A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai munkájának megismerése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VIRTUS KULTURÁLIS EGYESÜLET Általános tájékoztató.
Advertisements

„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
A TELEPÜLÉSI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS MINIMUM KÖVETELMÉNYEI
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
A Nemzeti Művelődési Intézet
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Emberi Erőforrások Minisztere alapította,
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Hova vezet ez az út? A megyei feladatellátásról….
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Tehetségpont létrehozása
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
A kiadvány tartalma nem tekinthető az Európai Unió hivatalos állásfoglalásának. Projekt megnevezése: Tudással a kulturális értékekért – intergenerációs,
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Találkozások és mélyebb együttműködés a magyar-szlovén határtérségben A Reg-Net projekt bemutatása Készítette: Polgár Tibor és Győrffy Gábor.
Többcélú kistérségi társulások működési szabályai, zavarai
Az ÚMVP intézményrendszere
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
„Közel hozzuk a kultúrát” A Reneszánsz Év pályázatai (Reneszánsz túrák, Közkincs, Tengertánc, Fókusz, PANKKK, Tájházak, Megújuló gyűjtemények)
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
SZAKMAI PROGRAM január – június 30. A KÖZMŰVELŐDÉS ORSZÁGOS SZAKFELÜGYELETE ÁLTAL TETT ÉSZREVÉTELEK ÉS JAVASLATOK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRE.
Értéktárak Pest megyében
A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai munkájának megismerése A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának feladata a helyi értéktárak feltárásában.
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Prioritások a Magyar Művelődési Intézet tevékenységében Miskolc, október 18.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
„ LÉPTÉK az ÉRTÉK” Művészeti Tehetséggondozó Projekt TÁMOP / Nyitókonferencia és sajtótájékoztató május 6.
A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai munkájának megismerése
Győr-Moson-Sopron Megyei Iroda Magyar Fesztivál Szövetség Szakmai Napja Győr-Moson-Sopron Megyei Iroda tájékoztatója Győr, Március 17. Győr, 2014.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Mezőnagymihály, december 9.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A hajdúnánási szociális rendszer és modellprogramok továbbfejlesztésének és összehangolásának lehetősége (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Többcélú közösségi terek fejlesztése Agora és térsége 1 TÁMOP /B-12/1C
„ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN „ TÁMOP BALATONKENESE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
EGY PÁLYÁZAT HÁZIGAZDÁJA KÖSZÖNTŐ ÉS ÉRTÉKELŐ. Szakmai területek: Képzések,pályázatokÉrtékmegőrzés Közösségsegítő Ifjúsági közművelődés Civil szervezetek.
NMI Jász-Nagykun-Szolnok Társadalmi megújulás lehetséges útjai:  ÉRTÉK ÉS KÖZÖSSÉG alapon a helyi társadalom összetartó erejének erősítése  Élő-, kortárs.
Bács-Kiskun megye. A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának címe: 6000 Kecskemét, Katona József tér 8.
Veszprém Megyei Irodája A közösségi művelődés segítése, értékőrző folyamatok generálása, támogatása, beágyazottság erősítése.
Fejér megye 2015 Szakmai kapcsolatrendszere Feladatfinanszírozási program keretében 29 település.
A kulturális modernizáció irányai Budapest Kulturális modernizáció – Kulturális vidékfejlesztés.
A régészeti örökség védelmének intézményrendszere.
,, Minden közösségnek vannak elvégzendő feladatai... és mindenki szívében benne lakozik az ehhez szükséges erő." Marianne Williamson,, Minden közösségnek.
KISTÉRSÉG ÉS REGIONALITÁS A KÖZMŰVELŐDÉSI GYAKORLATBAN Pap István Megyei Művelődési Központ, Békéscsaba.
„CSELEKVŐ KÖZÖSSÉGEK - aktív közösségi szerepvállalás” (EFOP-1. 3
Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület
LEADER pályázati lehetőségek az Innovatív Dél-Zala Helyi Akciócsoport területén önkormányzati szféra számára Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési.
Lorem ipsum.
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Előadás másolata:

A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai munkájának megismerése Hajdú-Bihar Megyei Irodájának feladata a helyi értéktárak feltárásában

Emberi Erőforrások Minisztere alapította, Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye (állami intézmény) Részt vesz a közművelődési szakterület kormányzati és minisztériumi szintű stratégiai, fejlesztési terveinek előkészítésében Szakmai innovációkat, közösségi együttműködéseket kezdeményez, szakmailag támogat

A Nemzeti Művelődési Intézet ezen a néven 2013 A Nemzeti Művelődési Intézet ezen a néven 2013. április 1-jén kezdte meg működését. Jogelődjei között található a Népművelési Intézet, az Országos Közművelődési Központ és a Művelődéskutató Intézet, a Magyar Művelődési Intézet. Megyei irodák alakultak az Intézet telephelyeként: minden megyeszékhelyen a megyei szintű területi közművelődési feladatellátás biztosítására

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény alapján A Nemzeti Művelődési Intézet feladatai: területi szintű közművelődési tevékenységek szervezése, támogatása, a közművelődési feladatellátás, a közművelődési intézmények és a közösségi színterek működésének kérdéseiben szakmai szolgáltatás biztosítása, a terület- és vidékfejlesztési célokkal összhangban közművelődési tevékenységgel összefüggő elemzések és fejlesztő programok készítése és hasznosítása, szakmai műhelyek működtetése, innovatív kezdeményezések támogatása, közreműködés a kulturális alapú gazdaságfejlesztésben a kreatív és kulturális ipari szolgáltatások fejlesztésével,

területi szintű amatőrművészeti, népművészeti, hagyományőrző tevékenységek megőrzésének és fejlesztésének, a népi iparművészet, az élethosszig tartó tanulás, a tanórán kívüli nevelés, a felnőttképzés, az ismeretterjesztés, a közösségfejlesztés, a honismereti, helytörténeti kutatás, az anyanyelvápolás, a kulturális turizmus, a népfőiskolai mozgalom szakmai támogatása, közművelődési információs szolgáltatás nyújtása, tematikus adatbázisok létrehozása és működtetése, részvétel az országos információs adatbázis működtetésében és a közművelődési statisztikai adatgyűjtésben

Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája Feladatfinanszírozás – új működési rendszer Új szemlélet – országos szintű együttműködés, feladatellátás-, finanszírozás Eszköz - a törvényben előírt kötelező feladatok és a közművelődési koncepció megvalósításához Lehetőség - szakmai fejlődésre, távlati célok megvalósítására (tervezhetőség) Kiút, kitörési pont - a finanszírozási helyzet optimalizálása (kiszámíthatóság)

2014. évi tervek- feladatok Hungarikum klubok létrehozásának és, működésének segítése Statisztikai adatszolgáltatás szakmai segítése IKSZT Szakmai Napok 2014 Kistelepülések közösségi ünnepeinek mentorálása Helyi közösségek fejlesztése

Amatőr művészeti események Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó – hajdú-bihari minősítő Hajdú-Bihar Megyei Bábfórum Citerás Találkozó KÓTA térségi és országos minősítő Megyei Néptáncfórum Határmenti Citeratalálkozó

Hajdú-Bihar Megyei Japán napok – testvérvárosi kapcsolatok ápolása Minőség a közösségművelődésben műhelykonferencia Közösségi Művelődési napok – továbbképzés szakembereknek Citera együttesek vezetőinek képzése

Kapunyitogató A bezárt, időszakosan működő művelődési házak közművelődési programokkal való ellátása a helyi közösségek aktivizálásával Kézművesség Gyermek programok, Hagyományőrzés Táncház Ismeretterjesztő előadás Kiállítások

Hajdú-Biharban lebonyolító: Értéktár Nemzeti Művelődési Intézet országos, minden megyében megvalósuló, programja Hajdú-Biharban lebonyolító: Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2013. május 3-ai ülésén ELŐZMÉNYEK A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2013. május 3-ai ülésén létrehozta a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottságot.

