Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vízbázisvédelem EU VKI mennyiség Simonffy Zoltán
Advertisements

ÁNTSZ PEST MEGYEI INTÉZETE KÖZEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLY
A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Vízkészletgazdálkodás
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Felszín alatti vízbázisok védelme
A terület- és településrendezés eszköztára az aggregátum- gazdálkodásban Dr. Tompai Géza főosztályvezető BM Területrendezési és Településügyi Főosztály.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Felszín alatti vizbázisok védelme
Felszín alatti vizbázisok védelme
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Hidrológiai monitoringrendszerek
Környezetértékelési módszerek
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
ÉRTÉKELEMZÉS ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS Készítette: Dombovári Krisztina Budapest, április 30.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Vízminőség-szabályozás műszaki eszközei
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme
A FELSZÍN ALATTI VIZEK VÉDELME
Települési vízgazdálkodás
Felszín alatti vizek minősítése
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Felszín alatti vizek minősítése
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
A felszín alatti vizekkel kapcsolatos szabályozás
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Gazdasági időtávok A közgazdasági időtávok arra utalnak, hogy milyen módon képes a vállalat reagálni a piaci eseményekre.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Ember és környezetének viszonya
Transzportfolyamatok felszín alatti vizekben S.Tombor Katalin Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék.
TANULSÁGOK A FILMMEL KAPCSOLATBAN
IVÓVIZÜNK JÖVŐJE Simonffy Zoltán
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia K Ö RNYEZETGAZD Á LKOD Á SI M É RN Ö KI MSc TERM É SZETV É DELMI M É RN Ö KI MSc.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
Vízbázisvédelem EU VKI vízminőség Simonffy Zoltán
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Éghajlatváltozás – víz Nováky Béla a Nobel-békedíjas IPCC tagja Budapest, április 11. Tiszai Alföld Jövőkép Építés (TÁJ-KÉP) MTA Talajtani és Agrokémiai.
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
GEOTERMIKUS ENERGIA KINYERÉS JOGI HÁTTERE, HATÓSÁGI FELTÉTELEI Készítette : Hojdákné Kovács Eleonóra Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A VÍZ, MINT ÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐ
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Hagyományos ökológiai tudás és
ÉRTÉKELEMZÉS ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS
Előadás másolata:

Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Simonffy Zoltán Simonffy Zoltán Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék MTA Vízgazdálkodási Kutatócsoport MTA Vízgazdálkodási Kutatócsoport

Egyrészt: az ember vízzel kapcsolatos igényeinek kielégítése Egyrészt: az ember vízzel kapcsolatos igényeinek kielégítése Fenntartható vízhasználat Három dolog egyeztetése: De…. ez sem rövid, sem hosszú távon nem rontja az alapvető vízszükségletek kielégítését, De…. ez sem rövid, sem hosszú távon nem rontja az alapvető vízszükségletek kielégítését, és mindezt a felszín alatti vizek ökológiai és tájalkotó szerepének megőrzése mellett Ezenkívül….. Döntések gazdasági szempontok figyelembevételével

Fenntartható vízhasználat Szakmai feltételek: hidrogeológiai és technológiai szempontok Szakmai feltételek: hidrogeológiai és technológiai szempontok Gazdasági érdekek: globalizáció Társadalmi igények: értékrend, ökológiai szempontok Elég-e a gazdasági fejlődés? Képes-e változtatni? ökológiai szempontok

Fenntartható vízhasználat A jog ideiglenesen helyettesítő szerepet tölt be A gyakorlati szakemberek számára a jog a közgazdasági szempontok és a zöldek a jövő igényeit közvetítik A gyakorlati szakemberek számára a jog a közgazdasági szempontok és a zöldek a jövő igényeit közvetítik

Fenntartható vízhasználat célkitűzések A felszín alatti vízkészletek mennyiségi és minőségi védelme a hosszú távú használatok biztosítása érdekében Az ökoszisztéma védelme a felszín alatti vízkivételek kedvezőtlen hatásaival szemben

Fenntartható vízhasználat célkitűzések A felszín alatti vizek utánpótlódásának és a természet védőképességének megőrzése a földhasználat ne csökkentse a beszivárgást a partiszűrésű szakaszok medrének védelme a külszíni bányák, kavicsbánya tavak, mélyépítési munkák csak elfogadható (?) mértékű változást okozzanak A felszín alatti vizek utánpótlódásának és a természet védőképességének megőrzése a földhasználat ne csökkentse a beszivárgást a partiszűrésű szakaszok medrének védelme a külszíni bányák, kavicsbánya tavak, mélyépítési munkák csak elfogadható (?) mértékű változást okozzanak

