Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adatbázisok / Tudástárak / MTMT (1)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adatbázisok / Tudástárak / MTMT (1)"— Előadás másolata:

1 Adatbázisok / Tudástárak / MTMT (1)
EISZ nemzeti program (Elektronikus Információszolgáltatás ) A nemzeti program célja, hogy a felsőoktatás és a tudományos kutatás számára nélkülözhetetlen elektronikus információforrásokat központi-lag, nemzeti licenc alapján vásárolja meg, melynek eredményeként az eddigieknél lényegesen több információt tud biztosítani. A 1079/2012. (III. 28.) sz. kormányhatározat biztosítja a jogi és pénzügyi hátteret a működéshez A kutatási infrastruktúra fontos eleme Országos szintű szerzeményezés/beszerzés Csak elektronikus tartalmakra terjed ki A könyvtár falain kívül is elérhető szolgáltatás

2 Adatbázisok / Tudástárak / MTMT (2)
Az EISZ szolgáltatási köre Folyóirat csomagok Kivételes esetben egyedi folyóiratok Bibliográfiai adatbázisok Faktografikus művek Az alapprogram adatbázisai/csomagjai + EBSCO + TÁMOPosok Az EISZ előfizetői köre Felsőoktatási intézmények és szakkönyvtáraik Non-profit kutatóhelyek és szakkönyvtáraik Oktatással, kutatással foglalkozó egyéb intézmények és szakkönyvtáraik Az EBSCOhost adatbázisok esetében közkönyvtárak is.

3 Adatbázisok / Tudástárak / MTMT (3)
Az EISZ szolgáltatásához való csatlakozás feltételei Kormányzati vagy akadémiai státusz igazolása A jelentkezés határidőig történő benyújtása – a tárgyévet megelőző III. negyedév végéig Az igények pontos megjelölése Önrész fizetés vállalása (1-2 éves szerződések vannak) A nemzeti licenc jelentése Hazai, non-profit kutatással és felsőoktatással foglalkozó intézmények számára biztosítja az elérést Határon túli intézmények is csatlakozhatnak Ha csak néhány intézmény igényel egy adatbázist, de azok lefedik az adott tudományterületet, akkor azt nemzeti licenc útján szerzi be az EISZ

4 Adatbázisok / Tudástárak / MTMT (4)
Az EISZ célja hogy a felhasználó egységes EISZ rendszert használjon és ne érzékelje az alapprogram és a TÁMOP program szerinti széttagoltságot. Biztosítják az EISZ honlap ( és az MTAK blog ( közötti átjárhatóságot. Egységes szolgáltatás, egységes arculat létrehozása Könyvtárközi kölcsönzés / dokumentumszolgáltatás Archiválási jog Statisztikai adatszolgáltatás Tájékoztatás, információ nyújtás Oktatási, képzési programok szervezése

5 Adatbázisok / Tudástárak / MTMT (5)
Az EISZ hozzáférés biztosítása Képernyőn való megjelenítés Letöltés Másolás Oktatási-kutatási célra való felhasználás Fair use – a felhasználás lehetőségeiről és korlátairól tájékoztatják a felhasználókat Nemzetközi trendek követése Nyílt hozzáférés (Open Access) és a licenc szerződések Kiadói kezdeményezések kiharcolása Kutatói kezdeményezések koordinálása Könyvtári/Intézményi összefogás a kiadói monopóliumok megfékezésére

6 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (1) (2012.09.23.)
ACM Digital Library A legátfogóbb gyűjteménye a teljes szövegű cikkeknek és bibliográfiai leírásoknak a számítástechnika és az informatika területén. A full-text adatbázis tartalmazza a teljes gyűjtemény ACM kiadványait, beleértve a folyóiratokat, konferencia kiadványokat, magazinokat, hírleveleket és multimédiás címeket. Az alábbi témaköröket tartalmazza az adatbázis: mesterséges intelligencia számítógép hálózatok számítógép-programozás, programozási nyelvek számítógépes grafika, számítógépes szimuláció Szoftverfejlesztés ember-számítógép kölcsönhatás.

7 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (2) (2012.09.23.)
Akadémiai folyóirat-gyűjtemény Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kiadványok több mint 40 tudományágban biztosítanak lehetőséget tudósaink számára legfrissebb eredményeik publikálására, a nukleáris kémiától a mikrobiológián át a nyelvtudományig. Az felhasználók számára több mint 60 folyóirat érhető el 1998-ig visszamenőleg érhetőek el a tételek 17 hazai impakt faktoros folyóiratból 14 itt jelenik meg. A cikkek kutathatók szerző, cím és absztrakt szerint, és a teljes nyomdaival megegyező tartalom (fulltext) letölthető PDF formátumban.

