Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit"— Előadás másolata:

1 Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit
A formai feltárás egységesítésének hazai és nemzetközi törekvései; ISBD Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit

2 Miért jó az egységesítés?
könyvtári hálózat megléte közös információfeldolgozási szabványok, technológiák → megvalósulhat a közgyűjtemények közötti együttműködés A globális környezetben a nemzetközi szabványokon alapuló bibliográfiai számbavétel egyre fontosabbá válik.

3 1960-as évek vége: az Egyetemes Bibliográfiai Számbavétel eszménye kiterjed az egész világra
Megvalósítása érdekében megszülettek a nemzetközi szabványok és szabályzatok: ISBD-k [International Standard Bibliographic Description], MARC (Machine-Readable Cataloging)-formátumok, ISO-szabványok Az Unicode szabvány (legelterjedteb szabványokban leírt karakterek és vezérlő kódok) és az ISO/IEC lehetővé teszi a világ legnagyobb írásrendszereinek a megjeleníthetőségét → adatcsere-formátum

4 OPAC IFLA (International Federation of Library Associations) munkacsoport alakult az OPAC [Online Public Acess Catalogue] követelményeinek kidolgozására. Célja a katalógusok megjelenítő formátumainak szabályozása (weben alapuló katalógusoké is).

5 Az elektronizáció hatása
Az a környezet, amelyben a katalogizálási elvek és szabályok működnek, az utóbbi években drámaian megváltozott. A változás kulcstényezői: a könyvtárgépesítés, az internet terjedése, a gépi rendszerek bevezetése és állandó fejlődése, valamint a nagy, nemzetközi adatbázisok kialakulása, amelyek közös (osztott) katalogizálási programok keretében létrejött rekordokból állnak.

6 Az elektronizáció által előidézett legfontosabb változások a katalogizálás történetében:
Az automatizált katalógusok széles körű használata és az online katalógusok (OPAC) fejlődése. A helyi és a nemzeti könyvtári hálózatok létrejötte, majd az Internet használata, s ennek nyomán az elektronikus központi katalógusok kialakulása, a közös katalogizálás A keresési és dokumentumtovábbítási protokollok, elsősorban a Z39.50 ügyfélkiszolgáló technológia megteremtése, amelynek hatására a keresőkérdést a felhasználó a világ bármely pontján található adatbázisokon lefuttathatja. A személyi számítógépek teljesítményének a növekedése, s ezáltal a bibliográfiai rekordok letölthetősége a saját munkaállomásra. Az egységes MARC [Machine Readable Cataloguing = géppel olvasható katalogizálás] formátum kidolgozása és alkalmazása (melyet egységes formában: SGML nyelven rögzítenek).

7 Elektronikus dokumentumok feldolgozása
korszerű katalogizálási szabályzatok ISBD/ER, azaz a International Standard Bibliographic Description for Electronic Resources foglalkoznak az elektronikus dokumentumok feldolgozásával. A fizikai hordozón önállóan megjelent elektronikus dokumentumokkal nincs probléma, hisz ezek kézben fogható jellegüknél fogva a hagyományos értelemben vett könyvtári egység fogalmába beilleszthetőek.

8 Dublin Core A távoli elérésű dokumentumok problémája! Az interneten fellelhető digitális dokumentumok rohamos gyarapodása és a leírásukra tett kísérletek → Dublin Core Metadata Initiative (Dublin Core Metaadat Kezdeményezés) a hálózaton található dokumentumok leírásának egységesítésére jött létre [metaadat = egy másik adatot leíró, meghatározó adat, amely összefoglalja az adat használatára vonatkozó összes fontos tényt]

9 Dublin Core Elnevezése az első konferenciához kötődik, amelyet az Ohio állambeli Dublinban tartottak 1995-ben könyvtárosok, levéltárosok, tudósok és informatikus szakemberek részvételével. A konferencián két alapelv fogalmazódott meg: 1. legyen a leírás egyszerű, hogy a munka ne igényeljen katalogizáló szakembereket, 2. de fejezze ki a dokumentumok tartalmát minél pontosabban. Az első konferencián határozták meg azt a 13 metaadatot is, amelyeket – mint legfontosabbakat – core-nak (mag) neveztek el. Az adatelemeket 1996-ban, a harmadik konferencia után véglegesítették: számuk ekkor kibővült 15-re.

10 MSZ→ KSZ Évtizedeken keresztül az MSZ 3424 jelű és számú, Bibliográfiai leírás című szabványsorozat tagjai tartalmazták a bibliográfiai leírások megjelenítésére vonatkozó előírásokat Magyarországon. Ezek helyett a szabványok helyett 1999-től szabályzatok jelennek meg: Könyvtári és szakirodalmi tájékoztatási szabályzat címmel, KSZ betűjellel

11 Különbségek: Pl. nem különböztet meg teljes és egyszerűsített leírást nincs többlépcsős leírás időszaki kiadványok esetében


Letölteni ppt "Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit"

Hasonló előadás


Google Hirdetések