Gázelosztó Szakági Bizottság elnöke

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A közlekedési igazgatás aktuális jogszabályváltozásai május 17.
Közművek elhelyezése közterületen, közmű keresztezések, házi bekötések
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Fémkereskedelem szabályozása
Az új épületenergetikai szabályozás
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
XVII. Dunagáz Szakmai Napok Dobogókő április Biztonság és bürokrácia a gázfelhasználói rendszerek létesítésében Előadók: Bayer Károly E.ON.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Tervfázisok és munkarészei és tartalmi követelményei
A vízjog időszerű kérdései
MBSZ-hoz kapcsolódó iparági jogszabályváltozások
Egyes eljárásfajták: elvi engedélyezési eljárások, telekalakítás,
Vízelvezetés. Megoldások, tervezendő műtárgyak. Részletrajzok.
10. Tétel.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Készítette: Mikes Balázs
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
KÖZMŰVEK, KERESZTEZÉSEK
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Az OTSZ új követelményei
Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
tűzvédelmi tapasztalatai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Vasútszabályozási Osztály
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
XVI. DUNAGÁZ SZAKMAI NAPOK Az MBFH gáziparral kapcsolatos szabályozási tevékenysége dr. Káldi Zoltán főosztályvezető Magyar Bányászati és Földtani Hivatal.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Kerékpárutak építésének engedélyezése
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
Közművek elhelyezése közterületen, közmű keresztezések, házi bekötések
A tájvédelmi szakhatósági közreműködés 166/1999. (XI.19.) Korm.rendelet szerinti korábbi gyakorlat Kardos Mária Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2014.
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Szakmai jogszabály változások a vezetékes hálózat területén
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Szerettel köszöntöm a műszaki ellenőr képzés résztvetőit! Kassai József.
Tervfázisok és munkarészei és tartalmi követelményei
Előadó: Dr. Vízváry Dezső
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
D.5. PÁLYAFELÜGYELETI UTASÍTÁS Budapest, II. 13. Magyarország 1/11 Feldmár Zoltán UNIRAIL KFT müszaki vezető.
Gáz-, Olajipari és bányászati létesítmények tervezésére, kivitelezésére, üzemeltetésére, karbantartására, felhagyására és hatósági engedélyeztetésére vonatkozó.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
LAKÁSÉPÍTÉS-LAKÁSPIAC2016 Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bevezetésre vonatkozó jogszabályok kérdésköre e.a.: Révi Zsolt főépítész.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
GEOTERMIKUS ENERGIA KINYERÉS JOGI HÁTTERE, HATÓSÁGI FELTÉTELEI Készítette : Hojdákné Kovács Eleonóra Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
A Z ÖSSZEVONT TELEPÍTÉSI ELJÁRÁS. Sajátos jogintézmény alkalmas több önálló – építési engedélyezést megelőző – hatósági engedélyezés kiváltására és.
1 A geotermikus energia - jelen és jövő Eger, A GEOTERMIKUS ENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK BÁNYAHATÓSÁGI FELTÉTELEI Dr. Zsiros László Horváth József.
Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Dr. Biczó Boglárka
MMK HiT III. Kiviteli tervek hibái, hiányosságai a Tervellenőrzések tapasztalatai alapján Szomolányi Tiborné
Pécs, december 5. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

Gázelosztó Szakági Bizottság elnöke Tervezett változások a gázelosztó vezetékek biztonsági követelményeiben Kerekes Ferenc Gázelosztó Szakági Bizottság elnöke 2009. Április 15. Dunagáz Szakmai Napok

Az előadás témái 1. A 19/2009. (I. 30.) Kormány rendeletről 2. A 96/2005. (XI. 4.) GKM rendelet módosításáról 3. A 80/2005. (X. 11.) GKM rendelet módosításáról 4. A Gázelosztó Vezetékek Biztonsági Szabályzata módosításáról 5. A Műszaki-biztonsági irányítási rendszerről 2009. Április 15. Dunagáz Szakmai Napok