8 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (3) (2012.09.23.)
Akadémiai szótárak Angol-magyar nagyszótár, Magyar-angol nagyszótár Német-magyar nagyszótár, Magyar-német nagyszótár Francia-magyar , Magyar-francia nagyszótár Idegen szavak és kifejezések szótára Környezetvédelmi lexikont Magyar-angol környezetvédelmi értelmező szótár Angol-magyar pénzügyi és műszaki szótárak Európai Uniós terminológiai szótárak Spanyol-magyar szótár, Magyar-spanyol szótár (2010-től) Német-magyar műszaki nagyszótár (2010-től) Olasz-magyar kéziszótár, Magyar-olasz kéziszótár (2010-től) Magyar-holland kéziszótár (2010-től) Magyar értelmező kéziszótár (2010-től) Új magyar irodalmi lexikon (2010-től) Magyar szinonima szótár (2010-től) A magyar helyesírás szabályainak szótára (2010-től)

9 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (4) (2012.09.23.)
Art & Architecture Complete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által elnyert TÁMOP keretén belül érhető el az igénylő intézmények számára. Az adatbázis főbb témakörei régiségek művészet és művészettörténet lakberendezés Kerttervezés építészet

10 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (5) (2012.09.23.)
Cab Abstract (mezőgazdasági referáló bibliográfiai adatbázis) Alkalmazott élettudomány Növénytudomány Állattudomány Egészség Parazitológia Ökológia Erdészet Földtudomány Élelmiszertudomány és termékek Mezőgazdasági közgazdaságtan Biotechnológia Mezőgazdasági mérnöki tudományok Szabadidő és turizmus stb.

11 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (6) (2012.09.23.)
Chemical Abstract (CAS) és SciFinder Scholar (TÁMOP ) A Chemical Abstract a kémiai és biológiai kutatások adatbázisa A kémiai tudományos élet és vegyipar teljes területét lefedi A SciFinder egy bibliográfiai adatbázis Agrártudomány Biológia és élettudomány Mérnöktudomány Általános kémia Földtudomány Orvostudomány Fizika Élelmiszertudomány A SciFinder Scholar a világ vezető tudományos keresőeszköze, amellyel a kutatók egy- és többlépcsős kémiai reakciókat, kísérleteket, vegyület-tulajdonságokat kereshetnek.

12 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (7) (2012.09.23.)
ECONLIT (Economic Literature Index) A közgazdasági szakirodalom legnagyobb válogatott online bibliográfiai adatbázisa Közgazdaságtan Üzlet Pénzügy Ipar Statisztika Az 1969-től (illetve 1886-tól) megjelent legfontosabb publikációk bibliográfiai adatai mellett teljes szövegükkel tartalmaz könyvismertetéseket is.

13 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (8) (2012.09.23.)
ESI (Essential Science Indicators) (TÁMOP ) Ez egy online eszköz, amely méri a kutatási trendeket, és rangsorolja a kutatók, egyetemi intézetek, vállalatok, országok és folyóiratok tudományos eredményeit valamint értékeit 22 tudományos kategóriában. A kiértékelt adatokat kiegészíti egyes kutatók szerkesztőségi kommentárjaival, amelyek a legtöbbet idézett, hivatkozott szerzőkre, folyóiratokra, intézményekre és kutatási trendekre vonatkoznak. Elemezhetővé teszi a vállalatok, intézmények, nemzetek, és a folyóiratok kutatási teljesítményét, leendő alkalmazottakat. Tudományos hatásvizsgálatra is alkalmas. Lefedettsége közel 10 millió cikk, folyóiratból.

14 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (9) (2012.09.23.)
Food Science and Technology Abstracts (FSTA) 40 nyelven körülbelül 1800 kiadványt figyel: folyóiratokat Szabványokat Jogszabályokat Szabadalmakat Könyveket szakdolgozatokat és konferencia kiadványokat. A mezőgazdasági, állattenyésztési, és állatorvosi témákat csak akkor veszi figyelembe, ha összefüggenek az élelmiszerek minőségével. Rekordjainak száma 550 ezer, évente több, mint 20 ezerrel növekszik.

15 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (10) (2012.09.23.)
Grove Music Online 2001 óta az online zenekutatás vezető adatbázisa Tartalmazza a zenei ösztöndíjnak kivonatát Teljes szövegű formában közre adja: The New Grove Dictionary of Music and Musicians (2. kiadás, 2001) The New Grove Dictionary Opera (1992) The New Grove Dictionary of Jazz (2. kiadás, 2001) IEEE All-Society Periodicals Package (ASPP) (TÁMOP ) A mérnöki adatbázis főbb területei: telekommunikáció, mérnöki tudományok, a computerek világa, űrtechnológia, elektromos energia. 145, az IEEE tudományos társaság által kiadott tudományosan lektorált folyóiratot és magazint tartalmaz.

