INFORMÁCIÓS ÉS KÖNYVTÁRI TRENDEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A digitális dokumentumok hosszú távú megőrzéséről X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Moldován István OSZK.
Advertisements

könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
A lokális tudástermelés koordinációja: egy új, lehetséges könyvtárosi szerepkörről Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
2007. június 19.Pozsony Varga Zoltán június 19.Pozsony Varga Zoltán CÉLOK •Internet használat növelése, magyar nyelvű kultúra elterjesztése, esélyegyenlőség,
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
Új tájékozódási pontok, új tájékoztatási eszközök.
A lokális szint és a könyvtári hálózat összjátéka, kulturális találkozási lehetőségek Németh Márton MKE Baja 2010 július 16. Hálózati Könyvtári Szolgáltatások.
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Települési Testületi adat Tár - TTT 2008 – Törökbálinti Önkormányzat Papíralapú munkafolyamatok kiváltása Testületi munka teljes körű támogatása Naprakész.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
1 Európai együttműködési lehetőségek és a hazai könyvtárak Könyvtári napok. Szakmai tanácskozás Sopron október Nagy Anna.
MOKSZ és a Semmelweis Egyetem kari / tanszéki könyvtáros értekezlet, Korszerű könyvtári szolgáltatások tanszéki, klinikai vetülete Áncsán Gizella.
Stratégiai tervezés.
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
A könyvtár szociális funkciója Nemzetközi és hazai kitekintés.
Iskolai könyvtárak külföldön. Kezdetben közös fejlődés  USA és Európa – sz. közös fejlődés a közművelődési könyvtárakkal Németország, Dánia, Franciaország,
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
OSZK - Tudományos Ülésszak, 2002 Nemzeti könyvtárak - archiválás, Internet - ? Országos Széchényi Könyvtár Tudományos ülésszak december 9. Renkecz.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Nyomtatott helyett digitális források? Szombathely, március 30. BDTF Főiskola Könyvtáros Szaknap.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
Digitális tartalomszolgáltatás
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
1.Témakör TÁJÉKOZTATÓ ÉS TARTALOM- SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉGEK.
TÉRÍTÉSES INFORMÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK = TISZ. JÓ TUDNI… 1. Miért működtetjük a TISZ-t? 2. Miért számítunk fel költségeket?
A könyvtári szolgáltatások rendszere: helyi és közvetített szolgáltatások.
A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Dr. Sajó Andrea Országos Széchényi Könyvtár. DIGITÁLIS VILÁG Gyűjtés Megőrzés Megosztás ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK Offline és online világ.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Útban a Web 2.0-ás felsőoktatási könyvtárak felé Válaszadás kihívásokra, fejlődési tendenciákra a szabad tudásáramlás szolgálatában Barna Marianna könyvtáros,
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Közösségépítés a könyvtár fizikai és virtuális tereiben Tóth Máté OSZK-Könyvtári Intézet
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Személyes információszervezés a gyakorlatban JÁVORKA BRIGITTA ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR – KÖNYVTÁRI INTÉZET.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Országos Széchényi Könyvtár
Gyűjtemény mint rendszer
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az előadás témája: DIGITÁLIA: Ahogy egyre jobban öregszem...
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Internet források használata az orvostudományban
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
A világ sarkából is elérhető könyvtár, a könyvtár sarkából is elérhető világ Winkler Bea.
Előadás másolata:

INFORMÁCIÓS ÉS KÖNYVTÁRI TRENDEK , AMELYEK MEGHATÁROZZÁK A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK RENDSZERÉT

OLVASÁS, ÍRÁS, KÖNYVKULTÚRA Az egysíkú információközvetítés  komplex információközvetítés  Vége a Gutenberg-galaxisnak? (Marsall McLuhan: Gutenberg-galaxis .- USA 1961.; Magyarország 2001.)