Előzzük meg! 2009. Április 15. Dunagáz Szakmai Napok

1. A 19/2009. (I. 30.) Korm. rendeletről 1. Számú melléklet 38. § (3) A földgázelosztónak a szolgáltatási területén bekövetkezett súlyos üzemzavar helyszínére a tudomására jutástól számított 20 vagy a közlekedési viszonyoktól függően legfeljebb 60 percen belül kell kiérkeznie és a beavatkozást haladéktalanul megkezdenie. 60 percen belüli kiérkezés esetén a közlekedési viszonyok igazolására a földgázelosztó köteles. 2009. Április 15. Dunagáz Szakmai Napok

1. A 19/2009. (I. 30.) Korm. rendeletről 166. § (1) A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény végrehajtásáról szóló 203/1998. (XII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Bt. Vhr.) 19/A. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Bt. Vhr „19/A. § (7) A biztonsági övezeten belül az üzemeltetéshez, karbantartáshoz és javításhoz szükséges létesítmények, anyagok ideiglenesen elhelyezhetők, tevékenységek folytathatók. Szállítóvezeték és elosztóvezeték tengelyvonalától számított 2-2 méteres övezetben a 0,5 m mélységet meg nem haladó szilárd útburkolat-bontás kivételével gépi földmunka (beleértve a fúrási tevékenységet is) nem végezhető.” 2009. Április 15. Dunagáz Szakmai Napok

2. A 96/2005. (XI. 4.) GKM rendelet módosításáról „4. § (1) A bányafelügyelet engedélye nélkül végezhető : ec) a már üzemelő elosztóvezeték egyszeri, legfeljebb 100 méterrel (nem beleértve a leágazásokat) történő meghosszabbítása, 7. § (1) A tervező az elvi építési, az építési, a fennmaradási, bontási és a rendeltetés-megváltoztatási engedély megkérése előtt az általa tervezett építészeti-műszaki dokumentációt és annak az állásfoglaláshoz szükséges tartalmát, példányszámát az érintett szakhatóságokkal, közművek üzemeltetőivel és szükség esetén az érintett útkezelővel egyezteti. Az érintettség tisztázása az építtető megbízása alapján a tervező feladata. 22.§ (5) Külterületi gázelosztó vezeték helyszínrajza a célnak megfelelő méretarányban is elkészíthető (legfeljebb 1:2000). Külterületi gázelosztó vezeték hossz-szelvénye helyettesíthető a keresztező létesítményeket is ábrázoló keresztszelvénnyel.” 1. 2. 3. 2009. Április 15. Dunagáz Szakmai Napok

3. A 80/2005. (X. 11.) GKM rendelet módosításáról „(2) E rendelet előírásait kell alkalmazni elosztóvezetékekre és a telephelyi vezetékekre, ezek alkotórészeire, tartozékaira, a hozzá tartozó nyomásszabályozó berendezésekre (a továbbiakban együtt: gázelosztó vezeték).” 1. 2. Magyar Hegesztőminősítő Testület részvétele a bizottsági munkában 6. § (1) A Bt. 24. §-ának (2) bekezdése szerinti engedélyes a gázelosztó vezeték tervezésére, létesítésére, felújítására, üzemeltetésére, karbantartására, valamint elbontására, illetőleg felhagyására minőségbiztosítási, (műszaki-biztonsági irányítási) rendszert köteles kidolgozni, bevezetni és működtetni. (2) A bányafelügyelet hatósági felügyeleti jogkörében jóváhagyja és felügyeli az engedélyes minőségbiztosítási (műszaki-biztonsági irányítási) rendszerét. 3. 2009. Április 15. Dunagáz Szakmai Napok

4. A Gázelosztó Vezetékek Biztonsági Szabályzata módosításáról 2. A nyomvonal megjelölése 2.1. A gázelosztó vezeték felett - kivéve a feltárás nélkül épülő vezetéket a földfelszín alatt 20-30 cm-rel, és a cső felső alkotójától 40-50 cm-re jelzőszalagot kell elhelyezni. 2.3. Belterületen A nyomvonalat sárga színű „G” jelű táblával meg kell jelölni. A táblákon az azonosító egyezményes jeleket és a távolsági adatokat maradandóan szerepeltetni kell, és a helyét a geodéziai bemérésen rögzíteni kell.” 2009. Április 15. Dunagáz Szakmai Napok

