TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízben oldott oxigén meghatározása
Advertisements

A halmazállapot-változások
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
A víz oxigéntartalmának meghatározása
7. Komplexometria Analitika 13. C, 13. H osztály és 1219/6 modul tanfolyam részére 2010/ Komplexometria
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
ALKALMAZOTT KÉMIA Értékes jegyek használata a műszaki számításokban
KÉMIAI SZÁMÍTÁSOK A VEGYI KÉPLET ALAPJÁN
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
SZTOECHIOMETRIAI SZÁMÍTÁSOK A REAKCIÓEGYENLET ALAPJÁN
A víztisztítás és a vízminőség vizsgálata
Kén vizes környezetben Dr. Fórizs István. Kén izotópok 32 S=95,1% 33 S=0,74% 34 S=4,2% 36 S=0,016% Általában:  34 S szulfidok <  34 S szulfátok.
Elektrokémiai és árammentes rétegfelviteli eljárások
Vízminőségi jellemzők
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
A talaj összes szulfát-tartalmának meghatározása
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Analitika 13. H osztály 2011/ Redoxi titrálások 13. H
6. Sav – bázis titrálások Analitika 13. C, 13. H osztály és 1219/6 modul tanfolyam részére 2010/ Sav – bázis titrálások.
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Analitikai Kémia.
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Az anyag tulajdonságai és változásai
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A KÉMIAI EGYENSÚLY A REAKCIÓK MEGFORDÍTHATÓK. Tehát nem játszódnak le végig, egyensúly alakul ki a REAKTÁNSOK és a TERMÉKEK között. Egyensúlyban a termékekhez.
Az átlagos kémiai (ill. , mol-ekvivalens) atom-, ill
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
ADSZORPCIÓ.
ADSZORPCIÓ.
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Második rész III. kationosztály elemzése 2011
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Az atom felépítése.
II. RÉSZ OLAJSZENNYEZÉSEK.
Oxigén Oxigén előállítása KClO3-ból O2 előállítása K2Cr2O7-el
Első rész III. kationosztály elemzése 2011 Készítette Fogarasi József
Kémiai egyensúlyok. CH 3 COOH + C 2 H 5 OH ↔ CH 3 COOC 2 H 5 + H 2 O v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 2 = k 2 [CH.
8. Csapadékos titrálások
ADSZORPCIÓ.
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Fizikai és kémiai tulajdonság mérése műszeres vizsgálatokkal Fogarasi József 2009.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Redoxi titrálások Kvantitatív analízis. Titrimetriás módszerek Sav-bázis titrálások  acidi-alkalimetria Redoxi tirálások Komplexometriás titrálás Csapadékos.
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
Környezetvédelmi analitika
Részösszefoglalás Gyakorlás.
A kémiai egyenlet.
AZ ANYAGMENNYISÉG.
Készítette: Szenyéri veronika
A mérés A mérés összehasonlítás, ahol a mérendő mennyiséget hasonlítjuk össze az egységnyinek választott mennyiséggel. Hosszúság mérése: Hosszúságot hasonlítunk.
Analitika OKTÁV tanfolyam részére 2016
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Analitikai számítások a műszeres analitikusoknak
Analitikai számítások a műszeres analitikusoknak
Előadás másolata:

TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009

A VÍZ KÉMIAI OXIGÉNIGÉNYE A koi (nishikigoi) A koi neve alapján akár egy keleti harcművészeti forma vagy egy keleti étel is lehetne, de egyik sem, hanem a pontyfélék családjának tagja.

A vizek összetétele A vizek, de különösen a szennyvizek igen sokféle szerves és szervetlen anyagot tartalmaznak, amelyek egyenkénti mennyiségi meghatározása rendkívül körülményes, költséges, igen sok időt venne igénybe és többnyire nem is szükséges. El tudjuk képzelni, hogy ebben a vízben milyen sokféle anyag van? Mitől van olyan csúf színe? Mitől olyan kellemetlen a szaga? Mitől habzik?

A sokféle szerves és szervetlen anyagokat ún. integráló tulajdonsággal jellemezzük, és nem határozunk meg minden komponenst egyenként, hanem azokat egy közös jellemzővel mérjük. A KOI fogalma A kémiai oxigénigény (KOI) az a mg/dm 3 -ben kifejezett oxigénmennyiség, amellyel egyenértékű oxidálószer fogyott a víz oxidálható anyagaira. Ilyen integráló tulajdonság a kémiai oxigénigény, röviden a KOI. A legtöbb vízben lévő szerves és szervetlen anyagra jellemző, hogy oxidálható, csak a körülményekben kell megállapodni, és máris kész a mérőszám. A KOI nevében oxigénigény szerepel, de nehézkes kezelése miatt más oxidálószert választunk. Ez lehet KMnO 4 vagy K 2 Cr 2 O 7. Ha a körülményeket, és a vizsgálati eljárást definiáljuk, máris kész a szabványos vizsgálati eljárás. KOI alatt pedig nem a KMnO 4 vagy K 2 Cr 2 O 7 mennyiségét, hanem az ezekkel egyenértékű oxigént értjük.

Az egyenértékű oxigént KMnO 4 esetén a következő reakcióegyenlettel értelmezhetjük: A KOI fogalma 4 KMnO H 2 SO 4 = 2 K 2 SO MnSO H 2 O + 5 O 2 1 mol KMnO 4 5 / 4 mol O 2 -vel azaz 40 g oxigénnel egyenértékű. A KOI jelölése során utalni kell arra, hogy mi volt az oxidálószer, és milyen volt a közeg pH-ja. KOI PSPS Savas közeg Permanganát oxidálószer

A KOI PS meghatározásának elve Minta, oxidálható komponensekkel KMnO 4 Minta + ismert mennyiségű KMnO 4 + H 2 SO 4 A KMnO 4 egy része elfogy Na 2 C 2 O 4 Az ismert mennyiségű oxalát feles- legétől elszíntelenedik Titrálás halványlila színig

KOI számítása A számítás alapja, hogy a titrálás végén az összes oxidálható anyagmennyiség egyenlő a redukálódott anyagmennyiséggel összes oxidálható anyagmennyiség összes redukálódott anyagmennyiség = KMnO 4 : 8,00 cm 3 ·0,0025 mol/dm 3 = 0,02 mmol Na 2 C 2 O 4 : 10,00 cm 3 ·0,005 mol/dm 3 = 0,05 mmol A Na 2 C 2 O 4 és a KMnO 4 anyagmennyiségének aránya 2,5. 0,02·2,5 = 0,05 mmol Ez a két anyag egymással tehát egyenértékű. A visszatitráláskor fogyott KMnO 4 Minta oxidálható része Vakminta oxidálható része Vakminta visszatitráláskor fogyott KMnO 4 A visszatitráláskor fogyott mérőoldatból tehát le kell vonni a vakmintára fogyott mérőoldat fogyást. Ez ugyanis nem a mintában lévő oxidálható anyagra fogyott, hanem az ioncserélt víz oxidálható részére.

A számítást egyetlen képletbe sűríthetjük: ahol c n (KMnO 4 )mol/dm 3 KMnO 4 mérőoldat névleges koncentrációja V(minta)cm 3 a minta titrálásakor fogyott KMnO 4 térfogata V(vak)cm 3 a vakpróba titrálásakor fogyott KMnO 4 térfogata –KMnO 4 – O 2 anyagmennyiségének aránya M(O 2 )g/molaz oxigén moláris tömege V(pipetta)cm 3 a meghatározáshoz használt minta térfogata 1000mg/gg-ból mg-ba való átszámítás