A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája. Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Egy szélsőérték feladat és következményei
A sin függvény grafikonja
A Floyd-Warshall algoritmus
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Nevezetes algoritmusok
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
FEJEZETEK A MATEMATIKÁBÓL
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
A Fibonacci-féle sorozat
Fibonacci-sorozat.
Programozási tételek, és „négyzetes” rendezések
egy egyszerű példán keresztül
2006. február 17. Valószínűségszámítás és statisztika II. Telefonos feladat Egy kalapban van két korong, az egyiknek mindkét oldala piros, a másiknak.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Osztó, többszörös Osztó: azokat a számokat, amelyekkel egy B szám osztható, az B szám osztóinak nevezzük. Minden számnak legalább két osztója van, 1 és.
Legyenek az a és b egész számok.
Műveletek logaritmussal
Képes vagy felfogni a méretüket? Pedig ez még mind semmi… A világűr, mint tudjuk végtelen. És vannak benne még sokkal-sokkal nagyobb objektumok.
Valószínűségszámítás
Prímtesztelés Témavezető: Kátai Imre Komputeralgebra Tanszék Nagy Gábor:
Euklidészi gyűrűk Definíció.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Operációkutatás szeptember 18 –október 2.
Logika Érettségi követelmények:
Sztringek.
Bernoulli Egyenlőtlenség
Függvénytranszformációk
Dominók és kombinatorika
Számítás intervallumokkal
MATEMATIKA e-tananyag 9. osztály
Matematika: Számelmélet
Determinisztikus véges automaták csukva nyitva m s kbsm csukva nyitva csukva nyitva csukvanyitva 1. Példa: Fotocellás ajtó s b m m= mindkét helyen k= kint.
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
Reprezentációs függvény. Adva egy adattípus absztrakt és konkrét specifikációja: d a = ( A, F, E a ); d c = ( C, G, E c ); A = {A 0,..., A n };C = {C 0,...,
DAG topologikus rendezés
Készülj az érettségire
A számfogalom bővítése
A Fibonacci-féle sorozat
Halmazműveletek.
Lénárt Szabolcs Páll Boglárka
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája. Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től.
Az ábrázolás módszerével való megoldás szükségessé teszi egy ábra készítését * A számokat és mennyiségeket a feladatból grafikusan ábrázoljuk * A feladatmegoldás.
Számrendszerek óvodapedagógusoknak.
13. A zillmerezés, mint bruttó
Alapsokaság (populáció)
Nevezetes algoritmusok
Valószínűségszámítás
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Statisztikai alapfogalmak
és a Venn-Euler diagrammok
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
A derivált alkalmazása
Valószínűségszámítás II.
Iteráció, rekurzió, indukció. Iteráció iterációs módszer –egy adott műveletsort egymás után, többször végrehajtani megvalósítás –ciklusokkal pl. –hatványozás.
FIBONACCI SOROZAT.
Számítógépes programok használata
A HÁROMSZÖGSZÁMOKRÓL - SZEMLÉLETESEN
Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
Bemutató óra
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
A Fibonacci-féle sorozat
avagy, melyik szám négyzete a -1?
Tanórán kívül lehet kicsit több
Előadás másolata:

A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája

Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től k-ig megszámozva, néhányukban golyók, összesen n darab. Van még egy urna, amely kezdetben üres. Az a cél, hogy a golyókat összegyűjtsük az urnába. Ehhez az egyes dobozokat ki lehet üríteni, az i-ediket akkor, ha éppen i darab golyó van benne. Ennek során a golyókat egyesével elpotyogtatjuk az i-nel kisebb sorszámú dobozokba, az utolsót pedig betesszük az urnába. Ha ezután megint van kiüríthető doboz, akkor folytatjuk. Ha az összes golyó az urnába kerül, akkor nyertünk. Ha ez sikerül, akkor az n golyó elrendezéséről, vagy röviden elrendezésről beszélünk.

IDE JÖNNE AZ ELSŐ ANIMÁCIÓ Geogebra -- Maya2.ggb De még fogalmam sincs, hogy lehet beilleszteni

Ha az i-edik doboz kiüríthető, akkor azt mondjuk, hogy ez a doboz teli van. A játék láthatóan determinisztikus, minden egyes lépésben a legkisebb sorszámú teli dobozt kell kiüríteni. MIRE JÓ AKKOR EZ A JÁTÉK ??? Mondjuk be lehet bizonyítani, például teljes indukcióval,hogy 1.Tétel n darab golyó egyértelműen rendezhető el alkalmas számú k(n) darab dobozba. Például k(41)=10, ahogy láttuk. De aztán újabb kérdések jönnek: 1.kérdés: Hány dobozba lehet elrendezni mondjuk 100, 1000,… golyót? Válasz: az indukciós bizonyítás alapján egyszerű program írható, amely egyesével tölti fel a golyókat: mindig a legkisebb sorszámú üres dobozt telíti, miközben a kisebb sorszámú dobozok tartalma 1-gyel csökken. Így k(100)=16, k(1 000) =55, k(10 4 )=176, k(10 5 )=560, k(10 6 ) = 1771,… Gyanús!!! A kapott értékek tízes alapú logaritmusai nagyságrendenként kb. 0.5-del nőnek. Ez azt jelzi, hogy a dobozszám a golyószám egy hatványával arányos!

2. kérdés Hány golyó rendezhető el 10, 100, 1000, stb dobozban? Az 1. tétel megfordítása nem igaz, pontosabban: adott k-hoz vannak olyan 0 < m(k) < M(k) egészek, hogy minden n  [m(k); M(k)] esetén el lehet rendezni n darab golyót k darab dobozban. Az intervallum mérete r(k) = M(k)-m(k)+1. Állítás: (könnyű) r(k) páros. Az előző programot egy kicsit megpatkolva m(10) = 34 és M(10) = 41, így r(10) = 8. m(100) = 3 234, M(100)= 3 281, r(100) = 48 m(1000)= , M(1 000)= , r(1 000)=1 192 Gyanús!!! A dobozszámot 10-szeresére növelve az elrendezhető golyók száma ~ 100-szorosára nő

Az eddigiek azt sugallják, hogy k 2 ~ n

Jelölések x = (x 1, x 2,…, x k, 0, 0,…) -- nemnegatív egész vektor (k az utolsó nem üres doboz sorszáma) T i = ∑ m≥i x m -- az i-edik farokösszeg Elrendezési tétel Na végre!!!! x akkor és csak akkor elrendezés, ha a)i ≤ x i : i =1, 2,…, továbbá b)i | T i : i = 1, 2,…, Jelölések t i = T i / i : pozitív egész ha i ≤ k; ennyiszer nyúlunk legalább i sorszámú dobozhoz a kiürítés során. n = t 1 > t 2 > … > t k > t k+1 = 0 =,… d i = t i -t i+1 : pozitív egész ha i ≤ k; ennyiszer ürítjük ki az i-edik dobozt. Állítás: d i nem növő (Elég szemléleletes -- kisebb sorszámú urnákat gyakrabban kell kiüríteni.)