Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Advertisements

A NAPRENDSZER Naprendszerünk a Tejút galaxis peremén helyezkedik el. Középpontjában a Nap áll, mely körül a bolygók keringenek. A bolygók között számos.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
A SZIVÁRVÁNY.
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
Kilépés Csillagászat.
Hubble. Hubble Az űrteleszkóp több mint 0,1 ívmásodperc képfelbontásra képes. A Hubble űrteleszkóp egy, a földfeszíntől 593 km magasságban orbitális.
Naprendszerünk bolygói
Csillagteszt 13+1.
A) A bolygók pályájának megfigyelése után azonosítsa a bolygók neveivel a betűjelüket! Írja utánuk a betűjelüket! a)  Szaturnusz b)  Jupiter
A Föld, időjárás, éghajlat
A légnyomás és a szél.
Naprendszerünk bolygói. Merkúr  Átmérője: 4880 km  Keringési idő: 0,24 év  Sebesség: 48 km/s.
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
Készítette: Oroszi Lídia Kapcsolódó tantárgy: Csillagászati földrajz
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
A Naprendszer.
A Föld, mint égitest.
A bolygók atmoszférája és ionoszférája
A Föld helye és mozgása a Naprendszerben
Manapság a Földről így vizsgáljuk a csillagokat…
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
Az olasz természettudós és a dán csillagász
A Hold.
Internetes keresés április.
Szaturnusz Körmendi Kata 2009.
V V V É É É Watt Vivian 2009 N N N U U U S S S Z Z Z.
AZ URÁNUSZ AZ URÁNUSZ Lakos Boglárka Lakos Boglárka
Szakál Dorottya Mars március 2..
Mars Készítette: Vachaja József Bottyán János Műszaki Szakközépiskola
Készítette: Kálna Gabriella
Naprendszer.
A Föld helye a világegyetemben
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Merkúr.
Dolgozat tudomanybol Tolnai Rebeka es Csoka Kinga NEPTUNUSZ
Naprendszerünk bolygói
Naprendszerünk bolygói. Merkúr Átmérője: 4880 km Keringési idő: 0,24 év Sebesség: 48 km/s.
Vénusz a bolygók istennője
Jupiter Perényi Luca.
Bolygók és holdak.
Készítette :Varga Sára
UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN
Csillagászati és térképészeti ismeretek
FÉNYSEBESSÉG MÉRÉSE 1800-IG
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
A Fénysebesség mérése 1800 előtt
Galilei-féle relativitási elv
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
A FÖLD ÉS KOZMIKUS KÖRNYEZETE
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
Hogyan mozognak a bolygók és más égi objektumok?
Merkúr Készítette: Barabás Júlia
Galileo Galilei élete és munkássága
Galilei és a csillagászat
A Naprendszer.
Bolygókról A Föld felhőkkel A Föld felhők nélkül.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
A Nap és családja.
Galilei és az inkvizíció
Exobolygók légköre Projektmunka Készítette: Dávid Tamás, Fizika BSc Témavezető: Dr. Szatmáry Károly, habil. egyetemi docens, az MTA doktora.
A felvilágosodás előfutárai
Szondák az óriásoknál: (Voyager, Galileo, Cassini)
2. A FÖLD A VILÁGŰRBEN.
Naprendszerünk bolygói
Naprendszerünk bolygói
A HOLD Átmérője 3476 km Távolsága a Földtől km
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:2009.10.28 NEPTUNUSZ Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:2009.10.28

Felfedezése A Neptunuszt az Uránusz mozgásából levezethető perturbációk alapján Johann Galle fedezte fel 1846-ban, Urbain Le Verrier számításai alapján. A számításokat tőle függetlenül John Couch Adams is elvégezte, de azok csak később kerültek nyilvánosságra. Galileo Galilei már 1613 januárjában észlelte a bolygót, amikor az a Jupiterhez igen közel látszott, és sikerült két egymást követő éjszakán is megfigyelnie. Jegyzeteiből kitűnik, hogy január 28-án észrevette a Neptunusz elmozdulását egy háttércsillaghoz képest, és január 6-án is utólag bejelölt, egy pontot, a Neptunusz akkori pozíciójában, azaz korábbi jegyzeteiben valószínűleg átnézte a környezetre vonatkozó korábbi észleléseit. Nem ismert viszont olyan bejelentése, amelyben kortársait értesítette volna a felfedezéséről.[

Szerkezete Az óriásbolygó típusú bolygók közé tartozik, szerkezetét tekintve az Uránuszhoz hasonlít. A Neptunusz felszíne kék, rajta metánból álló leheletszerű fehér felhőfoltokkal. A bolygó felhőzetének felszínén sötét foltok láthatók, melyek légköri viharok. Ezek 400 km/h-val kisebb sebességgel haladnak, mint a környező légkör. Ilyen vihar pl. a Nagy Sötét Folt. Bizonyos felhőalakulatok csak néhány percen át maradnak fenn. Ezek a melegebb rétegekből bukkannak elő, majd lehűlnek és alámerülnek.

Légköre A Neptunusznak a többi gázbolygónál nagyobb a sűrűsége. A kék színét az adja, hogy a légkörben lévő metán elnyeli a vörös színű sugárzást. A Voyager–2 képein megfigyelhetjük a légkörben lévő Nagy Sötét Foltot, ami hasonlít a Jupiter Nagy Vörös Foltjához. Ragyogó kék légköre nyugodtnak és hidegnek tetszik, de a Voyager-2 ebben a légkörben 2200 km/h sebességgel haladó szeleket észlelt. A szelek különféle irányokban fújnak a bolygó forgásához képest.

Az Neptunusz holdjai A Neptunusznak 8 ismert holdja (1 nagy és 7 kicsi) van, közülük a belsõ hatot a Voyager-2 fedezte fel. A hat kicsiny (Naiad, Thalassa, Despina, Galatea, Larissa, Proteus) szabálytalan alakú, sötét felszínû kõdarab 50 és 420 km közötti átmérõjû.

Legnagyobb holdja a 2700 km átmérõjû Triton, amely retrográd pályán a többi holddal ellentétes irányban kering. A Tritont Lassell fedezte fel 1846-ban néhány héttel a Neptunusz felfedezése után. A Voyager-2 visszatekintve a Neptunusz felé ezt a képet készítette a Neptunuszról. A kép jobb alsó sarkában a Triton látható.

Gyűrűi A többi gázóriáshoz hasonlóan a Neptunusznak is vannak gyűrűi. A Voyager-2 űrszonda négy halvány gyűrűt észlelt a Neptunusz körül. A három fényesebbet a bolygó felfedezésében szerepet játszó csillagászokról (Galle, Adams és Leveerrier) nevezték el. A gyűrűk nagyon keskenyek. A Galle 15 km széles, a legszélesebb Adams keskenyebb, mint 50 km. A keskeny gyűrűket két kis hold (Galatea, Desponia) tereli össze. Két másik kis hold (a Naiad és a Thalassa) is kering a gyûrûrendszerben. A Neptunusz gyűrűin kívül helyezkedik el a kis Larissa hold, és rajta túl a Proteus.

Bibliografia Internet A csillagaszat atlasza