Túl az első lépéseken... II. Múzeumandragógiai konferencia Budapest 2011. október 17. (TÁMOP 3.8.10/B) -- Bodolai Mária Speciális csoportok a Damjanich.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

Biblia Levelez ő Iskola „Idegen vagyok a földön, ne rejtsd el el ő lem parancsaidat”
ELVÁRÁSOK A NÉPRAJZTÓL, NÉPRAJZI MUZEOLÓGIÁTÓL Debrecen példája.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Dr. Juhász Erika Tanszékvezető, főiskolai docens Debreceni Egyetem
A projekt szakmai előzményei Tóth Mónika TÁMOP / Tóth Mónika.
GÁRDONYI GÉZA EMLÉKHÁZ
„Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Társadalmi szemléletformálás – a komplex.
Göcseji Múzeum •.•..\Piano.mp3. „Diák-barát múzeum, múzeum-barát diák” Közhasznú munka lehetőségek diákoknak.
Országos Múzeumandragógiai Konferencia
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Játékos katonák, katonás játékok
Tehetségpont létrehozása
„CSOPORT VEZET CSOPORTOT”
Kiből vagy miből lesz a lokálpatrióta? Múzeum (nem) csak felnőtteknek Magyar Nemzeti Múzeum, október 17. Előadó: Pató Mária
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP /
KAPOSVÁR ÉS AZ AKADÁLYMENTES TURIZMUS. A „Tapintható város” Szociális és Munkaügyi Minisztérium 1.4 M Ft ( 70%-30%) Vakok – és gyengénlátók számára.
Herman Ottó Emlékházban
Megmentett kézművesség
Roots & Shoots csoport megalakítása
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Beszámoló az elmúlt 1 év Munkájáról.
Meghívó.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Lous Comfort Tiffany ( ) Tiffany amerikai művész és ipari tervező, aki jól ismert műveit üveggel társítja. Az Art Nouveau (Új művészet) mozgalom.
- Szép jó reggelt, Boribon!
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
Matyó kultúra.
Balatoni Múzeum- Keszthely Készítette: Kleri Dzsenifer.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Közösség és innováció Salgótarján, január 29. az Ongai Kulturális Egyesület szemszögéből Készítette: Takács László.
Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete – 2008, az első öt év
Munkaesély Szövetség. Székhely: Budapest Alapítás éve: 2008 Tagok: foglalkozási rehabilitációs célú munkaerő-piaci szolgáltatók Fő tevékenység: tagok.
A Szeged-Csanádi Püspökség Egyházmegyei Múzeum és Kincstár
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Felnőttképzési programok a Múzeumi Oktatási és Képzési Központban Káldy Mária Május 12.
2009. május 12.Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom A múzeum, mint lehetséges felnőttképzési helyszín?! „Életen át tartó tanulás Biharban”
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
KETTŐ AZ EGYBEN: MÚZEUMPEDAGÓGIAI KÉPZÉS ÉS GYAKORLATI HELY KIALAKÍTÁSA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGIAI KARÁN Dr. Viskolcz Noémi Szegedi.
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Muzeológusok bakancsban A Múzeumi Túrák a Mecsekben című programsorozat „életútja” Pásztor Andrea Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága.
Koltai Zsuzsa Pécsi Tudományegyetem, FEEK: A múzeumandragógia kihívásai az USA-ban Széphalom, május 11.
Média és múzeumandragógia Szabó József. A múzeum fő feladatai a muzeális anyag gyűjtése, rendezése és feldolgozása; a gyűjtemények elhelyezése, nyilvántartása.
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Dr. habil. Viskolcz Noémi csoportvezető főiskolai tanár
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
Múzeumpedagógia Komárom, Múzeumpedagógiáról általában: Pedagógus feladata: - Múzeumlátogató, értő közönség nevelése - környezeti nevelés.
CreArt – Network of Cities for Artistic Creation Kultúra 2007–2013 Program.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Kiállítás-tervező Kipróbáljuk, milyen feladatokkal kell megbirkóznia egy kis múzeum kiállításkészítő muzeológusának. Egy dia legyen egy szokásos múzeumi.
Szakmai gyakorlat Németországban CHEMNITZ 2011 júl. 31-aug 27 8 keresked ő, 8 szakács, 8 „ügyviteles”
EPISCON - program EPISCON - project Európai kulturális szakmérnöki PhD iskola European PhD in Science for Conservation ANNA RUGGERI Magyar Nemzeti Múzeum.
(Angyali) kalandozás a barokk Gödöllőn avagy múzeumpedagógiai foglalkozások a Gödöllői Városi Múzeumban.
MAGYOTT Közgyűlés február 16. Beszámoló Állatgyógyászati munkacsoport Dr. Kulcsár Gábor.
Múzeumok 10 megye múzeum.
Kézenfogva Alapítvány módszertani újdonságok 2009 november, Nyíregyháza 1.Aktív Műhely a fenntartható foglalkoztatásért! - pályázat 2.Európai Gondozási.
Hagyományok, népművészet Magyarországon
Jósa András Múzeum (2356-1) Jósa András Múzeum (2356-1)
IPARMŰVÉSZET NÉPMŰVÉSZET KÖRNYEZET ÉS TÉRALAKÍTÁS tantárgy
A történelem forrásai Mindaz forrás, ami információt, adatot hordoz a múltról, a múltból.
MTM Budapest Holler Judit
Kézművesség Mesterek és művészek
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Hallássérültek a könyvtárban
„Esély és ösztönzés” tehetséggondozó modell
Előadás másolata:

