Pető Iván – Szakács Sándor A hazai gazdaság négy évtizedének története 1945-1985 I. Az újjáépítés és a tervutasításos gazdálkodás időszaka A háborús.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ellentétek közöttünk. Földünk népessége 100 évvel ezelőtt 1.6 milliárd fő volt. Ez mára több, mint 6,7 milliárd. Ebből 1,2 milliárdan élnek szegénységben,
Advertisements

Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
A DIKTATÚRA KIÉPÜLÉSE MAGYARORSZÁGON
Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Kötelezettségek 10. feladat kidolgozása
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
A II. világháború és az azt lezáró békerendszerek
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
MÉRLEG A) BEFEKTETETT ESZKÖZÖK I. Immateriális javak
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MTA Regionális Kutatások Központja A dunai fejlesztések és azok elmaradásának geopolitikai háttere Hardi Tamás PhD tudományos főmunkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Kártérítési felelősség
Magyarország a II. világháborúban.
Eredménykimutatás 8. feladat (479. o.)
Cégalapítás/3. feladat ©Lukács Könyvelés az előtársaságban
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
Szolnok, február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
NEMZETI JÖVEDELEM ÉS TŐKEFELHALMOZÁS MAGYARORSZÁGON
A magyar valutacsoda.
A XX. század magyar gazdaságpolitikája. Tanulságok az ezredforduló küszöbén.
Ungarns wirtschaftliche Entwicklung ; Kriegswirtschaft.
A gazdasági helyreállítás folyamata a II
Vegetáció- és tájtörténet VI.. más erdőszemlélet! szántóterület nyerése legelőterület nyerése bányászat háborúskodások termőhelyi változások (ártér átalakulása,
Urbanizáció Kelet-Közép-Európában. A., Az I. világháború előtti időszak I. Általános jellemzők II. Belső különbségek 1. legfejlettebb térség 2. „közepesen”
A népesség számának változása Európában
= ) 12) ) 14) ) a) b)
Ki az aki meg van elégedve az anyagi helyzetével? Ki az aki nincs megelégedve az anyagi helyzetével? Ki az aki szeretne az anyagi helyzetén változtatni?
Forever Living Products illetve Vision International People Group MLM vállalatok jogdíjas jutalékainak összehasonlítása.
KAP A Közös Agrárpolitika változásai

A háború és következményei Magyarországon
A szocialista kori gazdasági szervek típusai és jellemzői 15. foglalkozás április 29.
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
Befektetői csomag. NAGY BEVÉTELI LEHETŐSÉG! LIMITÁLT IDŐ 2011 áprilisig A MAGAS JÖVEDELEMÉRT.
A világnépesség növekedése
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
A népességnövekedés tényezői és következményei
A világ 20 -ik legnagyobb városa – Beijing, Kína 12 millió lakossal.
Szeged az első világháborúban
A világ legjobb és legkönnyebb pénzkereseti lehetősége ! SOHA vissza nem térő alkalom ! Volt már lehetősége egy olyan üzletben részt venni, ami nem rég.
10.1 B Az ország háborús emberáldozata
Kockázat elemzés Mikor? 150M Kritikus tényezők volatilisek.
Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
HUF (210*180) HUF (210*180) HUF (140 CHF) HUF (210 CHF) Kamatrész Tőkerész HUF (140*180) 180 HUF fölötti rész [(240-
Sonnevend Péter Új munka indult:
Fizetési mérleg jelentés
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
A kommunizmus bukása.
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
Jövedelemelszámolási teszt
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A TRIANONI BÉKE.
SZÁMVITEL.
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
Előadás másolata:

Pető Iván – Szakács Sándor A hazai gazdaság négy évtizedének története 1945-1985 I. Az újjáépítés és a tervutasításos gazdálkodás időszaka A háborús vereség és következményei

A háborús vereség következményei -demográfiai következmények -gazdasági következmények -nemzetközi kötelezettségek-háborús jóvátétel -kitelepítések

Demográfiai következmények 420-450 ezer halott Természetes szaporulat drámai csökkenése Hadifoglyok kiesése a termelésből (összesen 800-900 ezer)

Gazdasági következmények 22 milliárd pengős kár (nemzeti vagyon 40%-a, vagy az 1938-as nemzeti jövedelem ötszöröse) Különösen nagy károk a gyáriparban és a közlekedésben A háború utáni első évben a nemzeti jövedelem a háború előttinek a felére esik vissza

Nemzetközi kötelezettségek-háborús jóvátétel Jóvátétel -Szovjetuniónak 200 millió $ -Jugoszláviának 70 millió $ -Csehszlovákiának 30 millió $ progresszív kulcs szerinti fizetés, végül 131 millió $-t fizetünk a Szovjetuniónak

Nemzetközi kötelezettségek-háborús jóvátétel A magyarországi német vagyon helyzete -Szovjet kézbe kerül -az 1945. I. 20. utáni károkat Magyarországnak kell megtérítenie:150-180 millió $ -1947-1955 között visszavásárlás

Nemzetközi kötelezettségek-háborús jóvátétel A Magyarországgal szembeni német adósság kifizetésére nem került sor (280 millió $!) A Magyarországgal szembeni német követelést a Szovjetunió kapja meg, ebből 30 millió $ kerül kifizetésre

Kitelepítések Százezer betelepülő Csehszlovákiából Hetvenháromezer kitelepülő Csehszlovákiába Német lakosság kitelepítése kb. 177-240ezer fő A lakosságcserék mértéke elmaradt a SZEB által tervezettől

Konklúzió Sikerült helyreállítani a gazdaságot és kifizetni a jóvátételt. A hatalmas emberveszteség viszont még sokáig éreztette hatását