Akkreditációs aktualitások Bazsa György, a MAB elnöke MRK plénum Budapest, 2010. november 9.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MAB helyzete a felsőoktatási törvény módosítása után Bazsa György, a MAB elnöke Felsőoktatási és Tudományos Tanács Budapest, november 11.
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
A magyar felsőoktatási akkreditációs helyzete, tervek Bazsa György, a MAB elnöke Felsőoktatási és Tudományos Tanács Mezőkövesd, június 16.
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
E-Levéltár projekt Vidra András Projektigazgató
A felsőoktatási és a munkáltatói oldal együttműködése a mesterszintű képzési és kimeneti követelmények kidolgozásában Kompetenciák, ismeretkörök és tanulmányi.
EKOP Elektronikus levéltár
HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELÜLVIZSGÁLATA 2013.
A mesterképzések létesítésének és indításának helyzete a műszaki szakterületen Sima Dezső MFRFK, november 3.
A Magyar Köztársaság kormánya. A középfokú felvételi változásai Arató Gergely államtitkár prezentációja december 9.
Bazsa György a MAB elnöke Aktuális feladatok a doktori képzés és fokozat, a doktori iskolák ügyében Az Országos Doktori Tanács ülése Budapest, április.
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
A Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar minőségügyi folyamatai szeptember 22.
Agria Media Eger, október
A felsőoktatási törvény módosítása alapján Bazsa György a MAB elnöke MRK plénum – Budapest február 24. A MAB feladatai.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Az intézményi akkreditáció feladatai és lebonyolításának rendje
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
Sándorné dr. Kriszt Éva rektor Budapesti Gazdasági Főiskola.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori iskolái MAB akkreditációjának számszerű adatai és eredményei Prof. dr. Solymosi József DSc a Katonai Műszaki.
Minőségbiztosítás az oktatásban - minőségértékelési eljárás
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
1 Közép-magyarországi Operatív Program Közoktatási intézmények beruházásainak támogatása KMOP ADMINISZTRATÍV TUDNIVALÓK.
Akkreditációs aktualitások Bazsa György, a MAB elnöke Eötvös József Főiskola, Baja, szeptember 16.
LB felkészítő: március
A doktori iskolák törvényi megfelelésének értékelése Új doktori iskolák akkreditációja Tapasztalatok és feladatok Bazsa György, a MAB elnöke A Magyar Rektori.
A MAB működése: elvek és gyakorlat Bazsa György a MAB elnöke MAB szakértői fórum Budapesti Corvinus Egyetem szeptember 25.
Zentai László : Az ELTE intézményakkreditációs tapasztalatai – XI. 18. Az ELTE intézmény- akkreditációs tapasztalatai (2009–2010)
A MAB új testülete működésének előkészítése Bazsa György a MAB elnöke MRK Állami felsőoktatási intézmények bizottságának ülése Budapest, 20.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Minek a minősége? Kérdések és felvetések - kijelentések helyett Bazsa György, a MAB elnöke Budapest, október 16.
Akkreditációs aktualitások Bazsa György, a MAB elnöke A Magyar Rektori Konferencia ülése Pécs, június 25.
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY - MINŐSÉGFEJLESZTÉS, MINŐSÉGHITELESÍTÉS.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
A MAB főbb tevékenységei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Minőségügyi tájékoztató,
Az intézményakkreditáció eljárásrendje, az LB feladatai
Közkincs program aktuális kérdései Szolnok 2005.november 7.
Felvételi tudnivalók Pályaválasztás a es tanévben.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Együtt? Egymásért. Hagyományok és kihívások III. szakmai nap az Egyetemi Könyvtárban Budapest, március 05.Készítette: Pór Dorottya, osztályvezető.
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
2014. november november november 18.1.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Minek a minősége? Kérdések és válaszok Bazsa György, a MAB elnöke Nyugat-magyarországi Egyetem Minőségbiztosítási munkaértekezlete Győr, december.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
Minőségi könyvtár a színvonalas szolgáltatásért!
Török Ádám, az MTA főtitkára, az AKT elnöke
Magyar Tudományos Művek Tára
Magyar Tudományos Művek Tára
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Előadás másolata:

Akkreditációs aktualitások Bazsa György, a MAB elnöke MRK plénum Budapest, november 9.

