Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam gazdasági szerepének újragondolása Magyarországon Jaksity György.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
QUO VADIS TURIZMUS? MSZP kormányzati ígéretei •Dr. Kiss Elemér Kancellária miniszter: „reálértékén megőrizzük a turisztikai támogatásokat…” május.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
A Nemzeti Petíció Varga Mihály, április 5.
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
A keynes-i gazdaságpolitika vége? Barcza György. USA gazdasági ciklusok 2.
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
Az adórendszerek és az adóigazgatás fejlődésének tendenciái az OECD országokban, és az ezzel kapcsolatos hazai teendők (2005)
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Luxemburg, Málta,Hollandia
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Díszkivilágítás árnyékában ( Budapest finanszírozási helyzete) Kardos Péter Közgazdász Vándorgyűlés 2009 Zalakaros.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Nemzeti számlák, Szektorszámlák Klein Marcell.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató. Öt éves adócsökkentés Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 19.
Kormányszóvivői tájékoztató Olcsóbb, hatékonyabb állam Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
© 2004 KPMG LLP, a UK limited liability partnership and the UK member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. The KPMG logo.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
1 Adóterhelés és a hazai gazdaság nemzetközi versenyképessége Halász Anita tudományos munkatárs ICEG Európai Központ Az EU-csatlakozás és a hazai gazdaság.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
A tőzsde idén megduplázta tavalyi profitját!. „Kölcsönvett” lendület Mennyibe kerül a magyar társadalomnak a Gyurcsány-kormány első 100 napja.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
Fékezés vagy lendület? Tovább nehezedik a hazai munkahelyteremtő mikro-, kis- és középes vállalkozások helyzete Varga Mihály, 2004.október 10.
Felzárkózás helyett távolodás az eurós követelményektől Varga Mihály, április 21.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Költségvetés.
Előadás másolata:

Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam gazdasági szerepének újragondolása Magyarországon Jaksity György

I. A probléma Magas kulcsok és nem hatékony rendszer az adózásban Viszonylag nagy államot tart fenn a magánszféra rovására Kritikusan magas deficittel és eladósodottsággal színvonaltalan szolgáltatásokat, „társadalmi arbitrázst” és gyenge versenyképességet eredményezve

Ennyibe kerül egy éjjeliőr?

A gondoskodó állam A budapesti Szent László Kórház folyosója Ételosztás hajléktalanoknak Szegeden

II. Jelenések könyve A 3 m koldus vagy 3 m „rabszolga” országa? Szegény gazdagok - a GDP feléből színvonaltalan közszolgáltatásokat, életképtelen vállalatokat tartunk el nem nagyon jut fejlesztésekre Köztörvényes állapotok az állam/önkormányzat/politika és gazdaság kapcsolatában, mindent átható korrupció Demográfiai válság és tb-bomba 2010 után

3 millió „rabszolga”

A kastély – a szolgáltató állam Hungary Co.: 820 ezren adminisztrálnak Egy 100 Mrd USD-s businesst Amit 3 millió termel meg És 10 millió ügyfele van Ehhez a vállalati szférában néhány tízezres adminisztrációra van szükség – érdemes tanulni Hosszú ideig tartanak a bejegyzések, engedélyek, eljárások, jogviták rendezése Átláthatatlanul bonyolult és gyakran megbízhatatlan hivatali eljárások (pl. földhivatal) Mindent átszövő korrupció

Az élet igazi valóság show-ja Az MTV között 150 Mrd forintba került az adófizetőknek Ez mai értéken mintegy 190 Mrd Ft államadósságnak felel meg Ez megtakarító háztartásonként kb. 150 ezer Ft megtakarítást vitt el Ezek közül minden tizedik nézi az MTV-t Az MTV a 3 nagy tv költségvetésének kb. feléből gazdálkodik, de a hirdetési bevételek mindössze 5%-át szerzi meg

A magyar beteg GDP-hez mérten közepesen nagyvonalú eü-i rendszer Hatékonyság és minőség elég rossz 79 Kórházi ágy, 30 Orvos 10 ezer lakosra (2001) 250 Mrd forint gyógyszertámogatásra (2003) A vonzó funkciók „privatizációja” hivatalosan/nem hivatalosan megtörtént, a romok maradtak Gyenge eü-i tudatosság a lakosságban Potenciális megtakarításokat vissza kell fektetni!

Az élelem bére 100 Ft személyi költségből

Demográfiai válság miatt is...

... takarékosabb állam kell

III. Mi a teendő? Elsősorban kisebb állam, másodsorban kisebb deficitek Lényegesen egyszerűbb, sokkal alacsonyabb kulcsokkal működő adózás = kis mértékben csökkenő adóbevétel Kevesebb, de hatékonyabban és jobban ellátott állami feladat Magasabb szintű társadalmi (ön)kontroll és jogbiztonság a „kéz-kezet-mos” politikája helyett Az öngondoskodás, hosszú távú megtakarítások ösztönzése alapvető gazdaságpolitikai prioritás

Kisebb állam, kisebb deficit A GDP arányos adók félrevezetőek a kedvezmények és az adóelkerülés miatt A kedvezmények csökkentése és a szürke jövedelmek bevonása alacsonyabb kulcsok mellett is a deficit csökkenését tenné lehetővé Ehhez azonban a kiadásokat is csökkenteni kell és növelni az adótudatosságot Példák: 1994 tánya-csökkentés, 2003 EVA Deficitek közgazdasági korlátai: tartós adósságcsökkentés (admin korlát: Maastricht)

Éljen az állam...! Alacsonyabb kulcsú és kevesebb adóból Szja és tb terhelés drasztikus csökkentése (kulcsok és vetítési alap módosítása) Iparűzési adó nyereségadóvá alakítása (max. 20% a maival együtt) 25% ÁFA kulcs csökkentése Azok adójából is, akik ma nem fizetnek Átláthatóbban az adóinkból – a rendszer egyszerűsítése önmagában költséghatékony és elszámoltathatóbb adózást hoz

Mi valósul meg az áh reformjából? Nem sok, mert Politikai tehetetlenkedés és ellenérdekeltség gátolja Komoly méretű „üzlet” épül ezekre a rendszerekre Maga a társadalom nem tud szakítani a kádárizmussal