A társadalomtudományi tájékoztatás sajátosságai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Könyvtárismeret Könyvtárak.
Advertisements

Történeti episztemológia
Könyvtárismeret Dokumentumok típusai.
Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
A történelem forrásai „Mélységes mély a múltnak kútja.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Oktatás, kutatás és fejlesztés a PPKE BTK-n Cser András PhD habil. tudományos és kutatási dékánhelyettes.
Fellner Ákos, filozófus, kommunikáció-kutató, PhD hallgató
CSA Sociological Abstracts,Social Services Abstracts,
Történelem az Interneten
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Egyetemi Könyvtár
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Egyetemi Könyvtár
EISZ elektronikus információszolgáltatás Dr. Hulesch Helga tájékoztató könyvtáros, szakreferens SZTE Egyetemi Könyvtár SZTE GTK november 20.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 35. vándorgyűlése, aug Nagykanizsa Helyzetkép az orvosi-egészségügyi könyvtárak szakirodalmi ellátottságáról.
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum.
A társadalmi modernizáció és a szociológiai gondolkodás gyökerei
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Hagyományos és nem hagyományos dokumentumok a könyvtárban
Dr. Csapó János Egyetemi tanársegéd PTE-TTK-FI Turizmus Tanszék
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
Gazdasági modellezés,döntési modellek
Szakirodalmi információkeresés Adatbázisok bemutatása EISZ és adatbázisai Természetvédelmi mérnök MSc 2010/2011. I. félév Készítette: Joó Tímea.
Kmety Andrea május 13.. Az Alexandriai Könyvtár egykor és ma.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Társadalomtudományi Tanszék
A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április A kiválóság mércéi és az ezek körüli viták SCHUBERT ANDRÁS MTA – KSZI, Budapest.
Vitaindító az Állambiztonsági Bibliográfia ( ) kérdésköréhez Jobst Ágnes Történeti Levéltár Könyvtár.
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
NEVELÉSTÖRTÉNET.
ANDRAGÓGIATÖRTÉNET.
Bemutatkozik az Arcanum Digitális Tudománytár
A pszichikumról általában
MI A TUDOMÁNY?. 1.A világegyetem és saját magunk megismerésének egyik legfontosabb útját, a tudományos kutatást mint folyamatot, cselekvést, és társadalmi.
A világ dokumentumtermésének az összegyűjtéséhez (20.század 2. fele)
A KÖZGAZDASÁG-TUDOMÁNYI SZAK-TÁJÉKOZTATÁS
A NÉPRAJZTUDOMÁNY ÁGAI
A KÖZGAZDASÁGI SZAKIRODALOM FELDERÍTÉSÉRE ÉS ELÉRÉSÉRE ALKALMAS ADATBÁZISOK.
5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN.
A KÖZGYŰJTEMÉNYEK gyűjtési elve 1.MÚZEUMOK = tárgyi, plasztikai dokumentumok 2.LEVÉLTÁRAK = írásos dokumentumok, de nem sokszorozottak és nem publikusak.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola,
Társadalomtudomány szak
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
A TÖRTÉNETI FORRÁSOK TIPIZÁLÁSA
Általános társadalomföldrajz – bevezető gondolatok
Könyvtárbemutató középiskolásoknak MTA Kémiai Kutatóközpont Könyvtára.
Történelem az Interneten
MTMT adminisztrátori feladatok megoldása eltérő környezetben Egészség-Információ-Könyvtár március 27. Mátyás Melinda ELTE Egyetemi Könyvtár
Tudományos adatbázisok az Eszterházy Károly Főiskolán az Eszterházy Károly Főiskolán szeptember Gál Tibor (Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum)
I. MI A SZOCIOLÓGIA?. Mai órán Félévi követelmények A szociológia, mint tudomány.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Szakinformációk a korlátozott és szabad hozzáférésű adatbázisokban Dr. Kiss Danuta, Tóth Mónika NymE Központi Könyvtára Március 3.
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
PsycINFO és az APA Style Csajbók Edit Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár február 15. Klinikai Szakpszichológus képzés Könyvtári.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Tudományos adatbázisok az Eszterházy Károly Főiskolán az Eszterházy Károly Főiskolán október Gál Tibor (Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum)
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
PsycINFO és az APA Style
I. MI A SZOCIOLÓGIA?.
A tudományos kutatások lehetőségeinek kiszélesítése
Általános társadalomföldrajz – bevezető gondolatok
SEAS Adatbázis bemutató
Vasas Lívia, PhD 2017 Web of Science Vasas Lívia, PhD 2017.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

A társadalomtudományi tájékoztatás sajátosságai

A társadalomtudományok fogalma A társadalmi valóság és a társadalmi jelenségek tulajdonságait jellemzőit törvényszerűségeit prognózisait vizsgáló tudományok

A társadalomtudományok körébe tartozó diszciplínák Szociológia Közgazdaságtudomány Politikatudomány (Politológia) Államtudomány Történettudomány (Művészettörténet, Tudománytörténet, Természettörténet, Politikatörténet, Vallástörténet, Gazdaságtörténet, Régészet) Pszichológia Nyelvtudományok Irodalomtudomány

A társadalomtudományok sajátosságai

A társadalom bonyolult mozgásforma  vizsgálata, megismerése bonyolult, nehéz. A megfigyelés tárgya (az emberi társadalom) és a megfigyelő nem különül élesen el – nehéz az absztrakció és az objektivitás követelményeinek megfelelni. Az egyes diszciplínák között erőteljes összefüggés tapasztalható (inter- és multidiszciplinaritás) Hajlamosság a politikai, aktuál-politikai meghatározottságra!!!!!!!! Erős a történelmi meghatározottság. A nemzeti jelleg erőteljesen érvényesül.

A társadalomtudományi szakirodalom sajátosságai A kutatás tárgya gyakran maga is szöveg pl. nyelvemlékek, történelmi források, A kutatómunka terméke minden esetben dokumentum, amely újabb kutatásokat indukál. Kiemelkedő szerepe van a nemzeti szakirodalomnak. Fontos szerepe van a forráskritikának.

A társadalomtudományi tájékoztatás sajátosságai Intenzív társadalmi igény. Sajátos forrástájékoztató eszközök alakultak ki. Domináló a retrospektív tájékoztatás. A szakirodalmat feltáró eszközökben kiemelkedő szerepe van a nemzeti dokumentumtermést reprezentáló általános és szakbibliográfiáknak. Primer felhasználó igény a monografikus kiadványok, secunder a folyóiratok és egyéb kiadványok iránt.

A társadalomtudományi tájékoztatás meghatározó dokumentumtípusai

Általános kiadványtípusok Szaklexikonok, szakenciklopédiák Szótárak Monográfiák Ismeretterjesztő művek Gyűjtemények Táblázatok, adatsorok Sorozatok Periodikus kiadványok Bibliográfiai kalauzok Szak- és biobibliográfiák Adatbázisok, adattárak

Sajátos kiadványtípusok Forráskiadványok Statisztikai források Jogszabálygyűjtemények Levéltári segédletek Történeti forráskiadványok Árjegyzékek Típuskatalógusok

A társadalomtudományok egészét felölelő tájékoztatási eszközök PIO (Periodicals index online) DDI (Digital Dissertation Abstacts) ASP (Academic Search Premier) IBSS (International Bibliography of Social Sciences) SSCI (Social Sciences Citation Index & Social SciSearch = WOS (ISI) csomag része)