2009: Célkeresztben a MAB – ám ezzel együtt a minőség is!” 2010: Új év – új törvényelemek – új MAB – új kormány 19 fős MAB testület 8+2 szakbizottság (kevés) 5 éves akkreditációs periódus 45 millió Ft (20%) „zárolás” 2011: Új Ftv.

Összesítő a tevékenységünkről (TIR szerint*) Alapszak létesítés* Alapszak indítás* Mesterszak létesítés* Mesterszak indítás* Egy. tan. pályázat Intézményakkred.2 (5)15 (27)12 (21) 16 (24) 15 (18) 7 (17) Párhuzamos szak-akkreditáció (90) -- 2 (75) 1 (29) Új doktori iskola

Doktori iskolák formális értékelése Cél: a doktori képzés és a fokozatok jobb minősége! 2009: minden doktori iskolát tartalmilag értékeltünk, akkreditáltunk 170 folyamatosan működő DI: a adatbázison (az ODT tulajdona; az ODT-nek hasznos, a MAB-nak fontos). 2010: formai értékelés – nem akkreditáció, csak adatbázis frissítés és helyzetkép: beosztás, kor, publikációk alapján Többszörös ellenőrzés után a rektorok, a DT elnökök és a DI vezetők helyzetképet kapnak – tervezhetnek, intézkedhetnek

Intézmény- és párhuzamos szak-akkreditációk Az intézmény akkreditáció 2. körét 2009/10-ben befejezzük. Intézmény-akkreditáció: Útmutatót 20 rektor véleményezte - egyszerűbb; meglévő dokumentumokra, adatokra épül stratégia, szervezet, vezetés, oktatás/kutatásszervezés minőségbiztosítás (meta-akkreditációs perspektívával) minőségfejlesztési javaslatokat fogalmaz meg a MAB Párhuzamos szak-akkreditáció: meg kellett várni az új alapképzési szakok első végzőseit művészeti szakokon igen tartalmas akkreditáció volt az informatika szakokat 2010-ben lezárjuk 2011-ben az agrár szakok következnek doktori iskolákat most formailag az adatbázisban, majd a párhuzamos szak-akkreditációk keretében a helyszínen értékeljük.

Egyetemi tanári pályázatok véleményezése Intézményi döntés meghirdetésrőlokt. 15-ig Beküldés és közzététel a KSZK-banokt. 31-ig Pályázat benyújtásanov. 30-ig Szakmai véleményező testület alapján szenátusi döntés és MAB-hoz küldés febr. 15-ig egységes beérk. MAB határozat megküldése a rektornakáprilis 22-ig módosítást kérek: plénum ápr. 29.május 4-ig Rektor kezdeményez a miniszternél - támogatottakat és nem támogatottakat is május 31-ig Miniszter előterjeszt a KE-höz - vagy a MAB FvB-hez július15-ig Kinevezések átadásaszept. …

Egyetemi tanári pályázatok véleményezéséhez a KSZK-ban megjelent 135 pályázati kiírás egységes MAB határidők legyenek a beadványt elektronikusan is kérjük (TIR) MTMT adatbevitelt kértünk (MTA köztest. tagsághoz is) kérjük a támogatott és nem támogatott, de felülvizsgálatra szánt pályázatok egyidejű felterjesztését a miniszterhez május 31-ig (a MAB onnan kapja meg egy csomagban)

Megnyitottuk a TIR-t (titkársági információs rendszer): -ebbe kérjük feltölteni a szaklétesítési és szakindítási beadványokat, valamint az egyetemi tanári pályázatokat -intézményenként egy- vagy több intézményi felelős részére jelszavas hozzáférést biztosítunk (folyamatban, ahogy az intézményi válaszok jönnek) -ebben érhető el továbbá: a MAB szakértői adatbázisa a MAB szervezeti adatai (plénum, bizottságok, titk.) a MAB határozatok júniustól A rendszert folyamatosan fejlesztjük.

Egyetemi tanári álláshirdetések (KSZK) – 2011-re PTE23SZIE8KRF2 SZTE20MKE6MOME2 ELTE16ME4SZE2 SE14NYME4EKF1 DE13ÓE4KE1 BCE12KF3SZFE1 BME8PE3Össz.147

Egyetemi tanári álláshirdetések – 2011-re orvos- és egészségtud-ok30 természettudományok31 bölcsészettudományok19 társadalomtudományok23 műszaki tudományok15 művészetek13 agrártudományok12 neveléstudományok4 hittudományok? Összesen147

Köszönöm a lehetőséget és a figyelmet!