Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk.75-77.oldal.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Bráz Viktória
Advertisements

A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
VI. tétel.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok 1.
Elemek-atomok gyakorló feladatok
A kockacukor világítása
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Az elektronika félvezető fizikai alapjai
A kémiai tulajdonságok, az elektronegativitás és a főbb kötéstípusok
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Orbitál tipusok.
Kémiai kötések.
ATOMOK ELEKTRONSZERKEZETE
ÁTMENETIIFÉMEK (a d-mező elemei)
Kémiai kötések Molekulák
Az elemek periódusos rendszere
Spektroszkópiai alapok Bohr-féle atommodell
A többelektronos atomok színképe HeLi 1s 2 1s 1 2s 1 1s 1 2p 1 1s 1 3s 1 1s 1 3p 1 1s 1 3d 1 1s 1 3s 1 1s 1 3p 1 1s 1 3d 1 1 S 1 P 1 D 3 S 3 P 3 D Energia.
Szervetlen kémia Hidrogén
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Az elemek periódusos (= ismétlődő) rendszere
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Kovalens kötés különböző atomok között.
Az atommag 7. Osztály Tk
A cink, a kadmium és a higany
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Az atom szerkezete Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
V. tétel.
Az elemek csoportosítása
Elektronhéjak: L héjon: 8 elektron M héjon: 18 elektron
Az atom felépítése.
A félvezetők működése Elmélet
Az anyagszerkezet alapjai
Atom - és Elektronpályák
Egyszerű ionok képződése
A kvantum rendszer.
PPKE-ITK I.Házi Feladat Megoldásai Matyi Gábor Október 9.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Kémia Wagner Ödön BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
Elektromosság 2. rész.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
ATOMSZERKEZETI ISMERETEK. Az atomok és az elemek.
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Helyük a periódusos rendszerben Felhasználásuk Közös tulajdonságaik Kivételek Szabadon mozgó elektronfelhő Fémes kötés.
Gyakorló feladatok. 1.Írd le az elemek neve mellé a vegyjelét! nátrium; kálium; ezüst; oxigén; hidrogén;vas 2.Írd le az atomok vegyjelét! Rézatom; nitrogénatom;
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
Az atomok szerkezete.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Fémek. Az elemeket 3 csoportba osztjuk: fémek Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
Korszerű anyagok és technológiák
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Kristályrács molekulákból
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
PERIÓDUSOS RENDSZER film.
FELTÁRUL AZ ELEMEK RENDSZERE
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az elektronburok szerkezete
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk.75-77.oldal

Melyik elemi részecske van az elektronfelhőben? Az elektronok. Az elektronok elektron héjakon mozognak. Elektronhéjnak nevezzük az atommagtól különböző távolságban lévő, különböző energiával rendelkező sávokat, melyeken az elektronok megtalálhatók.

Hány elektron fér el egy elektronhéjon? Az atommag vonza az elektronokat Az elektronok igyekeznek minél közelebb kerülni az atommaghoz. Az elektronok egymást taszítják. Az elektronhéjakon csak meghatározott számú elektron fér el.

Hány elektron fér el az egyes héjakon? Az első héjon 2 elektron fér el. A másodikon 8 elektron A harmadikon 18 elektron A negyediken 32 elektron fér el.

Az elektronhéjak kiépülése Az első elektronhéjra 2 elektron fér: 1 elektron 2 elektron H He 2 proton 1 proton

A második elektronhéj kiépülése: Az első elektronhéjra 2 elektron fér. Így a további elektronok a második héjra kerülnek. 1 elektron 4 elektron 2 elektron 2 elektron Li C 6 proton 3 proton

A harmadik elektronhéj kiépülése Az első két elektronhéjra 10 elektron fér: A további elektronok a harmadik héjra kerülnek 1 elektron 8 elektron 2 elektron Na 11 proton

Elektron héjak Ha egy elektron héjon a maximális számú elektron tartózkodik, akkor telített elektronhéjról beszélünk. Ha a maximális elektronszámnál kevesebb elektron van a héjon, akkor telítetlen elektronhéjról beszélünk. Az elektronhéjak számát a periódusos rendszerből is kiolvashatjuk. Az elektronhéjak számát a periódusszám mutatja meg. ( a szám a sor elején)

További héjak Egy új héj telítése csak akkor kezdődik meg, ha az alatta lévők telítettek. Van kivétel, mert az elektronhéjak között vannak átfedések:

Mely elektronok vesznek részt a kémiai folyamatokban? A legkülső héjon lévő elektronok a legsérülékenyebbek Távolabb vannak az atommagtól Kisebb az atommag vonzó hatása A külső elektronok vesznek részt a kémiai folyamatokban Ezeket az elektronokat vegyérték elektronoknak is nevezzük.

Honnan lehet tudni, a vegyérték elektronok számát? A periódusos rendszert úgy állították össze, hogy az azonos vegyértékelektronnal rendelkező atomok egymás alá kerüljenek, mivel ezek kémiai folyamatokban hasonlóan viselkednek. A vegyértékelektronok számát a főcsoport szám mutatja meg. ( A szám az oszlop tetején)

Az atomtörzs Mivel kémiai folyamatokban a vegyérték elektronok vesznek részt, az alatta lévő elektronok „biztonságban” vannak. Az atommag és a telített elektronhéjakat együtt atomtörzsnek nevezzük. A vegyérték elektronokat az atom vegyjele körül pontokkal ábrázoljuk

A lángfestés A vegyérték elektronok gerjesztés hatására távolabbi elektronhéjra kerülhetnek, majd a gerjesztés megszűntével eredeti helyükre zuhannak vissza. A két szint közötti energiakülönbséget fény formájában kibocsátják. Minden atom jellegzetes színt mutat.