ZÖLDFŰSZEREK ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK ÉLETTANI HATÁSA Dr. Kéry Ágnes 2013. február
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása alapján egészégi állapotunk alakulásáért: a környezeti ártalmak 30-35 %-ban, az életmód 30-35 %-ban, a humángenetikai állomány 10-15 %-ban, az egészségügy 10-15 %-ban felelős. Közös vágyunk, hogy minél hosszabban, minél aktívabban és minél önállóban éljünk: egyensúlyban önmagunkkal, környezetünkkel, lelki harmóniában, tartalmas jólétben. Egészségünkért magunknak kell felelősséget vállalni
Természettel való kapcsolatunk legintenzívebben a táplálékok és italok bevitelével valósul meg: életünkből 15 évet töltünk el evésre ~ 80 000-szer veszünk magunkhoz táplálékot ! A táplálkozás viszonylag a közelmúltig viszonylag csekély szerepet kapott a „nyugati gyógyítású módszerekben” Bár ! már az Ókorban is tanították, hogy együnk mértékletesen keveset, de minél többfélét táplálkozás szerepének fontossága (Hippokratész i.e. 500) az egészség megőrzésében (a diéta minden betegségnél egyedi és szükséges) „Ételed legyen orvosságod” „gyógyító táplálék” – „tápláló gyógyszer” (Avicenna) magyar népi orvoslás: tápláléknövények a különböző betegségek kezelésében Brechman „Az ember és a biológiailag aktív anyagok” c. művében részletesen tárgyalja a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás szerepét az egészségmegőrzésben és a betegségek megelőzésében.
WHO ajánlása szerint: Naponta legalább 400 g gyümölcs- és zöldségféle ! Táplálékértékük mellett nem nutritív, egészségvédő hatású növényi anyagokkal látják el a szervezetet Ilyenek: karotinoidok, illóolajok, limonoidok, fitoszterolok, flavonoidok, izoflavonoidok, antociánok, katechinek, galluszsav származékok, glükozinolátok, fenolsavak, pektinek, cukrok, nyálkák, zsíros olajok, keserűanyagok, stb.
„Aki nem ismeri a táplálékokat, hogyan érthetné meg az ember betegségeit?” (Hippokratész, i.e. 460-357.)
Fűszernövényeink felhasználásának célja: étel ízesítése, a táplálkozás élvezetesebbé tétele az emésztés elősegítése a normális bélflóra egyensúlyának fenntartása enyhébb gyomor- és bélfertőzések kezelése eltarthatóság növelése egyéb kedvező élettani tulajdonságok
Élelmiszerek eltarthatóságát befolyásoló tényezők: mikrobiológiai állapot oxidációs elváltozások A fűszernövények hatóanyagai mindkét folyamat alakulását képesek befolyásolni ! (antimikrobiális és antioxidáns tulajdonság)
Petroselinum cryspum Majorana hortensis Oregano vulgaris Thymus vulgaris
Melissa officinalis
Rosmarinus officinalis
Betegség elleni védelem Szöveti károsodás Antioxidánsok Szabadgyökök Endogén antioxidánsok Intracelluláris antioxidánsok: szuperoxid dizmutáz, kataláz glutation peroxidáz, vitamin E, vitamin A, koenzim Q, stb. Extracelluláris antioxidánsok: transzferin, laktoferin, bilirubin, húgysav, aszkorbinsav, stb. Exogén eredetű antioxidánsok likopin, polifenolok, flavonoidok, nyomelemek (Se, Zn, stb.), vitaminok, stb. Reaktív oxigén és nitrogén molekulák Szabadgyökök: O2 ˙-, ˙OH, ROO˙, RO˙, HOO˙, NO˙, NOO˙, stb. Nem szabadgyök természetű vegyületek: H2O2, HOCl, ózon, stb.
