Gondolatok a makrogazdasági stabilizációról és a versenyképességről egy évtizeddel az 1995. évi stabilizációs program után Oblath Gábor MNB Monetáris Tanács.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
A gazdaság helyzete – kampányban
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A gazdaság nemzetközi versenyképessége: értelmezések, mutatók és néhány tanulság Gáspár Pál (ICEG) Oblath Gábor (MNB, monetáris tanács)
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Inflációs kilátások ra Kovács Mihály András November.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Kell-e újraírni az eddigi forgatókönyveket? Eger, 46. közgazdász-vándorgyűlés Varga Mihály június 26.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A magyar gazdaság várható helyzete
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Oblath Gábor MNB Monetáris Tanács és Corvinus Egyetem
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Társadalomszerkezet és gazdasági fejlődés Magyarországon Dr. Pogátsa Zoltán Nyugat-Magyarországi Egyetem.
A ’95-ÖS STABILIZÁCIÓTÓL AZ EURÓPAI UNIÓIG A magyar gazdaság tíz éve Dr. Surányi György egyetemi tanár A Banca Intesa közép-kelet-európai igazgatója 2005.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Makrogazdasági kilátások, december Magyar Nemzeti Bank Pellényi Gábor december 18.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Gazdasági prognózisok MTA-STAB 2016 február 4
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
A külső egyensúlytalanság növekedési hatása a balti államokban
Dr. Kovács Árpád Államháztartási pozíciók I. negyedévében
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS, 2015’
Előadás másolata:

Gondolatok a makrogazdasági stabilizációról és a versenyképességről egy évtizeddel az évi stabilizációs program után Oblath Gábor MNB Monetáris Tanács és Corvinus Egyetem

„ …előadásában lehetőség szerint térjen ki a következő kérdések értékelésére is:” „Minek tudható be a magyar gazdaság mikro- és makroszintű versenyképességének romlása az elmúlt 3 évben?” „Milyen gazdaságpolitikai lépések segítenék elő a költség- és ár-versenyképesség javulását?” Ezek nem igazán jól feltett kérdések: - tisztázni kell, hogy a versenyképesség egyáltalán romlott-e (és ha igen, milyen értelemben); - nem magától értetődő, hogy a gazdaságpolitika a) egyáltalán képes-e tartósan befolyásolni az ár- (költség-) versenyképességet, s ha képes rá, milyen áron; b) ha képes is (lenne) rá, miért az ár/költség-versenyképesség, nem pedig a versenyképesség más elemeinek javítására kell törekednie?

Négy másik kérdés – amiről szó lesz: Hogyan – milyen hatások révén – csökkentette a Bokros-csomag a külső és a belső egyensúlyhiányt ban? Romlott-e a magyar gazdaság makrogazdasági versenyképessége az elmúlt években? (Igen is, meg nem is: ma még nincs világos válasz) Ma lehetne-e, illetve kívánatos lenne-e az 1995-ben alkalmazottakhoz hasonló módszerekkel csökkenteni a belső és külső egyensúlyhiányt, ill. javítani a külső versenyképességet? (Nem) Mégis, lehetne-e valamit tenni a külső egyensúlyhiány csökkentése, ill. a versenyképesség javítása végett? (Igen)

I. Hogyan hatott a ’95-ös stabilizációs csomag? Leértékelés+csúszó árfolyam+vámpótlék  Nominális + de facto leértékelés [NER(df)  ]  Meglepetés-infláció  Közvetlen külker hatás: X bevétel  M költség , de kérdés: versenyképességet is javította-e? Fiskális hatás: –Elsődleges kiadások reálértéke sokkal jobban csökken (- 16%), mint bevételeké (-6%) (vámbevétel reálértéke nagyon nő: +32%)  elsődleges egyenleg erősen javul (-2,7-ről +1,6ra); –Nettó seigniorage-bevétel is nő (GDP -0,8%-ról 1,3%-ra) Belföldi jövedelmi, fogyasztási, beruházási hatás: Miközben GDP+1,5%, házt. jövedelmek reálértéke -6%, fogyasztás -7%, összes beruházás (-4,3)  belföldi felhasználás (-3,1%)

A 12 havi fogyasztói árindex (CPI, bal tengely) és nominális-effektív árfolyam index (NEER, jobb tengely) Forrás: MNB

az év/év CPI 18,8% % 28,2% 23,6%

A leértékelések (+vámpótlék) a vártatlan infláció révén csökkentették a fiskális hiányt és a belföldi felhasználást  javították a külső egyensúlyt, de a nemzetközi versenyképességet is javították-e? A külső egyensúly (a nettó X/GDP) kb. 4,5% pontnyi javulását (94-ről 95-re) nem tudjuk tényezőkre bontani, de: –ki tudjuk mutatni a két hatás eredőjét külön az X-ban és az M-ban –X külső versenyképességét is vizsgálni tudjuk A kevert hatás mutatói –X/GDP %-os változása 95’évi áron –M/GDP %-os változása 95’évi áron A versenyképesség mutatói –ár/költség-versenyképesség (REER-mutatók) –a piaci részesedés alakulása (összes vs. SITC-7)

Az import/belföldi felhasználás és az export/GDP (NSZ= áru és szolgáltatás) évi árakon Forrás: KSH

Ár-versenyképesség: A CPI és GDP-deflátor alapú REER (1994=100) Relatív fogyasztói árindex Relatív GDP-deflátor Forrás: EU Bizottság

ULC (gazdaság egésze) és UWC (fajlagos feldolgozóipari bérköltség) alapú REER Fajlagos munkaerő- költség (a gazdaság egésze) Fajlagos bérköltség a feldolgozóiparban Forrás: EU Bizottság