MI AZ IGAZSÁG? MI VÁRHATÓ? Az írásbeliség kultúrájának egyeduralma megszűnik. A képiség, a vizualitás kerül előtérbe. Olvasási nehézségek (PISA-felmérés) A monitorról való olvasás nem kedvelt. A papírra nyomtatott szöveg olvasása könnyebb. Az elektronikus könyvek előretörése főként a bestsellerek, kézikönyvek, referensz-munkák, e-tananyagok területén várható. PROGNÓZIS: NYOMTATOTT ÉS DIGITÁLIS INFORMÁCIÓS FORRÁSOK EGYÜTT: KURRENS MEGJELENÉS = DIGITÁLIS; RETROSPEKTÍV IRODALOM = NYOMTATOTT ÉS DIGITÁLIS

2. A KÖNYVTÁRAK JÖVŐKÉPE Digitális vagy papíralapú? = vegyes Integrált könyvtár =saját gyűjtemény és saját szolgáltatás; más szervezetek, intézmények gyűjteménye és szolgáltatása. Helyettesítheti-e az internet a könyvtárat?

HELYETTESÍTHETI-E AZ INTERNET A KÖNYVTÁRAT? Nem minden található meg az interneten. Ingyenesség, térítésesség kérdése. A keresés tökéletlensége. Nincs minőségi garancia. Ami a neten nem érhető el, arról azt sem tudod, hogy mi az ami nem érhető el. A neten elérhető információk és dokumentumok kronológiai korlátjai. A neten csaknem minden fiatalabb, mint 15-20 év; az írásos kultúra több ezer éves. E-könyvek fizikai korlátjai. Könyvtár nélküli felsőoktatás = lehetetlen. A retro-digitalizálási költségek nagyon magasak. A könyvek hordozhatók. MI TEHÁT? KIVÁLÓ ESZKÖZ AZ INFORMÁCIÓK KÖZÖTTI KERESÉSHEZ ÉS AZ INFORMÁCIÓKHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉSBEN.

…”AZ EMBERI SZELLEM NÉGY JAVA AZ INFORMÁCIÓ, A TUDÁS, A MEGÉRTÉS ÉS A BÖLCSESSÉG, S AZ INFORMÁCIÓ A HIERARCHIÁNAK A LEGALSÓ FOKÁN ÁLL. ÁM, MIVEL SZÁMÍTÓGÉPPEL EZ DOLGOZHATÓ FEL, EZ DIGITALIZÁLHATÓ A LEGKÖNNYEBBEN, MA EZ TŰNIK A LEGFONTOSABBNAK. … A MEGÉRTÉS VISZONT ÉS A BÖLCSESSÉG – AZ EGÉSSZÉ ÉS ALKOTÓVÁ TETT MEGÉRTÉS – CSAK AZ EMBERI ELMÉBEN LÉTEZIK. A KÖNYVTÁR NEMCSAK ÉS NEM ELSŐSORBAN AZ INFORMÁCIÓSZOLGÁLTATÁS KÖZPONTJA, HANEM AZ EMBERI TUDÁSÉ IS. AZ EMBER NEM CSUPÁN INFORMÁCIÓVAL ÉL. A TÁRSADALOM, AMELY JÓL INFORMÁLT, DE NÉLKÜLÖZI AZ ÉRTELMES TUDÁST ÉS BÖLCSESSÉGET, A FARAGATLAN BUGRIS KOMFORMITÁS TÁRSADALMA…” (ADLER, MORTIMER)

3. A GYŰJTEMÉNY ÉPÍTÉSE, A DOKUMENTUM-ELLÁTÁS TERÉN A távoli elérés miatt előtérbe kerül a gyűjteményi munkamegosztás. Nagyobb jelentősége lesz a birtoklás (azonnali szolgáltatás lehetősége!) vagy hozzáférés (csak, amikor kell!) kérdésének. A hangsúly az elérés felé fog eltolódni.

