ZÖLDFŰSZEREK ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK ÉLETTANI HATÁSA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Replicator Pannonicum Club. Pannonicum = Egészség A z RPC megoldás lehet azok számára, akik tudják, mit akarnak és készek tenni is érte. Az RPC rendszer.
Advertisements

Replicator Pannonicum Club. Pannonicum = Egészség A z RPC megoldás lehet azok számára, akik tudják, mit akarnak és készek tenni is érte. Az RPC rendszer.
WellStar Vízió2010 Egy új korszak kezdődik!.
Mikroelemek LSA komplexel A növény tápanyag felvételének javítása
Helyes táplálkozás.
Zöldségfélék.
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében
Antioxidánsokban az egyetlen remény. Labilis, de nagyon reaktív, agresszív molekulák. Hozzákötődnek bármihez, amivel érintkezésbe lépnek. Romboló hatásúak.
Flavon max termékcsalád
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Az ásványi anyagok forgalma
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
Az ókori görög étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Az Antioxidánsok szerepe minden napi életünkben
BIONET ENERGIAKRÉM STANDARDIZÁLT HATÓANYAGTARTALMÚ NÖVÉNYI KIVONATOKKAL.
Közönséges citromfű Melissa officinalis
Ópályi Jókai Mór Általános Iskola 4821 Ópályi,Rajk László út 18.
Természetes Színezékek
Gyógynövények termesztése
A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői
Tovább lépés klikkeléssel! Jó egészséget kívánunk:
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
Horváth Krisztián A Vitamin.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
ÉLETÜNK KINCSEI Dr. Farkas Ilona A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Illóolaj Fehérjék Cukrok Köhőgés Emésztés Ánizs csoki Epe bántalmak.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Dr. Hidas András tudományos tanácsadó Az SCD Probiotikus technológia az egészségmegőrzésben.
Replicator Pannonicum Club. Pannonicum = Egészség A z RPC megoldás lehet azok számára, akik tudják, mit akarnak és készek tenni is érte. Az RPC rendszer.
Replicator Pannonicum Club. Pannonicum = Egészség A z RPC megoldás lehet azok számára, akik tudják, mit akarnak és készek tenni is érte. Az RPC rendszer.
NYÁR mezőgazdaság. Melyik a hagyományos, és melyik a korszerű aratási folyamat ?
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Táplálkozási antioxidánsok szerepe az egészségmegőrzésben.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az algák világa A 3,5 milliárd éves élet a Földön 1.
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
Tápanyagaink.
Biyovis termékek a természetgyógyász szemével Molnárné HaholtZsuzsanna Természetgyógyász,fitoterapeutla,életmód tanácsadó és terapeuta,biorezonancia felhasználó.
Biyovis kreatív kozmetika és szépségápolás Július 06.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
ANTIOXIDÁNSOK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
A TÁPLÁLKOZÁS HATÁSAI SZERVEZETÜNKRE
Gemüsen
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Előadás másolata:

ZÖLDFŰSZEREK ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK ÉLETTANI HATÁSA Dr. Kéry Ágnes 2013. február

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása alapján egészégi állapotunk alakulásáért: a környezeti ártalmak 30-35 %-ban, az életmód 30-35 %-ban, a humángenetikai állomány 10-15 %-ban, az egészségügy 10-15 %-ban felelős. Közös vágyunk, hogy minél hosszabban, minél aktívabban és minél önállóban éljünk: egyensúlyban önmagunkkal, környezetünkkel, lelki harmóniában, tartalmas jólétben. Egészségünkért magunknak kell felelősséget vállalni

Természettel való kapcsolatunk legintenzívebben a táplálékok és italok bevitelével valósul meg: életünkből 15 évet töltünk el evésre ~ 80 000-szer veszünk magunkhoz táplálékot ! A táplálkozás viszonylag a közelmúltig viszonylag csekély szerepet kapott a „nyugati gyógyítású módszerekben” Bár ! már az Ókorban is tanították, hogy együnk mértékletesen keveset, de minél többfélét táplálkozás szerepének fontossága (Hippokratész i.e. 500) az egészség megőrzésében (a diéta minden betegségnél egyedi és szükséges) „Ételed legyen orvosságod” „gyógyító táplálék” – „tápláló gyógyszer” (Avicenna) magyar népi orvoslás: tápláléknövények a különböző betegségek kezelésében Brechman „Az ember és a biológiailag aktív anyagok” c. művében részletesen tárgyalja a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás szerepét az egészségmegőrzésben és a betegségek megelőzésében.

