INTELLIGENS RÉGIÓ – INTELLIGENS VÁROS Varga Csaba szociológus Stratégiakutató Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Közigazgatási reform és távmunka
Az intelligens világ esélyei és feladatai Varga Csaba Stratégiakutató Intézet, június.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
TUDÁSELMÉLET, TUDÁSTÁRSADALOM, TUDÁSRÉGIÓ
A Stratégiakutató Intézet (Hungary) bemutatása Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens Stratégiakutató Intézet elnöke
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A határ, mint innovációs megújulási tengely INNOAXIS projekt-nyitó konferencia. Csanádi Attila PhD hallgató november 16. Szabadka Az Információs.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Szabó György ÉM-i Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
A tudástársadalom programja
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Közigazgatási technológia
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Találkozások és mélyebb együttműködés a magyar-szlovén határtérségben A Reg-Net projekt bemutatása Készítette: Polgár Tibor és Győrffy Gábor.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A CivilTech program nyújtotta lehetőségek civil szervezetek számára Tóth István, Bács-Kiskun Megyei CISZOK Kecskemét, NCA képzés.
Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Keringer Zsolt MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata ASP alapú közigazgatás lehetőségei.
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Észtországi tanulmányút Március
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
1 Szellemi tőke szerepe a tudástársadalom korszakában
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
"Vállalkozások és az Információs Társadalom Konferencia" - Szentgotthárd december 5.1 Nyugat-Dunántúl Információs Társadalmi Stratégiájának környezete.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
A civil társadalom fejlesztése az információs társadalom korában
Tudásrégió Stratégia Pest Megyében Varga Csaba Stratégiakutató Intézet Kht.
ÚJ TUDAT A TUDÁSTÁRSADALOMBAN
Stratégiakutató Intézet MAGYARORSZÁG A 21. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN, különös tekintettel az intelligens civil társadalomra Varga Csaba Stratégiakutató Intézet.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
A nemzeti hálózat ma 1887 működő végpont 1430 kiképzett eTanácsadó 19 megyei központ.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
CreArt – Network of Cities for Artistic Creation Kultúra 2007–2013 Program.
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Civil Európa – civilek Európában
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
IKTA-FÓRUM Fehér Éva Projektmenedzser Budapest IKTA-2000 Négyrétegű Regionális Információs Rendszer tervezése és fejlesztése DARFT Informatikai.
Elérhetőség: 06/20/ SILVER CITY Budapest-Zugló Lipták Villa díszterme május 06. Előadó: Dr. Szabados Gyula Önk. tanácsadó.
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A Tudásrégió közösségi színterei
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Előadás másolata:

INTELLIGENS RÉGIÓ – INTELLIGENS VÁROS Varga Csaba szociológus Stratégiakutató Intézet

Az előadás fejezetei 1. Mi az információs társadalom? 2. Mi a tudástársadalom? 3. Mi az intelligens régió? 4. Mi az intelligens város? 5. Mi az e-közigazgatás?

INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM  Technológia (információs- kommunikációs szupertechnológia)  Gazdaság (tudásalapú gazdaság)  Társadalom (információs és/vagy tudástársadalom)  Tudás (tudáselmélet, tudáspiac, régi és új tudások)

TUDÁSTÁRSADALOM

A tudás társadalmának elmélete 1. A globlokál káoszrendszer egyensúlyban marad 2. A tudásalapú gazdaságban dominál a tudástermelés és tudáskereskedelem 3. A digitális állam a társadalomipar motorja 4. A társadalmi tőke növekedése lehetővé teszi az (bizalom alapú) intelligens civil társadalmat 5. A tudástársadalom elterjeszti az intelligens életvilágot, életvezetést 6. A felbomlott társadalmi rend helyre áll, új közösségi (valóságos és virtuális) identitások születnek

A tudás társadalmának elmélete A hálózati társadalmak nem szakadnak ketté 8. Minden eddiginél nagyobb a szabadság és az esélyegyenlőség lehetősége 9. Az információhoz hozzáférő egyének interaktív párbeszédet folytatnak 10. Minden ember részt vehet a tudásalapú gazdaságban, társadalomban, e-demokráciában 11. A globális tömegkultúra folyamatosan és gyorsabban töltődik fel magastudásokkal 12. Minden régi és új tudás (e-tartalom) a világhálókon 13. Minden lokális világban intelligens régiók, települések jönnek létre

Intelligens régiók

A magyar intelligens régiók közös jegyei 1.A tudásalapú gazdaság, az e-gazdaság és e- kereskedelem megerősítése, a K+F előtérbe kerülése, a hagyományos gazdaság informatizálása 2. A globális technológiai forradalom és az új innovációs fejlesztések folyamatos adaptálása regionális, megyei és kistérségi szinten, a technológiai parkok, tudományparkok hálózatainak kialakítása és megerősítése 3. Mindenki részvétele a tudásalapú gazdaságban, a távmunka és távoktatás elterjesztése, az értékközpontú turizmus támogatása

A magyar intelligens régiók közös jegyei 4. A gyors, szélessávú infokommunikácós hálózatok megépítése, működtetése, a mobil hírközlési- távközlési eszközök széleskörű használata 5. Regionális és megyei, valamint speciális információs portálok, tudásportálok létrehozása 6. Virtuális önkormányzás megszervezése a régiókban, megyékben, kistérségekben, az e- demokrácia támogatása, az önkormányzati munka mérése az információs-kommunikációs technológia segítségével

