8. téma A környezettudományi szakirodalmat feltáró adatbázisok, használatuk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

Szakinformációk a korlátozott és szabad hozzáférésű adatbázisokban Kiss Danuta Könyvtári szakinformátor NyME Központi Könyvtára
Zoological Record adatbázis bemutatása A Web of Knowledge platformon Tóth Szász Enikő
Gárdony, január 29. AZ ÁLLATORVOSI MUNKA INFORMÁCIÓS HÁTTERE Gyakorlati útmutató az Állatorvos-tudományi Könyvtár szolgáltatásainak használatához.
Természettudományi és műszaki tájékoztatás
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
Történelem az Interneten
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Egyetemi Könyvtár
EISZ elektronikus információszolgáltatás Dr. Hulesch Helga tájékoztató könyvtáros, szakreferens SZTE Egyetemi Könyvtár SZTE GTK november 20.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Műszaki tudományok az interneten
Adatbázisok / Tudástárak / MTMT (1)
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
2005 május Kétszintű érettségi.
Kmety Andrea május 13.. Az Alexandriai Könyvtár egykor és ma.
A SCOPUS adatbázis használata március Kmety Andrea, Scopus-tréner
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
JSTOR adatbázis Koltay Klára 2006/ félév. Az adatbázis nyitólapja Teljes szövegű folyóirat- adatbázis Eredeti cél: raktári férőhelyek kímélése.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Információkeresési stratégiák Karoliny Eszter. Témaválasztás - információs probléma Teljesítményértékelési rendszerek alkalmazása a könyvtárakban Teljesítményértékelési.
6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében
A KÖZGAZDASÁGI SZAKIRODALOM FELDERÍTÉSÉRE ÉS ELÉRÉSÉRE ALKALMAS ADATBÁZISOK.
5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
Ember és környezetének viszonya
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A könyvtár internetes katalógusa ALEPH - WebOpac.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Tudományos adatbázisok az Eszterházy Károly Főiskolán az Eszterházy Károly Főiskolán szeptember Gál Tibor (Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum)
EBSCO folyóirat-adatbázisok Elektronikus folyóiratcikkek ezrei a könyvtárakban – országos szolgáltatás Dr.Porkolábné Homolka Ágnes
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
Szakinformációk a korlátozott és szabad hozzáférésű adatbázisokban Dr. Kiss Danuta, Tóth Mónika NymE Központi Könyvtára Március 3.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
PsycINFO és az APA Style Csajbók Edit Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár február 15. Klinikai Szakpszichológus képzés Könyvtári.
National Center for Biomedical Information PubMed, MESH, PMC adatbázis TÁMOP rendezvény Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest,
A Nation Library of Medicine és adatbázisai Vasas Lívia PhD 1 /21.
Ruttkay SzilviaRuttkay Szilvia Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014.
Tudományos adatbázisok az Eszterházy Károly Főiskolán az Eszterházy Károly Főiskolán október Gál Tibor (Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum)
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
PsycINFO és az APA Style
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Használd jól a könyvtári katalógust!
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Vasas Lívia, PhD 2017 Web of Science Vasas Lívia, PhD 2017.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Digitális tankönyvtár
Készítette: Pacsirta Szilvia
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest, október
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
A konzorcium két éves tapasztalatai
Fontos források az orvostudományban
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Kiadói adatbázisok: SpringerLink, PubMed, Surf, a német sport szakadatbázis. Teljes szövegek keresése a SURF-ben április 9. Kovács Klaudia Ágota.
Előadás másolata:

8. téma A környezettudományi szakirodalmat feltáró adatbázisok, használatuk.

