Navigáció hypertext- rendszerekben Varga Balázs tanársegéd ELTE IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tsz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Valóban azt látjuk, ami a retinára vetül? Dr. Kosztyánné Mátrai Rita Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Informatika Tanszék.
Advertisements

A diskurzusok alatt lezajló tudati folyamatokról Kántor Gyöngyi PTE, Alkalmazott Nyelvészeti Doktori Iskola.
Szöveg feldolgozása Fontok használata.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok
Egy kis segítség kezdő pps kedvelőknek !
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
IKT az oktatásban február 25. Körmendy Zsolt
Nemlineáris és komplex rendszerek viselkedése
A tér képi megjelenítése 1. rész Geometriai alapok
Képességszintek.
Az egyed-kapcsolat modell
Térinformatikai elemzések. Megválaszolható kérdések Pozíció - mi van egy adott helyen Feltétel - hol vannak …? Trendek - mi változott meg? Minta - milyen.
Címkézett hálózatok modellezése
2009. április 3. Ficzkó Ildikó Honlapelemzés április 3. Ficzkó Ildikó
Honlapelemzés. miért?  tanulmányok  tapasztalatszerzés  előkészítő munkálatok: honlaptervezés  fejlődés.
Klaszterező algoritmusok smart city alkalmazásokhoz Gonda László Témavezető: Dr. Ispány Márton.
A Windows grafikus felülete
…mű lehet: nyomtatott (névjegykártya, prospektus, levélpapír, boríték, jegyzetpapír, plakát) elektronikus (prezentáció, hírlevél, weboldal, multimédia,
Grafikus ábrázolás.
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
Ideális kontinuumok kinematikája
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Modellezés és tervezés c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Alkalmazott Matematikai Intézet Mérnöki Informatikus MSc 9. Előadás és.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A GONDOLATTÉRKÉP.
Nemdeterminisztikus és determinisztikus automaták didaktikai összehasonlítása Maróti György.
Dinamikus klaszterközelítés Átlagtér illetve párközelítés kiterjesztése N játékos egy rácson helyezkedik el (periodikus határfeltétel) szimmetriák: transzlációs,
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
Change blindness Változás -vakság.
Szakértők és rendszerek
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
1 A geometriai modell és struktúrája Budapesti Műszaki Főiskola A CAD/CAM modellezés alapjai 2000/2001 tanév, II. félév 2. előadás A geometriai modell.
Készítette: Gergó Márton Konzulens: Engedy István 2009/2010 tavasz.
Adatszerkezetek 1. előadás
Szemantikus keresők.
Waldseemüller 1507 glóbuszának digitális rekonstrukciója Balázs János 2008.
Kognitív pszichológia közös MA kurzus AZ EMLÉKEZETI RENDSZEREK ÉS A TELJESÍTMÉNY 2012 tavasz
A szövegértési feladatok összeállítása
Pozsgay Balázs IV. évfolyamos fizikus hallgató
Adatbázis-kezelés.
Gráfok 1. Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék
1 Szélességi Bejárás Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Március 22 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S b a d e f h g c.
Adatbázis alapfogalmak
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Chapter 6 Input Technologies and Techniques. Jó vagy rossz? Toll vs. érintés + kézírás, rajzolás + pontos kijelölés + extra funkciók (pl gomb) - mindig.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Készítette: Derecskei Nikolett
Térinformatika Domján Ádám.
1 Számítógépek felépítése 13. előadás Dr. Istenes Zoltán ELTE-TTK.
Nyílt rendszerek összekapcsolása
Készítette: Kokrák Mihály Konzulens: Smid László
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
Geometriai feladatok programozása Geometriai programozás Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék 2010.
Adatbázisszintű adatmodellek
FPGA Készítette: Pogrányi Imre.
Szimuláció. Mi a szimuláció? A szimuláció a legáltalánosabb értelemben a megismerés egyik fajtája A megismerés a tudás megszerzése vagy annak folyamata.
Informatika Oktató: Katona Péter. Táblázatkezelés (Az Excel táblázatkezelő alapjai)
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Ajánlott irodalom Klinghammer, Papp-Váry: Füldünk tükre, a térkép. Gondolat, Bp., 1983 Klinghammer, Mosonyi, Török, Zs.: Amiről a térképek mesélnek (CD-ROM).
Internet és kommunikáció
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
KÖZÉPISKOLAI TANULÓK TÉRSZEMLÉLETÉNEK FEJLETTSÉGE Tóth Péter Óbudai Egyetem TMPK.
Előadás másolata:

Navigáció hypertext- rendszerekben Varga Balázs tanársegéd ELTE IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tsz.

