.
REMEDIÁCIÓ Remediációs technológiák (osztályozás, csoportosítás)
Tervezési feladat Nanotechnológia tervezése és összehasonlító értékelése egy megadott szennyezett terület remediációjára Témavezetők: Molnár Mónika.
Fitoremediáció 2007/2008. tanév II. félév (2+0)
Talajszennyezés.
Vízszennyezés.
II. RÉSZ OLAJSZENNYEZÉSEK.
Bioremediáció Technológiai eljárás, mely biológiai rendszereket használ a környezet megtisztítására a (toxikus) hulladékoktól Fogalmak: biodegradáció,
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Szennyvíz-tisztítás.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
A vízszennyezés.
Környezetvédelem.
ADSZORPCIÓ.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
A FOSZFOR 1 – táplálék a talaj mikroszervezeteinek 2 – táplálék a növénynek 3 – szerkezet javító hatás a talajnak.
Készítette: Üsth Ella Mónika
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
Előadás másolata:

Készítette: Benedek Judit Z9XG35 Rizofiltráció Készítette: Benedek Judit Z9XG35

Fitoremediáció A fitoremediáció során növényekkel és a velük társult mikrobákkal távolítjuk el a szennyezőanyagokat (pl. nehézfémeket) a szennyezett talajból és vízből. fito: növény remediáció: orvoslás Eljárások: - fitoextrakció - fitostabilizáció - fitodegradáció - rizofiltráció

Rizofiltráció szennyvíz- vagy talajvízkezelés a rizoszféra felhasználásával Fajtái: - növényi gyökerek által benőtt talaj segítségével, amit gyökérzónás vízkezelésnek is neveznek - vízbe merített rizoszféra alkalmazásával, amit élőgépnek neveznek

A rizofiltráció során növényi gyökerek segítségével távolítják el a fémeket ill. a radionuklidokat. A gyökerek megkötik, felhalmozzák vagy kicsapják ezeket az elemeket. A rizofiltrációra olyan növények alkalmasak, melyek nagy gyökér tömeggel rendelkeznek, sok fém megkötésére képesek valamint kevés fémet szállítanak át a gyökereik a hajtásba. Például: fűfélék, napraforgó

Technológia blokksémája

A rizofiltráció folyamata

Rizofiltrációs egység 1.

Rizofiltrációs egység 2. a rizofiltrációt végző gyökerek folyamatosan érintkeznek az áramló szennyezett vízzel a növények poliuretán habból készült tálcán úsznak, melyben a tápanyag réteg található a gyökerek többsége átnő a térhálón, és a vízáramba merülő sűrű, finom térhálójú gyökérzet rizofiltrációt végez

Alkalmazhatóság Mindkét fajta passzív vízkezelési módszer, mely alkalmas: - talajvíz - szennyvíz - csurgalékvíz - bányavíz kezelésére.

SWOT Előnyök: - környezetbarát technológia - kevés másodlagos szennyezés - a talaj szerkezete nem károsodik, biológiai aktivitása nem szűnik meg - nagy felületen alkalmazható - viszonylag olcsó Hátrány: - időigényes folyamat - a növények nem vesznek fel minden fajta szennyeződést - a növényeket vízzel és tápanyaggal kell ellátni

SWOT 2. Lehetőségek: Az eljárás elsősorban a mérsékelten szennyezett talajok, ipari szennyvizek, felszíni vizek tisztítására alkalmasak Kockázat: A rizofiltráció a toxikus fémeket is kiszűri és immobilizálja. Toxikus fémszennyezettség esetén a passzív rendszer kimerülése vagy a vízkezelés befejezése után gondoskodni kell a fémtartalmú reaktív zóna izolálásáról, kapszulálásáról.

Példa konkrét megvalósításra Csernobil (Ukrajna): - helyszín: a nukleáris baleseti helyszín közelében található tavon - alkalmazott növény: napraforgó - szennyezők: 137Cs, 90Sr - kivitelezés, eredmények: - két hét alatt 90%-os csökkenés - a gyökérben 5000-szeres koncentrálódás

Felhasznált irodalom Körinfo lexikon Wikipédia Dr. Simon László: - Nehézfémekkel szennyezett talaj és víz fitoremediációja - Környezetgazdálkodás Dr. Lakatos Gyula: Fitoremediáció