Modellezések-3 C-állvány vizsgálata Páczelt István, Szabó Tamás,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
BAY-LOGI Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet
Felületszerkezetek Lemezek.
SZÉCHENYI EGYETEM, Tartószerkezetek Tsz.
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
Mechanika I. - Statika 3. hét:
Feladatok Mikro és nanotechnika pót ZH-ra na meg pótpótZH-ra 
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Klasszikus mechanikai kéttestprobléma és merev test szabad mozgása állandó pozitív görbületű sokaságon Kómár Péter témavezető: Dr. Vattay Gábor
Az igénybevételek jellemzése (1)
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
TARTÓK ALAKVÁLTOZÁSA ALAPFOGALMAK.
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
MÁTRIX-ELMOZDULÁS-MÓDSZER
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
MECHANIKA STATIKA MEREV TESTEK STATIKÁJA EGYSZERŰ TARTÓK.
TARTÓK STATIKÁJA II TAVASZ HATÁSÁBRÁK-HATÁSFÜGGVÉNYEK
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Átviteles tartók.
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
MECHANIZMUSOK SZÁMÍTÓGÉPES MODELLEZÉSE
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
Mérnöki Fizika II előadás
Műszaki és környezeti áramlástan I.
U(x,y,z,t) állapothatározó szerkezet P(x,y,z,t) y x z t.
Üzemi viszonyok (hidraulikus felvonók)
MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA I.
Gazdasági modellezés,döntési modellek
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém 2007.
Szimmetriaelemek és szimmetriaműveletek (ismétlés)
III. TENGELYEK.
Vakolatok szerepe áthidalók és födém tűzállósági vizsgálatánál
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Szemelvények törésmechanikai feladatokból Horváthné Dr. Varga Ágnes egyetemi docens Miskolci Egyetem, Mechanikai Tanszék.
Modellezések-1 Eneriatároló lendkerék vizsgálata Prof. Dr. Páczelt István Miskolci Egyetem, H-3515 Miskolc-Egyetemváros.
Egyszerű síkbeli tartók
Megoszló terhek. Súlypont. Statikai nyomaték
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Közös metszéspontú erők
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Integrált mikrorendszerek II. MEMS = Micro-Electro-
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Integrált mikrorendszerek II. MEMS = Micro-Electro-
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Az elektrosztatikus mozgatás Székely Vladimír Mizsei.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 Integrált mikrorendszerek:
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
KARRMORFOLÓGIAI ELEMZÉSEK DIGITÁLIS DOMBORZATMODELLEK ALAPJÁN Telbisz Tamás ELTE, Természetföldrajzi Tanszék.
Rezgésakusztikai és Audio Laboratórium Department of Telecommunications Budapest University of Technology and Economics 1-es villamos átvezetése a Lágymányosi.
Az áramlástan szerepe az autóbusz karosszéria tervezésében Dr
Geotechnikai feladatok véges elemes
Felületszerkezetek Bevezetés
TARTÓK ALAKVÁLTOZÁSA ALAPFOGALMAK.
2. hét: Síkbeli erőrendszerek eredője Készítette: Pomezanski Vanda
Magasépítési acélszerkezetek -keretszerkezet méretezése-
A harmonikus rezgőmozgás származtatása
Merev test egyensúlyának vizsgálata
Különféle mozgások dinamikai feltétele
Forgalom-szimuláció eltérő közegekben Max Gyula BMGE-AAIT 2008.
Hajlító igénybevétel Példa 1.
TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció 3. hét február 18.
Munkagödör tervezése.
Elvárásoknak való megfelelés Tervezés szilárdságra Végeselem módszer Termékszimuláció tantárgy 5. előadás március 25. Előadó: Dr. Kovács Zsolt.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Munka, energia teljesítmény.
Mechanikai hullámok.
Szerkezetek Dinamikája 3. hét: Dinamikai merevségi mátrix végeselemek módszere esetén. Másodrendű hatások rúdszerkezetek rezgésszámításánál.
Hegesztési folyamatok és jelenségek véges-elemes modellezése Pogonyi Tibor Hallgatói tudományos és szakmai műhelyek fejlesztése a Dunaújvárosi.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
8. AGY „Digitális technikák fejlődése az anyagvizsgálatban”
13. Előadás.
Előadás másolata:

Modellezések-3 C-állvány vizsgálata Páczelt István, Szabó Tamás, Baksa Attila Miskolci Egyetem, H-3515 Miskolc-Egyetemváros

Lyukasztógép : SZIM Karcagi gyára

FEM-3D Korlát: 640 kByte központi memória címezhetőség Alszerkezet technika használata Blokkolt együttható mátrixú egyenletrendszer megoldó (max. 2000 tag egy blokkban) Sávszélesség csökkentésének igénye a futási idő mérséklésére Vizsgált szerkezet 3 alszerkezeten keresztül nyert megoldást: Eredeti felosztással: 81 perc, sávcsökkentéssel 48 perc (IBM PC 8 MHz)

A 3 dimenziós (3D)-s testet mikor lehet két dimenziós feladatként kezelni? Geometriai szimmetria a középsík vonatkozásában A terhelés, peremfeltételek úgyszintén a fenti szimmetriával rendelkeznek A feladat statikus (rezgéstani problémánál a sajátrezgéseknek a szimmetria síkból kilépő iránya is lehet)

