A presbiteri szolgálatról dr. Győrfi Károly

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
A szeretet himnusz értelmezése
Milyennek akarta Jézus Krisztus a közösséget?
Krisztus uralma alatt élni 3. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
MBE Gyülekezetplántáló regionális találkozó április 20. Eger
Krisztus uralma alatt élni 1. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
LámpásLámpás Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport.
Csendes pohárköszöntő újév reggelén
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
„Református – szeretem.” Tiszaparti Római Katolikus Általános
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
1 Pont, 3 Szervezet Unió Alapítvány •A helyzethez képest életben maradtunk •Árvíz, rémhírek, rossz idő •Működtettük, túléltük •Az első pályázat.
Nyírségi Református Egyházmegye Területi Presbiteri Találkozók február 26. Rakamaz március 4. Nyírmada március 18. Nyírbogát március 25. Ibrány április.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
Egyház Az egyház mi vagyunk?! Országos Intézményvezetői Konferencia Révfülöp, november Előadó: Wagner Szilárd rendszeres teológus, iskolalelkész.
Szent Teréz rózsakertje
ERŐSSÉGEK Hitbizonyosság Kommunikáció Nyitottság Közösség Tálentumok Szervezettség Együttműködés Segítőkészség Jó hangulat Egyeztetés Van lelkigondozás.
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
A cserkészetben rejlő lehetőségek az evangélikus nevelés számára Buday Barnabás cserkésztiszt (16.) országos elnök.
Presbiteri csendesnap Alberti, április 28. (szombat) Készítette: Vető István lelkész.
Lelkész-presbiteri konferencia Miskolc, április 12.
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
TEMESVÁR FEBRUÁR 17 HÁZICSOPORTOK A GYÜLEKEZETBEN.
1. Kedvelte őket az egész nép ApCsel. 1:42-47 (47/a) „… és kedvelte őket az egész nép.” χαρις (khárisz):- kegyelem (mint örömteli jutalom),
Részesedés a társadalom fejlődésében Keszeli Sándor Bella Katalin Berta Árpád.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Spurgeon gondolatai.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
PRESBITÉRIUM MIRE IS VÁLLALKOZTAM?!.
A boldogság is kegyelemből fakad
GYÜLEKEZETI TAPASZTALATOK Konfliktusok és együttműködés egy evangélikus presbitérium mindennapjaiban Révfülöp
ÚJRAÉLESZTÉSI KÍSÉRLET
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Gyülekezeti látás Jon A. Palmer.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
Tedd fel a kérdést magadnak: “Elfussak ?" Miután elolvastad ezeket a gondolatokat!
BECSÜLETESSÉG Becs, becses… ÉRTÉKES! Becsül: értékel, tisztel.
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
„Szüntelenül imádkozzatok!” (1 Tessz 5,17) Az idén egy népes ökumenikus csoport választotta ki az igét az Egyesült Államokban, Szent Pálnak a tesszalonikai.
Az Élet Igéje szeptember.
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
Bölcsességek, aforizmák
HEKS = Hilfswerk der Evangelischen Kirchen der Schweiz Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete.
Kereszténység - nevelés
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
HOZZÁTARTOZÓ ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK ELFOGADÁS/EGYÜTTMŰKÖDÉS.
Személyes életvitel. Tanácsok a személyes lelki szolgálathoz 1.Alapvető szempontok Hatékonyság titka a személyes kapcsolat Segítségedre, nevelésedre bízott.
Menedék módszertan 1 A Menedék Alapítvány Fejlődéstörténete - I.
TINIK A T I N I K A GYÜLEKEZETGYÜLEKEZET A TINIK- ÉRT?! A T I N I K - É R T ? ! ÉRT?! É R T ? ! A A.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
A dajka a nevelés folyamatában
Áldozatkész szolgálat János 12,20-26
Vecsés gyülekezet látása
Nyugat-Európai Magyar Református Lelkigondozói Szolgálat
A teremtő és gondviselő Atya
Szent Teréz rózsakertje
Előadás másolata:

A presbiteri szolgálatról dr. Győrfi Károly Presbiteri utótalálkozó Révfülöp, 2011. október 14-15.

Váz Felkészülés A gyülekezet világi vezetésének fő feladatai Milyen a jó presbiter? Záró gondolatok

1. Felkészülés 1.1 A 2011/2012-es munkaév – a tisztújítás miatt – kulcsfontosságú a gyülekezetek életében. Meghatározza a gyülekezet működésének minőségét a következő hat évben. 1.2 Alaposan fel kell készülni (ütemterv). 1.3 A felkészülés legfontosabb eleme a jelölő bizottság beszélgetése a presbiteri szolgálatra alkalmasnak gondolt személyekkel. Ez időigényes, feladatorientált legyen és nagy odafigyelés szükséges. 1.4 Odafigyelés: igyekezzünk minél kevesebb sérüléssel zárni a beszélgetős, jelelős szakaszt.

