A XX. század magyar gazdaságpolitikája. Tanulságok az ezredforduló küszöbén.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

A győri hadsereg-fejlesztési program
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Állóeszköz-gazdálkodás
A nagy gazdasági világ válság
A gazdaság helyzete – kampányban
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG HELYZETE
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Összehasonlító gazdaságtan
Magyar államadósság és a kötvénypiac
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A magyar gazdaság várható helyzete
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
NEMZETI JÖVEDELEM ÉS TŐKEFELHALMOZÁS MAGYARORSZÁGON
Külső eladósodás és adósságkezelés Magyarországon
V. Hadigazdaság az első világháborúban
Ungarns wirtschaftliche Entwicklung ; Kriegswirtschaft.
Pető Iván – Szakács Sándor A hazai gazdaság négy évtizedének története I. Az újjáépítés és a tervutasításos gazdálkodás időszaka A háborús.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
Király nélküli királyság Kormányzó bővülő jogkörrel Kormányzó párt Korlátozott demokrácia Emblematikus személyek › Teleky Pál › Bethlen István › Gömbös.
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A gazdasági élet problémái
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A magyar költségvetésről másképpen
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
Gazdaság a két világháború között
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
Összefoglalás a diasorokhoz
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Oroszország.
A SZOVJET GAZDASÁGPOLITIKA
A világgazdaság a 20-as, 30-as években. A háború után  Háború vége  válság a világgazdaságban  gazdasági kimerülés, anyagi és emberi erőforrások pusztulása.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
22. Magyar gazdaságpolitika
Gazdaságunk jellemzői, fejlődése Trianon után
Készítette: Koleszár Gábor
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A globalizáció - a globális világgazdaság
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

A XX. század magyar gazdaságpolitikája. Tanulságok az ezredforduló küszöbén.

1. A hadiipari potenciál fejlesztése  Magyarországot a világgazdasági válság az átlagosnál súlyosabban érintett, hosszú lefolyású volt.  Mo-n sokáig tart a válság, mert a mezőgazdaságban nem tudják a termelést visszafogni, ezért később jelentkezik a munkanélküliség  Ennek eredménye, hogy: A kötött devizagazdálkodás nem néhány éves átmeneti intézkedés, hanem tartós elemévé vált a gazdálkodás intézményi rendjében. Az ipari olló agrárollóvá változott.  Mo-n ez igen súlyos következménnyel járt, mivel jelentős volt az agrártermelés a kivitelre. napirendre került az ország hadiipari potenciáljának fejlesztése

A hadiipari konjunktúra  1938 tavaszán Darányi Kálmán meghirdette a győri ötéves programot  A hadiipari kapacitások bővítése már a győri program kihirdetése előtt megindult  Az állam háborús kiadásai (beruházás és megrendelés) es időszakban kereken 1 milliárd pengőt tettek ki. (nemzeti jövedelem 22%)

Gyáripari termelés növekedési indexe ÉvGyáripari termelés növekedési indexe

 Az első évek kedvező viszonyok közepette zajlottak: Megszűnt a tömeges munkanélküliség Számottevően nőtt az egy családra eső keresők aránya Emelkedtek a bérek Nőtt a fogyasztás  fogyasztási cikkeket gyártó iparágak is fejlődtek.

 1941 körül eluralkodott a háború közeli befejezésének hiedelme.  Ennek hatására 1940ben még 11%kal nőtt a termelés, de utána csökkent. Újbóli növekedést csak a Szovjetunió elleni háború kirobbanása hozta. Ekkor már Mo elkötelezte magát a Németek oldalán. Ez hozta magával a második növekedési hullámot. Sajátos vonása volt, hogy a gyakori németországi bombázások miatt a náci hadvezetés a hadiipar egy részének áttelepítésére hozott határozatot. Leginkábba repülőgépmotor-gyártás érdemel említést, amit Mo-ra telepítettek

A gyáripari termelés szerkezeti átalakulása.

2. A háborús pénzügyi politika  Mo a 30as évek végéig az aranyvaluta elvi alapján állt.  Csak a harmincas évek végén (amikor a legtöbb állam a pénzpolitikáját fokozatosan a háborús finanszírozás szolgálatába állította) teremtett meg Magyarország az önálló pénzpolitika gazdaságjogi feltételeit.  A döntő fordulat 1938 tavaszán következett be, amikor a Népszövetség által eddig gyakorolt ellenőrzés megszűnt.

A közületi kiadások 70:30 adó- kölcsön fedezeti arány elve  A háborús pénzügypolitika számolt azzal, hogy a közületi kiadásokat a háború viszonyai között nem lehet teljes egészében adóbevételekkel finanszírozni.  A magyar gazdaságpolitika arra törekedett, hogy a gazdaságot lehetőleg konszolidált viszonyok között tartsa.  Az I. VHból tanultak miatt különösen fontos.  Ezért már kezdetben a pénzügyi kormányzat normatívaként jelölte meg a 70:30 adó-kölcsön arányt az állami kiadások fedezésénél  A 70:30 arány reális volt figyelembe véve az I. VH alatti 80:20as arányt, mivel sokkal jobb pozícióban volt Magyarország a II. VH küszöbén, mint az I. VH alatt.

 A háborús években különösen a forgalmi adók jelentősége nőtt meg erősen.  Az államháztartás egyensúlya érdekében felvett hitelek számottevően növelték az állam adósságát. (1944ben a 6634,6 millió pengő adósságból 4040millió pengő volt 1938 után keletkezett háborús adósság)  A német-szovjet háborúk kitörése után Németország nem tudta fenntartani exportját, de igényt tartott a magyar termékekre, így Németországgal szembeni adósságunk megszűnt, és 1941 májusában márkakövetelésünk támadt. Eleinte a magángazdaság finanszírozta, de később az államkincstár biztosította a hitelkeretet.