A magyar intelligens régiók közös jegyei 7. Minden településen a közigazgatás átalakulása (térinformatikai alapú) e-közigazgatássá 8. A lakosság intenzív felkészítése az információs korszakra 9. A digitális alapműveltség elsajátítása az ifjúsággal 10. Az élethosszig tartó tanulás célkitűzésének megvalósulása 11. Intelligens szociális, egészségügyi fejlesztések, virtuális jóléti hálózatok kiépítése

A magyar intelligens régiók közös jegyei 12. Az internetes szolgáltatások bővítése, a tartalomszolgáltatások javítása és eljuttatása minden polgárhoz, az európai e-Content program megvalósítása 13. A közösségi hozzáférés megteremtése, erősítése, teleházak, tudásházak, e-könyvtárak, stb. 14. A regionális internetes televízió csatornák indítása, az internetes rádiók hálózatának kialakulása 15. A tudáspolgári életforma elterjedése, tehát nemcsak a hozzáférés lehetővé tétele

A magyar intelligens régiók közös jegyei 16. Digitális lakások, családi házak elterjesztése 17. A regionális információs társadalom kohézió megteremtése 9. A digitális alapműveltség elsajátítása az ifjúsággal 18. Új, intelligens területfejlesztési és vidékfejlesztési stratégia kialakulása a régiókban 19. Minden régió ösztönözze az intelligens interrégiók megszületését a szomszédos országok hasonló régióival 20. A regionális politikai-közigazgatási elit személyes felkészültsége a korszakváltásra

INTELLIGENS VÁROS 4. lépcső Valóságos intelligens város 3. lépcső Digitális város a virtuális térben 2. lépcső Valóságos város digitális tükre 1. lépcső Valóságos város

Intelligens város típusok Net City, Cyber City, Virtual City, Digital City, E-City, Tele Town, Cyber Town, Virtual Town, Digital Town, E-Polis, Cyber Polis, Digital Polis, Virtual Polis, stb.

Intelligens városok a világban  Digital City Linz - Linz - Ausztria Digital City Linz - Linz - Ausztria  Digitale Metropool Antwerpen - Antwerpen - Belgium Digitale Metropool Antwerpen - Antwerpen - Belgium  Ghent Digital City - Gent - Belgium Ghent Digital City - Gent - Belgium  Virtual Helsinki - Helsinki - Finnország Virtual Helsinki - Helsinki - Fin  Tre-D - Tampere - Finnország Tre-D - Tampere - Finnország  Augsburg On Line - Augsburg - Németország Augsburg On Line - Augsburg -  Inter Nett Hagen - Hagen - Németország Inter Nett Hagen - Hagen - Németország  Leipzig On Line - Lipcse - Németország Leipzig On Line - Lipcse - Németország  Das Publikom - Münster - Németország Das Publikom - Münster - Németország  Wuppertal Forum - Wuppertal - Németország Wuppertal Forum - Wuppertal - Németország  Bergamo On Line - Bergamo - Olaszország Bergamo On Line - Bergamo -  Bologna Iperbole - Bologna - Olaszország Bologna Iperbole - Bologna - Olaszország  Citta' di Firenze - Rete Civica - Firenze - Olaszország Citta' di Firenze - Rete Civica - Firenze - Olaszorszá  Comune di Roma - Róma - Olaszország Comune di Roma - Róma - Olaszország  Comune di Torino Servizio Telematico Pubblico - Torino - Olaszország Comune di Torino Servizio Telematico Pubblico - Torino - Olaszország  De Digitale Stad - Amszterdam - Hollandia De Digitale Stad - Amszterdam - Hollandia  Digitale Stad Eindhoven - Eindhoven - Hollandia Digitale Stad Eindhoven - Eindhoven - Hollandia

Új állam és e-demokrácia elmélet  Elvileg a társadalom menedzser szervezete  Az állam és a társadalom szétszakadt  Az uralkodó, hatalomtípusú állam Kelet- Európában sem örökkévaló  Az egyeduralkodó és mindenható (okos) állam vége  A fejlesztő, digitális állam ismét civilállam lesz  Képviseleti demokrácia helyett e-demokrácia  A regionális fejlesztő állam  Biztonság-garantáló állam  Szolgáltató állam, szolgáltató közigazgatás

A z e-közigazgatás program elemei 1. „kábelhálózat” (szélessávú, gyors, optikai alapú, infokommunikációs hálózat) 2. „hardver eszközök” (az önkormányzatok felszerelése hardver eszközökkel) 3. „szoftvercsomag” (szoftvercsomag az e-közigazgatás minden funkciójához) 4. „oktatás” (az önkormányzatok képviselőinek és a hivatalok apparátusainak felkészítése)

INTEGRÁLT PORTÁLHÁLÓZAT  INFORMÁCIÓSTÁR  KÖZHASZNÚ INFORMÁCIÓK  SPECIÁLIS INFORMÁCIÓK  INFORMÁCIÓS KÖZÖSSÉGTEREMTÉS  VIRTUÁLIS PÁRBESZÉD  IDENTITÁS KÖZPONT  INFORMÁCIÓS E-PIAC  INFORMÁCIÓS ÉS TUDÁSÉRTÉKESÍTÉS  KREATÍVITÁS KÉPZÉS  GAZDASÁGI E-PIACTÉR

E-DEMOKRÁCIA század: választói jog kiterjesztése 21. század : választói tudás szétosztása, választói közvetlen részvétel a döntésekben E-testületi munka (először videokonferencia) E-ügyintézés (digitális önkormányzás) E-választások (próbaüzem 2006-tól) E-népszavazások (közvetlen e-demokrácia)

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! Varga Csaba