Sikfeszültségi feladat a (a két oldalsó lemez vastagságát összegző vastagságú testet vizsgálunk 50mm) A terhelés a lyuk mentén egyenletesen megoszló, eredője F=250 kN

Axonometrikus kép

Számítás IDEAS rendszerrel

Végeselem modell 1: Modell-1 Sikbeli kvadratikus háromszögletű állandó vastagságú elemek Az elemméret a tartományon az átlagosan 100 mm nagyságú , kivágás mentén 50 mm méretű , A lekerekítéseknél 12.5 mm A generált csomópontok száma 6968, az elemek száma 3545 A két lemez közötti bordát rudakként modellezzük

Terhelés, megfogás

Végeselemes felosztás sikbeli modellnél

Elmozdulás

Redukált feszültség [MPa]

Modell-2: Térbeli lemezelt szerkezet Saját síkjában az elemek csomóponti ismeretlenek száma 5, három elmozdulás és a síkba eső két egymásra merőleges tengelykörüli szögelfordulás. Ezek az ismeretlenek egy globális rendszerbe áttranszformálódnak, ahol minden csomópontban három XYZ tengelyirányú elmozdulás és tengelykörüli szögelfordulás alkotja a csomópontbeli általánosított elmozdulás koordinátáit

Terhelés

Végeselemes felosztás A felvett elemek száma 8152, a csomópontok száma 16388, .

Elmozdulás állapot szimmetrikus terhelésnél ([mm]), azaz az elmozdulási vektor abszolút értékének megoszlása. u_max=2.65 mm

Redukált feszültség szimmetrikus terhelésnél A térbeli modell valamelyest lágyabb mint csak a sikbeli állapotot modellező modell.

Modell-3 Az előző szerkezetet most terhelje a koncentrált erő excentrikusan, a középsíktól e= 2.8 mm-re. A szerkezet pontjai ebben az esetben már jelentősen kilépnek a XY síkból az elcsavarodás miatt. A kilépés számítására a Modell 1-nél kapott vastagságú testet más vastagságú lemezként vesszük számításba, a tárcsahatással nem számolunk.

A helyettesítő lemez hajlítási merevsége azonos az eredeti szerkezeti elem hajlítási merevségével. A kétfajta, egységnyi szélességű keresztmetszet inercianyomatékainak egyenlőségéből a keresett helyettesítő lemezvastagság h= 248.7 mm.

Az excentrikus terhelésből adódó nyomatékot néhány csomóponton szétosztjuk Kilépés: 0.062 mm

Elmozdulás a sikra merőleges irányban

Modell-4 A Modell 2 szerkezetet most terhelje az előző példa szerint a terhelés excentrikusan, a középsíktól e = 2.8 mm-re. A hajlítás hatását vizsgálva a terhelés redukált vektorkettősének síkba eső redő erejét elhanyagoljuk. A nyomatékot ismét szétosztjuk.

Terhelés a hajlítás hatásának kiszámolására

A síkból való kilépés megoszlása Kilépés maximuma 0.08 mm

Mivel a Modell-4 ismeretlenjeinek száma lényegesen nagyobb, mint a Modell-3 nál használt, a számítási idő megnövekszik. A kétfajta modell gyakorlatilag azonos eredményt ad, ezért a vizsgált típusú konstrukcióknál nem érdemes a nagyobb szabadságfokú modellt használni.

Dinamikai modell A Modell 2 alatti végeselemes felosztást megtartva, kíváncsiak vagyunk az első 5 sajátfrekvenciára. A szerszámgépre elhelyezett villamos motorok forgásából adódó harmónikus gerjesztés rezonanciát okozhat, ha a gerjesztés frekvenciája megegyezik az állvány valamelyik sajátfrekvenciájával. E miatt a sajátrezgések meghatározására mindenképpen sort kell keríteni.

Az I-DEAS végeselem programrendszer Lánczos-féle módszer alapján határozza meg a sajátfrekvenciákat. a1= 21,2 Hz, a2= 51,2 Hz, a3=60,8 Hz, a4= 66,1 Hz

Következtetések A bonyolult felépítésű „C” állvány statikai terhelését többféle típusú mechanikai modellel vizsgáltuk. Sikbeli, Térbeli lemez+tárcsa modellekből felépített Excentrikus terhelésnél, a szerkezetnek az eredeti síkjából való kilépést, annak kicsavarodását lemezként ill. lemezelt szerkezetként modelleztük. A lemez modell gyakorlatilag azonos eredményt ad mint a térbeli.

Következtetések A rezgéstani vizsgálatnál, azonban már csak a térbeli lemezelt szerkezet modelljét használhatjuk, vagyis a Modell-2-t, mivel a szerkezet pontjai három irányba mozdulhatnak el, továbbá csak ez a modell képes helyesen tükrözni az eredeti szerkezet tömeg és merevségi viszonyait. A számítások megerősítették, azt a gépészmérnöki tapasztalatot, hogy a feszültségcsúcsok az éles sarkak, illetve kis lekerekítésű helyek környezetében alakulnak ki. A feszültségi állapot megbízható számításához a feszültséggyűjtő helyek környezetében lokálisan sűrített elemhálóra van szükség.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.