4. AZ INTERNET TERÉN Az internet nem helyettesítheti a könyvtárat, de a jövő könyvtárának fontos eleme lesz. Kiber-gyarmatosítás folyamata erősödik A digitális szakadék növekedése Az IFLA internet -kiáltványa

AZ IFLA KIÁLTVÁNYA „A korlátozás nélküli hozzáférés az információkhoz nélkülözhetetlen a szabadsághoz, egyenlőséghez, az egész világra kiterjedő megértéshez és békéhez. Ezért a Könyvtáros Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége (IFLA) a következőkre hívja fel a figyelmet: A szellemi szabadság minden ember joga, ami azt jelenti, hogy saját véleménye lehet, azt kimondhatja, információkat kérhet, azokat megkaphatja; ez a demokrácia alapja, és ez hozzátartozik a könyvtárügy lényegéhez. Az információkhoz való szabad, a közvetítő eszközöktől és a határoktól független hozzáférés biztosítása a könyvtárosok és információs szakemberek központi feladatát képezi. Az interneten való korlátozás nélküli hozzáférés lehetőségének megteremtése a könyvtárakban és az információs szolgáltató helyeken segíti a közösségeket és az egyént a szabadságra, a jólétre és a fejlődésre való törekvésükben. Az információáramlás akadályait meg kell szüntetni, különösen azokat, amelyek egyenlőtlenséget, szegénységet és reménytelenséget okozhatnak.”

5. A KÖNYVTÁROSOK TERÉN A KÖNYVTÁROSI SZEREP ÁTALAKUL INFORMÁCIÓS SZAKEMBER, INFORMÁCIÓS BRÓKER ÁM A SZAKMA FELADATA NEM VÁLTOZIK: az információk professzionális nyomonkövetése, szelektálása, begyűjtése; A létrejött információs vagyon hatékony szervezése, feldolgozása, terítése, szolgáltatása ÁT TUD-E ALAKULNI A KÖNYVTÁROS?

6. A KÖZKÖNYVTÁRAK TERÉN A hozzáférés biztosításának igénye itt lesz a legerősebb. Az információkhoz való hozzáférés alapintézménye a közkönyvtár. Ehhez járulnak még szociális és közművelődési funkciók.

7. A NEMZETI KÖNYVTÁRAK TERÉN Szükség van a gyűjtési és szolgáltatási rendszer újragondolására Ennek fórumai: Conference of Direktors of National Libraries = CDNL Conference of European National Librarians = CENL (honlapja: gabriel = GAteway and BRIdge to Europe’s National Libraries

8. AZ ÁLLOMÁNYVÉDELEM TERÉN A DIGITÁLIS TARTALMAK ARCHÍVÁLÁSA ÉS SZOLGÁLTATÁSA A DIGITÁLIS DOKUMENTUMOK MEGŐRZÉSÉNEK PROBLÉMÁI MEGOLDÁSI JAVASLATOK

9. A KÖNYVTÁR- ÉS AZ INFORMÁCIÓPOLITIKA TERÉN Információpolitikai felfogások NEOLIBERÁLIS: a piac szabályoz, az állam nem avatkozik bele; IRÁNYÍTOTT: az információs társadalom kialakításában az állam cselekvően részt vesz.

10. A SZOLGÁLTATÁSOK TERÉN A KÖNYVTÁRAK FELÉ ÚJ SZOLGÁLTATÁS-TIPUSOK IGÉNYE JELENTKEZIK A KÖNYVTÁRAK SZEREPKÖRÉT EZÉRT ÚJRA KELL GONDOLNI. NÖVELNI KELL A KÖNYVTÁRAK INFORMÁCIÓ-KÖZVETÍTŐ SZEREPÉT A SZEMÉLYRE SZABOTT SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE FOLYAMATOSAN SZÜKSÉG VAN A SZOLGÁLTATÁSOK RÉTEGEINEK VIZSGÁLATÁRA

A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK RÉTEGEI