SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

NYELVVÁLASZTÁS A 10B 10C. LEHETŐSÉGEK • EDDIGI NYELV FOLYTATÁSA 12. OSZTÁLY VÉGÉIG • ÚJ NYELV VÁLASZTÁSA ELŐREHOZOTT ÉRETTSÉGI UTÁN.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
Tehetséggondozás a gyakorlatban Opening Doors Program ( )
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
MTA Regionális Kutatások Központja Közigazgatási eszközök a szuburbanizáció hatásainak kezelésére a Pozsonyi agglomeráció területén Somlyódyné Pfeil Edit.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
A középfokú oktatás szerkezeti változásai és az érettségivel kilépők Imre Anna – Híves Tamás Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2010 június.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
Kisebbségszociológiai alapismeretek
KOMPETENCIAMÉRÉSEK ÉS EREDMÉNYEIK
BORDÁS ANDREA: A KOMÁROMI VÁROSI EGYETEM CHERD–H KONFERENCIA Debrecen, május 14. A teljesített küldetés.
Nyugat-magyarországi Egyetem M M EZŐGAZDASÁG - és É LELMISZERTUDOMÁNYI K AR K É Felsőoktatási tájékoztató Mosonmagyaróvár.
Nyugat-magyarországi Egyetem M M EZŐGAZDASÁG - és É LELMISZERTUDOMÁNYI K AR K É Mosonmagyaróvár Felsőfokú szakképzési szakok Felsőfokú szakképzési szakok2010.
Magyar diákok külföldön. Miért? Kaland? Állás? Referencia?
Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, Tatabánya
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
Esélyek egyenlősége a felsőoktatásban
GYÓGYPEDAGÓGUS ÉLETPÁLYA Ammerné Nagymihály Emília
Tanulási célú migráció a világban és itthon
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
MTA Regionális Kutatások Központja A szlovák–magyar határtérség – az összekapcsolódás útjai és nehézségei - szemelvények kutatásainkból - Dr. Hardi Tamás.
MTA Regionális Kutatások Központja A letelepedő külföldi állampolgárok státuszával összefüggő közigazgatási kérdések Somlyódyné Pfeil Edit „Közszolgáltatás-fejlesztési.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
Közforgalmú közlekedés a határon átnyúló agglomerációban Dr. Prileszky István Széchenyi István Egyetem Somorja,
Somorja, október 28. Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
Dr. Hardi Tamás, MTA RKK NYUTI,
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára és a közös katalogizálás ISIS-Voyager-Corvina Kiss Danuta könyvtári szakinformátor
Törökszentmiklós
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
Rendezvényszervezés Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok! Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok!
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Felvételi 2004 Felsőoktatási felvételi A felsőoktatásba jelentkezők számának alakulása
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Előadás másolata:

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában (AGGLONET) WS 5 OKTATÁS ÉS EGÉSZSÉGÜGY április 14. Szlovák állampolgárok a magyar oktatási rendszerben Reisinger Adrienn Széchenyi István Egyetem Reisinger Adrienn

A probléma felvetése Külföldiek a magyar oktatásban:  menedékjogot kérő,  a szülő Magyarországon letelepedett, itt dolgozik, diák Magyarországon tanul  a szülő Magyarországon letelepedett, de külföldön dolgozik, diák Magyarországon tanul  a diák külföldön él (szülei is és ott dolgoznak), de Magyarországon veszi igénybe az oktatást  a diák külföldön él (szülei Magyarországon dolgoznak), de Magyarországon veszi igénybe az oktatást EU-ból és nem EU-ból érkezők esete  határon túli magyarok helyzete Fő kérdés: ingyenes-e a külföldi diákok oktatása?

Közoktatás

Törvényi szabályozás évi LXXIX. törvény a közoktatásról (többször módosított) 110. §  Tanköteles a diák 110.§ (1), ha „a) menedékjogot kérő, menekült, menedékes, b) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogát Magyarországon gyakorolja, c) a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozik, és bevándorolt vagy letelepedett jogállású, illetve a Magyar Köztársaság területén való tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezik.”  Ha teljesül a feltétel: az oktatást a magyar diákokkal azonos feltételekkel veheti igénybe + b) és c) esetben, akkor ha „…a szülő három hónapot meghaladó tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezik és keresőtevékenységet folytat.” 110.§ (6)  Ha fentiek nem teljesülnek: tandíjat kell fizetni, amit az intézmények vezetője elengedhet vagy csökkenthet (nem jár normatíva).

