Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) 2011. október 4. A munkahelyi esélyegyenlőség megvalósulása a dolgozók és érdekképviseleteik véleményének tükrében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Workshop szakszervezetek számára október 4. Hotel Astoria
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Társadalmi szemléletformálás – a komplex.
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
„ESÉLYEGYENLŐSÉG A MUNKA VILÁGÁBAN” C. KUTATÁSSOROZAT Simonovits Bori Budapest, 2010 TÁMOP 5.5.5: A DISZKRIMINÁCIÓ ELLENI KÜZDELEM – A TÁRSADALMI SZEMLÉLETFORMÁLÁS.
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Civil szervezetek a munka világában
„A jó polgár”- jogtudatosság a mai magyar társadalomban
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
3. előadás.
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban. 2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
A „Munkahelyi foglalkoztatási viszonyok ” kérdőíves kutatásról
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) november 8. Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Diszkrimináció, jogtudatosság,
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az országos egyenlőbánásmód-referensi hálózat.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Munkaszervezés Az emberi tevékenységek megszervezése vállalati szinten
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Közigazgatás közösen Workshop a közigazgatásban.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Előítéletek a fogyatékossággal szemben az.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Sorskerék Alapítvány. Sorskerék Alapítvány Sorskerék Alapítvány 2004-ben alapították Cél: egészségmegőrzés Nevelés, oktatás, ifjúságvédelem,
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Az ÖNET megújításának lehetséges módja Schmidt Jenő, ÖNET munkacsoport vezetője, TÖOSZ elnök Budapest, május 19. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
Bemutatkozik A FORDULÓPONT PROGRAM A programot az EU és a Magyar Állam támogatja.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Társadalmi tudatformálás
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Készítette: Farkasné Veres Edina
Munkagazdaságtani feladatok 4
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Munkagazdaságtani feladatok
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 4. A munkahelyi esélyegyenlőség megvalósulása a dolgozók és érdekképviseleteik véleményének tükrében (Részeredmények az Egyenlő Bánásmód Hatóság “Esélyegyenlőség a munka világában” -a TÁMOP projekttel együttműködésben megvalósuló- kutatássorozat eredményeiből) TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

A KUTATÁS TÉMÁJA ÉS MÓDSZEREI A kutatás fókusza: munkaerő-piaci esélyegyenlőtlenségek és jó gyakorlatok feltérképezése Módszerek: – Kvantitatív : „kapcsolt kérdőívek” – Kvalitatív : munkáltatói és lakossági fókusz csoportok és interjúk

KVANTITATÍV ÉS KVALITATÍV KUTATÁSI MODUL A módszer: „kapcsolt kérdőíves technika” alkalmazása a munkaerőpiac három területén: versenyszféra: 20 főnél többet foglalkoztató telephelyek; közszféra : közalkalmazottak és köztisztviselők (fogl. száma: min. 20 fő); civil szféra (fogl. száma: min. 5 fő): –civil szervezetek, –nonprofit GT-k, –és társadalmi szervezetek fókuszcsoportos és interjús technikák alkalmazása

A VIZSGÁLT VÉDETT TULAJDONSÁGOK fogyatékosság nem (elsősorban nők) kisgyermekes lét roma származás életkor: 45 éven felüli munkavállalók (nők és férfiak)

A szakszervezeti képviselővel rendelkező telephelyek aránya a mintában

A kérdezett iskolai végzettsége

A kérdezett neme

A szakszervezetek a vezetők véleménye alapján

Ön egyetért-e azzal, hogy a szakszervezet számára fontos... (Igen említések aránya)

A szakszervezetek a munkavállalók véleménye alapján

Van-e ezen a munkahelyen szakszervezet

Véleménye szerint milyen a vezetés általános hozzáállása a dolgozók szakszervezeti tagságához

Jelenleg tagja, vagy korábban tagja volt-e valamelyik szakszervezetnek

Véleménye szerint ki képviselné a felsoroltak közül legjobban Önt a munkahelyi vezetőkkel szemben: ha fizetésemelést kér

Véleménye szerint ki képviselné a felsoroltak közül legjobban Önt a munkahelyi vezetőkkel szemben: ha tanfolyamra szeretne menni

Véleménye szerint ki képviselné a felsoroltak közül legjobban Önt a munkahelyi vezetőkkel szemben: ha panaszt tenne a munkahelyi viszonyokkal kapcsolatban

Véleménye szerint ki képviselné a felsoroltak közül legjobban Önt a munkahelyi vezetőkkel szemben: ha a főnököm fegyelmi ügyet akarna indítani Ön ellen

Mennyire elégedett azzal, ahogy a szakszervezet teljesen nem elégedett 3- inkább nem elégedett 2 - inkább elégedett 1 - teljesen elégedett