Túl az első lépéseken... II. Múzeumandragógiai konferencia Budapest október 17. (TÁMOP /B) -- Bodolai Mária Speciális csoportok a Damjanich Múzeumban

Kik azok a „speciális” csoportok? -- időlegesen vagy tartósan – akár életük végéig -- valamilyen állandó sérüléssel élők Közülük két célcsoportot választottam: -- hallássérülteket -- látássérülteket Célok: 1.a Damjanich Múzeum állandó kiállításainak, műhelyeinek megismertetése a célcsoportokkal; 2. a múzeumi kollektíva és a tartós sérüléssel élők egymáshoz közelítése; 3. a célcsoportok visszatérő látogatók legyenek; 4. A MÚZEUM TELJES KÖRŰ AKADÁLYMENTESÍTÉSE

A programsorozat 2010 őszén indult (TÁMOP /B) Hallássérülteknek: -- Mit rejt a föld mélye? – a régészeti ásatások JNSZ megyében -- Cserépdarabokból „születő” ezeréves tárgyak – a restaurátorműhely feladatai -- A fazekasság rejtelmei – a népművészeti kiállítás fazekasműhelye -- A tulipános ládától az intarziás díszítésig – a fabútorok restaurálása -- „Múzeumot álmodtam” – A Damjanich Múzeum története dióhéjban Látássérülteknek: -- Eleink is ettek-ittak – ősi cserépedények és kultikus tárgyak -- Aranyszőrű báránykám – a szűcsműhely titkai (népművészeti kiállítás) -- Az agyagtól a figuráig – saját kezű alkotások -- A gyapjútól a fonalig – a fonás-szövés alapjai -- Miből születik a művészet? – képzőművészeti tárgyaink (… de közben akadtak kakukktojások is … )

Mit rejt a föld mélye? -- Tanulásban akadályozott fiatalok a régészeti kiállításban: tárlatvezetés után folyik a lázas műtárgykeresés…

Cserépdarabokból „születő” ezeréves tárgyak – a restaurátorműhely feladatai – hallássérültek a műhelyben

A fazekasság rejtelmei – a népművészeti kiállítás fazekasműhelye – hallássérültek a kiállításban A jeltolmácsos tárlatvezetés után „rögzítünk” új ismereteket: műtárgykeresés folyik

A tulipános ládától az intarziás díszítésig – a fabútorok restaurálása – hallássérülteknek szóló program Gyors látogatás a néprajzi bútorok között, aztán irány a restaurátosműhely

Eleink is ettek-ittak – ősi cserépedények és kultikus tárgyak – látássérültek a régészeti állandó kiállításban Tapintgatunk ülve-állva…

Aranyszőrű báránykám – a szűcsműhely titkai (népművészeti kiállítás) – látássérültek ismerkednek a régi eszközökkel Kipróbáljuk a kaszapadot és megtapintjuk a szűcshímzést

Az agyagtól a figuráig – saját kezű alkotások – látássérültek a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban Ha már megismertük a régészeti cseréptárgyakat és a fazekasműhelyt, azután magunk is megpróbálunk alkotni

A gyapjútól a fonalig – a fonás-szövés alapjai A szűcsműhely megismerése után a gyapjúfonallal dolgozunk látássérültekkel

Miből születik a művészet? – képzőművészeti tárgyaink – látássérültekkel Saját alkotásaimat is meg kell ismernem …???

Eddigi tapasztalatok: Muzeológusok részéről: -- el nem fogyó türelem; -- odaadó segítőkészség A célcsoportok részéről: -- állandó érdeklődés; -- aktív részvétel; -- örömteli alkotómunka Múzeumi vezetőség részéről: -- megértő figyelem és biztatás Médium részéről: -- folyamatos híradások tévében, újságban, neten

…folytassuk! „Játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?” Köszönöm szépen a figyelmet.. és… Következtetés… ÉLJEN AZ AKADÁLYMENTES MÚZEUM! …