Antioxidáns hatóanyagok Természetes forrásaik Nyomelemek Zn, Se, Mn, Cu, Mo Se Kagylók (osztriga), zöldbab, csirke, sovány vörös vadhúsok, Aloe vera kivonatok Fokhagyma, hal, kagyló, marha és csirkehúsok, tojás, teljes kiőrlésű gabonafélék Vitaminok A vitamin provitaminjai B6 vitamin C-vitamin E vitamin Panthotensav Sárgarépa, barack, sütőtök, sárgadinnye, spenót, édesgyökér Máj, hal, csirke, tojás, mogyoró Csipkebogyó, narancs, citrom, piros- és zöldpaprika, kiwi, brokkoli Búzacsíra, napraforgó, olíva és egyéb növényi olajok, dió, mangó Búzacsíra Egyéb növényi hatóanyagok Carotenoidok β-karotin Likopen Sárgarépa, mandarin, narancs Sárgabarack, sárgadinnye, sütőtök, paradicsom, pirospaprika, spenót Görögdinnye, paradicsom
Természetes forrásaik Hatóanyagok Természetes forrásaik Flavonoidok Tea, bodza, cékla, áfonya, szeder, paradicsom, pirospaprika, spenót, málna, ribizli, eper, görögdinnye, alma, páfrányfenyő. Galagonya Máriatövis, Salviafélék, orbáncfű, ezerjófű, hársfavirág, veronikafű, körömvirág, stb. Polifenolok Tea, vörösbor, alma, kávé, vöröshagyma, salátafélék, petrezselyem, fokhagyma, póréhagyma, brokkoli, paradicsom, káposzta, fekete retek, olívaolaj, spenót, cseresznye, meggy, körte, barack, ánizs, csalán, zsúrló Thiol antioxidánsok Torma, zeller, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, karalábé, retek, barackmag, keserűmandula Halolaj készítmények Makréla-féle északi tengeri halak olajai, Ol. Jec., Aselli, lazacolaj Tökmagolaj (25-eikozán-pentánsav) Karnitin
Keletkező termék okozhat-e biológiai károsodást ? (gátolja a szabadgyök képződését) kiküszöböli a károsodást ? Hogyan hat ? gyökfogó ? preventív ? iniciáció/propagáció termináció fázisban hat Keletkező termék okozhat-e biológiai károsodást ?
Fűszernövények szerepe az emésztőrendszer egészségének megóvásában: a gasztrointesztinális panaszok enyhításére alkalmazott növények jelentős része táplálkozásunk részévé vált. fűszernövények legfontosabb alkalmazása emésztési panaszok kezelésében: Étvágytalanság: angyalgyökér, ürmösök, fahéj, koriander, kurkuma, galagonya, csípőspaprika Puffadás: angyalgyökér, kömény, fahéj, édeskömény, menta fajok, ánizs Irritált bél: menta fajok (mentol) Diszpepszia: angyalgyökér, ánizs, kardamom, kömény, szegfűszeg, fahéj, koriander, kurkuma, édesgyökér, citromfű, rozmaring, gyömbér
Fűszernövények és funkcionális emésztési zavarok A multifaktoriális eredetnek megfelelően több ponton és több fűszernövénnyel lehet beavatkozni Kihasználható a fűszernövények gyakran multifaktoriális hatása ! pl. kolagóg, gyomornedv elválasztást fokozó, karminatív hatású fűszernövények Karminatív hatású fűszernövények fűszerkömény > édeskömény > ánizs egyéb fűszernövények: citromfű, angyalgyökér, koriander Kolagóg fűszernövény kurkuma (Boldó) Étvágytalanság ürömfélék (tujon tartalom: < 35 mg/l) ! Hányinger, émelygés gyömbér Epekiválasztás szabályozása kurkuma, egyes emésztést elősegítő fűszernövények
Fűszernövények szerepe az idős ember életminőségében: fűszernövények és az időskori táplálkozás Felesleges tiltások ? Mire kell vigyázni a fűszerek alkalmazásánál ? Az időskori anorexia patogenezésének tényezői - Fiziológiás (opioid táplálkozási inger, szaglás, ízérzészavar, cholecystokinin) - Patológiás (depresszió, Alzheimer kór, stb.)
Zingiberis officinalis Curcuma langa
Syzygium aromaticum
Carum carvi Pimpinella anisum Foeniculum vulgare
Piper nigrum
Csodanövényünk, a fokhagyma Allium sativum
Fokhagyma Őshazájából, a kirgiz sztyeppékről több mint 10 ezer éve indult világhódító útjára Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz: vitamin (A, B1, B2, B3, C, provitamin A és D) ásványi anyagok, aminosavak, enzimek nyomelemek (többek között réz, vas, jód, magnézium, szelén) több mint 70-féle kéntartalmú vegyület, pl.: alliin (mely a hagymacikkelyek aprítása során egy enzim segítségével allicinné alakul át, ez adja a fokhagyma jellegzetes fűszeres illatát)
A fokhagyma kéntartalmú anyagcsere termékei Alliin alliinas allicin diallyldisulfidok allylmerkaptánok ajoenek vinyldithiinek Fermentált fokhagymakivonatok S-allil-merkaptocisztein, S-allilcisztein (vízoldékony vegyületek!)