2. A gyülekezet világi vezetésének fő feladatai I. 2.1 Általános feladatok: A hitéleti munka világi feltételeinek megteremtése. Aktív részvétel a gyülekezet lelki épülésében, építésében, számbeli gyarapításában, az anyagi és infrastrukturális háttér megteremtésében. Lehetőleg súrlódásmentes, szeretetteljes, empatikus együttműködés a lelkészi vezetőkkel. Új betérők megszólítása. A nem presbiter egyháztagok minél szélesebb körének bekapcsolása a munkába.

2. A gyülekezet világi vezetésének fő feladatai II. 2.2 Terület specifikus feladatok: Részvétel az ifjúsági munkában (baba-mama kör, vasárnapi iskola, hitoktatás, korrepetálás, ifjúsági biblia órák, ifi körök, táborok stb.) Részvétel a karitatív munkában. Presbiteri imaközösség szervezése. Gyülekezeti ingatlanok karbantartása (gondnok). A gyülekezet pénzügyeinek kézbentartása (pénzügyi vezető, pénztáros). A számvizsgáló bizottság munkájának összefogása. A gyülekezethez köthető közhasznú alapítvány munkájának irányítása.

2. A gyülekezet világi vezetésének fő feladatai II. 2.2 Terület specifikus feladatok (folytatás): Iratterjesztési munka A gyülekezeti újság szerkesztése Jegyzői feladatok Pályázati felelős Gyülekezeti közösségi alkalmakkal kapcsolatos szervező munka (szeretet vendégségek, családi istentiszteletek, egy vagy több napos kirándulások stb.) Testvér gyülekezeti kapcsolatok gondozása

3. Milyen a jó presbiter? I. Hitét, Istennel való kapcsolatát rendszeresen karbantartja. Tudja, hogy nem csak a testnek, hanem a léleknek is rendszeres táplálékra van szüksége. Elkötelezett a munkára, valóban szolgálni akar. Vállalja és gyakorolja a kettős közösséget: közösség Istennel és közösség embertársaikkal. Vallja és cselekedje azt, hogy az egyetemes papság elve alapján minden gyülekezeti tagnak – a presbiternek különösen – Istentől kapott feladata a gyülekezet építése. Vállaljon missziói feladatokat is. Legyen minden presbiternek egy „alap” házikönyvtára, melyet időnként tanulmányoz, olvas.

3. Milyen a jó presbiter? II. Élete gondolatban, szóban, cselekedetekben tanúságtevő, prédikáló élet legyen. Tudja, hogy Isten országa fontosabb a mindennapi kenyérnél is. (Barcasági presbiterek kátéja, dr. Kiss Béla 1937.) Tudja, hogy ő Isten választott szolgája, a helyi lelkipásztor munkatársa (ugyanott). Az anyaszentegyház ügyei fontosabbak számára, mint saját dolgai (ugyanott, megjelent Ev. Élet 2011. május 8. szám 13. oldal).

4. Záró gondolatok I. A jó gyülekezeti munka alapfeltétele, hogy a lelkészi és a világi vezetés pontosan tudja, a dolgát a munkamegosztáson belül, és a szolgálatban szeretettel működjenek együtt. A gyülekezet irányításában olyanok vegyenek részt, akik elkötelezettek a szolgálatra, a munkára, a hitbeli gyarapodásra, akik a gyülekezetért nem csak tenni akarnak, de tudnak is. Mert a presbitérium munkája igen sokrétű, és az elkötelezettségen, a lelkesedésen túl bizonyos ismeretekre is szükség van.

4. Záró gondolatok II. Jó lenne, ha a jelölő bizottság elé kerülő egyháztagok előre tudnák azt, hogy konkrétan mit is várnak el tőlük, mert akkor tükörbe tudnának nézni és szembesülnének azzal, amiben hiányosságaik vannak. A presbitériumnak igazi csapatnak kell lennie. A presbitérium munkáját menedzselni kell. A menedzser szemlélet beültetése az egyházi, gyülekezeti életbe nem ördögtől való. Mi egy szent ügyet menedzselünk, melyben istenhitünk és a lelkiség fontos szerepet játszanak.

4. Zárógondolatok III. Boldoggá tehet az a tudat, hogy életünk során rengeteget kaptunk Istenünktől és szolgálatunkkal egy egészen keveset talán viszonzunk. Közben tudjuk, hogy nem érdemeink, csak Isten végtelen szeretete, a kegyelem teszi lehetővé számunkra is az örök életet. Isten gazdag áldása legyen a tisztújítási munkánkon, hogy annak eredményeként a gyülekezetek minden tekintetben gyarapodjanak.

Köszönöm a figyelmet!