LexisNexis Academic A LexisNexisTM Environmental gyors és könnyen elérhető szakmailag elismert szakirodalmi forrásokhoz nyújt hozzáférést a környezeti tudományok területén. A forrásanyagok a következő publikáció-típusokat képviselik: konferencia anyagok fogyasztói- és kereskedelmi magazinok hírlevelek jogi szemlék környezeti jogszabályok esetjog szövetségi- és állami kormányzati beszámolók, 1992-től több mint 6000 folyóirat, a legfontosabb napilapok. Az adatállomány a környezeti tudományok széles körét reprezentálják úgy, mint: energia, légszennyezés, biodiverzitás, fenntartható fejlődés, globális felmelegedés, toxikológia, hulladék feldolgozás stb. Az angol nyelvű, folyamatosan frissített adatbázis bibliográfiai tételeket, valamint teljes szövegű anyagot tartalmaz. A hozzáférés módja: csak belső hálózatról használható, beiratkozott olvasóknak ingyenes Hozzáférhető: BME OMIKK ( Tárgyszó: környezeti tudományok Közreadó: LexisNexis (Reeda Elsevier Inc.) Típus: bibliográfiai és teljes szövegű Időszak: Frissítés: folyamatosan Nyelv: angolhttp://

GEOBASE sp?top=2&mid=3&bottom=7&subsection=10 sp?top=2&mid=3&bottom=7&subsection=10

Az adatbázis bibliográfiai adatokat és tartalmi összefoglalókat szolgáltat a természet- és társadalomföldrajz, a föld- és környezettudományok, az ökológia és a kapcsolódó tudományágak nemzetközi irodalmából. Több mint 1700 szakfolyóiratot dolgoz fel 1980-ig visszamenően. Az adatbázis évente rekorddal bővül, Rekordszám: kb. 1 millió A tételek magukban foglalják a dokumentumok pontos leírását, a szakfogalmak indexeit, és az esetek 99%-ában a tartalmi kivonatot is. az alábbi referáló folyóiratot anyagát tartalmazza: Geographical abstracts, Physical geography, Geographical abstracts, Human geography, Geological abstracts, Ecological abstracts, International development abstracts, Geomechanics abstracts, Oceanographic literature review Nyelv: angol, német, francia, spanyol, olasz

INIS ( International Nuclear Information System) ADATBÁZIS

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kivonatos on-line adatbázisa a békés célú nukleáris energia felhasználási kutatásokat tartalmazza, A békés felhasználású nukleáris tudomány és technika minden ágát lefedi az adatbázis, és bizonyos területek (nukleáris reaktorok, reaktor biztonság, magfúzió, radioizotópok, azok alkalmazása az orvostudományban, a mezőgazdaságban, az iparban, stb.) központi helyet foglalnak el az adatbázisban, de reprezentálja a jogi, a társadalomtudományi, gazdasági és környezetvédelmi aspektusokat is. 2 millió bibliográfiai rekord. angol nyelvű bibliográfiai és teljes szövegű adatbázis, 1970 óta épül. A feldolgozott adatállomány: ún. szürke irodalom gyűjteményének teljes szövegéhez is. Az adatbázis építése az INIS központok közreműködésével történik.

GreenFILE EBSCO-HOST A GreenFILE tudományos kutatások révén igazolt információkat szolgáltat. lefedi az ember környezetre gyakorolt hatásának minden vonatkozását. a gyűjtemény tudományos, igazgatási és közérdeklődésre számot tartó anyagokat foglal magában: a globális felmelegedés, a zöld építés, a környezetszennyezés, a fenntartható mezőgazdaság, a megújítható energia és az újrahasznosítás témakörében kereshetők benne anyagok. több mint rekord indexelését és referátumait tartalmazza, szabad hozzáférést biztosít több mint 4700 rekord teljes szövegéhez.

FELADATOK 1.Az atomenergia és klímaváltozás kapcsolata 2.Az atomenergia felhasználásának gazdasági kérdései 3.Környezetpolitikai kérdések az EU tagországaiban 4.Az alternatív energiaforrások környezeti hatásai 5.Az UNESCO természeti világörökség programja és a megvalósulás példákkal 6.A barlangrajzok környezetvédelmi problémái 7.Az UNESCO Bioszféra rezervátumainak biológiai megfigyelése 8.A turizmus károsító hatásainak tükröződése a környezetpolitikában. 9.A globális felmelegedés hatása a környezetvédelemre. 10.Az ökoturizmus gazdasági hatásai.