Analitika gyakorlat 12. évfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízben oldott oxigén meghatározása
Advertisements

Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
A víz keménysége és a víz lágyítása
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
A víz oxigéntartalmának meghatározása
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Vízminőségi jellemzők
6. Sav – bázis titrálások Analitika 13. C, 13. H osztály és 1219/6 modul tanfolyam részére 2010/ Sav – bázis titrálások.
Laboratóriumi kísérletek
A kémiai egyensúlyokhoz… ( )
Sav-bázis egyensúlyok
Vízföldtani adatok feldolgozása
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
pH, savak, bázisok, indikátorok
A Víz Melyik a tisztább? Csap víz (Duna szűrt vize) Ásványvíz(ek)
Víz Ionizáló készülékeink Mottónk: Fiatalodjon és élvezze az ionizált víz éltető erejét!
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
Kémiai reakciók katalízis
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Vízlágyítás.
Vízlágyítás.
Sósavoldat meghatározása. Szükséges Eszközök: fecskendő védőszemüveg gumikesztyű Anyagok: fenolftaleines NaOH- oldat (0,1 mol/dm 3 ) ismeretlen koncentrációjú.
Vízkeménység vizsgálata szappanforgáccsal
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
OLDÓDÁS.
Savak és bázisok.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Kalcium vegyületek a természetben
A kémiai egyensúlyi rendszerek
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Második rész III. kationosztály elemzése 2011
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
A terepi gyakorlat munkanaplószerű összefoglalása Gál Brigitta, III. éves környezetkutató hallgató Környezetföldtani gyakorlat 2004.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
Kalciumvegyületek a természetben
Vízszerzés-víztisztítás 14. előadás
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
Vizes oldatok kémhatása
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Kémiai jellemzők pH, összetétel, szervetlen és szerves alkotók.
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
A tengervíz összetétele
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
Az oldatok kémhatása.
Készítette: Szenyéri veronika
A legkisebb közös többszörös
A kémiai egyensúlyi rendszerek
Analitika OKTÁV tanfolyam részére 2016
A kémiai egyensúlyi rendszerek
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Előadás másolata:

Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009 TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011

A VÍZ LÚGOSSÁGÁNAK MEGHATÁROZÁSA Nos, miről lesz szó?

A természetes vizek jellemző összetétele A természetes vizekben jelenlevő oldott anyagok ásványi, illetve szerves eredetűek. A szerves anyagokhoz képest általában magasabb arányban előforduló oldott ásványi anyagok disszociált formában (anionok és kationok) vannak jelen. Ezek egy része lúgosan hidrolizál, ezáltal a víz pH-ját növelik: pH = 0 savasság lúgosság pH = 7 pH = 14

A lúgosság fogalma A víz lúgosságának meghatározása során csak azt vizsgáljuk, hogy a lúgos víz mennyi savval reagál. Lúgosság alatt értjük a vízben lévő, savval reakcióba lépő anyagok összességét, amely a titrálás végpontjának pH-értékétől függ. Kétféle lúgosságot definiálunk fenolftalein lúgosság (jelölése p lúgosság) metilnarancs lúgosság (jelölése m lúgosság) Metilnarancs-indikátor alkalmazásával, (4,4 pH-értékig) megállapított lúgosság. Fenolftaleinindikátor alkalmazásával, (8,3 pH-értékig) megállapított lúgosság. A lúgosság értékét egyértékű ionra számolva mmol/dm3-ben adjuk meg.

Keménység és lúgosság kapcsolata Ha a vízben nincs szabad lúgtartalom és nincsenek karbonátionok, akkor a lúgosság nem haladja meg a 8,3-es pH-t. Ekkor a víz p-lúgossága nulla. A víz lúgosságát ekkor a kalcium- és magnézium-hidrogén-karbonátok okozzák. Vagyis azok az anyagok, amelyek a változó keménységet is okozzák! Emlékeztetőül: 1 mmol CaO/dm3 keménységű az a víz, melynek 1 dm3-ében 1 mmol CaO-dal egyenértékű keménységet okozó (Ca és Mg) só van feloldva. Meg kell tehát állapítani a CaO és a HCl közötti arányt!

Keménység és lúgosság kapcsolata A mmol CaO/dm3-ban kifejezett változó keménység tehát az m-lúgosság fele.