16 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (11) (2012.09.23.)
Journal Citation Reports (TÁMOP ) egy fontos, átfogó és egyedülálló értékelési eszköz, amely világ közel tudományos és műszaki folyóirataiban megjelent hivatkozásokat gyűjti össze (80 ország közel 3300 kiadójának interdiszciplináris és nemzetközi folyóirata). A JCR csak a folyóiratokban lévő hivatkozások forrása, és a műszaki- és gazdaságtudományok területéről jóformán minden különlegességet magában foglal. JSTOR (digitális archívum) Tudósok, kutatók által összeállított közösségi kutató-platform Magas tudományos minőségű, interdiszciplináris archív adatbázis Tudósok, tanárok, diákok használják napi szinten szerte a világon 50 tudományág több mint 1400 folyóiratának teljes szövegét tartalmazza.

17 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (12) (2012.09.23.)
Literature Online (LION) (TÁMOP ) A Chadwyck Kiadó közel angol nyelvű full text szöveget (vers, próza, dráma, kritika) tartalmazó referensz adatbázisa A világ legnagyobb angol nyelvű irodalmi és kritikai adatbázisa. MathSciNet (matematikai adatbázis) Absztraktok, bibliográfiai adatokat tartalmaz Mathematical Reviews és a Current Mathematical Publications anyagát teszi hozzáférhetővé online eléréssel. A Mathemaical Reviews a matematikai szakirodalmi termés legátfogóbb bibliográfiai feldolgozását nyújtja. A feldolgozott publikációk száma meghaladja az rekordot és évente mintegy rekorddal bővül.

18 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (13) (2012.09.23.)
MLA International Bibliography Világszerte több ezer kiadványt fed le az irodalom, nyelvek, a nyelvészet, néprajz, film, és mindezek tanításával kapcsolatosan. Elengedhetetlen kutatási eszköz mind a középiskolás diákok, mind egyetemi professzorok számára ezekben a tudományágakban. A Literary Reference Center (LRC) Átfogó irodalmi referencia adatbázis, amely az antikvitástól napjainkig tartó irodalom hivatkozási adatainak széles spektrumát kínálja a felhasználó számára. Egyedülálló a mai életrajzok terén, gazdag tárháza a kritikáknak, bibliográfiáknak, a felhasználók a tudás minden szintjén megtalálják az írókra és munkáikra vonatkozó információkat bármely korszakra vonatkoztatva, a világ minden tájáról.

19 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (14) (2012.09.23.)
Nature (Folyóirat Nature Publishing Group [NPG] kiadásában ) Tartalmazza az 1869 óta megjelenő Nature folyóiratot, a 2010 Journal Citation Reports Science Edition (Thomson Reuters, 2011) adatai szerint a világ legnagyobb idézettséggel bíró interdiszciplináris lektorált folyóiratát. Impakt faktora 36,101. Philosopher’s Index (TÁMOP ) Bibliográfiai kivonatokat gyűjt Az adatbázis folyóiratcikkeket, könyveket, antológiákat és könyvismertetőket tartalmaz 43 ország közel 570 folyóiratából idéznek angol spanyol, német, francia, olasz, holland, portugál, cseh, magyar, lengyel és más nyelveken.

20 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (15) (2012.09.23.)
Project MUSE (TÁMOP ) A világ vezető tudományos periodikáinak publikációit tartalmazza a klasszikus bölcsésztudományok és a modern társadalomtudományok területeiről. A MUSE folyóirat gyűjtemények 1995 óta támogatják a legkülönbözőbb kutatási szükségleteket a tudományos, köz-, és az iskolai könyvtárak számára világszerte. Reaxys (Az Elsevier Kiadó kémiai adatbázisa) Gazdag kísérleti anyaggal és kémiai reakciók adatállományával. Kémiai reakciók, szerkezetek és elemek fizikai tulajdonságainak leírását tartalmazza, teszi kereshetővé az adatbázis. A vegyészek a szervetlen kémia legfontosabb adatait találhatják meg ebben az adatbázisban

