Levegőtisztaság-védelem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Környezetgazdálkodás 1.
Advertisements

Levegőminőség. Terhelés minden olyan anyag és E, ami többletként adódik a természetes állapothoz Csoportosítás - méret/halmazállapot (ülepedő por, korom;
A környezetszennyezés forrásai
A légkör összetétele és szerkezete
Felszín – légkör kölcsönhatások
Környezetgazdálkodás 1.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
A környezeti elemek I. A légkör
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
Légköri sugárzási folyamatok
A levegő felmelegedése
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energia és környezet.
Szennyezőanyagok légköri terjedése Gauss típusú füstfáklya-modell
Szennyezőanyagok légköri terjedése
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
A légkör függőleges szondázása
A Pannon-medence geotermikus viszonyai
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
AZ ÉGHAJLATOT KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐK IV.
© Gács Iván (BME) 1/36 Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése.
Készítette: Kálna Gabriella
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
A levegőburok anyaga, szerkezete
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Az óceáni cirkuláció.
Kölcsönhatások.
LÉGKÖR.
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
A hang terjedése.
Ózonlyuk - probléma? Az ózonról általában Mi az ózonlyuk-probléma?
11.ea.
TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSC
A légkör fizikai tulajdonságai alapján rétegekre osztható
Törvényszerűségek, trendek
Levegő szerepe és működése
Levegőtisztaság védelme
A légkör és a levegőszennyezés
Időjárási és éghajlati elemek:
A Föld légkörének hőmérsékleti tartományai
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Környezetgazdálkodás 1.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Környezetgazdálkodás 1.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
A légkör függőleges felépítése és kémiai összetétele
A vízbe merülő és vízben mozgó testre ható erők
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A légkör fizikai tulajdonságai alapján rétegekre osztható
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Előadás másolata:

Levegőtisztaság-védelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc A BSc megnevezéséből ha nem közös a tárgy az aktuálisat kell meghagyni. Valamennyi beszúrt objektum (képlet, hang, video stb, a ppt-vel azonos könyvtarban legyen. Eloadasok anyagat kulon konyvtarban kerjuk elhelyezeni. Konyvtarnev: Fokonyvtar: targynev; alkonyvtar:Kornyg_Termv _eloadas_szama ; Fajl neve :TARGYNEV_Kornyg_Termv_BSC_Eloadas_gyakorlat_szama_ppt

AZ ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az emisszió kataszter Háttérszennyezettség és alap-légszennyezettség A terjedést meghatározó és befolyásoló légköri folyamatok és jelenségek Füstkonfigurációk Az előadások / gyakorlatok diáinak kidolgozása során jelöljön ki kulcsszavakat amelyeket az ellenőrző kérdésekhez hiperhivatkozásként kapcsoljon a kérdéshez. Művelet leírása BESZÚRÁS OBJEKTUM HIPERHIVATKOZÁS súgóban. HEFOP 3.3.1.

Alapvető fogalmak Emisszió: Légszennyező anyagoknak a kibocsátó forrásból az emissziós pontnál a környezeti levegőbe kerülése Transzmisszió: a légköri folyamatoknak a légszennyezőre gyakorolt komplex hatása, melynek eredményeképpen az anyagok elszállítódnak, szóródnak, átalakulnak és kikerülnek a légkörből Immisszió: A hatósági gyakorlatban többnyire légszennyezettségnek hívják. A környezeti levegőbe került emissziónak a transzmissziós folyamatok hatására felhígult koncentrációja, beleértve a felületekre való kiülepedést. A levegőminőségi határértékek figyelembevételével értékelik. HEFOP 3.3.1.

Emisszió kataszter Emisszió kataszter a különböző forrásokból származó légszennyező anyagok fajtáinak és kibocsátásuk mértékének forrástípus szerinti területi nyilvántartása, ill. a légszennyeződési folyamat vizsgálata szempontjából indokolt területi megoszlásban való részletezése. HEFOP 3.3.1.

    HEFOP 3.3.1.

Háttérszennyezettség Háttérszennyezettség a légszennyező forrás környezetében lévő más, meglévő nagyobb térségű szennyeződési folyamatból származó immisszió, amelyre a figyelembe vett forrás hatása szuperponálódik. Megkülönböztetünk globális, kontinentális, regionális és települési hatérszennyezettséget. HEFOP 3.3.1.

Alap- légszennyezettség 21/2001 Korm.rendelet: " A vizsgált légszennyező forrás környezetében kialakult, más források által okozott, jogszabályban meghatározott időtartamra vonatkoztatott átlagos légszennyezettség, amelyhez a vizsgált légszennyező forrás kibocsátásának hatása hozzá adódik." HEFOP 3.3.1.

Alap- légszennyezettség HEFOP 3.3.1.

HEFOP 3.3.1.

Légköri turbulencia: a tényleges szélsebesség felbontható egy átlagos, időben állandó sebességre és egy erre ráhelyeződő, időben és térben véletlenszerűen változó, un. turbulens összetevőre. Az átlagos sebességtől való eltérés, vagy turbulencia a légkörnek az a jellegzetessége, amely a légkörbe jutó szennyező anyagok diffúzióját okozza. A turbulenciát termikus folyamatok és mechanikus hatások hozzák létre. Ennek alapján két típust különböztetünk meg. A mechanikus turbulencia a felszín érdessége által a felette áthaladó levegőben keltett örvényes szerkezetű légmozgás. A termikus turbulencia kifejeződésében döntő szerepe van a hőmérsékleti rétegződésnek. Turbulens diffúzió: A turbulens áramlásban a légszennyező anyagoknak az örvényes légmozgás által okozott szóródása. A környezeti levegő áramlása általában turbulens. Turbulens szóródás együtthatója: A légkörbe került anyagok hígulásának a mértékét kifejező tényező. HEFOP 3.3.1.