Fenntartható vízhasználat A vízkivétel nem lehet nagyobb, mint amit a víz körforgásában emiatt bekövetkező változások ne tudnának kompenzálni más szóval a vízkivétel hatására ne alakuljon ki folyamatos vízszintsüllyedés, azaz a tárolt készlet ne csökkenjen. A vízkivétel nem lehet nagyobb, mint amit a víz körforgásában emiatt bekövetkező változások ne tudnának kompenzálni más szóval a vízkivétel hatására ne alakuljon ki folyamatos vízszintsüllyedés, azaz a tárolt készlet ne csökkenjen. célkitűzések

Fenntartható vízhasználat Emberi beavatkozások a vízforgalomban nem okozhatnak olyan mértékű változásokat, amelyek az érintett ökoszisztémák vagy az épített környezet működését károsan befolyásolnák: Vizes ökoszisztémák: alaphozam Szárazföldi ökoszisztémák: talajvízpárolgás, talajvízszint, hőháztartási viszonyok Emberi beavatkozások a vízforgalomban nem okozhatnak olyan mértékű változásokat, amelyek az érintett ökoszisztémák vagy az épített környezet működését károsan befolyásolnák: Vizes ökoszisztémák: alaphozam Szárazföldi ökoszisztémák: talajvízpárolgás, talajvízszint, hőháztartási viszonyok célkitűzések

Fenntartható vízhasználat A vízkivétel nem indít el olyan káros vízminőségi változásokat, amelyek a későbbi használatot károsan befolyásolja célkitűzések

Fenntartható vízhasználat Felszín alatti vizekbe sem közvetlen, sem közvetett módon nem kerülhet olyan szennyezőanyag, amely az érintett ökoszisztémák működését vagy a későbbi hasznosítást károsan befolyásolná új tevékenységek esetén megelőzés meglévő, de potenciálisan veszélyesnek minősülő tevékenységek esetén fokozatos korszerűsítés Felszín alatti vizekbe sem közvetlen, sem közvetett módon nem kerülhet olyan szennyezőanyag, amely az érintett ökoszisztémák működését vagy a későbbi hasznosítást károsan befolyásolná új tevékenységek esetén megelőzés meglévő, de potenciálisan veszélyesnek minősülő tevékenységek esetén fokozatos korszerűsítés célkitűzések Kockázat alapú megközelítés!!!

Fenntartható vízhasználat Bekövetkezett szennyezések továbbterjedésének megakadályozása, illetve felszámolása célkitűzések

Védett területek kiemelt védelme: ivóvízbázisok, természetvédelmi területek és a gyógyászat, illetve a rekreáció szempontjából fontos felszín alatti vizek Védett területek kiemelt védelme: ivóvízbázisok, természetvédelmi területek és a gyógyászat, illetve a rekreáció szempontjából fontos felszín alatti vizek Fenntartható vízhasználat célkitűzések

vízkészletgazdálkodás módszertani sémája A vízkészletgazdálkodás módszertani sémája hasznosítható készletek Felszíni, felszín alatti vizek és talajnedvesség együtt hasznosítható készletek Felszíni, felszín alatti vizek és talajnedvesség együtt megéri-e ? vízháztartási mérleg : mit? miből? milyen biztonsággal? gazdasági megfontolások: mennyiért? vízháztartási mérleg : mit? miből? milyen biztonsággal? gazdasági megfontolások: mennyiért? Adottságok hidrológiai jellemzők vízminőségi jellemzők környezeti kritériumok éghajlatváltozásAdottságok hidrológiai jellemzők vízminőségi jellemzők környezeti kritériumok éghajlatváltozásBeavatkozások átvezetés, tározás földhasználatoktalajvízdúsításvízminőségvédelemtisztításBeavatkozások földhasználatoktalajvízdúsításvízminőségvédelemtisztítás Nem -> módosított igény igen megvalósítható, fenntartható változat gazdasági- társadalmi fejlődés éghajlat- változás Vízkivétellel járó víz- igények mennyiség és minőség Vízkivétellel járó víz- igények mennyiség és minőség EU-csatlakozásEU-csatlakozás Vízkivétel nélküli vízigények