Külföldi óvodások és tanulók a közoktatásban (nappali) 1995/1996 és 2008/2009 között Forrás: Oktatási Évkönyvek, OKM

Külföldi óvodások és tanulók száma régiónként, 2008/2009 Megjegyzés: szlovák állampolgárságú, magyar nemzetiségű tanulók. Forrás: Oktatási Évkönyvek, OKM

Gyakorlati tapasztalatok (1): Rajka Óvoda: -szlovák állampolgárságú óvodások száma, -nyelvkérdés  szlovákul tudó óvónő -tanulmányok folytatása Általános iskola: -szlovák állampolgárságú tanulók száma, -a tanulók bekerülése az intézménybe, -tandíj -beilleszkedés

Gyakorlati tapasztalatok (2): 2008-as felmérés a középiskolákban Kutatásmódszertan  A kutatásba a következő települések kerültek bevonásra: A nyugati határ mentén: Mosonmagyaróvár, Győr, Komárom, Tata, Tatabánya, Esztergom. A keleti határ mentén: Balassagyarmat, Vác, Szécsény, Eger, Salgótarján, Miskolc, Ózd, Kazincbarcika, Sátoraljaújhely, Sárospatak.  Közel 130 intézmény megkeresése, 18 interjú  A kutatás célja.

A határ menti középfokú oktatási intézmények megoszlása a szlovák állampolgárságú magyar nemzetiségű diákok száma szerint, 2007/2008 Forrás: Saját felmérés.

Kutatási eredmények Felvételi rendszer Tanulók száma (bejárók vagy letelepedők?) Tanulók motivációi: -felsőfokú tanulmányok miatt -magyarországi munkavállalás miatt Tandíj  kell-e fizetnie a diákoknak? Igazgatói vélemények

Felsőoktatás

Törvényi szabályozás A felsőoktatásról szóló évi CXXXIX. törvény  felvidéki magyaroknak ugyanolyan joga van felsőoktatási képzésben részt venni, mint a magyar állampolgároknak (EU tagállamok) Juttatások: -Köztársasági ösztöndíj -Tanulmányi ösztöndíj -Szociális támogatás, ha a hallgató közvetlen eltartója Magyarországon keresőtevékenységet folytat -Diákhitel nem!

A felsőoktatásban tanulók száma összesen és a nappali képzésben, illetve a nappali tagozatos hallgatók aránya Forrás: Oktatási Évkönyvek, OKM

A külföldi és a szlovák állampolgárságú hallgatók száma tanévenként 1995 és 2009 között Forrás: Oktatási Évkönyvek, OKM

További jellemzők (Interjú OKM) Felvételi: -Érettségi elfogadása -Nyelvvizsga plusz pontok Részképzés Felsőoktatási intézmények marketingje 2008-as kutatás: hallgatók száma a határ menti felsőoktatási intézményekben

A kutatásba bevont határ menti felsőoktatási intézményekben tanuló szlovák állampolgárságú magyar nemzetiségű diákok száma összesen 2001 és 2007 között Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, NYME-MÉK (Mosonmagyaróvár) Széchenyi István Egyetem, SZE (Győr) Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar, NYME-AK (Győr) Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, MÜTF (Tatabánya) Esztergomi Hittudományi Főiskola, EHF (Esztergom) Egri Hittudományi Főiskola, EGHF (Eger) Sárospataki Református Teológiai Akadémia, SRTA (Sárospatak) Forrás: Saját kutatás.

A Széchenyi István Egyetem vonzáskörzete a hallgatók lakóhelye szerint 2005-ben Forrás: A Széchenyi István Egyetem adatszolgáltatása. A térképet készítette: Dr. Hardi Tamás.

Külhoni magyarokat támogató információs szolgálat átalakulása Korábbi Agora Irodahálózat feladatát január 1-től határon túli információs irodák vették át Felvidéken: Szövetség a Közös Célokért ( (Komárno) Feladatok: tájékoztatás -a magyarországi felsőoktatási rendszerről, felvételiről, -a magyar érettségi rendszerről, -a nyelvvizsgák megszerzéséről, -a részképzésese tanulmányútra vonatkozó ösztöndíj lehetőségekről, -az európai felsőoktatási lehetőségekről.

Összegzés, javaslatok Külföldiek legnagyobb arányban a felsőoktatásban vannak jelen Egyértelmű jogszabályi keretek megteremtése Pontosítani az oktatásban résztvevők céljait, az oktatásban való részvétel feltételeit (átjárás a határon túli területekről) Egyéni érdek versus közösségi érdek  magyar oktatás elsorvasztása Szlovákiában Oktatási, együttműködési kapcsolatok kialakítása

Köszönöm a figyelmet!