A szerzők Az eredeti előadás és kutatás szerzői: –Pléh Csaba –Vörös Zsófia

Miről lesz szó? Hypertér – valós tér tájékozódási elemei Felhasználói feladatok hypertext rendszerekben Navigáció valós térben Navigáció hypertextben Összehasonlítás

Hypertér – Valós tér A hypertér és a valós terek hasonlóságai HypertérValós tér Építőelemek Kapcsolatok oldalak Fizikai helyek: terek, épületek, stb. linkek Utak, utcák

Hypertext vs. könyv A könyvet lineárisan olvassuk. A hypertext-es szövegeket a linkeket követve ismerjük meg.  A hypertext szövegek olvasása másféle megismerési feladatokat támaszt az agy számára  A feladat sokkal inkább a térbeli tájékozódásra hasonlít, mint a lineáris olvasáshoz.

Navigáció egy weboldalon Navigációs feladat Hol vagyok? Hova mehetek? Információs feladat Megkeresni Megérteni

Navigáció A hypertext navigáció elemei –Csomópontok –Kapcsolóelemek A hypertext szöveg olvasása tulajdonképpen a csomópontok bejárása a kapcsolóelemeken keresztül Egy város megismerése a nevezetes helyek bejárása az utcákon keresztül

Megismerési sajátosságok Topológiai struktúra –Nem lineáris és nem folytonos szerveződés –Bármely két pontja összekapcsolható –Bármikor újraszervezhető Gyakori dezorientáció Kognitív túlterheltség

Megismerés sajátosságai A hypertext-ben történő navigáció során fellépő problémák és egyéni megoldások azt valószínűsítik, hogy a hypertext rendelkezik téri tulajdonságokkal: –Van nagysága –Van mélysége

Megismerés sajátosságai Mentális reprezentáció felépítése téri metaforák által: –Metafora: a világ megismerését szolgáló alapvető eszköz. –A konkrét forrás vetítése egy absztrakt területre. –Invariancia elve: a topológiai struktúra megőrződik. „Tériesítés”

Téri mentális modellek A téri relációk szóbeli és grafikus ábrázolása azt valószínűsíti, hogy azonos mentális alapstruktúrával rendelkeznek. Globális szinten topológiai térképek: –Megőrződik: Szomszédság Érintkezés Bennfoglalás –Elfelejtődik: Konkrét tartalom

Térelemek A fizikai világ dolgai általában olyanok, hogy könnyen eldönthetjük milyen célt szolgálnak. Az országok, városok, kerületek, terek is olyan fizikai dolgok, melyek azt biztosítják, hogy könnyebben navigáljunk a fizikai világban.

Térelemek A fizikai térben utakat, útjelzőket, csomópontokat különböztetünk meg. A fizikai környezetre vonatkozó útvonalleírásokban és térképvázlatokban nagyon kis számú elemet használunk: –Kiindulópont –Tájolás –Haladás –Végpont Ez az eszközkészlet elegendő az útvonalak közvetítéséhez.

Térelemek A téri elemek mentális reprezentációi tehát: –Utakkal összekötött –Iránypontok összesége A reprezentáció változik: –Elemcsoportok összetartozása alapján

Hypertext A hypertext is rendelkezik csomópontokkal, melyek ösvényekkel vannak összekötve. Vannak területjelzők is: –A területjelző itt is csomópontból alakul ki, annak függvényében, hogy az ösvényekkel való összekötöttségből adódóan mi lesz a struktúrában elfoglalt szerepe.

Hypertext A hypertextben is megvannak azok a kulcselemek, melyek szükségesek a mentális térszerű reprezentációhoz. Ezek az információk azonban szegényesebbek és struktúrálatlanabbak. A mentális térszerű reprezentáció egyénenként sokkal inkább változik.

Összehasonlítás Valós térHypertér Távolság100 km 20 perc vonattal A vasúton túl 3 kattintás 2 másodperc 4 kapcsolóelem aktiválása IrányKeletre balra Fel Egy szinttel lejjebb Leíró attribútumokGörög templom Neonreklám a homlokzaton Nagy gomb a képernyő alján Gomb „klikkelj ide” felirattal Értékelő attribútumokÉrdekes hely Jó filmek Hasznos információk Érdekes emberekkel lehet beszélgetni

Következtetések A virtuális világnak nem kell utánoznia a valós világ tulajdonságait. Olyan attribútumokkal kell rendelkeznie, ami a tájékozódást lehetővé teszi. A megjelenítésnek a téri világ mentális modelljére kell támaszkodnia.

Kísérletek Van-e összefüggés a navigációs teljesítmény és a tárgyközpontú perspektívát igénylő feladatok eredménye között? –Van. Hatással van-e erre a hypertext információtartalma? –Igen. Segít-e a térkép? –Igen.

Köszönöm a figyelmet! Elérhetőség: