Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Szenvedélybetegségek
Táplálkozás.
Készítette: Hardon Dávid 11.FK
Készítette : Oláh Daniella Olgyay Éva Nagy Angéla
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
ANOREXIA NERVOSA (kóros soványság)
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Dr. Pászthy Bea Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinika
Az internetfüggőség Kozma Andrea.
Iskolai magatartási zavarok homeopátiás kezelése
Alkoholizmus.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Az elhízás.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Alkoholizmus.
Általános pszichológia II.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Sorvadás Dr. Boda Márta.
Gyermekkori depresszió
„Minden ember boldog akar lenni…”
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Az evészavarok aktuális kérdései
Töreki Annamária pszichológus SZTE-Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors
Szegénység és egészségi állapot
Immunrendszer Betegségei.
Serdülőkori problémák
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
DIFFERENCIÁLÓ PEDAGÓGIA
A Z ANOREXIA ÉS A BULIMIA NERVOSA KÖZÖTTI KAPCSOLAT MEGÉRTÉSE EGY SVÉD NEMZETKÖZI IKERMINTÁN Kovács Petra BME Kognitív pszichológia I. évfolyam Április.
Nyugalom! Meditáljunk együtt A szorongás Normális, kóros Súlyos betegségeket kiindulópontja Betegségek is okozhatják Kémiai anyagok.
Témakör: Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyeiCím: Iskolám tanulóinak táplálkozási szokásai „ Egyél, hogy élj, de ne azért élj hogy egyél” (Ceaciliws.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Endokrin megbetegedések szerepe a női subfertilitás létrejöttében
Az egészséges életmód és a stressz
Az OGYEI kiemelt programjai
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Emésztési rendellenességek
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Diabetes mellitus és szövődményei
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Y GENERÁCIÓ.
Egészségesek a roma nők?
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Táplálkozáslélektan o. előadás Dr. Lukács-Márton Réka.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
Káros szenvedélyek Az extasy.
A szexuális abúzus és a lelki elakadások kapcsolatának vizsgálata
Miért fontosak az evés zavarai?
Mentális zavarok osztályozási rendszere
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Táplálkozási betegségek
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
A „problémás” diák Suplicz Sándor A „problémás” diák.
Alultápláltság és veszélyei
Előadás másolata:

Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek legtöbbször az egészségét, ám néha az életét is fenyegethetik. Két alapvető típusa az anorexia és a bulimia nervosa.

Anorexia („orexis” = vágy, „an-orexis” = vágy elvesztése) Az anorexia nervosa egy pszichés betegség. A vezető tünet egyfajta "súlyfóbia", félelem az elhízástól. Az evészavarok tipikusan a hölgyekre jellemzőek, náluk főként 13-18 éves kor között alakul ki.

A betegség diagnosztizálásakor nagy mértékű súlyveszteség fordul elő A betegség diagnosztizálásakor nagy mértékű súlyveszteség fordul elő. A folyamat gyakran depresszióval társul. Jellemzően a betegeknek testkép zavaruk van, azaz akkor is kövérnek látják magukat, mikor valójában már csont soványak. Ugyanakkor a többi ember testsúlyát, alkatát jól ítélik meg.

Az anorexia típusai sportolási kényszer papír galacsinokat és vattát esznek, melyektől teltségérzetük lesz a gyermek egész egyszerűen nem hajlandó ételt magához venni

Az anorexia néhány tünete alacsony testsúly túlzott félelem az elhízástól testséma zavar túlzott, erőltetett testmozgás furcsa étkezési szokások

Az anorexia nervosa kezelése A beteget mindenképpen kórházban kell kezelni. Az alultápláltság felszámolása érdekében a beteg intravénás táplálást kap. Az állapotának rendezése után pszichoterápián kell részt vennie. Ha az anorexia mellé depresszió is társult, a beteg gyógyszeres kezelése elengedhetetlen.

Bulimia A bulimia nervosa egy kényszeres zabálással járó betegség, ami során önhánytatással, hashajtókkal, beöntéssel, végbélkúp, vagy vizelethajtók segítségével szabadulnak meg az ételtől.

A bulimiások is rettegnek az elhízástól, az anorexiásokkal ellentétben a megjelenésük teljesen normális lehet. A zabálást sokszor önmaga meghánytatása vagy az ételtől más úton való szabadulás követi. Egy bulimiás akár napi húsz,vagy annál is több hashajtót is beszedhet egy nap. Az anorexiához hasonlóan a bulimia is pusztítást visz véghez a szervezetben: legsúlyosabb formájában a hajtatás maradandó szívkárosodáshoz vezethet.

A bulimia tünetei falási rohamok (rövid idő alatt hatalmas mennyiségű ételt fogyaszt el) testsúlycsökkentő módszerek fokozott használata (önhánytatás, hashajtó) gyakori bűntudat és szégyenérzet

A bulimia nervosa kezelése A bulimiások járó betegként kezelhetőek, többnyire viselkedésterápia és gyógyszeres kezelés kombinációjával. Az antidepresszánsok segíthetnek csökkenteni az étvágyat és ritkítani a falásrohamokat és az azt követő purgálást. A pszichoterápia során a beteg figyelemmel kíséri evési szokásait és igyekszik tudatosítani magában tüneteit és kóros szokásait.

Forrás: http://groups.google.com/group/egeszsegunk/web/anorexia-s-bulimia http://www.macosz.hu/bulimia.html