4. A Gázelosztó Vezetékek Biztonsági Szabályzata módosításáról Védelem: „4.4. A gázelosztó vezetéket burokcsőben kell elhelyezni, ha mechanikai védelemre van szükség, pl. út, árok keresztezésénél, fák mellett, stb. A burokcső végeit nem kell lezárni, gyűrűs terének ellenőrzésére nem kell szaglócsövet beépíteni. A burokcső - alkalmazásának szükségességét, anyagát és geometriai méreteit a várható igénybevételek figyelembevételével a tervező határozza meg, - színe műanyag esetén a műanyag gázelosztó vezeték színétől eltérő legyen, - anyaga nem lehet acél, ha a gázelosztó vezetéket aktív korrózióvédelemmel tervezték. 4.5. A gázelosztó vezetéket védőcsőben kell elhelyezni, ha - üreges közművet alulról keresztez, - csatornán, üregen, aknán halad át, - alkalmazását az adott helyen a tervező szükségesnek tartja. 4.6. A védőcső - vége a keresztezett létesítmény szélső vonalától, érintősíkjától legalább 1-1 m-rel érjen túl, - a végeit tömören le kell zárni, - légtere ellenőrizhető legyen, - színe műanyag gázelosztó vezetéknél eltérő legyen a haszoncsőétől.” 2009. Április 15. Dunagáz Szakmai Napok

4. A Gázelosztó Vezetékek Biztonsági Szabályzata módosításáról Védőtávolságok „A nagynyomású gázelosztó vezeték védőtávolságait a 79/2005. (X.11.) GKM rendelettel hatályba helyezett A Szénhidrogén Szállítóvezetékek Biztonsági Szabályzata I. fej. 2. számú és 3. számú táblázatában előírtak szerint kell meghatározni.” vízvezetéktől: 0,7 m üreges csatornától: 1,0 m csapadék csatornától: 0,5 m erősáramú kábeltől: távhőellátó vezetéktől: távközlő kábeltől: 2009. Április 15. Dunagáz Szakmai Napok

4. A Gázelosztó Vezetékek Biztonsági Szabályzata módosításáról Hegesztés: 1.1.1. A hegesztési eljárást, a hegesztési rendet és az eljáráshoz tartozó személyi és tárgyi követelményeket a kivitelező határozza meg, felel annak megfelelőségéért. Műszaki felülvizsgálat: az érintett szakhatóságokat nem kell meghívni. Nyomáspróba: Az elosztóvezetéken a nyomáspróbát a kivitelező végzi el, és arra köteles a tervezett időpont előtt 4 nappal írásban meghívni a területileg illetékes bányakapitányságot, az építtetőt és az üzemeltetőt, amennyiben a műszaki felülvizsgálat meghívójában a nyomáspróba időpontját nem közölték.” 2009. Április 15. Dunagáz Szakmai Napok

4. A Gázelosztó Vezetékek Biztonsági Szabályzata módosításáról Nyomáspróba: „2.2.4. A nagynyomású gázelosztó vezeték esetén a szilárdsági nyomáspróbát lehetőleg vízzel kell elvégezni, amelytől eltérni csak az elosztói engedélyes előzetes hozzájárulásával lehet. Ebben az esetben a nyomáspróba közege levegő vagy inert gáz lehet.” Javítás: 4.2.1.1. Polietilén csövet véglegesen csak hegesztéssel vagy a javítandó vezetékszakaszra vonatkozó műszaki követelményeket kielégítő javító idommal szabad javítani.” Elszorítás: „4.2.1.4. A polietilén cső elszorítási helyén a szorítás megszüntetése után a csövet vissza kell kerekíteni, és DN >63 mm vezeték esetén a szorítási helyre javító elektrofittinget kell felhegeszteni, amelyet a megvalósulási tervben is fel kell tüntetni.” 2009. Április 15. Dunagáz Szakmai Napok

5. A Műszaki-biztonsági irányítási rendszerről Az auditálás során a gázszakma elméletében és gyakorlatában jártas szakemberek ellenőrzik a gázüzemi tevékenységeket szabályozó jogszabályoknak való megfelelést. Az audit kérdések a DVGW TSM rendszerén alapulnak. 2009. Április 15. Dunagáz Szakmai Napok

Köszönöm a figyelmüket! Kerekes Ferenc kerekes.ferenc@eon-hungaria.com 2009. Április 15. Dunagáz Szakmai Napok