Fokhagyma készítmények klinikai vizsgálata Kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálat metaanalízise szerint a fokhagyma össz-koleszterinszint-csökkentő hatását kedvezőnek minősítették. 2003-as metaanalízis szerint 6 randomizált, placebo kontrollos vizsgálatban: összkoleszterol 9,9 % -os LDL-koncentráció 11,4 %-os triglicerid koncentráció 9,9 %-os csökkentést, HDL koncentráció mérsékelt emelkedést mutatott.
Összes koleszterol, triglicerid, LDL és HDL értékek alakulása 3, illetve 6 hónapos fokhagyma kezelés hatására
Haemoreológiai paraméterek változása fokhagyma kezelésben Kötőhártya érhálózat állapota kezelés előtt (A) és után (B) (900 mg fokhagyma por) vezodilatáció + haemotokrit és viszkozitás csökkenése
Atherosclerotikus plakk képződés alakulása 900 mg/nap fokhagyma készítmény hatására (kettősvak próba, betegszám: 61)
Hagymafélék - Igazi gyógyételek ! Immunmoduláns hatás (nagy molekulatömegű poliszacharidjai növelik a fagocitózist) Meghűléses betegségek kitűnő háziszere (kórokozó baktériumok számát csökkenti, szaporodásukat gátolja kén tartalmú hatóanyagai révén) Jelentős antioxidáns forrás: A lila hagyma 195,6 mg/kg, a vöröshagyma 124,1 mg/kg összflavonoid tartalommal a legjelentősebb flavonoidtartalmú tápláléknövényünk
Fűszernövények és a rák-prevenció ? Rendelkezésre álló szakirodalmi adatok alapján több in vitro állatkísérletes modell vizsgálat és humán tapasztalat alapján: fokozhatják a természetes sejthalált (apoptózist) gátolják a tumor sejtek osztódását csökkentik az angiogenezist hatásukat több támadásponton fejtik ki biztonságosak
Néhány fontosabb fűszernövényünk biológiailag aktív hatóanyaga
rákos sejt Immunstimulánsok Angiogenesist gátlók Oncogen-suppressor géneket stimuláló szerek Apoptózist indukáló készítmények citosztatikumok egészséges szövet citosztikumok A rákellenes harcban nem közvetlenül pusztítják el a daganatos sejteket, hanem a tumor- szupresszor és aktivációs folyamatokat befolyásolják, melyek esszenciálisak a tumor túlélését illetően. Ilyenek például az angiogenezis és onkogén inhibíció, apoptózis indukció, az immunrendszer aktivációja vagy a gyulladásos folyamatok általi küzdelem.
Csípős paprika és a magas vérnyomás megelőzése ?
Fűszernövények és diabétesz ? Feltűnően sok fűszerként ismert növényi anyagról állapították meg az utóbbi években, hogy „antioxidáns hatást” mutatnak kísérletes modellben. Ezideig egyiknél sem sikerült jellemezni a - pontos hatásmechanizmust - a hatásért felelős vegyületeket Preklinikai vizsgálatok a fahéj kivonat inzulinszerű hatását figyelték meg ! Humán vizsgálatok nem teljesen egyértelműek, de számos pozitív eredményről számolnak be Lehet, hogy a fahéj sokkal több, mint egyszerű fűszer ? Hatásosságot és biztonságosságot jelenleg még nem tekinthetjük igazoltnak, elfogadhatónak
A táplálkozás akkor egészséges, ha a szervezet a A táplálkozás akkor egészséges, ha a szervezet a megfelelő tápanyagok ideális arányban történő elfogyasztásával: - fel tudja építeni és - a lehető leghosszabb ideig működtetni az ideális testet, testtömeget Egészséges táplálkozással a betegségek jelentős része megelőzhető és/vagy előnyösen befolyásolható A fűszernövények nem nutritív komponenseinek megalapozott jelentősége lehet és van Valós értéküknek megfelelő beillesztésük a táplálkozásba része az egészségtudatos magatartásnak.
Köszönöm a figyelmet !