21 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (16) (2012.09.23.)
ScienceDirect (Elsevier tudományos kiadó fulltext adatbázisa) Természettudományos, műszaki és orvosi folyóiratok nyomtatott és elektronikus formában Területek: természettudományok, orvostudomány, műszaki tudományok, mérnöki tudományok, energia és technológia Teljes szövegű változatban csak az előfizetett, a listában zöld lappal jelzett folyóiratok cikkei (1995-től) tölthetők le Számuk több mint 9,5 millió Science Magazine (fulltext folyóiratokat tartalmazó adatbázis) Kutatási eredmények, felfedezések, kutatási jelentések, kritikai cikkek, esetenként multimédiás kiegészítések 1999 és 2004 között a legmagasabb impakt faktorral rendelkezett az alábbi 6 tudományterületen: molekuláris biológia és genetika, fizika, biológia és biokémia, növény- és állattan, űrtudomány, immunológia. Cikkei folyamatosan a leginkább idézettek.

22 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (17) (2012.09.23.)
SCOPUS (TÁMOP 4.2.5) A szakirodalom és a minőségi internetes forráskutatás egyik legnagyobb absztrakt és citációs multidiszciplináris adatbázisa Kiváló támogatást nyújt a szakirodalom-kutatási folyamatban Naponta frissítik, összesen több mint kiadó közel lektorált folyóiratának adatait tartalmazza Scriptum szótárcsomag Angol-magyar műszaki és tudományos nagyszótár, Angol-magyar informatikai szótár, Angol-magyar gazdasági szótár, Német-magyar közgazdasági szótár, Orosz-magyar közgazdasági szótár, Francia-magyar közgazdasági szótár, Angol-magyar bank- és tőzsdeszótár, Német-magyar bankszótár, Német-magyar külkereskedelmi szótár, Angol-magyar építészeti szótár, Orosz-magyar nagyszótár, Spanyol-magyar kéziszótár.

23 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (18) (2012.09.23.)
SpringerLink A világ egyik legszéleskörűbb online gyűjteménye természettudományos, technológiai és orvosi folyóiratokból Jelenleg közel 2600 folyóirat érhető el 1997-től teljes szöveggel Területek: élettudományok, kémia, földtudományok, számítástechnika, orvostudomány, fizika és csillagászat, műszaki tudományok, környezetvédelem, jogtudomány, közgazdaságtan, társadalomtudomány Grove Art Online A legteljesebb művészeti enciklopédia, virtuális művészeti kézikönyvtár, mely minden szempontból lefedi mind a nyugati mind a nem nyugati vizuális művészeti ágakat Több mint kereshető művészeti alkotást, térképet, és rajzokat ajánl. Több mint kifelé mutató link található az adatbázisban

24 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (19) (2012.09.23.)
World Biographical Information System (WBIS) (TÁMOP ) A WBIS online adatbank 30 nemzeti biográfia egyesített gyűjteménye és több mint 6 millió személy életrajzát tartalmazó rendszer A rövid életrajzi adatokat Kr.e. 8. századtól napjainkig dolgozza fel, és mintegy 8,4 millió digitális cikket tartalmaz életrajzi kézikönyvekből, 6 különböző nyelvű kezelőfelülete van Web of Science (WoS) (interdiszciplináris bibliográfiai adatbázis) Heti frissességgel közreadott anyaga a tudomány egész területére kiterjed. A WoS szolgáltatása a citációs index, amely lehetővé teszi a tudománymetriai elemzéseket, mivel a cikkek bibliográfiai adatain kívül a szerzői hivatkozásokat is feltárja. Területek: pszichológia, szociológia, matematika, fizika, kémia, biológia, orvostudomány, informatika, számítástechnika, nyelvészet, irodalom, irodalomtudomány

25 Az EISZ szolgáltatott adatbázisai (20) (2012.09.23.)
Zoological Record A világ legrégebbi folyamatosan működő adatbázisa az állati biológia terén Témakörei felölelik az állati biológia minden területét a környezeti leírástól a rendszertanig és az állatorvosi tudományokig

26 EBSCOhost (1) (2012.09.23.) Mi az EBSCO?
Az EBSCO a világ egyik legnagyobb folyóirat-előfizetési ügynöksége, melyet 1944-ben Elton Bryson Stephens alapított Az ő nevének kezdőbetűiből kapta a cég a nevét (Elton B Stephens COmpany) Az EBSCO kb folyóiratot forgalmaz, melyből több mint érhető el a könyvtárakban világszerte Ezek feldolgozása alapján készül a szakirodalmi adatbázisuk, melynek elérését hazánkban az MTA könyvtára az EISZ programon keresztül biztosítja a közkönyvtárak számára URL: Teljes szövegű szakcikkek általános, üzleti, egészségügyi, pedagógiai, öko-, könyvtári és egyéb tudományos témakörökben Az adatbázis-gyűjtemény használata segítség lehet az egyes témákban kutatók, szakdolgozók, de a hobbyból érdeklődők számára is.