WHO ajánlása szerint: Naponta legalább 400 g gyümölcs- és zöldségféle ! Táplálékértékük mellett nem nutritív, egészségvédő hatású növényi anyagokkal látják el a szervezetet Ilyenek: karotinoidok, illóolajok, limonoidok, fitoszterolok, flavonoidok, izoflavonoidok, antociánok, katechinek, galluszsav származékok, glükozinolátok, fenolsavak, pektinek, cukrok, nyálkák, zsíros olajok, keserűanyagok, stb.

„Aki nem ismeri a táplálékokat, hogyan érthetné meg az ember betegségeit?” (Hippokratész, i.e. 460-357.)

Fűszernövényeink felhasználásának célja: étel ízesítése, a táplálkozás élvezetesebbé tétele az emésztés elősegítése a normális bélflóra egyensúlyának fenntartása enyhébb gyomor- és bélfertőzések kezelése eltarthatóság növelése egyéb kedvező élettani tulajdonságok

Élelmiszerek eltarthatóságát befolyásoló tényezők: mikrobiológiai állapot oxidációs elváltozások A fűszernövények hatóanyagai mindkét folyamat alakulását képesek befolyásolni ! (antimikrobiális és antioxidáns tulajdonság)

Petroselinum cryspum Majorana hortensis Oregano vulgaris Thymus vulgaris

Melissa officinalis

Rosmarinus officinalis

Betegség elleni védelem Szöveti károsodás Antioxidánsok Szabadgyökök Endogén antioxidánsok Intracelluláris antioxidánsok: szuperoxid dizmutáz, kataláz glutation peroxidáz, vitamin E, vitamin A, koenzim Q, stb. Extracelluláris antioxidánsok: transzferin, laktoferin, bilirubin, húgysav, aszkorbinsav, stb. Exogén eredetű antioxidánsok likopin, polifenolok, flavonoidok, nyomelemek (Se, Zn, stb.), vitaminok, stb. Reaktív oxigén és nitrogén molekulák Szabadgyökök: O2 ˙-, ˙OH, ROO˙, RO˙, HOO˙, NO˙, NOO˙, stb. Nem szabadgyök természetű vegyületek: H2O2, HOCl, ózon, stb.

Antioxidáns hatóanyagok Természetes forrásaik Nyomelemek Zn, Se, Mn, Cu, Mo Se Kagylók (osztriga), zöldbab, csirke, sovány vörös vadhúsok, Aloe vera kivonatok Fokhagyma, hal, kagyló, marha és csirkehúsok, tojás, teljes kiőrlésű gabonafélék Vitaminok A vitamin provitaminjai B6 vitamin C-vitamin E vitamin Panthotensav Sárgarépa, barack, sütőtök, sárgadinnye, spenót, édesgyökér Máj, hal, csirke, tojás, mogyoró Csipkebogyó, narancs, citrom, piros- és zöldpaprika, kiwi, brokkoli Búzacsíra, napraforgó, olíva és egyéb növényi olajok, dió, mangó Búzacsíra Egyéb növényi hatóanyagok Carotenoidok β-karotin Likopen Sárgarépa, mandarin, narancs Sárgabarack, sárgadinnye, sütőtök, paradicsom, pirospaprika, spenót Görögdinnye, paradicsom

Természetes forrásaik Hatóanyagok Természetes forrásaik Flavonoidok Tea, bodza, cékla, áfonya, szeder, paradicsom, pirospaprika, spenót, málna, ribizli, eper, görögdinnye, alma, páfrányfenyő. Galagonya Máriatövis, Salviafélék, orbáncfű, ezerjófű, hársfavirág, veronikafű, körömvirág, stb. Polifenolok Tea, vörösbor, alma, kávé, vöröshagyma, salátafélék, petrezselyem, fokhagyma, póréhagyma, brokkoli, paradicsom, káposzta, fekete retek, olívaolaj, spenót, cseresznye, meggy, körte, barack, ánizs, csalán, zsúrló Thiol antioxidánsok Torma, zeller, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, karalábé, retek, barackmag, keserűmandula Halolaj készítmények Makréla-féle északi tengeri halak olajai, Ol. Jec., Aselli, lazacolaj Tökmagolaj (25-eikozán-pentánsav) Karnitin

Keletkező termék okozhat-e biológiai károsodást ? (gátolja a szabadgyök képződését) kiküszöböli a károsodást ? Hogyan hat ? gyökfogó ? preventív ? iniciáció/propagáció termináció fázisban hat Keletkező termék okozhat-e biológiai károsodást ?

Fűszernövények szerepe az emésztőrendszer egészségének megóvásában: a gasztrointesztinális panaszok enyhításére alkalmazott növények jelentős része táplálkozásunk részévé vált. fűszernövények legfontosabb alkalmazása emésztési panaszok kezelésében: Étvágytalanság: angyalgyökér, ürmösök, fahéj, koriander, kurkuma, galagonya, csípőspaprika Puffadás: angyalgyökér, kömény, fahéj, édeskömény, menta fajok, ánizs Irritált bél: menta fajok (mentol) Diszpepszia: angyalgyökér, ánizs, kardamom, kömény, szegfűszeg, fahéj, koriander, kurkuma, édesgyökér, citromfű, rozmaring, gyömbér

Fűszernövények és funkcionális emésztési zavarok A multifaktoriális eredetnek megfelelően több ponton és több fűszernövénnyel lehet beavatkozni Kihasználható a fűszernövények gyakran multifaktoriális hatása ! pl. kolagóg, gyomornedv elválasztást fokozó, karminatív hatású fűszernövények Karminatív hatású fűszernövények fűszerkömény > édeskömény > ánizs egyéb fűszernövények: citromfű, angyalgyökér, koriander Kolagóg fűszernövény kurkuma (Boldó) Étvágytalanság ürömfélék (tujon tartalom: < 35 mg/l) ! Hányinger, émelygés gyömbér Epekiválasztás szabályozása kurkuma, egyes emésztést elősegítő fűszernövények

Fűszernövények szerepe az idős ember életminőségében: fűszernövények és az időskori táplálkozás Felesleges tiltások ? Mire kell vigyázni a fűszerek alkalmazásánál ? Az időskori anorexia patogenezésének tényezői - Fiziológiás (opioid táplálkozási inger, szaglás, ízérzészavar, cholecystokinin) - Patológiás (depresszió, Alzheimer kór, stb.)

Zingiberis officinalis Curcuma langa

Syzygium aromaticum

Carum carvi Pimpinella anisum Foeniculum vulgare

Piper nigrum

Csodanövényünk, a fokhagyma Allium sativum

Fokhagyma Őshazájából, a kirgiz sztyeppékről több mint 10 ezer éve indult világhódító útjára Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz: vitamin (A, B1, B2, B3, C, provitamin A és D) ásványi anyagok, aminosavak, enzimek nyomelemek (többek között réz, vas, jód, magnézium, szelén) több mint 70-féle kéntartalmú vegyület, pl.: alliin (mely a hagymacikkelyek aprítása során egy enzim segítségével allicinné alakul át, ez adja a fokhagyma jellegzetes fűszeres illatát)

A fokhagyma kéntartalmú anyagcsere termékei Alliin alliinas allicin diallyldisulfidok allylmerkaptánok ajoenek vinyldithiinek Fermentált fokhagymakivonatok S-allil-merkaptocisztein, S-allilcisztein (vízoldékony vegyületek!)