A szakszervezetek véleménye saját tevékenységükről

Az elmúlt 12 hónap során milyen jellegű panaszokat terjesztettek elő az Ön által képviselt munkavállalók (említette)

Az elmúlt 12 hónapban mely témákkal foglalkozott szakszervezeti képviselőként (említések)

Milyen témájú kérdéseket vitatnak meg más szakszervezetek képviselőivel, amikor a telephelyet érintő kérdéseket vitatják meg (Ne vegye figyelembe azokat a megbeszéléseket, ahol a vállalati vezetőség is jelen van!) (említések aránya)

A felsorolt témák közül melyeket beszélik meg a vezetéssel az előre tervezett, vagy a vezetés által kezdeményezett megbeszéléseken (említések aránya)

Mely lehetőségeket biztosítják a munkavállalóik számára Mely lehetőségekről folytattak tárgyalásokat a munkáltatókkal (említette)

Milyen mértékben tudja befolyásolni a szakszervezet a menedzsment döntését a következő kérdésekben Közvetlenül a tevékenységhez kapcsolódó kérdésekben

Milyen mértékben tudja befolyásolni a szakszervezet a menedzsment döntését a következő kérdésekben? Esélyegyenlőségi kérdésekben

Milyen mértékben tudja befolyásolni a szakszervezet a menedzsment döntését a következő kérdésekben? Csoportos létszámleépítésben

Összesen hány éve szakszervezeti képviselő ezen a telephelyen Átlag: 8,9 év

Hátrányos helyzetű munkavállalók helyzete a munkaerő-piacon

Munkahelyi/munkaerő-piaci siker okai (pozitívumok) Munkahelyi/munkaerő-piaci kudarc, hátrány okai (negatívumok) Belső okokKülsőBelső okokKülső okok ROM Á K Normálisan elvégzik a munkát Állami programok támogatják az alkalmazásukat A munkáltatók tartanak a jogvédő szervezetektől és a Munkaügyi Felügyelőségtől Alacsony szakképzettség; Lusták, Nem megfelelő ruhában jönnek dolgozni; Nem megfelelő a munkához való hozzáállásuk Képtelenek beilleszkedni Nem megfelelő higiénia Nem kapnak esélyt FOGYSzorgalmasabb bizonyítani akar Állami támogatás jár utánuk, Meghatározott normatívák alapján alkalmazni kell őket -EBBEN A KONTEXTUSBA N NEM VOLT SZÓ KUDARCOK- RÓL- -EBBEN A KONTEXTUSBAN NEM VOLT SZÓ KUDARCOKRÓL-

Munkahelyi/munkaerő-piaci SIKER okai (pozitívumok) Munkahelyi/munkaerő-piaci KUDARC, HÁTRÁNY okai (negatívumok) Belső okokKülsőBelső okokKülső okok KISGY.Lojalitás „hálásak” -„Rugalmatlanok”és több szabadnap jár nekik, mely munkahelyen belüli feszültséghez vezethet; Gyermek várható betegsége miatti feltételezett hiányzások; Óvoda-munkahely eltérő nyitva- tartása; 45/50+Megbecsülik a munkát Szorgalmasak Tapasztaltak Kevés idő kell a betanításra Terhelhetők Alacsony teherbíró képesség Gyakran tartósan megbetegszenek Pénz kevésbé motiválja ezt a korosztályt Nehezebben alkalmazkodnak Rugalmatlanok Sok a szabadáguk (munkáltató szempontjából hátrány)

A fogyatékossággal élők elhelyezkedési esélyei nagyon rosszak

A romák elhelyezkedési esélyei nagyon rosszak

A kisgyermekes anyák elhelyezkedési esélyei nagyon rosszak

A 45 év feletti munkavállalók elhelyezkedési esélyei nagyon rosszak

A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránytalanul keveset keresnek a teljes munkaidőben foglalkoztatottakhoz képest

A roma származású munkaerő ugyanolyan jól dolgozik, mint a nem roma származású

A kisgyermekes anyák alkalmazása hátrányos az őket foglalkoztató szervezetnek

A női vezetők ugyanolyan jól irányítanak, mint a férfiak

Esélyegyenlőségi terv

Van-e a munkáltatónál esélyegyenlőségi terv?

Az érdekképviselet szerepe az esélyegyenlőségi terv elkészítésében

Milyen okból vagy céllal jött létre az Esélyegyenlőségi terv/az esélyegyenlőség kérdésével foglalkozó más írásos dokumentum

Köszönjük a figyelmet! Szabados Tímea- szakmai vezető Wéber Andrea- kutatási koordinátor