27 EBSCOhost (2) ( ) Az EBSCO Publishing EBSCOhost nevű szolgáltatása. Bibliográfiai és teljes szövegű adatbázisokat kínál a hazai könyvtáraknak. Az EBSCOhost szolgáltatott adatbázisai Academic Search Complete (ASC) Business Source Premier (BSP) ECONLIT ERIC MasterFILE Premier Health Source: Consumer Edition Health Source: Nursing/Academic Edition Medline Regional Business News Library, Information Science & Technology GreenFILE Newspaper Source Plus AP NewsMonitor Collection

28 Könyvtári Tudástárak Általában digitalizált vagy elektronikus formában tárolt/ létrehozott adatbázisok, melyek fejlett keresőrendszerrel visszakereshetőek. Pl.: Digitalizált Törvényhozási Tudástár (Országgyűlési Könyvtár) Jeles személyről összeállított különgyűjtemény, mely életrajzot, bibliográfiát, teljes szövegeket, levelezéseket, hivatkozásokat jelenít meg egy kereshető adatbázisban. Mindennapi élet helyi jogszabályai, ami a közgyűlésnek a város mindennapi életét meghatározó, befolyásoló hatályos rendeleteit, határozatait szolgáltatja visszakereshető formában Városi/megyei/területi lapok gyűjteménye, archívumai, linkcímei Hallgatói segédanyagok, mely dokumentumtárként funkcionál, és minden esetben visszakereshető adatbázisba rendezett Digitális Irodalmi Akadémia, Országos Széchényi Könyvtár - Digitális Könyvtár, Google dokumentumok, Magyar Elektronikus Könyvtár, Magyar Országos Közös Katalógus, Nemzeti Audiovizuális Archívum, Internet Movie Database, Arcanum Tudástár stb.

29

30 Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) (1)
Célja, hogy legyen egy sok célra hasznosítható nemzeti bibliográfiai adatbázis Magyarországon. Az MTA, a MAB, a Magyar Rektori Konferencia, az OTKA és az Országos Doktori Tanács 2008-ban kezdeményezte elindítását Egyetértettek abban, hogy a hazai tudományos kutatás hiteles nyilvántartását és bemutatását kell megvalósítani az MTMT, illetve a rendszerhez csatlakozó szervezetek segítségével. A közös rendszerből származó előnyök Országosan egységes rendszerben vehet részt az intézmény Fejlesztése és üzemeltetése lényegesen olcsóbb, mint a helyi fejlesztés és működtetés Adatkonverzió lehetséges: az ODT, az OTKA, az MTA igényeinek megfelelően A külső minőségbiztosítás beépül a rendszerbe Széles szakértői bázison működik, képzési lehetőséget biztosít Nagyobb szervezetek adatigényeivel kompatibilis Non-profit szervezet működteti.

31 Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) (2)
Miért jó a kutatóknak? Személyes tudományos bibliográfia összeállítása egyszerű Kis munkaigénnyel karbantartható Segíti pályázatok és jelentések készítését Széles körben ismert formátum Személyes honlapra beilleszthető MTA, ODT, MAB, OTKA elfogadja, preferálja. Miért jó a könyvtáraknak, könyvtárosoknak? Kiegészítő könyvtári funkciókat nyújt (folyóiratcikk nyilvántartás, idézetek nyilvántartása) Egységes folyóirat publikációs és idézési nyilvántartás Ügyfélszolgálat (probléma megoldás, szoftverhasználati segítség).

32 Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) (3)
Az MTMT szolgáltatásai Online hiteles tudományos eredmény-nyilvántartást biztosít, és bemutatja az eredményeket, magyar és részben angol nyelven Nyilvános, hiteles, átvehető és hivatkozható publikációs listákat ad. Ezek felhasználhatók az intézményi akkreditációban, a doktori disszertációs védések során, MTA, OTKA és NKTH pályázatoknál Segíti az akadémikus tagajánlásokat, az "MTA doktora" pályázatok beadását és azok értékelését Bibliográfiai adatok révén átmenetet biztosít a teljes szövegű közleménytárhoz (repozitórium) Az adatot szolgáltató intézmények tudományos teljesítményéről összesített képet ad. Ez felhasználható az adott intézmények önértékeléséhez és/vagy külső értékeléséhez A rendszer automatikus adatfeltöltést és megfelelő előkészítéssel adatkonverziót is végez, meglévő adattárakból és könyvtári rendszerekből


Letölteni ppt "Adatbázisok / Tudástárak / MTMT (1)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések