A gyűjtemény feltárása A katalógusok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes katalógusok
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
Keresés a számítógépes katalógusokban
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
ETO kereshetőségének és böngészhetőségének problémái az ALEPH-ben
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Az iskolai könyvtár állománya
A tájékoztató eszközök egyik nagy típusát alkotják a szakirodalmat vagy annak egy részét számbavevő eszközök: a bibliográfiák és a bibliográfiai adatbázisok.bibliográfiák.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Általános könyvtárismeret
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Vitaindító a Magyar Orvosi Bibliográfia kérdésköréhez INFORMATIO MEDICATA 2004 Budapest, október Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi.
Könyvtárhasználat.
Besorolási rekordok adatcsere formátuma
Határon átnyúló együttműködés az alsóőri Magyar Média és Információs Központtal készítette: Barki Katalin (BDF) Székelyné Török Tünde (BDMK)
Műszaki tudományok az interneten
A gyűjtemény feltárása A katalógusok
Dokumentumleírás, formai feltárás I.
Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit
Raktári jelzet a könyvtárakban
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
Szótárak: fajták és tipologizálás
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
A MEK és az EPA mind a digitális megőrzés archívumai Az OAIS modell január 17.
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
A cikk (ismertetés) szerzője és címe Az ismertetett mű szerzője, címe és megjelenési adatai Ismertetések a HUMANUS-ban: Az ismertetett mű – ismertetés.
Új tétel beírásához szükséges általános tudnivalók Új tétel elkészítéséhez űrlapot a felbukkanó ikonra kattintva kérhetünk.
A MEK metaadat- szolgáltatása Networkshop Győr, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Tájékozódás a könyvtárban
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Digitális tartalomszolgáltatás
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
A világ dokumentumtermésének az összegyűjtéséhez (20.század 2. fele)
Az Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményének feltárása és elérhetővé tétele az integrált könyvtári rendszerben Mező CsabaBudapest, március 5.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
Könyvtárak.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
5. Könyvtári Napok, Sopron, MOKKA eredmények – Régi könyvek feldolgozása Bakonyi Géza – Hegyi Ádám.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Nyílt és kapcsolt adatok a MEK-ben Networkshop Sárospatak,
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Bibliográfiai adatfeldolgozás Bibliográfiai adatfeldolgozás Bevezető előadás Távoktatásos tagozat.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének megújult Budapest-képarchívuma Előadók: Dávid Adrienne (FSZEK BGY) és Fülöp Endre (Monguz Kft.)
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
A könyvtárak állományának tagolódása
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Gyűjtemény mint rendszer
A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
INFORMATIKAI ÉS KÖNYVTÁRI SZABVÁNYOK
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Előadás másolata:

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A könyvtári állomány feltárása: szűkebb: az állományba kerülő Dok.-nak az azonosításához és lelőhely megállapításához szükséges formai leírása + valamely osztályozási R. alapján történő tartalmi meghatározása tágabb: szűkebb + az aktív tájékoztatáshoz tartozó tev. : különböző szp.-ú és műfajú mélyebb, részletezőbb feltáró, indexelő eljárások, tartalmi ismertetések Eszköz: katalógus: a kvt. állományban való eligazodás, a Dok. megkeresése (formai – tartalmi szp.-ok szerinti), lelőhelykeresés

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A katalogizálás történetének áttekintése 1. kialakul a könyvekről készült leírások adattartalma (ókor, középkor) 2. társ.-i igények hatására felismerik, hogy a kvt.ak katalógus nélkül használhatatlanok (16-18. sz.) 3. a nagykvtárak megfogalmazzák saját katalogizálási szabályaikat  országos érvényű szabályzatok (19-20. sz.) 4.két nagy katalogizálási rendszer: Porosz Instrukció és az Angol-amerikai szabályzat – leíró katalógus funkciója, leírások rendszerező eleme: a rendszó problémája (19-20. sz. fordulója) 5. megindul a szabályzatok nemzetközi egységesítése – UBC érdekében (20. sz. második fele) 6. a gépi katalógusok és hálózatok megjelenésével előtérbe kerül a közös katalogizálás – Edok. elterjedése, számbavétele katalogizálási szabályok újragondolása ( 20. sz. második fele)

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A katalogizálás történetének áttekintése: ókor, középkor ókor: katalógus – könyvleltár? Mezopotámia: Ur : irod. műfajok megjelenése – valószínű szakkatalógus Asszír: Ninive( i. e. 7.sz.) – világ első katalógusa: szerzői és szakrendi Egyiptom: Alexandriai Könyvt. (papirusz) - Kallimakhosz: Sz., C., terjedelem + szerzőkről életrajzi adtaok is ( biobibl./életrajzi lexikon) középkor: egyházatyák írói munkássága – egyházi könyvtárak Kódex: több mű egy kötetben!, kolofon: másoló neve, könyv címe, másolás helye, ideje, megrendelő neve Kezdetben inventáriumok, csak összeírás céljára, később az állomány feltárására 8-9. sz: St. Gallen, Fulda, Reichenau – egyenetlen színvonal, kvtak elszigeteltek 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A katalogizálás történetének áttekintése: középkor 10-12. sz. : palotakönyvtárak- Nagy Károly egyetemek kialakulása (No., Fro. Dél-Itália) Magyarország: 11. sz. Szt. Márton kolostor könyvleltára 13-14. sz.: egyetemi könyvtárak: nagyság, összetétel, használat megváltozik  katalogizálás továbbfejlesztése uralkodói könyvtárak: II. Frigyes: Nápoly, IX. Lajos Fro., Avignon: pápai kvt. magánszemélyek könyvtárai Mo.: csak káptalani jegyzékek maradtak fenn, még a leggazdagabb főúri kvtakról sem maradt katalógus! ( Bibl. Corviniana, Janus Pannonius) 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A katalogizálás történetének áttekintése: középkor 15. sz. humanizmus: skolasztika helyett világi jellegű kultúra görög, latin kéziratok gyűjtése, másolása tudományos és nyilvános könyvtárak létrejötte  megkétszereződik katalógusok száma 1475: pápai kvt. (IV. Sixtus): szakkatalógus: hierarchikus: szerzői, tárgyi rendszerben 65 osztályban + alfabetikus index Változás a szakrendben: világi, antik irod. megjelenése Összefoglalva: a katalógosok zöme gazdasági természetű (leltár, végrendelet, könyvker. kat., kölcsönzési nyilvántartások – ezek is el tudják látni a tájékoztatást, mert a gyűjtemény kicsi és tartalmilag differenciálatlan A kolostori kvt.: könyveket a használatuknak megfelelően tárolták, a raktári elhelyezés pótolta a katalógust. A raktári elhelyezést tükröző könyvjegyzékek a topografikus inventáriumok, a helyrajzi/ raktári katalógusok ősei  szakkatalógus 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A katalogizálás történetének áttekintése: középkor 13. sz. : központi katalógusok pl. 1210: Fro. 15-16. sz.: betűrendes katalógusok is megjelennek leírási módszerek nem tesznek különbséget a kéziratos és a nyomtatott (ősnyomtatványok) között a leírások adatai egyre bővülnek: szerző, könyv tartalma, terjedelme, incipit, explicit, könyv anyaga, kötése, proveniencia (eredet) nyelve: kezdetben latin, később nemzeti nyelven is

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A katalogizálás történetének áttekintése: a könyvnyomtatás kézműipari időszakában papírgyártás + könyvnyomtatás + reformáció + felvilágosodás liberális használati rend, állami könyvtárak hatalmas gyűjteménnyel megjelenik a címlap: a könyv azonosítását lehetővé tevő adatokkal feladat: a művet a legpontosabban azonosító leírás készítése nyomtatott katalógusok – javul a minőség 17. sz. Gabriel Naude (Mazarin könyvtárosa): katalógus nélkül a könyvgyűjtemény nem tekinthető könyvtárnak! Lipcse: Johann Michel Francke Sok nagy könyvtár elkészíti katalógusát Jórészt szakrendiek – következetlenek, mert nincs szabályzatuk 1791: első katalogizálási szabályzat Fro.-ban

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A katalogizálás történetének áttekintése: a könyvnyomtatás nagyipari korszakában 1839: Antonio Panizzi ( British Museum): első jóváhagyott szabályzat „91 rules” 19. sz. második fele. Jewett és Cutter szabályai ( az ALA elődje) Franciao.: Delisle, Németo.: Schrettinger (München, bajor királyi kvt.) 1908: - berlini Porosz Instrukció – grammatikai rendszóválasztás: tartalomra utaló kifejezés (a címből vett Rszót nyelvtani úton választják ki) - és az ALA szabályzat: mechanikus rendszóválasztás (cím első szava névelő nélkül) ; testületi szerző (akkor is, ha van egyéni szerzője) Nemzeti szabályzatok kialakulása: Európa: főleg a PI-t alkalmazták Magyaro.: 1924: A központi címjegyzék katalogizálási szabályai

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A katalogizálás történetének áttekintése: az elektronizáció korszakában Megváltozott a környezet: automatizált katalógusok, online (OPAC) fejlődése a helyi és nemzeti könyvtári hálózatok létrejötte, internet, elektronikus központi katalógusok, közös katalogizálás keresési és Dok. továbbítási protokoll, Z39.50-en alapuló ügyfélkiszolgáló technológia megteremtése, - a használó a keresőkérdését a világ bármely pontján található adatbázisba lefuttathatja személyi számítógépek erejének növekedése, bibl. rekordok letölthetősége saját munkaállomásokra Mindez megkívánja a katalogizálási szabványok és az adatcsere-formátumok továbbfejlesztését.

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A katalogizálás történetének áttekintése: a könyvnyomtatás nagyipari és az elektronizáció korában Nemzetközi törekvések a katalogizálási szabályok egységesítésére Az IFLA erőfeszítései: 1961: első kat. világkonferencia: - a kat. alapelveinek és a leíró katalógus funkcióinak meghatározása - az egységes besorolási adatok megválasztás módja, közlésmódja Lényeg: a leíró kat. funkcióit csak a hozzáférési pontok, az ún. besorolási adatok egységesítésével tudja ellátni! Következetes alkalmazás és csere biztosítására: egységes besorolási adatállomány (authority file) létrehozása 1984: Guidelines for authority and reference entries (GARE) 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A katalogizálás történetének áttekintése: a könyvnyomtatás nagyipari és az elektronizáció korában – Az IFLA erőfeszítései Nemzetközi authority-rendszer kiépítése: nemzeti bibliográfiai ügynökség felelős a nemzeti szerzők egységesített besorolási adatáért a nemzeti bibliográfiai ügynökségnek létre kell hoznia a nemzeti szerzők besorolási adatállományát a nemzeti bibliográfiai ügynökségnek terjesztenie kell a nemzeti szerzők besorolási adatállományát minden egységes besorolási adatot az ISADN (International Standard Authority Data Number, nemzetközi authority szám) fog azonosítani 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A katalogizálás történetének áttekintése: a könyvnyomtatás nagyipari és az elektronizáció korában – Az IFLA erőfeszítései Az Egyetemes Bibliográfiai Számbavétel Az ISBD – program International Standard Bibliographic Description (cserélhetőség, nyelvi korlátok leküzdése, géppel olvasható formátumra való átalakítás megkönnyítésére) Nemzetközi csereformátumok Magyarországon: MSZ3424-es szabvány-család – bibliográfiai leírások MSZ ISO Kiegészítő szabványok: rövidítések, kódok, átírás 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A bibliográfiai leírás besorolási adatai: Fogalommeghatározások. MSZ 3440/1 Személyek nevei. MSZ 3440/2 Testületek nevei. MSZ 3440/3 Címek. MSZ 3440/4 Földrajzi nevek. 3440/5 A bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásának szabályai. MSZ 3401-81 A bibliográfiai tételek besorolási szabályai MSZ 3493-82 A leíró katalógusok bibliográfiai tételeinek szerkesztése. Általános előírások. MSZ 3423/1-83 Könyvek. MSZ 3423/2-84

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A könyvtári állomány feltárása: szűkebb: az állományba kerülő Dok.-nak az azonosításához és lelőhely megállapításához szükséges formai leírása + valamely osztályozási R. alapján történő tartalmi meghatározása tágabb: szűkebb + az aktív tájékoztatáshoz tartozó tev. : különböző szp.-ú és műfajú mélyebb, részletezőbb feltáró, indexelő eljárások, tartalmi ismertetések Eszköz: katalógus: a kvt. állományban való eligazodás, a Dok. megkeresése (formai – tartalmi szp.-ok szerinti), lelőhelykeresés

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A könyvtári állomány feltárásnak alapvető eszköze, amely az egyes dokumentumokról készített leírásokat különböző szempontok szerint rendezve tartalmazza. Az adott könyvtár dokumentumainak használatát, megtalálását biztosító eszközök. - olvasóknak: mi van a könyvtárban egy író mely művei egy adott témáról + hol található - könyvtárosnak: mi van a könyvtárban (behasonlítás, ajánlás) + s az hol található A dokumentumról, mint fizikai egységről meghatározott adatelemeket tartalmazó bibliográfiai leírás/rekord készül. Ezeket a bibliográfiai leírásokat különböző szempontok alapján csoportosítva katalógust építünk.

Szerzők és közreműködők Katalóguscédula Raktári jelzet Szerzők és közreműködők 355 K 42 228.530 Kertész István (1942) Antik harcmezőkön / Kertész István ; [rajz. és a fotókat kész. Molnár Ottó. ― Bp. : Tankvk., 1989. ― 237 p. : ill. ; 25 cm. ― (Hősök, csaták, ISSN 0238―4469) ISBN 963 18 1427 0 kötött : 129, ― Ft 355.48(37/38)„―04/00” 937/938„―04/00” Mt.: Molnár Ottó (ill.) a B I i  Életrajzok ― Római Birodalom Életrajzok ― Görörgország ― Ókor Háború ― Történet i. e. 430―i. e. 44. Rendszó Leltári szám Cím Terje- delmi adatok Sorozati adatok Kiadást azonosító nemzetközi szám A mű tartalmára utaló ETO számok Kiadási adatok

A gyűjtemény feltárása A katalógusok Besorolási adatok A bibl. leírás önmagában nem alkalmas a művek megtalálására. Ezt a feladatot a besorolási adatok látják el. A bibl. tételnek tartalmaznia kell mindazokat a besorolási adatokat, amelyek a leíró katalógus vagy adatbázis hozzáférési pontjait jelentik. Pl. Sz, C, Tsz./osztályozási jelzet. A cédulakatalógusban a kiválasztott BA-nak megfelelő betűrendi helyen helyezik el a D.-ról készített bibl. tétel(eket). Bibliográfiákban a bibl. tételt a címfejében közölt BA szerint helyezik el, a többi BA-ból pedig indexet, mutatót szerkesztenek. Az online katalógusokban a BAokból típusuk szerinti indexállományok képződnek. 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok Besorolási adatok típusai: a bennük szereplő adatok funkciója alapján lehet: Sznév. testületi név, cím, fdr.név, megjelenési év, azonosító szám vagy jelzet A besorolási tétel: meghatározott rendben tart. az összes rendezéshez szükséges adatot. Típusai: főtétel – legjellemzőbb adat, a bibl. leírás előtt a címfejben, legteljesebb bibl. leírást tartalmazza melléktétel – első besorolási adata eltér a főtétel besorolási adatától utaló – olyan bibl. tétel, amely a katalógus egyik BA-tól egy vagy több másik BA-hoz vezet számítógépes katalógus esetén: szükséges-e? sokszorosítás: a (unit card) alkalmazásával a katalóguscédulák adattartalma azonos lett  a főtétel elvesztette kitüntető szerepét gépi katalógus : a műnek csak egyetlen bibl. rekordja van amelyhez hozzáférési pontokon keresztül lehet eljutni. Itt: adatok egységesítése! 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok Besorolási adatok megválasztása: MSZ 3423 előírásai ( ált., könyvek, időszaki kiadványok) Szerzői főtétel: egyéni vagy testületi; társszerző; gyűjteményes munkák Cím szerinti: egységesített vagy főcím Besorolási adatok egységesítése MSZ 3440/1... 3440/5 szabványcsalád (fogalom meghatározások, személy, testületek, címek, földrajzi nevek) Besorolási rekord: az online kat. ban való Ió.-keresée segítésére tartalma: egységes BA, annak az egységestől eltérő változati, szükséges magyarázatokat és kiegészítéseket tartalmazó adatok együttese. Az azonos nevűek megkülönböztetése: évszám, szül. hely, székhely,...

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A könyvtári állomány feltárásnak alapvető eszköze, amely az egyes dokumentumokról készített leírásokat különböző szempontok szerint rendezve tartalmazza. Az adott könyvtár dokumentumainak használatát, megtalálását biztosító eszközök. - olvasóknak: mi van a könyvtárban egy író mely művei egy adott témáról + hol található - könyvtárosnak: mi van a könyvtárban (behasonlítás, ajánlás) + s az hol található A dokumentumról, mint fizikai egységről meghatározott adatelemeket tartalmazó bibliográfiai leírás/rekord készül. Ezeket a bibliográfiai leírásokat különböző szempontok alapján csoportosítva katalógust építünk.

Rövid leírás 2. [Book/Monograph] [Könyv/Monográfia] SZERZŐ Kertész István (1942-) CÍM Antik harcmezőkön / Kertész István ; [ill. Molnár Ottó, Vincze László] MEGJELENÉS Budapest : Tankönyvk., 1989 LELŐHELY PTE Központi Könyvtár raktár HELYRAJZI SZÁM C 45643

Hosszú leírás 2. [Book/Monograph] [Könyv/Monográfia] SZERZŐ Kertész István (1942-) CÍM Antik harcmezőkön / Kertész István ; [ill. Molnár Ottó, Vincze László] MEGJELENÉS Budapest : Tankönyvk., 1989 TERJEDELEM 237 p. : ill. ; 24 cm MEGJEGYZÉSEK Sorozat: (Hősök - csaták, 0238-4469) ETO JELZET 937: 355.48(37) 938: 355.48(38) ISBN SZÁM 963 18 1427 0 : ÁR 129.00 TÁRGYSZAVAK 1. Történelem, Róma 2. Történelem, Görögország 3. Hadtörténet, Görögország 4. Hadtörténet, Róma EGYÉB NEVEK I. Hősök, csaták LELŐHELY PTE Központi Könyvtár raktár HELYRAJZI SZÁM C 45643

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A teljes feltárás a legtöbb könyvtárban katalógusok rendszere biztosítja: az állomány eltérő szempontok szerinti, más-más jellemező elem kiemelésével létrehozott többféle katalógussal. Felosztásuk: 1. A könyvári állomány szempontjából: teljes bontott (dokumentumtípusok szerint) tematikus gyűjtemény anyagát tartalmazó (különkatalógusok) 2. A visszakeresés alapjául szolgáló besorolási adat alapján leíró –betűrendes: formai feltárás tárgyi – szakkatalógus: tartalmi feltárás tárgyszó-katalógus szótárkatalógus: betűrendes és tárgyszó

A gyűjtemény feltárása A katalógusok 2. A visszakeresés alapjául szolgáló besorolási adat alapján leíró – betűrendes: formai feltárás Választ ad: milyen dokumentumok találhatók meg egy bizonyos mű megtalálható-e egy dokumentumnak milyen kiadásai egy szerző milyen művei vannak meg a dokumentum hol található meg tárgyi – szakkatalógus: tartalmi feltárás (ETO szerinti) tárgyszó-katalógus (tárgyszó alatt a dokumentumok betűrendben) szótárkatalógus: betűrendes és tárgyszó

A gyűjtemény feltárása A katalógusok szótárkatalógus: (régi neve keresztkatalógus) egységes betűrendbe olvasztja a leíró és a tárgyszókatalógust szerző, cím, kiadó, sorozat, tárgyszó egyetlen betűrendben helyrendi: megjelenés helye alapján időrendi: megjelenés ideje földrajzi: lehet: - betűrendes - rendszerező 3. Fizikai formái szerint: kötet cédula album mikrohordozón számítógépes: egy vagy több könyvtár állományát tartalmazza sokszempontú visszakeresést biztosítva

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A számítógépes gépes katalógusok, elektronikus adatbázisok, az osztott katalogizálás következménye:  a formai szabályozás mellett egységes (vagy konvertálható) legyen az alkalmazott gépi programnyelv, valamint az adatok cseréjének formátuma 1968: MARC formátum (Machine Readable Catalouge) – Libr. of Congress 1987: UNIMARC (Universal Bibliographic Controll and International MARC) program elfogadása – cél: minden országnak legyen az ISBD szabványcsaládra épülő nemzeti rendszere minden nemzeti központ felelős bibl. rekordjainak a nemzeti formátumról a nemzetközi formátumra (USMARC) való lefordíthatóságért Pl.: HUNMARC UseMARCON program: az azonos elveken épülő, különböző nemzeti formátumok konverzióját teszi lehetővé

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A könyvtárakon keresztül hozzáférhető Inf.források köre nő  bővül a könyvtár katalógusának tartalma is : nemcsak az állományba vett Dok..ok azonosítása, lelőhelyének megállapítása + tájékoztató funkciója kiterjed a hálózaton keresztül elérhető Inf. forrásokra, teljes szövegű digitális Dok.-ra is. Ezek katalógusba integrálására két nézet: - az ISBD (nemzetközi bibl. leírás szabályaival) összhangban alakítható ki az elektronikus források ún. metaadatainak beépítése az OPAC-ba, erre kidolgozott szabványok (DC) vagy MARC formátumra konvertáló programok segítségével (MARC-SGML=Standard Generalized Markup Language) - szakít a hagyományos struktúrával, mert nem a tétel egyes mezőinek, hanem a tartalomnak kulcsszavas keresésére épül (HTML= Hypertext Markup Language)

A gyűjtemény feltárása Rövid leírás

A gyűjtemény feltárása Hosszú leírás

A gyűjtemény feltárása Közös katalógusok Célok: Azonosítás Lelőhely Egyszeri katalogizálás Egységesítés Retrospektív konverzió Hozzáférhetőség /státusz/ MOKKA VOCAL ODR adatbázis

A gyűjtemény feltárása ODR

A gyűjtemény feltárása MOKKA

A gyűjtemény feltárása A katalógusok 4. A nyilvánosság szempontjából: publikált csak helyben, korlátozás nélkül használható 5. Rendeltetés szerint olvasói szolgálati

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A régi katalógusok sorsa - a katalógusok lezárása: a Dok. keletkezésének időpontja –munkaszervezés miatt nehézkes, párhuzamos a hagyományos és gépesített feldolgozás a Dok. beszerzési időpontja – tájékoztatás nehézkesebb Probléma: hagyományos és gépi adatbázisban is keresni kell - rekatalogizálás: visszamenő feldolgozás autopszia alapján: főleg kis és közepes gyűjtemények vállalhatják fel -retrospektív konverzió (nem kézbevétellel) módja: külső cég végzi részben külső cég végzi a könyvtár maga végzi el

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A rekatalogizálás és a retrospektív konverzió tervezést igényel. Szempontok: a konverzió optimális sorrendjének meghatározása, a legtöbb és legteljesebb adatelemet tartalmazó katalógus kiválasztása a konverzió alapjaként, a saját adatbázis elvárt elemeinek dokumentálása (áll.-nyilvántartási számok, példány-státusz adatok) a konvertálásra kerülő katalógustételek mennyiségének kiszámítása, a szükséges munkaórák kiszámítása a könyvtár kapacitásának átgondolása az alkalmazandó megoldási mód kiválasztása, a konverzióhoz felhasznált adatbázis formátumának kompatibilitása a könyvtár gépi rendszeréhez

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A betűrendes katalógus szerkesztésének menete: 1. cédulák előrendezése (rendszavak betűrendje) 2. további betűrendezés egy-egy betűn belül 3. a rendszót követő egyéb adatelemek figyelembe vétele 4. besorolás a katalógusba 5. a szükségleteknek megfelelően , az adott rendszavak besorolásával párhuzamosan utalások és hivatkozások készítése 6. az osztólap-állomány szükség szerinti rendszeres bővítése 7. a katalógusszerkesztés közben észlelt korábbi hibák azonnali javítása 8. a katalógusfiókok szükség szerinti átrendezése, a cédulaanyag lazítása, a fiókok feliratainak módosítása

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásának szabályai (MSZ 3401-81): 1. Fogalommeghatározások 2. Általános előírások 3. A jelek csoportjainak sorrendje és a jelek besorolási értéke 4. A besorolási elemek, a besorolási adatok és a besorolási tételek sorrendje 5. A bibliográfiai csoportképzés BA: a bibl. tétel valamely részében leírt (rögzített) adat a bibl. tétel rendezésére, ill. visszakeresésére BE: a BA-nak a rendezés, ill. visszakeresés szempontjából minősített és e célból megkülönböztetett egysége (rszó, kiegészítő adat,..) B tétel: a bibl. tétel meghatározott rangsorolású adatainak együttese 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásának szabályai (MSZ 3401-81): Bibl. tétel: a bibl. adatoknak a katalógus, a bibliográfia, ill. a dokumentációs szolgáltatás szempontjából egységként kezelt együttese. Jel: a betűrendbe sorolás alapját képező azon legkisebb egység, amelyből a besorolási elemek felépülnek. Rszó: A BA-nak a bibl. tétel rendezése, ill. visszakeresése szempontjából elsődlegessé minősített és ilyenként megkülönböztetett része. Szám: valamely mennyiségnek egy vagy több számjegyből, ill. betűnől (római) álló egysége. Szimbólum: dolgot, fogalmat, összefüggést kifejező, ill. írásképet helyettesítő jel. Térköz (szóköz): a bibl.leíráson belül előforduló, íráskép nélkül megjelenített jel. 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásának szabályai (MSZ 3401-81): 2.1 A bibl. tételt a besorolási tételében megjelenített jelek alapján kell betűrendbe sorolni. 2.2 A jeleket a besorolási értékük szerint kell a betűrendbe soroláskor figyelembe venni. 2.3 A jel besorolási értéke állandó. 2.4 A betűrendbe soroláskor a besorolási tétel valamennyi jelét figyelembe kell venni. (balról jobbra, jelről jelre). 2.5 Egymás alá fölé írt jelek közül előbb a feljebb írt,... 2.6 Az indexben, kitevőben előforduló jeleket az alappal egy sorban levőként kell a betűrendbe soroláskor figyelembe venni Pl. 100, 102, 104, 105, 106 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásának szabályai (MSZ 3401-81): 3. a jelek csoportjainak sorrendje és a jelek besorolási értéke 3.1 figyelembe nem veendő jelek térköz szimbólumok számok betűk 3.2 A figyelembe nem veendő jeleket úgy kell tekinteni besoroláskor, mint amelyek egymást térköz nélkül követik leggyakoribbak: mellékjelek (< ˇˇ ^ ) . , : zárójelek idézőjelek kérdőjelek felkiáltójelek törtvonalak aposztróf lágyjel keményjel kötőjel 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásának szabályai (MSZ 3401-81): 3.3 A térköz besorolási értéke a figyelembe veendő jelek közül a legkisebb Pl. M T A, Magyar, MTA ha több térköz kerül egymás mellé = egynek tekintendő 3.4 A szimbólumok csoportjába tartozó jelek besorolási értéke a térköznél nagyobb, a számokénál kisebb 3.4.1 A szimbólumok besorolási értéke azonos. Pl. 5 fiú, 5% fiú, 5% lány, 51 fiú 3.4.2 A bibliográfiai tételek írásrendszerétől eltérő írásrendszerek szimbólumnak tekintett betűiből a szimbólumok csoportján belül különálló álcsoportok képezhetők. Ezek követik az egyéb szimbólumot tartalmazó besorolási elemeket. 3.4.3 A szimbólumokat akkor is szimbólumként kell figyelembe venni a betűrendbe soroláskor, ha írásképük megegyezik valamely figyelembe nem veendő jellel. Pl. 2 és 2, 2:2 a végeredmény 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásának szabályai (MSZ 3401-81): 3.5 A számok csoportjába tartozó jelek besorolási értéke a szimbólumokénál nagyobb, a betűkénél kisebb. Pl. * 1 a 3.5.1 az egész számokat számértékük, vagyis alaki és helyi értékük együttes figyelembevételével kell növekvő számsorrendbe rendezni. Pl. 711, 7023, 7200 3.5.2 A számokat megszakító, ill. határoló minden jel egész számként rendezendő számmá bontja a számjegyek sorozatát. Pl. 1,2 ; 1 2; 1+2 A törteket két számból állónak tekintjük! 3.5.3 A római számokat számértéküknek megfelelően, az arab számokkal azonos és azokkal együtt kell betűrendbe sorolni. 3.5.4 Korlátozott körben ....a számok, számértékük figyelembevétele nélkül rendezhetők. Pl. 7023, 711, 7200 3.5.5A 3.5.4 esetében a római számok betűként sorolhatók betűrendbe.

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásának szabályai (MSZ 3401-81): 3.6 A betűk csoportja a jelek csoportja közül a legnagyobb besorolási értékű. 3.6.1 A latin betűk besorolási értéke a számokénál nagyobb, a nem latinbetűs írásokénál kisebb. Besorolási értékük növekvő sorrendje: a b c d e f g h i j k l m n o ö(!) p q r s t u ü (!)v w y z 3.6.2 A kis és nagybetűk besorolási értéke azonos 3.6.3 A mellékjelekkel megkülönböztetett betű és a mellékjel nélküli alapbetűk besorolási értéke azonos. Pl. ágam, agarak, ágas 3.6.4 A két. ill többjegyű betűk minden jelét a betűrendbe ssoroláskor külön betűként kell értelmezni. Pl. Csajkovszkij, Czibor 3.6.5 A ligatúrákat külök-külön jelként kell figyelembe venni Egymásra írt betűknél, előbb az alappal egy sorban levőt vesszük figyelembe. 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásának szabályai (MSZ 3401-81): 3.6.6 A latin betűs írásokban előforduló különleges betűk besorolási értéke a latin ábécé egy vagy két betűjének felel meg. 3.6.7 A nem latin írások betűi írásrendszerenként (ábécénként) a betűk csoportján belül, a latin betűk után, külön alcsoportot alkotnak.

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásának szabályai (MSZ 3401-81): 4. A besorolási elemek, besorolási adatok, besorolási tételek sorrendje 4.1 A besorolási elem megelőzi a másik besorolási elemet, ha az első jele megelőzi a másik besorolási elem első jelét. ha két besorolási elem azonos, akkor a betűrendbe sorolást a második jel határozza meg. A rövidebb megelőzi a hosszabbat. Pl. Toldi, Toldi estéje, Toldi szerelme 4.2 A BA-on belül a betűrendbe soroláskor minden besorolási elemet (rendszót, egyéb névelemet ill. címelemet, kiegészítő adatot) figyelembe kell venni. Pl. Nagy Lajos, Nagy László, nagy László(1914), Nagy László (1925-1978), Nagy László (1926), Nagy László (1926) (ford.) A BA élén álló, rendszót megelőző névelő nem része a besorolási elemnek. ezt figyelmen kívül hagyjuk besoroláskor! 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásának szabályai (MSZ 3401-81): 4.3 Ha két BA első besorolási eleme azonos, akkor a betűrendbe való besorolást a második besorolási elem határozza meg. A BA eltérő típusú besorolási elemeinek elkülönülését a Rszó esetében tipográfia vagy más megkülönböztetés, a kiegészítő adatok esetében () jelzi. Pl. Nagy Miklós (zeneszerző) 4.4 Ha két besorolási tétel első BA-a azonos, akkor a betűrendbe soroláskor a második ill. további BA-ok határozzák meg. Pl. Kovács László Gyöngyös város fejlődése Kovács László Műszaki zsebkönyv 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásának szabályai (MSZ 3401-81): 5. Bibliográfiai csoportképzés 5.1 Az azonos írásképű BEkből, BAkból ill. besorlási tételekből a bibliográfia szempontjaitól függően csoportok képezhetők, a típusuk alapján összetartozó, ill. elkülönülő bibl. tételek megfelelő összetartása, ill. elkülönülése érdekében. 5.2 A besorolási tételek első besorolási adatának tíusa szerint képezhető csoportok sorrendje a következő: személynév testületi név cím földrajzi név Pl. Magyar, magyar 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásának szabályai (MSZ 3401-81): 5.3 Ha a besorolási tételek első besorolási adata azonos típusú, csoportok képezhetők a szerint, hogy a besorolási adat tárgyszó vagy egyéb szerepe van. A nem tárgyszóként alkalmazott besorolási adat megelőzi a tárgyszóként alkalmazottat. (róla szólót). 5.4 A besorolási tételek típusa szerint is képezhetők csoportok: a besorolási tétel utalóként előforduló besorolási adata megelőzi a vele azonos besorolási tétel első besorolási adatát. Pl. Tóth Imre  Tot, Amerigo Tóth Imre Anyagmozgatás 5.5 Egy szerző műveiről készült bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásakor a második besorolási adat alapján képezhető csoportoknál a megállapodásos cím megelőz minden más típusú BA-ot. Pl. Arany János Művek Arany János Buda halála 

A gyűjtemény feltárása A katalógusok A bibliográfiai tételek betűrendbe sorolásának szabályai (MSZ 3401-81): 5.6 Egy mű különböző nyelvű kiadásairól készült bibl. tételek betűrendbe sorolásakor a kiadás nyelvét jelző kiegészítő adat alapján képezhető csoportok a következők: eredeti nyelvű eredeti nyelvet is tartalmazó többnyelvű kiadás fordítás

A gyűjtemény feltárása A katalógusok Az ETO jelzetek katalógusba sorolásának szabályai: Elv: általánostól a kisebb területet képviselő fogalmak felé. Egy jelzeten belül a figyelembe veendő elemek sorrendje, s azon belül a decimális számsorrend a döntő. Az ETO jelek csoportképző szerepe: összekötés (mellérendelés), összefoglalás (generalizálás) főtáblázati jelzet önmagában, mellérendelő, alárendelő viszony, csoportképzés, nyelvi alosztás, formai alosztás, földrajzi alosztás, népi, idő szerinti, külső forrásból származó jelzet*, név szerinti betűrendes besorolás, nem önálló alosztások: ismérvek szerinti ált., speciálisan korlátozottan használható, szempont szerinti ált., spec. korl. haszn. pont nulla jelű, spec. korl haszn. aposztróf jelű; közvetlenül kapcsolható számvégződéses speciális alosztás