Keveredési réteg: a hőmérsékleti inverzió alatti konvektív határréteg Hőmérsékleti rétegződés a hőmérséklet magasság szerinti változása; a vertikális hőmérsékleti gradienssel jellemezhető. A függélyes hőmérsékleti gradiens előjele pozitív, ha a léghőmérséklet a magassággal csökken. A troposzférában átlagos viszonyok esetén a hőmérséklet a magassággal 100 m-enként 0,65 °C-kal csökken. A talajközeli légrétegben a gradiens értéke a talajfelszíni és domborzati hatások következtében ettől lényegesen eltérhet. Ha a hőmérséklet nem változik a magassággal, izotermiáról, ha növekszik a magassággal, inverzióról beszélünk. A hőmérsékleti rétegződés stabilis, indifferens vagy labilis lehet. HEFOP 3.3.1.

Inverzió : a hőmérséklet emelkedése a magassággal Fajtái: talajközeli inverzió: a felszín erős kisugárzása miatti lehűlés következménye (kisugárzási inverzió); frontális inverzió: az alsó hidegebb és a felső melegebb levegőt elválasztó határrétegben lép fel; zsugorodási (összenyomódási) inverzió: a leszálló légáramlással járó adiabatikus felmelegedés következménye; felső inverzió: a troposzféra és a felfelé melegedő sztratoszféra határán képződik. (A hőmérsékleti inverzió a függélyes légmozgást lefékezi, ezért kedvez a felszínről származó légszennyeződés helyi felhalmozódásának.) HEFOP 3.3.1.

Stabilitási paraméter a légkör egyensúlyi állapotának jellemző mértékszáma. A függélyes hőmérsékleti gradiens értéke szerint megállapított hét stabilitási kategória a következő: erős inverzió <-1, 50 inverzió -1, 50 - -1, 01 gyenge inverzió -1,00 - -0,51 pozitív izoterm -0,50 - -0,01 negatív izoterm 0,00 - 0,50 normális 0,51 - 1,00 labilis 1,00 < HEFOP 3.3.1.

Füstkonfigurációk Felfelé szóródó füstterjedés: inverzió felé emelkedő füst (napnyugta körül) Inverzió felszakadásakor keletkező terjedés: labilizálódó légréteg esetén (hajnalban felmelegedéskor) Legyezőszerű füstterjedés: inverziós rétegben való terjedéskor (éjszaka derült égbolt) Kígyózó füstterjedés: labilis légrétegződésnél (derült időben) Kupalakú terjedés: normális és izoterm rétegződés esetén (felhős szeles helyzetben) Záróréteg alatti terjedés: stabilis légréteg esetén HEFOP 3.3.1.

Záróréteg alatti terjedés Kígyózó terjedés HEFOP 3.3.1.

Receptorpont: ahol a légszennyező anyagot észlelik Füstfáklya a pillanatnyi füstgomolyok időben átlagolt, általában kúpalakban való fokozatos kiterjedésének megjelenése. Külső határát a gyakorlatban úgy határozzák meg, hogy a füstfáklya szélénél lévő koncentráció értékét a fáklya közepén lévő érték egytizedével legyen egyenlő. Füstfáklya-tengely alatti koncentráció rövid átlagolási idejű koncentráció a szennyező forrás füstfáklyának tengelye alatt. Receptorpont: ahol a légszennyező anyagot észlelik HEFOP 3.3.1.

AZ ELŐADÁS ÖSSZEFOGLALÁSA A légszennyező források területi nyilvántartását az emisszió kataszter szolgálja A szennyezők szóródását biztosító légköri turbulencia jelentős eleme a hígulási folyamatoknak. Az inverzió kedvezőtlen a levegő öntisztulása szempontjából, számos típusa ismert. A füstfáklya konfigurációk jó indikátorai a levegő stabilitásának. HEFOP 3.3.1.

ELŐADÁS ELLENÖRZŐ KÉRDÉSEI Ismertesse a transzmisszióval kapcsolatos alapvető fogalmakat! Ismertesse a légköri turbulencia összetevőit! Ismertesse az inverzió típusait! Mutassa be a tipikus füstkonfigurációkat, jellemezze a füstfáklya geometriáját! HEFOP 3.3.1.

ELŐADÁS felhasznált forrásai Szakirodalom: Barótfi I. (szerk.): Környezettechnika, Mezőgazdasági Kiadó, Bp. 2000. Fekete K. – Popovics M. – Szepesi D. (1983): Légszennyező anyagok transzmissziójának meghatározása További ismeretszerzést szolgáló források: Godish T. (1997): Air Quality. Lewish Publishers. Mészáros E.: Levegőkémia, Veszprémi Egyetemi Kiadó, Veszprém, 1997. A források citációs formája: Szerző (évszám): publikáció címe. megjelenés helye. Kiadó. Evf. Szam. Oldalszám Honlapok URL címe HEFOP 3.3.1.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET A KÖVETKEZŐ ELŐADÁS CÍME: Légszennyezők terjedése Több összefüggő előadás vagy gyakorlat esetében az egymásra épülést itt lehet megadni. Itt kell megadni ha a következő előadás vagy gyakorlat megértéséhez milyen más tárgyak ismeretére van szükség. Következő előadás megértéséhez ajánlott ismeretek kulcsszavai: meteorológia, matematika Előadás anyagát készítették: Bíró Tibor HEFOP 3.3.1.