Szakmai napok, konferenciák szervezése Hungarikumok és nemzeti értéktár a Megyeházán- (hungarikum törvény lehetőségéről tartottak 2013.december 04.-én a Hajdú Bihar megyei települések meghívottjainak fórumot) Kulturális Közösség szervezés alapjai képzés keretén belül -2014 márciusában- az értéktár megismertetése a debreceni és környékbeli kulturális közfoglalkoztatottakkal

Feladataink a Hajdú-Bihari értéktár programban Települések kiválasztása, kapcsolatfelvétel szempontjai: Az elsők között jelezték,hogy megalakítják a helyi értéktár bizottságot: Derecske Sáránd Hajdúnánás Tiszacsege Balmazújváros Berettyóújfalu Nyírbátor Debrecen Hajdúsámson Létavértes Hajdúböszörmény Püspökladány

2013-ban Értéktár Bizottság alakítására visszajelzett települések

A programba bevont települések számára szakmai napok szervezése Téma: a helyi értéktárak kialakítása, működése, módszerek, kérdőívek, lakossági megkeresések Részvétel értéktár bizottsági üléseken, megbeszéléseken, Lakossági kérdőívek, beszélgetések, interjúk eredményeinek folyamatos összesítése és további értékek feltárásának segítése Lakossági tájékoztató napok, előadások, közösségfejlesztő tréningek szervezése

A helyi értéktárak dokumentálásának segítése 2014 decemberében záró szakmai nap, bemutató szervezése, az eredmények ismertetése

Értéktárak létrejöttének várható eredményei: Értékeink feltárása, számbavétele, megőrzése Kistelepüléseken a közösségek létrejötte, megerősödése Identitás erősödése A feltárt értékek mentén új lehetőségek, fejlesztések: Turizmus, gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés, szövetkezetek alakulása

Fesztiválok és értéktárak kapcsolatának feltételei, lehetőségei Értéktárak figyelemmel kísérése, információ kérés, bemutatkozás biztosítása Fesztiválok, nagyrendezvények, turisztikai programok Települési, tájegységi, megyei értéktárak Értéktárak nyilvánosságának biztosítása, igény a bemutatkozásra, lehetőségek keresése

amatőr művészeti csoportok műsorai Értéktárakban szereplő értékek fő programelemként, vagy kísérő programként jelenhetnek meg a fesztiválokon: amatőr művészeti csoportok műsorai népi kismesterség, tárgyalkotó népművészet gasztronómia termék előállításának bemutatása; közönség aktív részvételére építő ismeretterjesztő előadások, interaktív programelemek, kiállítások

További kapcsolódási lehetőségek a Nemzeti Művelődési Intézet feladatrendszere és a fesztiválok, nagyrendezvények között Kapunyitogató Kiegészítő "off" programok lehetőségei: élő hagyományok, helyi szokások bemutatása gasztronómia, kézművesség

Amatőr művészeti rendezvények Felvezető / kísérő programelem, "matinéprogram", off programok. a megyei könnyűzenei tehetség-kutatókon, művészeti találkozókon a legsikeresebben szereplők számára fellépési lehetőség biztosítása.

Gazdaságfejlesztést segítő közművelődési innovációk, mintaprojektek Elsősorban "kiállítás" stand- formájában, adott megyei/regionális szintű nyilvános bemutatók (új termékek, helyi-lokális fejlesztések) Nemzetiségek kultúrájának megőrzését szolgáló projektek A fesztivál helyszínéül szolgáló megye nemzetiségi értékei iránti figyelemfelkeltés, nemzetiségi hagyományok bemutatása.

Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája Elérhetőségeink: Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája 4024 Debrecen, Szent Anna u. 18. Telefon: 52/ 411-240 E-mail: hajdu@nmi.hu

Köszönöm a figyelmet!