Fokhagyma készítmények klinikai vizsgálata Kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálat metaanalízise szerint a fokhagyma össz-koleszterinszint-csökkentő hatását kedvezőnek minősítették. 2003-as metaanalízis szerint 6 randomizált, placebo kontrollos vizsgálatban: összkoleszterol 9,9 % -os LDL-koncentráció 11,4 %-os triglicerid koncentráció 9,9 %-os csökkentést, HDL koncentráció mérsékelt emelkedést mutatott.

Összes koleszterol, triglicerid, LDL és HDL értékek alakulása 3, illetve 6 hónapos fokhagyma kezelés hatására

Haemoreológiai paraméterek változása fokhagyma kezelésben Kötőhártya érhálózat állapota kezelés előtt (A) és után (B) (900 mg fokhagyma por) vezodilatáció + haemotokrit és viszkozitás csökkenése

Atherosclerotikus plakk képződés alakulása 900 mg/nap fokhagyma készítmény hatására (kettősvak próba, betegszám: 61)

Hagymafélék - Igazi gyógyételek ! Immunmoduláns hatás (nagy molekulatömegű poliszacharidjai növelik a fagocitózist) Meghűléses betegségek kitűnő háziszere (kórokozó baktériumok számát csökkenti, szaporodásukat gátolja kén tartalmú hatóanyagai révén) Jelentős antioxidáns forrás: A lila hagyma 195,6 mg/kg, a vöröshagyma 124,1 mg/kg összflavonoid tartalommal a legjelentősebb flavonoidtartalmú tápláléknövényünk

Fűszernövények és a rák-prevenció ? Rendelkezésre álló szakirodalmi adatok alapján több in vitro állatkísérletes modell vizsgálat és humán tapasztalat alapján: fokozhatják a természetes sejthalált (apoptózist) gátolják a tumor sejtek osztódását csökkentik az angiogenezist hatásukat több támadásponton fejtik ki biztonságosak

Néhány fontosabb fűszernövényünk biológiailag aktív hatóanyaga

rákos sejt Immunstimulánsok Angiogenesist gátlók Oncogen-suppressor géneket stimuláló szerek Apoptózist indukáló készítmények citosztatikumok egészséges szövet citosztikumok A rákellenes harcban nem közvetlenül pusztítják el a daganatos sejteket, hanem a tumor- szupresszor és aktivációs folyamatokat befolyásolják, melyek esszenciálisak a tumor túlélését illetően. Ilyenek például az angiogenezis és onkogén inhibíció, apoptózis indukció, az immunrendszer aktivációja vagy a gyulladásos folyamatok általi küzdelem.

Csípős paprika és a magas vérnyomás megelőzése ?

Fűszernövények és diabétesz ? Feltűnően sok fűszerként ismert növényi anyagról állapították meg az utóbbi években, hogy „antioxidáns hatást” mutatnak kísérletes modellben. Ezideig egyiknél sem sikerült jellemezni a - pontos hatásmechanizmust - a hatásért felelős vegyületeket Preklinikai vizsgálatok a fahéj kivonat inzulinszerű hatását figyelték meg ! Humán vizsgálatok nem teljesen egyértelműek, de számos pozitív eredményről számolnak be Lehet, hogy a fahéj sokkal több, mint egyszerű fűszer ? Hatásosságot és biztonságosságot jelenleg még nem tekinthetjük igazoltnak, elfogadhatónak

A táplálkozás akkor egészséges, ha a szervezet a A táplálkozás akkor egészséges, ha a szervezet a megfelelő tápanyagok ideális arányban történő elfogyasztásával: - fel tudja építeni és - a lehető leghosszabb ideig működtetni az ideális testet, testtömeget Egészséges táplálkozással a betegségek jelentős része megelőzhető és/vagy előnyösen befolyásolható A fűszernövények nem nutritív komponenseinek megalapozott jelentősége lehet és van Valós értéküknek megfelelő beillesztésük a táplálkozásba része az egészségtudatos magatartásnak.

Köszönöm a figyelmet !