Külső piaci részesedés: részarány az EU-15 extern teljes és SITC 7 importjában %-ban (Ez átvezet az aktuális kérdéshez: romlott-e Magyarország versenyképessége a közelmúltban?) Teljes extern importban % % SITC 7 extern importban Forrás: EUROSTAT

Összefoglalva: az évi stabilizációs program nyomán A hazai X külső piaci részesedése emelkedett  Nemcsak a jövedelmek „elinflálása”, hanem az ár- alapú (átmeneti), illetve költség- (ULC-) alapú versenyképesség (tartós) javítása révén is hatott; A kettőnek azonban van közös része: 1994-hez képest ban a nominális bérek 32%-kal, az árak 58%-kal, emelkedtek; a fogyasztói reálbérek 17%-kal csökkentek (a forint kb 50%-kal leértékelődött ) Később a termelékenység javulásától erősen elmaradó EUR-béremelkedés is hatott

II. Romlott-e az elmúlt években a hazai gazdaság nemzetközi versenyképessége? Egyáltalán: Mi a versenyképesség? Következmények felől tekintve: –Külső egyensúlyhiány? [Mi áll mögötte] –GDP relatív növekedése? –Export relatív (más országokéhoz viszonyított) növekedése  –Piaci részesedés változása  Tényezők felől tekintve: –Ár, illetve költség-versenyképesség –Komplex (intézményi, gazdaságpolitikai, társadalmi, kulturális…) Ha a következmények és az ár-, ill. költség- versenyképességi tényezők között diszharmónia, ellentmondás van: –Nem ár, illetve nem költség-versenyképesség változott

Mi áll a külső egyensúlyhiány hátterében? Három belföldi szektor nettó finanszírozási igénye a GDP%-ában ( ben egyértelmű: „ikerdeficit”) (-) % Forrás: MNB

Milyen mutatók jelezhetik, hogy a külső egyensúlyhiányt a makrogazdasági versenyképesség hiánya okozza? A GDP (relatíve) stagnál, visszaesik Az export stagnál, visszaesik, piaci részesedés csökken Vajon ezt látjuk-e Magyarország esetében az elmúlt években?

A GDP és az export (áru+szolg.) volumenének növekedése (1995=100) GDP Áru és szolgáltatás kivitel Forrás: EUROSTAT

Külső piaci részesedés: részarány az EU-15 extern teljes és SITC 7 importjában %-ban (A részarány-emelkedés lassult, de nem állt meg) Teljes extern importban % % SITC 7 extern importban

CPI és GDP-deflátor alapú REER (Ár-versenyképesség; az emelkedés romlást jelez) CPI= fogyasztói árindex GDP deflátor

ULC (gazdaság egésze) és UWC (fajlagos feldolgozóipari bérköltség) alapú REER Fajlagos munkaerő- költség (a gazdaság egésze) Fajlagos bérköltség a feldolgozóiparban

A feldolgozóipari költség-versenyképesség (munkavállalói jövedelem/BHÉ) szintje EUR-ban és vásárlóerő-paritáson (nem GDP_ PPP, hanem „áruk” PPP) BHÉ: EUR-ban BHÉ: PPP-n Forrás: AMECO alapján saját számítás

Tanulságok (Romlott-e a versenyképesség az elmúlt években?) Igen: relatív ár- és költségszintünk emelkedett [de nem világos: ebből mennyi a „jó” (  ár, ill. bér- konvergencia), illetve „rossz” (versenykép. romlás)] Nem: tavaly kb. 17%-os X volumen növekedés; piaci részesedés emelkedés; továbbra is kimagasló arány EU gépimportjában Jelentős szerkezeti problémák (pl. agrár/élelmiszer X- ban és M-ban, a dollár-piacokra irányuló X-ban; a KKV X-ban), de ezeket lehet-e, kell-e makrogazdasági eszközökkel kezelni?

III. Ma a 10 évvel ezelőttihez hasonló arányú a külső egyensúlyhiány: meg lehetne (kellene-e) ismételni a 95-ös programot? NEM Lehetne-e? Nem: az árfolyam nem áll közvetlen gazdaságpolitikai ellenőrzés alatt; vámpótlék:  Kellene-e? Nem: –nincs krízis; –az infláció újbóli feltornázása az elmúlt évek áldozatait hiábavalóvá tenné; –az újabb dezinflációs periódus (EMU-csatlakozás) sokkal költségesebb (mert hiteltelenebb) lenne Mit nem kellene és mit lehetne tenni (nincs csodafegyver)

Mit nem lehet/kell tenni (példák) –Az árfolyammal: közvetlenül semmit - az alapkamatot megfontoltan (a dezinflációs kilátásokkal, ill. kockázati felár-mérséklődéssel összhangban) csökkenteni –A háztartási nettó megtakarítási hajlandóság sem áll kormányzati befolyás alatt (ne fűzzünk illúziókat „megtakarítás-ösztönző” lépésekhez) –Most nem az adócsökkentéseknek van itt az ideje

Mit lehetne tenni? Mivel külső egyensúlyhiány  belső szerkezeti egyensúlyhiány, az államháztartási deficit szerkezeti okait kellene kezelni (fontos a sorrend): Csak ez tenné lehetővé a munkára rakódó közterhek csökkentését (leginkább ezek húzzák le a hazai költség- versenyképességet) Az államnak a versenyképesség nem-ár (-költség) típusú elemeire kellene összpontosítania (az államgépezet lássa el a feladatait; beruházás a fizikai és humán tőkébe) Ár- és költség-versenyképesség: a béreknek nemcsak a termelékenységgel, hanem a felgyorsult dezinflációval is összhangban kellene alakulniuk – ebben a kormány fontos koordináló szerepet vállalhatna.